Daisypath - Anniversary

Sunday, 28 April 2013

FET TIPS

Since I will go for FET this June, I started searching for tips to increase the success rates of FET. Here are some of them :
1. Do acupuncture - aku tak buat pun yang ni masa Fresh IVF and rasanya tak sempat jugak untuk FET
2. Eat pineapple core - pun aku takde buat ni masa Fresh IVF and i ask around to closest friend rasanya dalam masyarakat kita nanas ni tajam. Tapi pineapple core ni yang dok ditengah-tengah nanas tu. Tajam jugak ke..entah tak tau.Yang ni boleh cuba untuk FET. (in fact, omputeh yang makan ni makan masa 2WW! bukan b4 FET pun)
3. Eat walnuts and pure grape juice during 2WW - sama macam pineapple core tapi yang ni macam less risk,so bolehlah aku amalkan masa  2WW FET nanti
4. Stop caffeine and ice or overly cold water - ais aku tak minum, cold water ada sikit-sikit so harus dihentikan mulai hari ni. Kafein lak alahai,,,,susahnya, aku dah lah peminum tegar kopi. Kadang tu, terminum sikit masa wat untuk hubby. Dengar kata teh ngan milo pun ada kafein sikit. Sudahnya aku dah jarang order air sebab tak banyak choice. Takkan nak minum horlick je setiap kali.
5. Kept socks on and wear blanket or sweat shirt over the belly - yang ni aku tak buat pun masa 2WW Fresh IVF, insha Allah boleh diamalkan masa FET.
6. Stay cheerful and watch a lot of comedies while 2WW - tak buat gak dulu. Risau lebih dari cheerful. Try buat masa FET
7. Eat warm food and warm water or room temperature food and water - yang panas sangat pun jangan apatahlagi yang sejuk sangat. Cuba buat nanti. Insha Allah..

Dan puan omputeh ni kata diorang pun tak tau tips mana yang berkesan, tapi diorang berjaya conceive. Yang pasti, Kun Faya Kun....apabila dikatakan Jadilah! Maka Jadilah ia - surah Yaassin. Semuanya kuasa Allah semata-mata. Amin Ya Allah..permudahkanlah Ya Allah..

FASA PRA-FET 4

Semalam message Dr perlu ke jumpa Dr kat klinik kalau progynova Dr dah bagi. Then tanya dia pasal asid folik sebab dia cakap masa bulan plan nak mengandung baru start makan. Maknanya makan sekali dengan progynova. Tapi masa buat Fresh IVF dulu rasanya awal lagi dah makan asid folik tu.

Then Dr kata makan asid folik sekarang dan makan progynova start 1st day period bulan 5. FET pada CD17 atau CD18. Mak aih, dah makin ke depan tarikhnya (awal 2-3 hari jek pun. hahah).Before this dia kata makan progynova 2nd day period bulan 5, FET CD 21. Makin berdebar la kalau macam ni..It's up to us actually..nak berdebar ke, nak cool ke..mind set yang penting.. Doa, tawakkal dan jangan putus asa berusaha. Itu yang penting.

Bak kata Sochiro Honda (betul ke camni ejaan nya).Ala...yang wat keta Honda yang anggun tu, motor honda cup terasuklah jugak kot. "Anda hanya melihat 1% kejayaan saya, tetapi anda tidak melihat 99% kegagalan saya"..So..sesapa yang nak go through IVF ni perlulah menjadi seorang yang Berani Gagal!....
*tak cukup berani gagal..cakap je tau..hukhuk

Wednesday, 24 April 2013

FASA PRA - FET 3

Hari Ahad message dr tanya boleh tak proceed 2nd cyle. The answer is yes. Tiba-tiba rasa macam on  off perasaan sebabnya masanya yang patut bulan July dah jadi bulan Jun (beza sebulan je pun..emo lebih..)
Dr suruh jumpa dia before second cycle bermula. Bermula sekali lagi perasaan yang 'dulu' tu. Bezanya dulu tak tau apa-apa sangat just follow with the flow. This time, more reading, more sharing (baru je) tiba-tiba macam banyak sikit pengetahuan tentang FET. Apa-apapun doaku hanya satu. Semoga Allah menggantikan kehilanganku dulu dengan yang lebih baik. Amin Ya Allah...

