Daisypath - Anniversary

Wednesday, 24 December 2014

Rasa lega dan rasa belum lega

Nak dijadikan cerita hari ni submit borang mintak cuti 2 hari atas arahan en hubby, suddenly terbukak cerita ivf yang tangguh, then jadiklah proses explain mengexplain (rosak bahasa!).then tetiba aku ter emo bila tiba2 arwah baby masuk sama dalam topik, tak pasal2 menangis kat situ jugak! Aiyak..malunya bila diingat2kan..

Agaknya aku ni dah lama memendam plus dengan hormon tak menentu..then akhirnya bos kata u just do what u should do, sempat dia tanya kalau buat lagi aku akan mc macam dulu ke,aku pun kata yes..and..suddenly aku rasa lega sebab akhirnya terlerai kekusutan yang bertempek dalam kepala aku iaitu tentang cuti..Alhamdulillah..harap2 dia masih mengekalkan momentum understandingnya sampai lah masa proceed nanti..mudah2an..amin..inilah cerita rasa lega tu..

Dipendekkan cerita,today dah cd 44 and AF haven't show up..maka, semalam aku mesej dr masa cd42, aku tanya dr, saya tak period lagi. ( aku supposed jumpa dia cd10 kalau period )..then dia reply, datang hospital.

Esoknya aku mesej dia balik dalam pukul 4, dr, bahaya tak kalau tak period, kalau saya tunggu habis bulan 12 then jumpa dr bulan Januari boleh ke..

Then pukul 6 aku jawab sendiri mesej dr...takpe lah dr saya jumpa dr hari jumaat, saya sebenarnya dah risau...

See?Phsyco tak aku? Oh AF,janganlah main cak2 dengan diriku....inilah kisah rasa belum lega tu..

Wednesday, 17 December 2014

What happened to my natural cycle?

Now is CD37..
Got mild fever last for two days on CD30..
Got serious cramp today from 6.30 a.m until 10.00 a.m
What does that mean
AF is coming.....
But very2 late..
No AF, No FET
No FET?
No chances of seeing my 3 embies..

And still no AF until now *sigh*
- less word wednesday : )

Monday, 1 December 2014

End of this cycle..next please!

Jumaat 28.11, lining tak develop, tak triple layer, tak dapat proceed..
Dr kata mungkin due to age, lining tak memberangsangkan..sedihnya..

Cycle Disember just go naturally.CD10 period Disember jumpa dr untuk tvs tengok folikel dan lining..dr just bzgi EPO anb Vit. D saja. Dah start makan dah. And asid folik teruskan makan.

Gigih cari brazil nuts seperti saranan N from makemeamom (thanks N), jumpa kat jusco bahagian organics. Pun dah start makan dah..Dulu aku ada makan walnut. Kali ni nak try brazil nut.

Perasaan? Sedikit frust tapi redha..semuanya ketentuan Allah, pasti ada hikmahnya. InshaAllah, CD10 Disember nanti aku update. Aku doakan semua kawan2 TTC mendapat double line cycle ni...Amin..

Wednesday, 26 November 2014

Hope? Or no hope?

Tak tau nak kata. Appointment hari ni simple, cepat dan tepat. Aku orang first masuk bilik dr, dr scan dan didapati lining naik sedikit sahaja walaupun dos ubat dah ditambah.0.68 cm only.

Celaru rasa hatiku which is partly aku rasa its ok kalau tangguh, the other part rasa macam nak buat cycle ni jugak! Hah, camana tu. From his expression dr nak tangguh sebab nak bentuk dinding rahim tu triple baru proceed. Aku paham sangat expression itu. So, win win situation. 28 tengok lagi sekali, kira final lah ni. Kalau tebal jom buat. Kalau tak tebal jom tangguh. Tu je.

Ya Allah, permudahkanlah untukku...Amin..

Monday, 24 November 2014

Appointment day 14

Sebenarnya hari ni agak down..
Sebenarnya jugak masa time period hari tu lagi dah datang rasa down ni..
Kenapa?

1st,period masih lagi pendek 3 hari dah tak heavy, 4 hari spotting, hari ke 5 stop dan mandi wajib. Sebab ada terfikir, dah 3 bulan camni.Walaupun dah dilate masa warded hari tu, macam tak ada perubahan (diandaikan penyebabnya adalah blockage pada pintu rahim ).memang blockage pun time tu..

2nd, apa yang aku terfikir2 pasal period pendek ni akhirnya macam make sense bila cek uterus lining hari ni. Aku ada terfikir mungkin memang dinding rahim aku tipis, jadi tak banyak la darah period yang turun. It turns out true bila appointment day 14 hari ni uterus lining cuma 0.63cm. Masa fet tahun lepas day 14 dah 0.79cm ( walaupun mqsa tu aku salah makan ubat sebiji 3 kali sehari selama 14 hari! ).Kali ni aku makan 2 bijik each time,tapi ada terskip yang pukul 3 2kali..hehe..sikit je kan berbanding yang makan sebijik je tu..

Maka, ubat disambung lagi.kali ni dose progynova dinaikkan kepada 2 biji 4 kali sehari. 26hb jumpa dr untuk scan sama ada dah meningkat atau tak dengan dose yang baru..perasaan? Sedikit down, sedikit berharap, sedikit tenang bercampur campur.  Aku berserah pada rezeki Allah..actually, tebal ke tak tebal ke cuma faktor penyebab, kalau memang rezeki, macam mana impossible pun pada manusia, tetap possible pada rezeki Allah..betul tak?
Err..tapi masalahnya kalau tak tebal dr taknak proceed..huwaaaaaaa...

Semoga ada progress yang baik 26hb ni..
Doakan aku ya..
Thanks kawan kawan..



Tuesday, 11 November 2014

Officially Started!

Ehem ehem..CD1 hari ni..
Maknanya?
Takde maknanya!
Eh,tak la..
Fet 2 has started!

Bangun pagi tadi panty clear,tapi lepas shi shi nak flush nampak ciri2 darah pada toilet bowl..aku macam eh! Dah period? Last month 9hb. This month 11hb. Aku jangka 13hb. Kuasa Allah mengatasi segalanya kan? Alhamdulillah..terus message dr bagitau hari ni day 1.

Bermulalah makan progynova 2 biji 3 kali sehari. Pagi pukul tujuh, petang pukul 3 dan malam pukul 11. Pagi ok, petang pukul 3 boleh terlupa makan u olls..adoi..tapi aku tak panik sangat lah..malam pukul 11 makan macam biasa..sebab aku dah pernah buat salah lagi teruk dari ni kot! Dulu, aku pernah silap makan sampai day 14. Aku g makan sebijik je tiap kali.lagi haru!

Doakan aku istiqomah ye kawan2. Lepas kena marah dengan hubby sebab miss yang pukul 3 tu,aku terus set alarm 7,3,11.mudah2an tak lupa lah.

Tuesday, 4 November 2014

Alkisah Warded

Alkisah..ingat tak betapa hendak jumpa doktor sangat aku before FET, kan. maka hasil message2 dengan doktor, Dr suruh datang 26/27/28 Oktober. Katanya nak asses rahim dan buat endometrium scratching..Aku like..eh, mende apa tu? Tak pernah dengar pun. So, memandangkan aku ni seorang yang cepat risau, kerja lah aku menggoogle..Hasil daripada maklumat google aku dapati scrathing tu macam prosedur pap smear lebih kurang. Siap tengok kat youtube - ha, yang ni seraaammmm sikit.

So, antara ketiga-tiga tarikh tu DH hanya free 28hb je. Aku sampai pukul 3 turn panjang berjela jadi letak kad balik dulu. DH pun sambung kerja balik, aku balik rumah. Lepas maghrib sampai then kejap dah turn kami. (nasib baik tak tunggu....fuh!..)

Aku yang target procedure ni senang dan tak sakit relaks je lah kan..Speculum pun masuk..ok lagi..sekali tiba2 Dr masukkan alat ala2 besar lidi penyapu je pun, dia punya sakit Ya Allah! Sakit giler!Aku siap terjerit!Sakit Dr!Boleh bayangkan tak? Haha..Actually Dr just nak scratch sikit dinding rahim macam pap smear tu je pun, tapi apakah yang sakit sangat ni. Rupanya kat pintu rahim aku dah blocked dek fungus..adoi...

Patutlah 2 bulan berturut period bulan 9 dan 10 cuma tiga hari je. hari ke 4 dah clear. Pelik untuk aku yang period 7 hari ni..Jadi Dr kata aku takkan tahan kalau Dr nak dilate jugak pintu rahim tu..Aku pun taknak u ollss...Sakitnya dari dalam tu sampai ke pinggang sampai ke peha kalau diteruskan jugak. So set date nak day care warded pada hari Jumaat 31/10/2014. Khamis malam lepas pukul 11 dah start puasa..

