Daisypath - Anniversary

Monday, 23 December 2013

GAMBAR PERUT

Rasanya hanya mommies yg terlampau mcm aku je yg amek gambo perut time peknen. (ke semua mommies wat gini..hehe).tapi aku tak le upload ke hapa ke,just untuk tatapan sendiri jek,tak juga wat fotoshoot bagai..actually, nk wat fotoshoot mcm mana, aku takde perut yg besar pun!And aku amek 2 kali je, masa 5 bulan ngan semalam 8 bulan.

Aku ada satu baju feveret pakai kat umah,gown tidoq warna merah paras lutut.Masa 5 bulan ada amek guna baju ni,so semalam adik bongsu aku gatal nak amek lg gambo untuk 8 bulan nak tengok beza. Tau apa bezanya?TAKDE!Sungguh ni,tak tipu.Tapi tang punggung yg membesar dan melebar.Agaknya baby membesar ke dalam, bukan ke perut. Ade ke camtu?

Tuesday, 10 December 2013

CHECK UP 29 WEEK

Hari ini dalam sejarah sebab tak tunggu lama untuk turn check up.Datang 3 pm,3.30 dah masuk bilik dr.Ada 3 couple before me, tapi mungkin tunggu nak admit bersalin kot.Alhamdulillah..

Hari ni anak mummy tak nak tunjuk mukanya,dua2 tangan tutup muka siap dengan kaki naik sekali dekat dengan muka.Punyalah tak kasi tengok.,huhu.Aku cadang nak print 4d hari ni tapi last2 print gambar yang bulan lepas jugak sebab mukanya lagi clear.

Hari ni double confirm jantina yang dah tau bulan lepas..ok guys...PINK BALLOONS...Hehe..its a girl!Alhamdulillah..actually beli baju pun memang gegirl punya pun.kot keluar boboy pakai la jugak yg dah beli tu nak yek.Kadang tu orang boleh nak anak lelaki la,pompuan la.Tahap TTC macam aku yang menunggu 8 tahun ni, dapat anak,Alhamdulillah sangat2..tak kisah jantina apa asalkan sihat..Amin..

Berat aku cuma naik 100gm dari bulan lepas,hairan betul.padahal keje aku lapor dan makan je.so dgn curiousnya aku tanya doktor berat baby berapa sebab sekarang berat aku macam statik je.Berat baby dah 1.6 kg.Kata dr lagi menjelang deliver boleh mencapai 2.6 hingga 2.8 kg.Revise edd 26.2.2014 tapi dr estimate awal 2 minggu dah bersalin sebab baby masa scan dah 30 weeks 6 days.Next check up 7.1 .2014. Masa tu dah 33 weeks.

Oh ya,perut aku kecik ye kengkawan.kalau cakap 7 bulan org tak caya pun.Mama pun kata kecik.Entahla...This time dr bagi virgin coconut oil sebagai tambahan supplemen yg ada,katanya untuk mudah bersalin.Mudah2an Ya Allah..Amin..


Thursday, 5 December 2013

SICKNESS

Aku macam kena balik segala sickness early pregnancy..pening, loya, letih semua ada.Badan macam rasa2 nak demam tapi tak demam.Bila tanya mama,dia just kata mungkin cuaca yang tak menentu, hujan dan takde cahaya matahari buat badan jadi lemah. Cahaya matahari tu vitamin D lah kan.

Aku ni spesis tak suka makan asam.Dah meloya macam ni pun reject gak asam. Diam tak diam minggu ni minggu ke 30. Rasa cepat masa berlalu. Tak sampai 100 hari lagi due date. SUSPEN YOU OLS..Doakan kesihatan dan keselamatan aku dan baby yang tersangatttttlah aktif tak kira waktu ni.Amin..