For the time being, aku just beli prune and susu enfamama semalam. Asid folik belum start makan lagi sebab after operation pernah tanya doktor katanya bulan plan nak mengandung baru makan. So, next moth lah kan.  Makin buat diri ready sebenarnya makin suspen. Nak buat biasa macam dah tak boleh sebab dah kena ready. Ha...berbelit-belit aku cakap. Tarik nafas, lepas..tarik nafas, lepas...tarik nafas, lepas...cool sikit. :-)


Monday, 22 April 2013

FASA PRA - FET 2

Message Dr tanya boleh tak buat frozen ET 2nd cycle instead of 3rd cycle. Sebab taknak sampai bulan puasa. Dia kata boleh. Jumpa Dr sebelum period cycle kedua. Berdoa sangat-sangat agar FET ni membuahkan hasil. Amin Ya Allah..hamba-Mu hanya mampu berusaha dengan izinMu. Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi.

Sebenarnya tak mudah juga FET ni walaupun tak involve dah segala injection kat perut setiap hari nak rangsang ovari keluarkan telur. Tak perlu berdepan dengan OPU (Ovum Pick Up) tapi ada risiko lain seperti embryo yang disimpan sejak 31/12/2012 tu perlu lalui dan survive dalam proses thawing (cairkan ke kot) after dibekukan sekian lama. Ada juga embryo yang tak survive dan end up tak dapat dibuat transfer. Semuanya bergantung pada rezeki Allah semata-mata.

Itu satu bab. Bab diri si 'ibu' pulak, sepanjang proses nak FET kena makan ubat nak tebalkan dinding rahim at least 10 mm, kalau tak cukup tebal lining uterus ni pun tak boleh buat juga.Tangguh next cycle pulak. Sekali lagi, rezeki Allah semata-mata. Usaha, Doa dan Tawakkal. Mudah-mudahan dengan izin Allah kita semua beroleh rezeki zuriat tahun ini. Insha Allah..Amin...

* My dear embies, hanging tough okay...mmuaaahhh!

Sunday, 21 April 2013

FASA PRA - FET

Semalam ada message Dr bagitau " I get my first period today".Then pagi bangun tido Dr reply "ada berapa embryo lagi tersimpan". Errkkk! Dia saja tanya ke atau dia ingat aku dah nak buat FET. Salah aku ialah tak masukkan ayat 1st cycle dalam message tu. Aku jawab " ada 6.tp kena tunggu 3rd cycle kan. Ini baru first cycle dr. tapi kalau 3rd cycle mcm kena bulan puasa je dr. mcm mana ya. 2nd cycle bulan 5 tak boleh ke dr. tq" - Biasalah message kemusykilan aku haruslah panjang berjela.hahaha. Still waiting for reply.

Suka suki aku jek kan nak buat 2nd cycle. helooooo..dah baik ke operate hang tu?Memandai jek

Aku dah mula berkira-kira. Period aku selama ni cycle nya sesuka hati tapi range between 30 - 40 days. Maknanya kalau bulan ni 20 hb, bulan depan 25, bulan lagi satu 30. Macam tulah. Yang 30 tu maknaya 30 Jun. 1 Julai kira CD2 dah satart makan progynova 3 kali sehari. Kul 7 pagi, 3 ptg and 11 malam.10 Julai dah 1 Ramadan aku baru terkedek-kedek  CD9. Ada lagi 12 hari to go until CD21. Takkan tak puasa 12 hari. Fengsan makcik nak menggantinya. Pastu nanti bed rest pulak sepanjang puasa, tak meriahlah ramadan aku tahun ni..Huhuhu.

Kalau Dr kata 2nd cycle boleh, aku on. Kalau tak lepaskan ramadan, lepas raya kang la baru proceed. Meantime, keje aku menggoogle do's and don't during FET. banyak yang omputeh punya lah. Nanti dah lapang-lapang aku update.

Saturday, 20 April 2013

HARI YANG DINANTIKAN TELAH TIBA

Ulang balik je tajuk nya - hari yang dinantikan telah tiba. Alhamdulillah, I get my first period today as I wish. No pain for the time being. I read a lot about getting period after ectopic operation. Some had pain, some were not. As for me, everything seems okay.