Jumaat - sampai hospital pukul 10, warded labour room saja pukul 11. BP aku 135,136..hmmm.. nervous lah tu..Bukan nervous sebenarnya..tempat tu kenangannya masih segar aku bersalin arwah baby hari tu..:-( .. Then bila dah turun sikit BP Dr mulakan procedure dalam 11.45 pagi. Pukul 3 aku tersedar, tidur balik. Pukul 5 tersedar, tidur balik..Aku dengar DH bual-bual tapi tak dapat nak respon, mamai semacam je...Pukul 6 Dr datang visit dan terangkan apa yang dah dibuat,apa kesan procedure ni dan suruh aku tidur balik..Pukul 8 family datang aku try minum, muntah. Try makan, muntah..Haish..asyik muntah je bila nak balik..aku mintak balik pukul 9.

On the way balik beli air kopi sebab katanya boleh hilangkan mabuk bius, minum sikit, muntah jugak. Sampai rumah terus tidur, terjaga pukul 3 pagi then minum air sikit baru ok...Itu lah ceritanya..So, Dr kata akan ada darah, memang ada tapi sikit je..pintu rahim yang tertutup tu Dr dah dilate kan so dah terbuka macam biasa untuk proses FET...

Now..aku ada rasa sikit sikit ngilu kat ari-ari, then jalan pun perlahan lahan dulu..Setakat ni Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan Allah..Semoga segala urusan kita dipermudahkan Allah..Amin....



Saturday, 11 October 2014

CD 1 Oktober Telah Tiba

Dia mai dah.. Bila? Hari Khamis lepas..Lega sebab tak payah nak makan ubat turun darah bagai. Sebab Dr dah pesan, tak period Oktober kena jumpa dia makan tablet untuk turun darah kalau nak proceed FET November.

Kiranya hari ni hari ketiga. Tapi pelik lah..last month cycle pendek 5 hari je.Kali ni pulak kan..hari ni hari ketiga, tapi darah period dah nak kering..Aku musykil sebenarnya..tapi ye lah..dah Allah nak bagi gitu, terima lah..InshaAllah ada hikmahnya..

So, next period dah mula kena makan progynova. Plan aku nak jumpa Dr dulu untuk cek condition rahim before proceed FET inshaAllah anytime lepas period ni. Depends pada en suami punye schedule..Semoga segala urusan kita dipermudahkan..Amin..

Tuesday, 23 September 2014

Fasa sebelum FET

Aku lately memang busy giler tak tau nak habaq lah..Nak ikutkan ubat yang aku perlu makan hanya asid folik 5 mg yang kecik dan mudah tu..Itu pun kengkadang aku fail nak istiqamah. Kejap makan pagi, kejap tengah hari,kejap malam..kadang-kadang terskip..Blog ni salah satu cara mengingatkan aku yang aku ni akan buat treatment November ni..Kenapa November? Kan kata dulu Disember?

Sebabnya dulu lepas bersalin, period aku hujung bulan. Tengah bulan 5 macam tu dia adjust jadi awal bulan. Kalau ikut period dulu, aku period 25 November lah katakan, jadilah transfer day tu Disember. Ni sekarang dah around 10 November jangkaan period, maka hujung November lah transfer day aku. Kenapa tak buat Disember? Oh, aku tak nak mengganggu tarikh2 menghampiri 2015.

So..sepatutnya day  2 period November jumpa Dr ambil ubat then cek rahim sekali. Disebabkan ubat dah ambil, tak adalah sesi jumpa Dr pada Day 2, jumpa Dr Day 14 je lah. Tapi aku rasa Day 14 tu macam dah suntuk nak cek rahim sebab Day 17,18 dah transfer kan. Lagipun aku tak ada urut apapun pasal ceaser hari tu. Ok, aku mengaku, this time aku yang nak appointment, bukan Dr yang suruh cek..hehe..What is that call? Inferiority, I guess! Bila nak jumpa? Lepas abis period Oktober lah baru pegi...InshaAllah..Mudah-mudahan Allah perkenankan doa2 kita semua..Amin..

*Nota kaki : aku yang dulu bukanlah yang sekarang,dulu buat atkins berat 54 55 now dah naik 57 58 dengan pantasnya...ayo..bila nak start diet balik ni..huwaaaaaaa!!!

Sunday, 14 September 2014

Period pendek

Biasanya aku period 8 hari, suci hari ke 9.Cycle kali ni, period 5 hb, 9 hb dah abis. 10 hb dah solat. Masa 9 hb tu, keje aku kejap2 cek takut kalau2 ada spotting ke apa ke, tapi memang tak ada. Subuh 10hb aku dah mandi.

Keluar biasaan tempoh period ni buat aku terfikir, adakah kerana dinding rahim kita tak berapa tebal maka period punya tempoh jadi pendek ataupun sebab aku ada makan sejenis antibiotik nama zithromax maka tempoh period ni agak terganggu.Zithromax tu untuk rawat keputihan yang aku alami baru2 ni. Actually before consume zithromax tu aku ada ambil zinnat. Antibiotik jugak tapi tak berkesan.Alhamdulillah, zithromax ni ada kesan positif.

Tinggal lagi satu cycle (Oktober) lagi before cycle FET pada November..
Ya Allah..permudahkanlah urusan FET ku ini..Amin..




Monday, 8 September 2014

Bila dah tak TTC lagi..

Eh, kenapa? Kenapa?
Kenapa dah tak TTC lagi?
Kenapa ea?
Dah penat, dah bosan, dah give up?
Oh..tak lah..dah dapat baby..Alhamdulillah..
Itu satu situasi..

Situasi kedua? Bukan penat, bukan bosan, bukan give up..
It's just our time to let it go..
Let it go..let it go..ternyanyi pulak.
Time to let it go sebab mungkin umur dah 45..
Ni pun satu persoalan jugak..
Umur berapa patut stop TTC..
Aku siap janji ngan kawan, from real life or from cyber friend supaya sama2 janji, selagi belum 40 tahun selagi tu kami sama2 janji to support each other dan jangan putus asa..yang adik2 jangan ngeri tau..alamak 40 tahun ke, lamanya tunggu..tak, inshaAllah..akak doakan yang adik2 semua tak tunggu lama macam akak..mudah2an dipermudahkan Allah..ni untuk yang 35 tahun ke atas je..(I is 37 suda..ngeeee.,,)

Atau kita naikkan had umur tu pada 42 tahun? Sapa nak join angkat tangan!! :)

Friday, 5 September 2014

CD1 September

Dua tiga hari before period sakit pinggang, cramp kat ari-ari, mood swing takyah cakap lah..apa hubby buat semua tak kena,dia buat lawak pun aku tak gelak..padahal aku ni sgt senang nak gelak..muncung aku kategori boleh ikat..hmm..hebat betul penangan bulan 9 ni

Akhirnya,hari ni muncul lah dia..kitaran 33 hari..Alhamdulillah..tinggal lagi 2 cycle untuk FET..Dup dap dup dap..kita semua pun gitu kan menjelang apa2 treatment..

Tahniah pada yang dah diperkenankan doanya oleh Yang Maha Pencipta,sesungguhnya telah tertulis rezeki milik rakan-rakan TTC yang sedang pregnant, semoga rezeki yang lain akan menyusul selepas ini..eh, ke dah ada dah..yang belum period tu, doa banyak2 semoga lambat period tanda dah ada baby duduk dalam rahim..Amin..

Tuesday, 12 August 2014

Post Appointment

Doktor tanya period dah ok ke tak. Aku katalah ok dan takde berpanjangan macam masa ada lebihan daging tu, so doktor kata tak perlu cek sebab simptom dah tak ada. Lega.

Perbincangan terus pada FET. Nak buat transfer bulan Disember so period bulan November kena behave. Kalau bulan Oktober period tak datang, doktor suruh datang cek untuk tengok dinding rahim tebal ke tak. Kalau tebal, maknanya dah nak turun darah so ubat turun darah bagi jugak tapi tak perlu lama. Kalau dinding rahim nipis lagi macam tak ada tanda nak period, kena makan ubat turun darah lama sikit. Pendek kata period Oktober dan November sangat penting. Mudah-mudahan Allah permudahkan....Amin...

Next appointment kalau period ok adalah day14 lepas period. Asid folik perlu diteruskan. Progynova makan day 2 period November 2 biji, 3 kali sehari...Kali ni taknak salah makan lagi macam dulu..Lepas tu topik kurus pulak. Doktor kata nak suruh turunkan sikit lagi berat badan before proceed FET. Tapi aku dah kurus.hehe.( tak tau lah bertahan berapa lama..) Saya diet doktor. Diet atkins yang glamer tu. : )


Sunday, 10 August 2014

What To Expect?

Esok appointment dengan doktor....what to expect? Tak tau sebab appointment ni cuma review tentang lebihan daging pada miss V yang doktor dah 'cubit' buang tu....sama ada ada tumbuh lagi atau dah takde.Aku macam rasa dah tak ada sebab masa ada tu, period jadi berpanjangan....ni period macam elok je.Bulan Julai 2hb, bulan ni 4hb...ni dah CD7. Esok inshaAllah dah solat..

