Daisypath - Anniversary

Wednesday, 28 May 2014

Dengan Izin Allah

Aku ada satu tugasan yang memerlukan aku hubungi pegawai peringkat daerah. Dah call, tak angkat. Dah sms, tak balas. Dua hari lamanya. Akhirnya aku terus call pegawai peringkat negeri. Dengan izin Allah, pegawai tersebut angkat telefon walaupun dia dah nak berangkat pergi umrah. Kat airport time aku call tu dan menjawab segala kemusykilan aku. Alhamdulillah...Tau tak selama dua hari tu betapa risaunya aku, aku seakan terlupa bahawa jika ada izin dariNya, pasti dipermudahkan. Petang yang sama, pegawai peringkat daerah call aku balik dan minta maaf tak respon sebab agak sibuk dengan mesyuarat. :-)

Aku dah lama nak ziarah kubur arwah anak, hubby sebelum ni outstation jadi tak berpeluang pergi. Aku belum ada kekuatan untuk pergi sendiri. Balik sini, hubby tetap sibuk tapi hari ni appointment dia tangguh pukul 6.00 jadi sempat dia balik rumah sekejap ambil aku dan pergi ziarah..Alhamdulillah..dengan izinNya, aku dapat kesempatan yang dah ditunggu agak lama dari ziarah pertama dulu. Kepok dan nisan dah dipasang dengan elok dan kukuh. Tapi macam biasa, pergi rindu...balik pun rindu..:'(

Selepas period bulan April aku ada spotting sikit sikit lepas 15 hari period bersih. Tanya doktor, itu bukan period tapi istihadah. Jadi, boleh solat. Lepas seminggu, spotting pun tak ada. Tunggu pulak period bulan Mei sepatutnya ikut kitaran 32 hari aku akan period 25 hb tapi sampai hari ni tak ada. Aku punya risau tiga hari ni...

Tapi sekarang ni aku macam dah tak nak risau lagi kerana aku pasti dengan izin Allah aku period, kalau Allah belum izinkan lagi..aku tak perlu risau.. Begitu juga apa-apa pun yang berlaku dalam hidup aku, aku cuba untuk sentiasa ingat segalanya hanya akan berlaku DENGAN IZIN ALLAH...


Saturday, 24 May 2014

Oh..Inilah hikmahnya..

Pernah tak U ols terdetik dalam hati ke, kat mulut ke tentang ayat 'oh...inilah hikmahnya..' mesti pernah kan? Macam aku masa mula-mula nak decide buat next Frozen Embryo Transfer (FET) aku memang berniat nak buat cepat, nak pregnant lagi secepatnya, nak buat bulan Mei ni  (standard IVF lah tunggu 3 cycle). Ikut sangat hati masa tu..Tapi kan aku ada cerita yang kami akhirnya decide buat end of this year.

Masa aku decide aku buat bulan Mei tu, memang tetap pendirian aku macam dah tak boleh diubah-ubah dah decision tu. Tapi aku ada buat istikharah sekali, waktu siang (nak afdal, malam ye tak?). Aku baca buku solat sunat tu supaya kosongkan fikiran jangan detik dalam hati sikitpun keputusan tu, nanti hasilnya kita akan ikut kata hati dan kita anggap tu sebagai petunjuk. Padahal hati kita yang dah tekad..tu pasal lah menjurus pada yang kita nak je.

Aku pun cubalah kosongkan hati, kononnya lah...haish...tak boleh pun korang..Susah tau! Hati dan fikiran aku tetap tertanam nak buat bulan Mei..Entah apa-apa lah..Tetapi, Allah Maha Berkuasa..Satu persatu Allah tunjukkan..First, hubby yang tak kisah aku nak buat bulan berapa pun tiba-tiba jadi kesah. Dia taknak aku buat bulan Mei. Second, bila doktor tanya nak buat bila, aku boleh kata " memang asalnya nak bulan Mei tapi nak tenang lebih baik hujung tahun ni." Laju je ayat tu keluar padahal aku sangat-sangat nak cepat asalnya. Third, tiba-tiba duit yang dah ready sedia ada peruntukan untuk buat FET terpaksa digunakan dulu untuk perkara lain. Lastly..pasal kerja. Rupanya start esok, aku ada tugas yang sangat penting dan hanya berakhir tengah bulan Jun sebelum Ramadhan..

Hah, amek kaw!! Mana boleh melayan stress Two Weeks Wait (2WW) campur stress kerja..Faham-faham je lah roller coaster 2WW tu kan. Uncertainty, asyik datang je bisikan-bisikan negatif, asyik dengan persoalan 'what if'..Oh, sangat tidak mudah melaluinya..kena tenang..tenang..tenang setenangnya..Mudah mudahan nikmat ketenangan itu Allah kurniakan kepada kita yang TTC ni..Ameen...