Tengah berkira-kira tarikh FET next 3rd cycle.Macam kena bulan puasa je. Boleh ke buat bulan puasa ni. Confuse sekejap. Kena minta pendapat Dr nanti. Anyway, sangat-sangat happy period hari ni. So, siapa kata TTCian hanya akan rasa sedih bila period datang, ada juga period yang menggembirakan terutama for those yang undergoing treatment sebab ia seperti penentu pelbagai perkara dalam sesuatu jenis rawatan.

Thursday, 18 April 2013

FASA PEMULIHAN

Fisrt time start entry tanpa back dated date (betoi ke). From this entry and next semuanya cerita sebenar bukannya flashback macam entry sebelum ni.

Sama macam tajuk, aku sekarang dalam fasa pemulihan-semualah-fizikal, mental, emosi. Menyediakan diri untuk treatment seterusnya - sepatutnya 3rd cycle adalah lebih kurang 15 Jun. Kalau ikut tarikh ni, day 2 pada 16 Jun dah start kena makan progynova yang Dr bekalkan masa tarik benang jahit operation hari tu. Dan kena message Dr gtau dah start makan progynova. Day 14 jumpa Dr untuk tgk lining uterus dah tebal seperti yang sepatutnya atau tak untuk proceed Frozen Embryo Transfer (FET). Kalau ok Day 21 around 6/7 dah boleh proceed FET.....

Itu perancangannya tapi now dah jadi berangan sebab since operation 1/3/2013 belum ada tanda-tanda period nak datang. Jadinya, jadual yang dirancang ni agak lari sikit la nanti. Hope for the best! Kadang-kadang rasa lawak pun ada. Masa peknen dulu punya gelabah keluar darah, sekarang dah tertunggu-tunggu pulak. "Sesuatu yang kamu suka mungkin tidak baik untuk kamu, sesuatu yang kamu benci mungkin baik untuk kamu..." Ingat tuh!

Tuesday, 16 April 2013

POST - OPERATION 2

14/3/2013 Appointment Dr. Few days before app ada gtau closet friend pasal diri aku yang fobia tiap kali jumpa Dr. Bayangkan sepanjang peknen, tiap kali jumpa Dr ada je mende pelik2 yang jadik pada kandungan aku. Even masa before D n C punye takut sebab terbaca kat blog Dr Zubaidi sesapa yang buat D n C tapi darah still berpanjangan kemungkinan ada sisa-sisa D n C yang still tak habis keluar so kena D n C lagi sekali. Seram baca masa tu. Rupanya aku punye kes bukan seram lagi.. Mengerikan. Terus detect ectopic! Tapi kalau pikir-pikir balik kan tiub pun dah takde, apa masalah lagi kan. Mesti la dah clear zahir batin.

Sampai klinik kul 12 lebih. Lunch dulu kat cafe. Around pukul 2.30 petang lepas naik lunch aku yang first dipanggil. Al maklumlah orang bayak kes. Inform Dr bleeding lagi. Dr kata memang lama sikit sebab tu trauma operation. Then dia cek tempat operation (First time masuk sini takyah TVS - faham2 lah kan..heaven jek rasa) dia kata ok. Dah baik! Itu je dia kata dah tu dengan selamba rocknya tarik benang (actually macam tali tangsi mungkin untuk water proof).Aduh.Terjerit kecik aku. Ngilu tapi sekejap je.

Sambung perbincangan Dr bagitau rahim ok. Boleh dah proceed FET tapi kena tunggu 3 cycle period. Aku cam ye tak ya je masa ni. Yalah! Trauma lagi..Dr bagi siap-siap progynova nama ubat tu, makan 2 biji tiga kali sehari kul 7 pagi, 3 petang dan 11 malam. Makan ni hari kedua period cycle ketiga. Baik Dr.

And guess what? Keje aku sekarang menggoogle berapa lama baru dapat period balik lepas ectopic operation. Huhuhu. Kepada kawan-kawan yang melawat sepanjang aku 'sakit', yang call dan message tanya keadaan aku juga ramai. Yang tanya khabar dan sampaikan salam masing2 juga sangat aku hargai. U all really make my day! Terima kasih tak terhingga diucapkan. Hanya Allah yang mampu membalasnya. Sayangggg korang semua....