Tapi, rasanya perlu juga bincang tentang FET sebab sebenarnya macam dah tak lama lagi. Pejam celik pejam celik dah bulan 8, period bulan 11 dah start segala ubat-ubatan, bulan 12 inshaAllah transfer 3 little cutie embies..Semoga Allah permudahan segalanya untuk kami....Amin....

Buat kawan kawan yang sedang treatment bulan ni, aku doakan semoga dipermudahkan treatment yang dilalui dan seterusnya diizinkan Allah untuk dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..Amin..Buat kawan kawan yang tak buat apa-apa treatment bulan ni, semoga kerehatan daripada treatment dikurniakan rezeki yang tidak di sangka-sangka hendaknya..Amin..Sesungguhnya kita semua telah berusaha sedaya upaya, kan? : )

Sunday, 27 July 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1435H

Allahu Akhbar
Allahu Akhbar
Allahu Akhbar
Walillahil hamd

Alhamdulillah masih diberikan peluang bernafas di bumi Allah untuk menyambut hari terakhir Ramadhan hari ini..Esok syawal menjelang dengan penuh warna warni dan riang gembira..

Seawal dua hari sebelum raya kami suami isteri pergi menziarah istana kecil arwah anak...inshaAllah pagi raya nanti pergi sekeluarga nanti..

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat.maafkan andai terdapat kata-kata dalam blog ini juga tulisan e-mel aku yang menyinggung perasaan atau terkasar bahasa..kososng-kosong ya..: )..
Semoga kita beroleh keampunan Allah Taala dan mendapat rezeki bertemu Ramadhan sekali lagi..Amin..

Pada kesempatan ini aku turut berasa sedih dengan situasi saudara saudara kita di Palestin..marilah kita doakan mereka beroleh keamanan...Amin...


Monday, 14 July 2014

Monday Blues

Hari ni hari penat..tu yang tajuk Monday blues..mula dengan malam semalam tak boleh tidur walaupun dah pukul 2 pagi..kerja yang banyak berlambak lambak..lusa dah start kursus 2 hari which is aku anggap sebagai agak mengganggu rutin harian..di tambah lagi dengan keputusan cek up sugar level dan kolesterol secara 'saja saja je' mendapat result kolesterol aku tinggi..gulp!!

Hari ni dah 16 Ramadhan..Ya Allah..sekejapnya masa berlalu..semalam temankan mama sopping barang dan baju raya..meriah sangat..nak raya lah katakan..tapi aku,,dalam hati, dalam minda, dalam jiwa raga..
Apa pun aku tak beli
Apa pun tak menarik perhatian

Sesungguhnya, aku redha dengan Qada' dan Qadar Allah..Permudahkanlah Ya Allah..Allah sedang menguji kerana sebagai hamba sesiapa sahaja layak diuji..
Si Dia? My other half? Aku tak dapat meneka apa yang bersarang di mindanya..Semoga dia pun tabah..

Kini, bila soalan tentang anak diajukan..
Aku hanya jawab, ada seorang..tapi dah simpan..
Agak janggal dibibir aku..
Tapi aku berdaya melakukannya..
Sedaya upaya..
Biasanya yang tanya yang baru sekali jumpa..
Di klinik..
Di tempat kerja..
Yang dah tahu..
Tak sedikitpun menyebut dan mengungkit..
Kerana mereka mengerti barangkali..
Sepi..
Sunyi..
Tak teruja nak raya..
Sedih puasa dah lebih separuh bulan..
Ya Allah..tabahkanlah hati hambamu ini..
Tentu kalian faham rasa hatiku..
Terima kasih kerana memahaminya..
Lebih terima kasih lagi kerana bersama-sama membantu aku mengharunginya.
Aku doakan segala sokongan yang diberikan kepada aku, selagi aku berjaya harungi kesepian hati ini dengan tabah bertemankan kata-kata semangat dari kalian semua, selagi itulah aku doakan ianya menjadi pahala sedekah jariah buat kalian semua...Insha Allah..
Amin ya Rabbal 'Alamin..

Next FET? First appointment adalah 11 Ogos iaitu lepas raya. Bermula semula perjalanan treatment yang penuh roller coaster..Ada yang TTC saing-saing buat FET atau IVF atau IUI bulan 11 atau 12 ni tak? Nanti boleh share2 tips dan cerita ok.Semoga dimurahkan rezeki kita semua..Amin..

Friday, 4 July 2014

Ada apa dengan 2 Julai

2nd July..9 years ago..2005..we get married
It's our 9th anniversary
Alhamdulillah..
No romantic candle light dinner
No present to each other
Just exchanging anniversary card to each other
Just wishing each other happy anniversary
No cakes
No celebration at all
Just being happy together
Just being grateful that we still have each other

2nd July..present..2014
My AF came very early
Alhamdulillah
28 days cycle day
Just like the science text book thaught us
Normal to many women out there
Not for me
My normal cycle?
32 days
35 days
45 days
53 days
Just name it! :-)
28 days? Once
Twice
Cannot remember!

Happy fasting month to all muslims!
: ) : ) : )

Tuesday, 1 July 2014

Kalau fokus pada nikmat, nak mengeluh pun tak sempat

Bersiaran dari dalam bank nunggu adik aku bukak akaun..lamanya! Sempat satu entry..Selamat berpuasa semua muslim, dah hari ketiga dah..Alhamdulillah masih dikurniakan Allah peluang bertemu lagi Ramadhan..

Kalau tahun lepas, puasa dalam keadaan pregnant arwah baby, puasa tahun ni puasa perut kosong (memanglah kosong, kan..kata puasa)..mana tahu puasa tahun hadapan dikurniakan sekali lagi dalam keadaan pregnant juga, kuasa Allah..tiada yang mustahil!

Maka..tidak terhitung oleh kita nikmat yang Allah kurniakan..masih juga kita mengeluh atas hanya terlalu sedikit nikmat yang belum Allah kurniakan..sedangkan kita masih sihat, masih boleh duduk, baring, tidur lena, berjalan,makan,minum, beribadah..Ya Allah..banyaknya nikmat!

Bulan penuh barakah ini, marilah sama2 kita mohon keampunan dari Allah atas segala dosa2 kita, kemudian berdoa atas hajat utama nan satu itu..semoga kita tergolong dalam golongan yang Allah makbulkan doa..dan semoga kita dapat berjumpa dengan malam Lailatulqadar yang sangat istimewa..Amin..


Thursday, 12 June 2014

I have it all

Masalah kesuburan kami - my side. Husband - No, he's perfect.

Aku kahwin pada usia 28 tahun. 2 tahun PJJ dengan suami so jumpa kadang-kadang seminggu sekali. Selalunya 2 minggu sekali. TTC? Tak fikir pun sebab mungkin masa tu aku ingat aku PJJ sebab tu aku belum pregnant. Padahal umur dah 30 tahun. Tak sedar diri lagi tu. :-)

Tahun ke tiga dan ke empat, tahun yang budget tight sangat. Masa ni dah duduk sama. Baru pindah, baru beli rumah. Husband baru tukar kerja. Masa ni merangkak-rangkak memperbaiki tahap ekonomi jadi tak adalah ke klinik bagai. Just usaha berurut , makan apa saja yang dicadangkan yang di bawah kemampuan kami. Result? No, nothing.

Mula- mula, experience ke klinik kesihatan untuk mintak refer ke gynea hospital. Sangat sedih. Dah tunggu dari pagi buta sampai turn tengah hari, masuk bilik doktor dia boleh kata datang next week boleh tak. Dia banyak kerja untuk pesakit kencing manis dan darah tinggi. Lagipun kena cek betul betul baru boleh rujuk aku ke hospital. That time aku dah kahwin 5 tahun, tak ada anak lagi dan banyak sangat ke pengesahan lain yang dia perlu? Terus down di situ. Ini aku pergi lepas ke LPPKN. LPPKN suruh pergi hospital but before that kena mintak surat rujukan dari klinik kesihatan. Then dapat cerita dari kawan yang buat IUI di hospital tersebut, dia tak tengok sangat telur besar ke tidak terus je proceed. Mungkin inilah hikmahnya..Zaman tu lah kot. Zaman sekarang mungkin dah improve. Rezeki masing-masing. Mungkin orang lain ok je experience mereka kan.

Bila aku refer hospital swasta, aku dah 35 tahun dah. Kenapa dah 35 tahun baru ke swasta? Jawapannya pastilah faktor kewangan. Doktor tak suggest dah IUI untuk aku, that's why aku proceed IVF. And IVF works for me..Alhamdulillah..tapi masih belum rezeki lagi untuk memelihara anak dan membesarkannya penuh kasih sayang..InshaAllah Allah akan beri tepat pada masanya, jadi aku tak perlu risau.

Fresh IVF, aku positif pregnant, tapi tak nampak sac (karung baby) walaupun strong positif pada UPT dan beta HCG doubling dengan elok. So..aku buat D n C.