** Lagi satu, mana perginya cik period aku ni..tak mai lagi ni..hah, yang ni lagilah terang benderang petunjuk yang aku memang tak sesuai buat bulan Mei! :-)

Sabar ye Mummy.....Hehehe

Sunday, 18 May 2014

Blur

Aku dah naik keje rabu 14.5, bila kawan2 tanya dah sihat,aku akan kata dah ok,.Alhamdulillah..dalam hati pun ok je..tapi ada masa2 tertentu yang aku macam blur,.fikiran aku melayang2,aku dengar keriuhan di sekeliling,tapi aku sunyi..sepi..senyap..
Fikiran aku masa blur tu tertumpu pada arwah baby Nur Fayyadh Husna..aku sentiasa rasa dia ada bersamaku,dalam hatiku,dalam fikiranku,dalam doa2ku..

Ya Allah..Allahu Akhbar! Yang nyata, semua perkara dah tak sama,aku masih aku tapi dalam versi berbeza..entahlah,susah aku nak terangkan..mungkin masa akan menyembuhkan lara di hati..doakan aku kuat ye kawan2..terima kasih atas doa2 kalian semua.,mungkin doa2 kalianlah menjadi asbab aku mampu bertatih perlahan2 kini.,terima kasih tidak terhingga..love you all..

Sunday, 11 May 2014

Mummy in my own way

Air mata tumpah lagi..
Sana sini bicara tentang hari ibu..
Tv,blog,fb,iklan,pasaraya..
Sambutan hari Ibu di kalangan masyarakat dengan pelbagai cara..
Di mana2 sahaja..
Aku? I am a mummy in my own way..
Masih terasa saat hati berbahagia mengandungkan dan melahirkan arwah Nur Fayyadh Husna ke dunia ini..
Hanya 32 jam hayatnya di dunia ini..
Kemudian dia pergi ke pangkuan yang Maha Pencipta..
Selamanya sayang anak mummy dan ayah,walaupun kini dikau tiada..
Syukur padaMu Ya Allah kerana hanya memberikan yang terbaik untuk kami..
Mudah2an kami diizinkan sekali lagi dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..
Sesungguhnya Allah sebaik2 yang mewarisi..

Tuesday, 6 May 2014

Result Pap Smear

Actually aku patut jumpa Dr 24.4. Tapi aku period 23.4 so Dr suruh datang lepas habis period. Alhamdulillah tak ada masalah apa-apa. Pada report tu tertulis 'negative for intraepithelial lesion or malignancy'. Yang penting, pada sampel yang diambil mesti kena ada dua2 sel iaitu sel luar dan sel dalam serviks. Nama sel dalam serviks tu ialah 'endocervical cell'.

Dr ada mention kalau sel servik bahagian luar saja yang dianalisis pastu ok takde apa2, rupanya sel dalam tak dapat ambil dan ada sel kanser tapi dilaporkan sebagai normal, itu bahaya. Padahal sel dalam serviks tak diambil. Patient ingatkan ok, rupanya ada kanser kan haru tu..Maka, penting untuk Dr ambil kedua2 sel ini,pastikan pada report ada tulis 'endocervical cell presented' tu. Macam aku kena repeat pap smear setahun dari sekarang.Bagi yang ada abnormalities mungkin kena ulang 6 bulan ke, aku tak sure.

Apapun, masa tunggu result ni agak berdebar jugak lah..tak tipu.huhuhu...
Ada yang tak syok appointment kali ni,aku didapati ada lebihan daging dalam vagina di samping fungus yang masih ada tapi kali ni dah tak banyak macam dulu dan agak cair sikit (TMI..hihihi).Daging tu sikit je,Dr gunakan istilah 'cubit' masa dia remove daging tu,mungkin besar biji halba je kot.Ini kesan jahitan episiotomi masa bersalin hari tu.So, Dr suruh datang kalau ada bleeding atau spotting pelik2 lepas ni. Tu yang period aku jadi panjang tu.Bukan bleeding pun tapi spotting sikit2 je.Mende ni lah sebabnya.Kalau takde bleeding pun tetap kena datang 11.8 nanti.

Then, Dr cek rahim dan ovari. Appointment lepas ada cyst pada ovary kiri size 3.26 cm. Alhamdulillah, dah takde dah. Aku cuba berjalan 30 minit dekat taman hampir setiap hari, jaga makan tak ambil karbo banyak sangat dan lebihkan sayur-sayuran. Ini aku baca kat fb dr hamid arshat cara2 elakkan cyst atau apa sahaja ketumbuhan. Fast food dia suruh avoid jugak, tapi aku fail yang ni.

Aku datang dengan bff aku.Rupanya masa aku kat katil rawatan, Dr ada tanya bff aku, ,"macam mana dia,dah ok tak",bff aku kata "dah ok, next week dah naik kerja"..ye..minggu depan dah naik kerja..aku kena kuatkan hati.,terlalu banyak kenangan bersama arwah baby Nur Fayyadh Husna semasa mengandung di situ.Doakan aku tabah melaluinya....T.T....