Special for hubby I like to say this :

Some where over the rainbow
Skies are blue
And the dreams that u dare
to dream really do come true


Monday, 15 April 2013

POST-OPERATION

3/3/2013 Ahad - Home Sweet Home. Sampai rumah pukul 6 petang. Luckily bilik bawah memang dah kemas time D n C hari tu so takde masalah nak kena naik tangga.
4/3/2013 Isnin - Akhirnya aku tak tido bilik pun. Tidur kat ruang tamu sebab senang nak tengok tv.heheh. Buat masa ni kalau dah baring flat, memang tak boleh nak bangun walaupun berpaut pada sesuatu, kena lah orang tolong bagunkan. Nak bongkok tak boleh. Aku just duduk, baring, jalan pelan-pelan pegi toilet. Mandi still mandi air panas lagi..
7/3/2013 Khamis - Dah seminggu, aku dah boleh bangun sendiri. Darah kat pad masa ni macam spotting je.
9/3/2013 Sabtu - Darah banyak balik. So dua hari pakai panty liner hari ni kena pakai pad balik.
12/1/2013 Sabtu - Hari ni dah rasa sihat sikit. Recovery stage one kot. Haha memandai je aku.

Nampak entry ni macam aku concentrate kesihatan fizikal aku jek kan. Tapi kesihatan emosi tu yang statik dari mula operation. Kejap2 teringat. Time teringat tu hubby lah jadi mangsa. Kadang-kadang aku rasa dia kuatkan diri sangat-sangat masa ni untuk aku. Thanx hubby. Can't help it. Always see my little 2 inch white bean in my mind....:-(

Hingga satu malam before appointment dr, kesedihan memuncak dan all out! After tu, lega sikit dan tak rasa sangat dah pilu yang mencucuk-cucuk tu. Lagipun during hubby pujuk tu dia terkeluar perkataan : "kalau awak (hilang dah honey nya) nak terus-terus menangis macam ni saya tak bagi dah teruskan treatment ni,kalau next treatment even worse ke, macam mana awak nak kuat lagi,takut masa tu saya pun dah tak kuat dah nak bagi awk semangat.

 Hubby sedih sama saja macam honey walaupun bukan hubby yang sakit..tapi hubby kena kuat untuk kuatkan honey..."

Boleh gitu? Part kata tak bagi teruskan treatment tu yang aku zip mulut aku tu..zzziiiiippppp! tak mo nangis-nangis dah...huhuhu

Sunday, 14 April 2013

PEMBEDAHAN EKTOPIK - DAY 3 - FINALLY

3/3/2013 Since petang semalam dah mula pegi toilet pelan-pelan dan mula mandi air panas. Tapi nak angkat-angkat tangan lebih-lebih tak boleh la..Terpaksa lah mama mandikan anak mama yang dah besar gedabak ni. Thanks mama...

Hari ni hari Ahad jadi the whole family ada. Patient yang katil sebelah malam petang semalam dah keluar jadi malam tadi mama tak perlu tidur kat kerusi malas lagi. Tidur je atas katil. Cuma tengah-tengah malam aku nyusahkan mama gak bangun nak kencing bagai. Masa ni water drip dah ditanggalkan. So senang sikit nak gerak ke sana sini.

Tengah hari Dr datang bagi ubat magnesium/zink makan 3 kali sehari dan plasenta biri-biri (ni memang trademark dia sebab semua patient yang bersalin or operate memang disuruh makan mende ni). Tujuannya untuk memulihkan luka bedah. Mama tanya boleh tak nak makan pati ikan haruan atau gamat. Dr say tak boleh.Okkkk...

Dr : Anak berapa?
Mama : 4. semua perempuan. Ini yang sulung.
Dr : Dah ada cucu?
Mama : Belum. Yang lain belum kawin.
Dr : Nanti dapatlah cucu daripada yang ni (sambil tunjuk kat aku dengan confidentnya...hehe). Makan semua makanan, jangan pantang-pantang. kalau sebelum bedah boleh makan, kenapa pulak lepas bedah tak boleh makan. Kalau betul tak boleh makan, diri sendiri akan tau dan tak akan makan pun makanan yang dia allergic. So tak payah pantang-pantang ok.
Aku : Dr nak tanya, ovari ada ke lagi?
Dr : (sambil gelak) ada...U boleh keluar petang ni dan rest. I bagi MC sebulan. U get well fast ok.
Aku : Ok. Insya Allah.