After D n C, still strong positif, then rupanya ektopik pada tiub kiri therefore kena remove both tubes sebab yang kanan ada fymbrial cyst dan tutup terus tiub. Gynea bimbang next FET akan ektopik lagi sekali. Ada sebab lain, takut tak jadi pregnant sebab ada air beracun dari tiub kanan yang akan effect pada embryo yang sedang cuba menempel kat dinding uterus. So, aku menjalani prosedur laparotomy. Sedih sangat masa ni.

Then, Alhamdulillah..FET yang kedua berjaya pregnant tapi arwah baby meninggal sehari selepas lahir. Aku tak lepas bersalin normal dan terus emergency ceaser. Therefore, orang kata jahit atas bawah which is aku rasa bersalin baru sekali dan dah rasa kedua-duanya..iaitu bagaimana bersalin normal dan bersalin ceaser.

I have it all..
- berurut
- makan macam macam ubat dan makanan yang boleh bantu pregnant
- IVF (IUI tak pernah buat)
- D n C
- Laparotomy
- Bersalin

Allah Maha Berkuasa...Hasil semua ini, kami dikurniakan Allah seorang bidadari syurga yang sangat kami kasihi selama-lamanya..Kini, kami berdoa agar segala yang kami lalui ini diredhai Allah dan berdoa agar diberi peluang sekali lagi untuk memperoleh zuriat yang soleh dan solehah serta sihat agar dapat menjadi penyejuk mata kepada kami sekeluarga..

Al-fatihah untuk Nur Fayyadh Husna kesayangan mummy dan ayah..Tiada sehari pun yang berlalu tanpa kami berdua berbicara tentang dirinya yang kini riang gembira bersama anak-anak syurga yang ibu bapanya sama seperti kami, diduga dengan pemergian anak mendahului kami ibu bapanya. Aku pasti, kami yang tergolong dalam golongan ini Allah kurniakan ketabahan dan ketenangan kena sesungguhnya Dia Maha Adil. Siapalah yang tidak sedih, tetapi Allah telah memberi kita hadiah yang tak akan dapat ditukar ganti dengan sesuatu pun di dunia ini. Semoga kita semua akan dapat bersama-sama arwah anak di syurga kelak..Amin Ya Rabbal 'Alamin..

Monday, 9 June 2014

Fikir terlalu ke hadapan

Ada tak jadi pada korang bende ni..iaitu kadang kadang fikir terlalu ke hadapan..which is tak bagus kot..Dulu masa mula2 buat ivf, aku membayangkan bagaimana kalau kena buat FET if IVF tak berjaya..Lately, aku dok membayangkan macam mana kalau FET tak berjaya dan nak buat fresh IVF yang kedua! Hei! Aku rasa something wrong lah otak aku ni..Macam negatif kan sikap macam ni..Patutnya aku positifkan minda tentang FET kali ni..Positip,positip,positip!

Dan buat diri banyak berfikir yang bukan bukan..not good, not good..Ataupun bila kita dah pernah alami kegagalan demi kegagalan..automatik minda kita bersifat protective lebih sikit, memberi isyarat bahawa ada jalan lagi if tak berjaya dalam usaha kita..larat dengan tak larat je lah menempuh lagi 6 bulan 'peperangan' minda ni..

Guys...i need positive vibes..Ya Allah..permudahkanlah urusan TTC kami semua..Ameen..

Thursday, 5 June 2014

Again..dengan izin Allah

Dalam pada aku kata taknak risau period tak datang, 2 kali gak aku sms doktor tanya pasal hal aku tak period..haha..taknak risau konon..kali pertama aku sms 29 Mei.Selalunya, lambat macam manapun doktor akan balas.Kali ni tak.Sampai hari ni dia tak balas.Lagipun apalah urgentnya setakat tak period kan..lainlah bleeding ke, sakit kuat ke..

Hari ni dah seminggu doktor tak reply, aku sms lagi bagitahu aku miss period bulan Mei. Today dah 5 Jun. Aku takut November nanti period tak datang.Macam mana nak proceed FET Disember nanti. Dalam 10 minit doktor call.Rupanya dia nampak message aku yang first tapi tak sempat nak balas, message kedua ni dia terus call lagi senang. Di pihak aku pulak memang taknak call dia sebab tak urgent macam mengganggu pulak nanti kan..

Jawapan dia, biar je kalau bulan Jun pun tak ada.3 bulan before FET jumpa doktor nanti doktor betulkan period. Aku cakapla aku memang kena jumpa dia 11.8 untuk cek lebihan daging vagina tu ada lagi ke tak.So, ok. Jawapannya biar je. Legalah sikit aku rasa.

Tup tup nak solat maghrib ada secalit darah period kat panty. Hehe..kebetulan sungguh..agaknya takut kena  'betulkan', period pun keluar..Alhamdulillah..Allah izinkan..

*dalam lega period, tetiba sedih tak dapat baca yassin malam ni..nanti mummy dah bersih, mummy baca yassin lagi ye sayang..kita baca sama2.:'(

Wednesday, 28 May 2014

Dengan Izin Allah

Aku ada satu tugasan yang memerlukan aku hubungi pegawai peringkat daerah. Dah call, tak angkat. Dah sms, tak balas. Dua hari lamanya. Akhirnya aku terus call pegawai peringkat negeri. Dengan izin Allah, pegawai tersebut angkat telefon walaupun dia dah nak berangkat pergi umrah. Kat airport time aku call tu dan menjawab segala kemusykilan aku. Alhamdulillah...Tau tak selama dua hari tu betapa risaunya aku, aku seakan terlupa bahawa jika ada izin dariNya, pasti dipermudahkan. Petang yang sama, pegawai peringkat daerah call aku balik dan minta maaf tak respon sebab agak sibuk dengan mesyuarat. :-)

Aku dah lama nak ziarah kubur arwah anak, hubby sebelum ni outstation jadi tak berpeluang pergi. Aku belum ada kekuatan untuk pergi sendiri. Balik sini, hubby tetap sibuk tapi hari ni appointment dia tangguh pukul 6.00 jadi sempat dia balik rumah sekejap ambil aku dan pergi ziarah..Alhamdulillah..dengan izinNya, aku dapat kesempatan yang dah ditunggu agak lama dari ziarah pertama dulu. Kepok dan nisan dah dipasang dengan elok dan kukuh. Tapi macam biasa, pergi rindu...balik pun rindu..:'(

Selepas period bulan April aku ada spotting sikit sikit lepas 15 hari period bersih. Tanya doktor, itu bukan period tapi istihadah. Jadi, boleh solat. Lepas seminggu, spotting pun tak ada. Tunggu pulak period bulan Mei sepatutnya ikut kitaran 32 hari aku akan period 25 hb tapi sampai hari ni tak ada. Aku punya risau tiga hari ni...

Tapi sekarang ni aku macam dah tak nak risau lagi kerana aku pasti dengan izin Allah aku period, kalau Allah belum izinkan lagi..aku tak perlu risau.. Begitu juga apa-apa pun yang berlaku dalam hidup aku, aku cuba untuk sentiasa ingat segalanya hanya akan berlaku DENGAN IZIN ALLAH...


Saturday, 24 May 2014

Oh..Inilah hikmahnya..

Pernah tak U ols terdetik dalam hati ke, kat mulut ke tentang ayat 'oh...inilah hikmahnya..' mesti pernah kan? Macam aku masa mula-mula nak decide buat next Frozen Embryo Transfer (FET) aku memang berniat nak buat cepat, nak pregnant lagi secepatnya, nak buat bulan Mei ni  (standard IVF lah tunggu 3 cycle). Ikut sangat hati masa tu..Tapi kan aku ada cerita yang kami akhirnya decide buat end of this year.

Masa aku decide aku buat bulan Mei tu, memang tetap pendirian aku macam dah tak boleh diubah-ubah dah decision tu. Tapi aku ada buat istikharah sekali, waktu siang (nak afdal, malam ye tak?). Aku baca buku solat sunat tu supaya kosongkan fikiran jangan detik dalam hati sikitpun keputusan tu, nanti hasilnya kita akan ikut kata hati dan kita anggap tu sebagai petunjuk. Padahal hati kita yang dah tekad..tu pasal lah menjurus pada yang kita nak je.

Aku pun cubalah kosongkan hati, kononnya lah...haish...tak boleh pun korang..Susah tau! Hati dan fikiran aku tetap tertanam nak buat bulan Mei..Entah apa-apa lah..Tetapi, Allah Maha Berkuasa..Satu persatu Allah tunjukkan..First, hubby yang tak kisah aku nak buat bulan berapa pun tiba-tiba jadi kesah. Dia taknak aku buat bulan Mei. Second, bila doktor tanya nak buat bila, aku boleh kata " memang asalnya nak bulan Mei tapi nak tenang lebih baik hujung tahun ni." Laju je ayat tu keluar padahal aku sangat-sangat nak cepat asalnya. Third, tiba-tiba duit yang dah ready sedia ada peruntukan untuk buat FET terpaksa digunakan dulu untuk perkara lain. Lastly..pasal kerja. Rupanya start esok, aku ada tugas yang sangat penting dan hanya berakhir tengah bulan Jun sebelum Ramadhan..