Monday, 2 December 2013

STEM LIFE

Semalam jenjalan kat baby expo.Cadangnya nak catch up barang-barang baby yang tak ada lagi (which is sebenarnya sangat banyak yang tak ada lagi 80% gitu)..Memandangkan dah masuk 3rd trimester dan barang belum complete,so terjahlah ke sana. At last bukan barang baby yang aku grab, tapi pergi booth Stem Life dan mendaftarkan diri.hoho

Apa kejadahnya menatang Stem Life ni?Stem Life ni adalah nama company yang specialist dalam menyimpan stem cell. Stem Cell adalah darah tali pusat bayi yang baru lahir. Orang dewasa pun ada jugak stem cell ni, tapi kena ambil kat tulang belakang @ sum sum tulang sebab kita punya uri dan tali pusat zaman zaman dulu mana ada yang simpan kan. Kalau simpan pun dah kering tak ada dah darahnya.. (errkkk..ada ke orang simpan, tanam ada lah kan ) Kalau tak ambil melalui sum sum tulang pun boleh juga didapati dalam darah kita. Prosesnya kena stimulate dengan ubat then baru ambil after seminggu stimulation tu. Kosnya agak mahal gak rasanya riban2 gitu..

Stem Cell ni boleh digunakan untuk merawat segala penyakit berkaitan darah seperti leukimia, lymphoma, thalasemia,penyakit jantung,spine injury, diabetic foot ulser dan banyak lagi termasuk kanser. Senang cite yang berkaitan darah. Dikatakan jika kita memerlukan stem cell, keserasian adalah perlu. Nak cari stem cell yang matching pulak adalah 1 : 30 000. Bayangkan! Jika kita ada menyimpan stem cell ni, tak perlu mencari yang matching sebab stem cell baby 100% matching dengan dirinya sendiri, 60 - 75 % matching dengan ibu bapa dan adik beradik. So, let say salah seorang ahli keluarga ditimpa penyakit yang memerlukan stem cell sebagai penawar, bolehlah stem cell ni digunakan.

Masa bersalin tak kira normal atau ceaser,  Dr akan potong tali pusat baby dan terus ambil darah tali pusat tu dan masukkan ke dalam kit simpanan darah yang dibekalkan. Bayarannya adalah RM5000 (yang ni macam dah siap diskaun untuk bayaran 10 tahun which is parents yang ada duit sangat untung ambil package ni, sekali bayar tak payah pikir dah) sehingga baby 18 tahun kalau tak silap tapi boleh juga bayar secara installment tapi mesti habiskan bayaran dari mula due date bersalin sehingga usia baby setahun. Selepas itu bayaran berbentuk annual fee iaitu RM250 setahun.

Aku ambil yang installment setahun dan bayaran annual fee. Bayaran first RM 300, then dia bagi kit ambil stem cell. Kit ni berbentuk fail plastik dalamnya ada beg darah, syringe dan tiub darah untuk ibu. Yang tak laratnya dia nak darah terkini ibu sebab nak pastikan darah ibu bebas dari hepatitis, syphilis atau HIV. So darah ibu diambil ketika kat labour room masa dilation 5 - 6 cm....hmmm...korang rasa? Aku macam oooppsss! Sabo je lah. Dengan sakit nak beranak ada kena ambil darah lagi. Dah prosedurnya gitu, redha je lah.. Then bayaran seterusnya sama ada charge kat credit card secara installment 12 bulan interest free ataupun buat 12 keping post dated cheque tarikh pertama bermula masa EDD (Expected Due Date) sampai baby setahun. Aku yang tak ada kad kredit ni (purba betul kan? hehe) kena lah buat cara kedua iaitu guna post dated cheque en husband. Package aku ni berjumlah RM 2500, maknanya bayaran permulaan RM 300,then setiap bulan bermula tarikh jangka bersalin bayaran RM185 selama sebelas bulan dan bulan terakhir menjelang baby setahun RM 165. Lepas tu bayaran tahunan RM 250 setiap tahun sampai baby umur 18 tahun. Lepas tu dah terpulang pada kita nak terus simpan atau tak, Boleh simpan seumur hidup.

Stem cell ni bolehlah dianggap seperti bio insuran kepada baby, adik beradik dan ibu bapanya. Bukanlah bermakna bila simpan stem cell ni kita harap ada penyakit, bukan. Kita hanya menyediakan payung sebelum hujan sama seperti konsep ambil insuran. Mudah mudahan sihat-sihat walafiat kita sekeluarga..Amin...Eh lupa, ada free gift voucher jusco RM150 maka bolehlah aku menggunakannya untuk top up barang barang baby..Alhamdulillah..

Sekian ceramah kesihatan pepagi buta dari aku,harap memberi manfaat kepada mommys2 dan bakal2 mommys yang mencari info2 tentang stem cell. Op kos aku cite tak seperti berbunyik medical macam staf stem cell cite..hahaha..korang abaikan jek lah ok. bubye!