Tapi aku makan pantang-pantang juga. Cuma taklah keterlaluan. yang aku tak makan seafood, ais, sayur yang sejuk-sejuk. Yang lain aku belasah.haha. Petang pukul 5 discharge. Alhamdulillah..di sebalik semua musibah ini, yang hikmahnya ialah aku selamat. Itu yang penting.
KOS - RM6428.00




Saturday, 13 April 2013

PEMBEDAHAN EKTOPIK - DAY 2

2/3/2013 Dalam pada tidur atas katil wad ada jugak masa tersedar bila nurse masuk ubat dan ambik BP bagai. Yang tak laratnya rasa nak kencing tapi tak boleh kencing. Tapi tengok saluran tiub kencing ada air kencing sikit. Agaknya kencing dalam keadaan tak sedar. Sebab kalau sedar nak kencing tak mampu macam otot pundi kencing taknak berfungsi.

Pagi dalam pukul 6 nurse bersihkan badan - baru tau nama aktiviti itu, ia adalah - SPONGING, tapi tak pakai span pun. Lebih kepada pakai wet tissue tapi besar. Masa ni tekak rasa perit haus sangat-sangat. Dah mula rasa lapar sikit-sikit. Tempat operation tak sakit. Nama operation ni lepas ulangkaji surat-surat hospital ialah laparotomy. Tak sakit mungkin sebab ubat painkiller berjalan dengan baik. Teringat terjerit-jerit sakit malam tadi.hihi...malunya..

Pucuk dicita ulam mendatang, dapat minum air masa nurse bagi ubat makan jam 8 pagi. Sikit je, setakat buat telan ubat. Jadik la..hilang dahaga. Tapi perit tekak masih terasa. Sebenarnya bukan sakit tekak pun. Cuma kesan salur oksigen yang dimasukkan melalui tekak tu yang buat sakit. Dr bius ada bagitau " saya masukkan salur oksigen, nanti masa u dah sedar lepas kami kejut, jangan gigit tiub ni ya " Then nurse pekup kat mulut benda oksigen tu. Tak tau pulak masa bila diorang masuk tiub. Dah tak sedar pun masa tu. Bila sedar lepas operation pun rasanya tiub tu dah dicabut dah. Maka tak berlaku aksi gigit tu. Nasib baik.

Lepas makan ubat tidur lagi. Masa ni adik dah balik. Sorang-sorang. Tidur je pun. Pukul 11 lebih kawan-kawan datang melawat. 5 of them. Masa ni sorang pergi tanya Dr aku dah boleh makan ke belum. Diorang la yang suap sebab belum boleh gerak sangat. Then nurse datang tunjukkan bahagian yang dipotong. Suddenly antara dengar dengan tidak nurse cakap dengan my friend ayat ini " Dr ada sebab dia potong dua-dua tiub, nanti Dr datang dia explain " Apa????Dua-dua tiub??Kenapa?? Tapi sebab masih lemah. terkejut tu cuma dalam hati sahaja. Sedih sekejap dalam 2 minit, lepas tu magically aku dapat adapt dengan keadaan ini. Semuanya dari Allah. Dia beri kita ujian pakej dengan kekuatan sekali. Allah Maha Adil kepada hamba-hambaNya.

Then Dr datang, ada dua bekas depan aku. Satu besar macam saiz baldi kecik (tupperware bulat bertutup) satu lagi bekas kecil-bekas spesimen air kencing. Dalam bekas besar ada 'benda' warna putih berupa seperti salutan daging -dalamnya ada baby jika salutan itu dibuka lah. Yang bekas kecil ada gumpalan daging merah besar ibu jari.

Dr : Yang dalam bekas besar (sambil angkat tunjuk pada aku) ni dari tiub kiri yang sakit tu. Tiub ni besar dia macam tali kasut aje, tapi tiub u dah bengkak macam besar hot dog. Tak tau macam mana u boleh tahan sakit jalan ke sana sini. Sepatutnya kalau dah besar tu, sakitnya dah boleh pengsan. Mungkin u jenis yang tahan sakit agaknya. Kat tiub belah kiri ni lah baby duduk. (Memang rupanya macam kacang besar warna putih saiz dua inci). Yang bekas kecil ni bahagian tersumbat pada tiub kanan tapi betul-betul hujung pada jejari fimbria. kalau nak buang agak remeh sebab dia melekat-lekat pada jejari fimbria tu.Jejari fimbria yang normal dalam keadaan terbuka, u punya dia sentiasa tertutup. Kalau terbuka pun dia tertutup balik.(Dr masa ni genggam bukak genggam bukak tangan dia nak bayangkan jejari fimbria tu) Nanti dia akan jadi balik so untuk u hamil ektopik kali kedua agak tinggi. Bahagian ni lah yang mengalirkan air beracun pada rahim menyebabkan embryo tak dapat survive. tapi masa scan tak nampak sebab kat hujung tu ada macam-macam seperti lemak dan usus.  So saya buang dua-dua so next FET u boleh mengandung tanpa ektopik. U rest...