Hah, amek kaw!! Mana boleh melayan stress Two Weeks Wait (2WW) campur stress kerja..Faham-faham je lah roller coaster 2WW tu kan. Uncertainty, asyik datang je bisikan-bisikan negatif, asyik dengan persoalan 'what if'..Oh, sangat tidak mudah melaluinya..kena tenang..tenang..tenang setenangnya..Mudah mudahan nikmat ketenangan itu Allah kurniakan kepada kita yang TTC ni..Ameen...

** Lagi satu, mana perginya cik period aku ni..tak mai lagi ni..hah, yang ni lagilah terang benderang petunjuk yang aku memang tak sesuai buat bulan Mei! :-)

Sabar ye Mummy.....Hehehe

Sunday, 18 May 2014

Blur

Aku dah naik keje rabu 14.5, bila kawan2 tanya dah sihat,aku akan kata dah ok,.Alhamdulillah..dalam hati pun ok je..tapi ada masa2 tertentu yang aku macam blur,.fikiran aku melayang2,aku dengar keriuhan di sekeliling,tapi aku sunyi..sepi..senyap..
Fikiran aku masa blur tu tertumpu pada arwah baby Nur Fayyadh Husna..aku sentiasa rasa dia ada bersamaku,dalam hatiku,dalam fikiranku,dalam doa2ku..

Ya Allah..Allahu Akhbar! Yang nyata, semua perkara dah tak sama,aku masih aku tapi dalam versi berbeza..entahlah,susah aku nak terangkan..mungkin masa akan menyembuhkan lara di hati..doakan aku kuat ye kawan2..terima kasih atas doa2 kalian semua.,mungkin doa2 kalianlah menjadi asbab aku mampu bertatih perlahan2 kini.,terima kasih tidak terhingga..love you all..

Sunday, 11 May 2014

Mummy in my own way

Air mata tumpah lagi..
Sana sini bicara tentang hari ibu..
Tv,blog,fb,iklan,pasaraya..
Sambutan hari Ibu di kalangan masyarakat dengan pelbagai cara..
Di mana2 sahaja..
Aku? I am a mummy in my own way..
Masih terasa saat hati berbahagia mengandungkan dan melahirkan arwah Nur Fayyadh Husna ke dunia ini..
Hanya 32 jam hayatnya di dunia ini..
Kemudian dia pergi ke pangkuan yang Maha Pencipta..
Selamanya sayang anak mummy dan ayah,walaupun kini dikau tiada..
Syukur padaMu Ya Allah kerana hanya memberikan yang terbaik untuk kami..
Mudah2an kami diizinkan sekali lagi dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..
Sesungguhnya Allah sebaik2 yang mewarisi..

Tuesday, 6 May 2014

Result Pap Smear

Actually aku patut jumpa Dr 24.4. Tapi aku period 23.4 so Dr suruh datang lepas habis period. Alhamdulillah tak ada masalah apa-apa. Pada report tu tertulis 'negative for intraepithelial lesion or malignancy'. Yang penting, pada sampel yang diambil mesti kena ada dua2 sel iaitu sel luar dan sel dalam serviks. Nama sel dalam serviks tu ialah 'endocervical cell'.

Dr ada mention kalau sel servik bahagian luar saja yang dianalisis pastu ok takde apa2, rupanya sel dalam tak dapat ambil dan ada sel kanser tapi dilaporkan sebagai normal, itu bahaya. Padahal sel dalam serviks tak diambil. Patient ingatkan ok, rupanya ada kanser kan haru tu..Maka, penting untuk Dr ambil kedua2 sel ini,pastikan pada report ada tulis 'endocervical cell presented' tu. Macam aku kena repeat pap smear setahun dari sekarang.Bagi yang ada abnormalities mungkin kena ulang 6 bulan ke, aku tak sure.

Apapun, masa tunggu result ni agak berdebar jugak lah..tak tipu.huhuhu...
Ada yang tak syok appointment kali ni,aku didapati ada lebihan daging dalam vagina di samping fungus yang masih ada tapi kali ni dah tak banyak macam dulu dan agak cair sikit (TMI..hihihi).Daging tu sikit je,Dr gunakan istilah 'cubit' masa dia remove daging tu,mungkin besar biji halba je kot.Ini kesan jahitan episiotomi masa bersalin hari tu.So, Dr suruh datang kalau ada bleeding atau spotting pelik2 lepas ni. Tu yang period aku jadi panjang tu.Bukan bleeding pun tapi spotting sikit2 je.Mende ni lah sebabnya.Kalau takde bleeding pun tetap kena datang 11.8 nanti.

Then, Dr cek rahim dan ovari. Appointment lepas ada cyst pada ovary kiri size 3.26 cm. Alhamdulillah, dah takde dah. Aku cuba berjalan 30 minit dekat taman hampir setiap hari, jaga makan tak ambil karbo banyak sangat dan lebihkan sayur-sayuran. Ini aku baca kat fb dr hamid arshat cara2 elakkan cyst atau apa sahaja ketumbuhan. Fast food dia suruh avoid jugak, tapi aku fail yang ni.

Aku datang dengan bff aku.Rupanya masa aku kat katil rawatan, Dr ada tanya bff aku, ,"macam mana dia,dah ok tak",bff aku kata "dah ok, next week dah naik kerja"..ye..minggu depan dah naik kerja..aku kena kuatkan hati.,terlalu banyak kenangan bersama arwah baby Nur Fayyadh Husna semasa mengandung di situ.Doakan aku tabah melaluinya....T.T....

Tuesday, 29 April 2014

Sentiasa rindu

Walau ke mana pun aku membawa diri ini pergi, kenangan bersama arwah Nur Fayyadh Husna tetap bersamaku..today dah CD7, hanya spotting, mungkin esok dah boleh mandi dan inshaAllah dah boleh hadiah bacaan yassin seperti biasa..

Aku belum jumpa doktor lagi untuk result pap smear.Mungkin next week baru pergi. Tak urgent sangat.Just tvs untuk tengok still ada fungus atau tak,dan cyst kat ovary kiri ada lagi atau tidak.

FET lambat lagi..another 7 months to go..tapi selalu jugak terfikir2 pasal ni..padahal lama lagi. Agaknya orang yang undergo IVF memang macam ni eh.. :-). Ada orang post kat fb :

FAIL = First Attempt In Learning
END  = Effort Never Dies
NO   = Next Opportunity

Ini bermakna usaha yang kita rasa fail, sebenarnya baru first attempt in learning, yang kita rasa takde harapan lagi..its the end sepatutnya menjadikan effort never dies and bila the answer is no kita tukarkan kepada next opportunity.Semoga jatuh bangun kita dalam usaha memerangi infertility tidak berakhir..Semoga semua usaha yang kita lakukan dan akan lakukan diberkati Allah dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..InshaAllah..Amin..

Wednesday, 23 April 2014

CD 1 April 2014

Officially CD 1, kitaran 32 hari,bila belek2 post dulu2,aku cuma sempat period sepanjang 2013 sebanyak 2 kali lepas operation ektopik.20.4.2013 dengan 21.5.2013.Lepas tu dah FET.kitaran 32 hari gak.

Actually esok ada appointment ambik result pap smear dengan re check fungus pada vagina tapi sebab dah period doctor suruh datang lepas habis nanti.Sedikit melegakan dan kelapangan di situ.Yang tak best,tengah dok puasa ganti,period pukul 4 petang.Perasaan?Redha jek lah kan.Mesti u olls pernah jadik macam aku gak sepanjang hidup,ke tak.ke lagi sadis dah tinggal setengah jam nak berbuka.hehe...

Bagus ada blog ni,boleh buat rujukan untuk diri sendiri disamping nak share ngan kengkawan lain.ada part tu bila baca balik macam eh,.,ada eh aku buat tu, buat ni.Ni yang aku dok menaip ni pun untuk ditengok bulan2 depan la ni..maklumlah makin lama makin berusia...tik tok tik tok..:-)

Ada kesayuan juga period ni, tak dapat baca yassin untuk arwah anak..sayang mummy...nanti mummy dah bersih mummy hadiahkan bacaan yassin untuk sayang ya..semoga sayang sejahtera,gembira dan berbahagia bersama kawan2 di sana...Amin...

Tuesday, 22 April 2014

SALAM MUSLIM ISNIN,21.4.2014

Bismillahirrahmanirrahim..
Siapa tengok Salam Muslim kat TV Alhijrah semalam?Aku tengok.Tentang zuriat dan beberapa kisah tentang IVF.Dr.Ismail Tamby ada,Dr.Adilah ada,ustaz dan ustazah pun ada.Ada jugak couple yang dah dapat baby dan ada yang tengah tunggu kelahiran baby kembar tiga (Alhamdulillah..tahniah!)

Pesan ustazah Robiah tentang yang nak ambil anak angkat, niat kena betul.Bagi yang belum ada zuriat pula belum tentu ada anak,anak tu jadi rezeki.Pesan Dr.Adilah pula, jangan putus asa.Pesan dr Ismail,suruh datang buat cek up bagi pasangan yang berkahwin tetapi belum dikurniakan anak.Pesan ustaz pula,banyakkan berdoa.

Aku rasa best sebab kalau dulu sebut IVF tak ramai yang tahu,sekarang dah keluar kat TV dah detailnya.Tapi honestly,kalau aku sendiri tak ada masalah kesuburan, aku pun tak tau jugak kot.Apa yang penting kita berusaha, kemudian tawakkal pada Allah.


Sunday, 13 April 2014

ZIARAH SINGKAT KE ISTANA KECIL

Alhamdulillah..tercapai hajat ziarah ke istana kecil,percaya atau tidak aku n hubby hanya singgah tak lebih 10 minit.Kawasan perkuburan kanak-kanak di sini terasing jauh dari perkuburan orang dewasa.Kepok arwah dah dipasang,nissan saja belum dipacak oleh pembuat kepok.Pada kepok ada nama arwah,tarikh meninggal masihi dan hijrah serta usia.Usia 1 hari.

Aku jeling nissan kubur sebelah kiri,usia 1 hari juga,tarikh 26 Feb,10 hari lepas arwah Fayyadh Husna.Kubur sebelah kanan tak tengok tarikh tapi usia 6 bulan,Ya Allah..dah pandai senyum ketawa meniarap agaknya kan...Ramai betul kawan2 arwah...Comel sangat kubur anak anak di sini umpama taman.Kawasan tanah agak becak tapi tak berair sebab hujan petang lately.

Aku rasa ada terlalu banyak untuk diucapkan tapi sebak tak terluah,dengar hubby menangis kecil aku dengan gagahnya kata b, jangan nangis,kan kita gembira ziarah anak.padahal aku pun nangis jugak.Aku cuma kata "Assalamualaikum anak mummy,mummy datang ni..Fayyadh Husna gembira dah bahagia ya sayang..mummy sayanggggg..."kemudian aku baca al fatihah dan berjanji akan datang lagi..thats it.Perasaan sedih yang penuh ketenangan,hilang sebentar rasa rindu,.Alhamdulillah..

Saturday, 12 April 2014

RESULT APPOINTMENT

10.4.2014, Khamis aku appointment dengan gynea.Cek rahim dari perut dan tvs sekali.Buat pap smear jugak.Guna spekulum untuk ambil sampel pada rahim.Then dr kata aku ada fungus (yis) pada pangkal rahim. Aku pun kata sejak habis period 5hb aku tak jumpa sebarang discharge pada panty.Aku pun gumbira lah.Senang nak solat,tak payah tukar panty bagai,rupanya tak bagus u ols,yang bagus ada discharge sebab boleh pastikan apa yang tersimpan kat rahim atau vagina. Due to fungus tu dah pekat sangat,thats why la bersih je rasa.hmmmm...

Then ada cyst besar 3.25cm kat ovary kiri,ovary kanan ada telur kecik2.Aku rasa sepanjang treatment tak pernah ada sebarang cyst, tiba2 dah bersalin timbul pulak.Haruslah aku suspen kan.Aku tanya dr bahaya tak.Dia kata tak.Cyst come n go,.tapi aku google kalau lebih 5cm bahaya tapi bergantung pada jenis gak.Cyst ni mende normal yang berlaku dalam kitaran haid kita.Jadi..aku fikir positif je dulu,huhu

Then..here comes the main topic of the appointment...FET.Dr tak tanya,aku start dulu.
Aku : Dr, ni pasal FET,
Dr    : Ok,u nak buat bila
Aku : Ikut hati saya nak bulan 5, tapi ikut keselesaan bulan 12
Dr    : Ok,takpe. Ikut keselesaan u nak buat bila.So jumpa dr bulan 11 untuk ambil ubat progynova.
Aku  : Dulu awal lagi dr dah bagi progynova tapi salah makan.Termakan sebijik je
Day 14 baru catch up 2 biji.uterus lining pun 0.79 je.
Dr    : U ingat semua ya.jumpa dr 24hb untuk cek fungus dan result pap smear
Aku : Dah ni je yang jadi fokus saya..hehe.so,asid folik start sekarang ke nanti.
Dr    : Sekarang,sebenarnya semua woman yang belum menapous kena makan,mana tau pregnant kan.
Aku  : Saya mana ada tiub dr..takkanlah..
Dr     : Ada kan orang pregnant walaupun tak ada tiub..saya tahulah..


Ya. Boleh saja kan..dengan izin Allah..Amin..Dr bagi aku progynova, ubat vagina bentuk gel dengan asid folik.Tetiba malamnya aku demam,sampai semalam. Semalam pulak aku ada jatuh terduduk, hari ni jadi sakit perut pulak..hai..macam2 kan.tak apalah..redha je..adalah hikmahnya semoga diampunkan segala dosa2ku..Amin..

Thursday, 10 April 2014

APPOINTMENT TODAY

Aku ada appointment dengan gynea hari ni.Rasanya untuk cek rahim, buat pap smear and discuss next FET(aku still kat umah lagi).Actually seawal 3 months after ceaser rahim dah sembuh tapi kalau google kat mana mana normally the doctor will advise to wait 2 years before conceive again...well..tak seswai untuk ttc person especially me!

Me  -no more fallopian tubes, both removes (IVF is only option)
       -had 3 frozen embryos waiting for me
       - I'm 37 years old this year
       - can't conceive naturally (actually can, ALLAH WILL,KUN FAYA KUN)

Hubby n me sepakat nak buat FET end of this year which means 9 months after ceaser,see...tak dapatlah nak nunggu 2 tahun..huhu..tapi to tell you the truth,deep down inside aku nak buat secepat mungkin.mungkin aku terlalu ikutkan hati yang merindui arwah Nur Fayyadh Husna..mungkin aku fikir dengan hamil lagi akan membantu mengurangkan lara di hati kerana kerinduan padanya...Mungkin.Apa pun serah pada Allah kerana perancangan Allah adalah yang terbaik,..*mummy rindu sayang mummy..Al-fatihah...*


Wednesday, 9 April 2014

RINDU BERTANDANG LAGI DAN LAGI DAN LAGI..

Kebanyakan masa yang aku rindu arwah anak,aku biasanya teringat paras wajahnya,dan selalunya yang aku terbayang saat terakhir aku dakap dia..kadang2 macam mimpi..dari proses FET,check up every week sampai 12 weeks,check up monthly after that,proses bersalin sampai lah ke saat2 terakhir bersama..

Apa status aku agaknya sekarang ya..Hubby kata you are a mother..Kalau tak kerana gambar2 masa aku pregnantkan dia,sungguh aku akan rasa ini seperti mimpi.Tapi semuanya adalah real apabila aku menatap gambar arwah..ya..satu2nya gambar yang aku simpan,masa mula2 dulu,tak boleh tengok langsung,then dah lebih 10 hari boleh tengok tapi dengan deraian air mata secara automatik.Lepas tu sampai 30 hari boleh dikatakan sehari mesti sekali tengok dengan linangan air mata.Selepas 30 hari hingga 45 hari tengok dengan air mata bergenang.After that sampai sekarang,tengok dengan senyuman.

SENYUMAN?Tak sedih lagi kah aku.Tak ada perasaan kah aku?Tak,bukan begitu.Aku dah set nak tengok bila,aku akan tengok masa aku tengah stabil.Buah hati ini adalah sesuatu yang indah pernah berlaku dalam hidup aku jadi aku adjust untuk tatap gambarnya pada waktu aku stabil.Apapun keadaannya,tak dapat mengubah apa apa.AKU TETAP RINDU!

Thursday, 3 April 2014

SEJARAH SOLAT

Cuti bersalin tapi tak busy macam aku ni kerja aku tengok tv.Yang paling menarik 30 Minit Ustaz Don tentang sejarah solat.

SUBUH-asalnya dari solat Nabi Adam A.S.Masa diturunkan ke dunia,keadaan gelap gelita maka masa mula2 terbit fajar baginda solat dua rakaat kerana meminta ampun kepada Allah dan bersyukur kerana selamat dari kegelapan.

ZUHUR-asalnya dari solat Nabi Ibrahim A.S semasa baginda hendak menyembelih anakandanya Nabi Ismail A.S namun Allah gantikan dengan qibash yang besar.Kerana kesyukuran, baginda solat empat rakaat dan waktu itu adalah waktu zuhur.

ASAR-asalnya dari solat Nabi Yunus setelah dilepaskan dari perut ikan nun.Baginda solat 4 rakaat kerana syukur terlepas dari 4 kegelapan iaitu malam,ribut,laut dan ikan nun.

MAGHRIB-asalnya solat Nabi Isa A.S. Semasa diselamatkan dari kaum yang ingin membunuhnya.waktu tersebut pada waktu maghrib.1 rakaat kerana syukur selamat dari dibunuh, 2 rakaat kerana selamat dari fitnah terhadap ibunya,kerana lahirnya Nabi Isa baginda dapat bercakap semasa bayi dan membela ibunya yang ketika itu dituduh wanita tidak baik dan rakaat ketiga untuk menunjukkan yang layak disembah hanya Allah Ta'ala dan baginda bukanTuhan

ISYAK-asalnya dari solat Nabi Musa kerana selamat dari mengikuti orang2 yang sesat.Selamat dari kesesatan kaumnya,selamat dalam perjalanan dengan isterinya,selamat dari firaun dan selamat dari anak2 firaun.

Semoga bermanfaat,kalau nak lengkap kenalah menonton,ni yang aku ingat2 je :-)

Saturday, 22 March 2014

POSTPONE ZIARAH ISTANA KECIL

Hari Khamis dah boleh solat jadi semangat berkobar2 nak ziarah istana kecil arwah Nur Fayyadh Husna tapi tiba tiba hari ni ada stain fresh blood kat panty,
pakai panty liner lagi jelas fresh blood nya.Kalau saki baki nifas warnanya mesti brown atau kuning keruh.Yang aku ingat,hari ke 30 takde stain coklat dah.warna kuning keruh berlarutan 4 hari pastu baru aku mandi.

Hari ke 30 tu hari Ahad,hari ni Sabtu.Tanya my bff dia kata memang macam tu. Itu darah period!Aku macam oh..ye ke.So bermula lah CD1 lepas bersalin, patutlah masa bukak jahitan ceaser hari tu doktor kata you akan dapat period sangat cepat. Tak sangka pulak secepat ni..musykil gak,apa2 pun yang penting bila tanya mama, mama pun kata normal.

Tadi hubby call tanya barang arwah anak yang bawak pegi hospital simpan kat mana.Aku kata lah ada kat rumah mama.Dia kata, honey bagi tak, kalau nak sedekah kat orang.Wife kawan hubby emergency nak bersalin hari ni,dia tak ready apapun untuk baby sebab baru 7 bulan.Aku pun kata ok lah, dalam tu ada pampers newborn, lampin, kain bedung, barut baby, baju dua pasang, selimut dan bedak baby.Mudah mudahan dapat lah membantu walaupun tak banyak.

NUR - CAHAYA
FAYYADH -MURAH HATI
HUSNA -INDAH, CANTIK

Sayang mummy yang murah hati, mummy sedekahkan sedikit barang2 sayang pada yang memerlukan ya nak..Selebihnya masih tersimpan rapi..mungkin untuk adik2 sayang nanti..Insha Allah..Amin...

Friday, 21 March 2014

SURAH YASSIN BUAT BUAH HATI

Alhamdulillah..aku dah habis nifas subuh semalam..actually malam khamis dah agak clear tapi tak confident nak mandi,maka subuh baru mandi..hah..menggigil gigil mandi air sejuk subuh2..34 hari berpantang dah tak berapa pantang dah.hanya stokin yang masih kekal di kaki.segala rutin2 pantang yang lain dah tak buat dah,mama pun dah balik.hubby yang jaga so..faham2lah..dengan hubby semua mende boleh saja.

Malam semalam lepas maghrib buat bacaan yassin sendirian khas untuk arwah anak..Ingatkan tak berlaku apa2 tetapi penangan surah yassin begitu terkesan di lubuk hati,,yang paling syahdu ialah kalau boleh tiada ibu yang mahu membacakan surah yassin untuk anaknya,kalau boleh semua ibu mahu anaknya yang membacakan surah yassin untuknya apabila ibu meninggal dunia..tetapi semuanya tertakluk kepada qada dan qadar Allah Taala..Akulah ibu yang terpilih itu..Aku pohon padaMu Ya Allah kurniakan kepada kami suami isteri hati yang redha dan ikhlas atas ujian yang Engkau berikan..Amin..

Ngam2 habis Yassin buat buah hati hubby muncul di pintu balik kerja,dengar aku   tersedu2 dengan surah yassin di tangan,terus peluk aku dan aku mula tenang semula kerana yakin tidak sendirian mengharungi kesedihan,hubby juga sama.
Bayi yang meninggal dunia suci dan bersih dari segala dosa..Surah yassin untukmu anakku adalah tanda kasih mummy dan tanda kesyukuran kerana Allah memilihmu untuk berada di tempat terbaik di sisinya,.Insha Allah..Amin Ya Rabb..


Sunday, 16 March 2014

TARIKH INI...

Tarikh ini bulan yang lalu adalah tarikh bersejarah antara mummy dan Nur Fayyadh Husna..Setelah 38 minggu kita bersama2, tarikh tersebut kita dipertemukan Allah..Indah sungguh aturan Allah kepada kita sayang..Comel sangat buah hati mummy..Selautan kasih yang mummy ada untukmu adalah anugerah Allah Yang Maha Pengasih jua... kita ditakdirkan berpisah pada hari yang sama kerana Allah lebih menyayangimu sayang..

Airmata masih setia menemani di saat mummy menitipkan doa buatmu..Semoga buah hati mummy bahagia dan gembira di sana..Insha Allah bila dah suci nanti mummy dan ayah akan ke istana kecilmu nak..Sebenarnya ayah dah 2 3 kali ke sana, mummy saja yang belum..

Ayah simpan semua barang barang sayang sebelum mummy balik rumah hari tu..hingga kini mummy baru buka sekali almari untuk tengok barang barang tu tapi belum ada kekuatan untuk mengeluarkannya apatahlagi untuk membeleknya satu persatu..

Syukur kepada Allah kerana dengan izin dan rahmatNya meminjamkan sayang kepada  mummy dan ayah walaupun hanya sementara namun mummy sangat bahagia menjadi ibumu sayang..sayang sangat istimewa kerana terpilih untuk menjadi bidadari kecil di syurga Allah..insha Allah..Bukankah tiap sesuatu yang dipinjam mesti dipulangkan kepada pemiliknya?Lambat atau cepat kita semua juga akan pulang kepada yang Maha Memiliki..Innalillahi wainna ilaihi rojiun..Al-Fatihah..





Friday, 21 February 2014

BIDADARI SYURGA MUMMY DAN AYAH

Dengan kerinduan yang masih menebal,air mata yang mengalir laju, aku menggagahkan diri untuk memaklumkan semua bahawa puteri kesayangan kami Nur Fayyadh Husna telah kembali ke rahmatullah 32 jam selepas dilahirkan kerana masalah pernafasan,agar rakan2 ttc mahupun yang bukan ttc tidak tertanya2 apa khabarnya aku dan baby..lahir pada hari Sabtu 15.2.2014 jam 11 pg dan pulang ke rahmatullah pada hari Ahad 16.2.2014 jam 7.00 mlm..

Terima kasih kepada yg mendoakan.,doakan aku dan suami tabah dan sabar dengan dugaan ini..doakan juga aku cepat sembuh dari luka bersalin..
Maaf tak mampu cerita detail apa yang berlaku namun kami redha kerana yakin arwah puteri kami kini dalam jagaan terbaik di sisi Allah Taala.Berat mata memandang,berat lagi bahu yang memikul..

Innalillahiwainnailaihirojiun..dari Allah kami datang, kepada Allah jua kami kembali..Buah hati mummy,sejahteralah dikau di sana di bawah asuhan Nabi Ibrahim A.S Insha Allah..Semoga kita berjumpa lagi dengan izin Allah wahai anakku..Ya Allah Ya Tuhanku,semoga besar hikmah kehilangan ini,gantikanlah kepada kami dengan sesuatu yang lebih baik..Amin ya rabbal alamin..



Friday, 7 February 2014

SALAM JUMAAT

Syukur pada Allah atas kurniaanNya kepada kami..Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W..dipermudahkan Allah dalam perjalanan menuju hari nak bersalin.,Syukur sangat..

Jumaat depan aku akan menyerah diri secara paksa rela..masih berdoa sungguh2 agar tak perlu diinduce tapi tiap kali buat CTG kadang2 ada contraction tapi lemah.CTG hari ni pulak contraction hampir tiada padahal aku dah sakit kat ari ari ni dah 3 hari tapi mungkin sebab baby dah kat bawah,bukannya contraction.Jantung baby ok,itu yang penting.Masih ada 2 appointment CTG iaitu 9hb dan 11hb.13 tak pasti sebab 14 dah admit.Mungkin tak perlu kot.

Perut ni adakala rasa berat dan sakit,adakala tak sakit dan boleh jalan laju.Aku tak ambik cuti awal pun,bertahan sampai 13hb masih kerja.Rasa rugi ambil cuti awal..biarlah cuti panjang dengan baby nanti.Till next entry hanya satu doaku agar dipermudahkan Allah dalam urusanku bersalin nanti..Amin Ya Allah,Amin Ya Rahman,Amin Ya Rahiim..

Tuesday, 4 February 2014

CTG LAGI DAN LAGI...

Sabtu 1hb dan Isnin 3hb buat CTG lagi,dua2 hari dr kata ok,tapi tetap kena datang selang sehari..before ni selang 2 hari kan..so esok CTG lagi..tapi demi kesihatan baby kenalah gagahkan diri..

Bills?No bills for CTG.Imagine kena datang selang sehari..let say bill kena Rm50 pun,dah lebih 5 kali dah berapa kan..nasib baik dapat gynea yang bertimbangrasa..thank you doc!

Kesan selalu sangat buat CTG ni adalah aku akan sangat saspen kalau baby tak gerak lebih 2 jam,padahal aku tau baby kan ada masa dia tidur bagai.nanti mulalah aku haruk hubby cakap baby tak gerak..jadik keje hubby lah nak kena menenangkan aku..huhu..

Another 10 days to go before my scheduled induction of labour..kalau boleh nak natural tak payah induce2 sebab induce sangat sakit berbanding natural..huhu dapatkah?Hanya Allah Yang Maha Mengetahui..Permudahkankanlah urusanku bersalin Ya Allah..Amin..

Wednesday, 29 January 2014

STILL FRAGILE

Alhamdulillah..CTG is done.Riki2 kat nurse, katanya ok tapi kena tunggu jugak doktor kata apa..

Then dr kata ok tak perlu datang hari2 untuk buat CTG,tapi datang selang 2 hari iaitu Sabtu ni.

Aku nampak ranking CTG semalam 90 - 170, hari ni 110-180.google dapat bacaan normal 140-160.so..still fragile isn't it?Pergerakan baby just macam biasa je..itu yang menyenangkan hati aku.,Pray for the best!Mummy sakit takpe, mummy da besar..baby jgn sakit ye nak..baby tecit lagi..sob sob...

Tuesday, 28 January 2014

DUGAAN....

Hari ni cek up 37 weeks kalau ikut ukuran scan, tp ikut edd baru 36 weeks.Rutin biasa cek urin,berat dengan BP.BP 118/86, urin UTI,sugar tak ada.Berat 67.2 turun 400gm dari last week.Kaki aku da start edema dari last week.

Dugaan bermula masa cek jantung baby kat mesin CTG.Selalu 30 minit dah siap.This time 1 jam tak siap lagi.Rupa2nya jantung baby kejap tinggi kejap rendah.Tinggi 160 rendah 90.Sangat tak stabil.Nurse kata tunggu dr explain.Masa ni aku cuma risau sikit je.

Masuk je klinik tiba2 nurse kata akak start cuti esok eh.Aku kata la lambat lagi.14.2 nanti.Sebab dia kata dah ada contraction.Erk!Bior betul.Tak rasa pun.Mungkin sikit je kot.Lagipun manalah aku tau contraction tu macam mana kan..

Jumpa dr tiba2 nurse kata nak cek jalan maknanya cek bawah la kan..dah berbulan tak cek kut miss V rasa pelik balik.haha.Orang cakap cek jalan sakit,ada yang kata tak sakit,aku tengah2 la,tapi lebih pada tak sakit.Then dr kata jalan masih tutup tapi dah nipis,dah lembut.Aku ada baca pasal ni.Dinding rahim masih tebal umpama hidung , nipis umpama bibir.lembut. macam tu la..

Dr risau heart rate baby which dr kata nadi baby kuat, takut ada problem.So mulai esok aku kena ke hospital setiap hari untuk buat CTG.if ok,dr akan lepaskan cek up seminggu sekali.if not kena bersalin awal untuk elak komplikasi..

Aku berserah kepada Allah.,doakan baby sihat2 ya..Ameen..

Wednesday, 22 January 2014

CEK UP 36 WEEKS

Minggu 36 sebenarnya pada gambar scan,dr kata yg ni boleh berubah2,dr tetap kira ikut EDD.EDD pada 26hb,tolak 14 hari jadi 12hb.tapi sebab aku nak admit hari Jumaat maka kenalah serah diri untuk induce of labour pada 14 hb.

So,ikut kan minggu ni baru minggu 35 lah.Simptom2 yg dirasai ialah sakit pinggang dan bahagian ari-ari on off la,baby movement dah agak terbatas due to ruang yang dah sempit kot,tp still berombak2, senget2 perut dibuatnya.

Berat aku naik 2kg dlm masa 2 minggu,ini adalah kenaikan yg sgt besar sepanjang peknen.ni bukan mummy berat ni,ni baby ni...hahah..dr tak komen apa..kira ok la tu kot.rutin cek up mcm biasa,ambil urin,timbang berat,ambik BP.BP 126/73.urin mcm biasa ada infection,sugar takde.Buat CTG jantung baby ok je,cuma saspen nurse pesan suruh dtg hospital cepat kalau baby tetiba tak gerak atau gerak slow dari biasa..huhu.,

Kepala baby dah parking kat bawah kata dr,so yg gerak2 selalu tu dr kata montot iye..hihi..diameter kepala dah 9cm.air ketuban ada 1 bahagian yg sikit,lg 3 bahagian byk lg.boleh tunggu kata dr.Next cek up dah seminggu sekali.28hb,4hb dan 11hb.14 serah diri...makkkkk...,takowtnye...

Monday, 20 January 2014

SEDIH..MEDICAL CARD YANG REJECT

Aku ada apply medical card prumychild..siap mintak macam2 report lagi pihak insuran nya..sekali tu reject sebab peknen ivf,sedey tul..sangat didiskriminasi pregnancy ku ini..

Takpe ye nak..nanti dah lahir kita apply lagi...masa tu baby dah kategori normal mcm baby yg bukan baby ivf..Ada hikmah di sebalik semua ini..Hanya Allah Yang Maha Mengetahui..Amin..

Sunday, 12 January 2014

DUGAAN DEMAM PANAS

Khamis malam badan dah start dedar,tp ingat biasa..pembawakan baby.3 jam nanti hilang.betul pun esok pagi hilang.tiba2 tengah hari jumaat panas balik,sakit badan.ajak mama pegi urut kat kerusi urut dan minum air anugerah buat penawar,tapi malam makin panas.telan panadol acti fast 2 biji,then tidur.sebab message dr kata boleh makan paracetamol.panadol tu paracetamol gak kan.

Dalam 4 pagi,tersedar sebab terlalu panas,bangun makan lagi actifast 2 biji then msg dr.dalam 5.30 dr balas suh jumpa kat hospital.bgn pagi masih panas gak,gerak g hospital dengan mama.sampai ambil urin,then buat CTG.baby biasalah marah kena strip,wrestling2 kat dalam.then ambil suhu kat telinga 38 djh celcius.agak panas gak la.ambil darah pulak wat test denggi semua clear.nurse kat labour room kata actifast tu kuat.betul pun,sampai kat dr paracetamol yg dimaksudkan adalah uphamol dan makan sebijik je...ayoooo...

Jumpa dr dia bg antibiotik takut jangkitan kuman pada urin menyebabkan demam.kalau esok tak baik jugak warded!erk!balik tu makan ubat then berperang dengan demam sampai 1 pagi tak kurang jugak panasnya.tapi Alhamdulillah,bangun pagi kurang sikit.Ya Allah,sembuhkanlah sakit hambaMu ini..Ameen..

Thursday, 9 January 2014

34 WEEKS UPDATE

Petang 7hb gerak ke hospital.Sampai dalam 2.45 petang.Rutin biasa timbang berat, ambik bacaan blood pressure dan urin strip. Berat 65.7.Bulan lepas 64.4.Kali ni takde macam bulan lepas baby tinggalkan 100 gm je untuk mummy.Berat naik 1.3 kg. BP 120/80.Agak normal by the book di situ.Urin tak ada infection tapi kali ni ada sugar...ngeeeee...memang aku lately membelasah segala mende dengan alasan nanti pantang tak dapat makan!

Tak bagitau pun pada dr aku ada kebas kat hujung jari sebab aku baca itu simptom biasa orang peknen. Baby sihat, tak tunjuk muka macam biasalah. Tapi kepala dah ke bawah,dr kata air ketuban cukup.Dr siap kata kejap je perut dah besar,aku katalah saya rasa lama...hihi.Habis cek up kena buat CTG untuk cek jantung baby kat labour room. Kali kedua masuk sini so tak rasa nebes sangat la.First time dulu masa teman bff buat CTG.

Baby aktif sangat2 sepanjang CTG mungkin tak selesa kena strip sampai nurse kata nak pegi mana ni baby tak duk diam..nurse kata perut aku kecik..well...da biasa da dengar komen ni, tapi dia kata tak boleh caya perut kecik ni,dalam tu penuh dia je..haha...redho jek la kalo baby kuar besar nanti..

Hasil CTG jantung baby ok,aku app lagi 21/1 then akan jumpa dr lagi sekali pastu 14/2 serah diri untuk IOL - induce of labour..Ya Allah,.hanya kepadaMu aku bertawakkal..Selamatkanlah aku dan anakku,permudahkanlah segala urusanku..Ameen...