And.... That's it! I'm tubeless now. Am I technically still a woman? One of my friend yang turut ada kat situ menangis pegang aku, tapi aku macam relax je. Takkan aku nak nangis jugak kan..Entah kenapa, walaupun dengan kekurangan ini, aku semacam lega kerana selama ini aku tertanya-tanya kenapa susah sangat nak mengandung. Rupanya inilah sebabnya. (now baru tau namanya hydrosalphinge)

Hingga ke hari ini masih terbayang-bayang my big size kacang yang besar dua inci tu. Agaknya dia nak selamatkan diri dari musnah sebab air beracun tiub kanan tu yang larik pegi duk dalam tiub kiri. Sebenarnya duk kat situ pun tak selamat anak oiiii...Ujian yang baru ini memberi perasaan macam roller coaster dalam diri. Hubby call di kejauhan dengan suara yang syahdu....Tapi dia macam aku jugak redha dengan ujian Allah kerana kita insan terpilih untuk menempuh ujian yang berat ini. Ada orang lain yang lagi berat ujian mereka. Ini dah bahagian kita masing-masing. Ampunkan ksegala dosa-dosa kami Ya Allah..


Friday, 12 April 2013

PEMBEDAHAN EKTOPIK - DAY 1

1/3/2013 Persediaan pembedahan kali ni sangat berbeza daripada D n C hari tu. Mungkin hari tu cukup syarat2 sah puasa sebelum operation jadi tak ada masalah nak kena masukkan ubat ikut dubur untuk buang semua mende dalam perut. lagipun ari tu tak open pun. D n C je.(ceh, bleh pulak cakap 'je..) padahal masa D n C tu takut giler. Ubat dubur ni musti sebab syarat posa aku tak mencukupi. padan muka. sibuk nak makan la apa la.then aktiviti cukur mencukur pun dilakukan oleh nurse bertugas. Cukuran adalah sekitar peha dan perut. apa kaitan peha aku tak tau lah. Yang kat 'tu' aku wat sendirik hokayyy..malu la saya.

Lepas masuk ubat terus rasa nak g toilet. berkesan tul ubat tu. Kiranya sekarang dah kosong la perut aku ni. Dalam pukul 8 malam aku ditolak ke OT. Perasaan tak setakut masa D n C sebab ni kali kedua tengok OT yang scary ni. Masuk je tunggu tak lama macam masa D n C. tak sempat rasa sejuk pun. Terus ke bilik OT. Kat dalam Dr bius dah tunggu. Berbual-bual bagi aku leka then terus tertidur. sedar-sedar aku tengah on the way disorong ke wad. Sampai je kat wad tiba-tiba aku rasa sakit teramat sangat kat tempat bedah. Tiba-tiba aku terjerit-jerit sakit. Selalu tak macam ni (ni pengalaman ketiga operate after appendix dan D n C).

Maka kelam kabut lah nurse dan mama menenangkan aku. I can't help it, sakit sangat-sangat. Nurse kata " sabar kak, Dr tengah tulis ubat, kejap lagi masuk ubat akak tak sakit lagi. sabar ye" Kenalah aku bersabar. Dalam 10 minit nurse pun masukkan ubat then aku tak rasa sakit tapi lemah dan tertidur. Malam ni adik bongsu yang tunggu tapi dia tak perlu buat apa lah sebab aku tido je malam ni..Selesai sudah episod duka dalam hidupku..Tapi hidupku bukan hakku..Hak Allah semata-mata. sebagai hamba aku mesti redha walau bagaimana sedihpun ketentuan yang diujiNya..Mungkin ini adalah kaffarah terhadap segala dosa-dosaku selama ini.. Terima kasih Ya Allah kerana telah memberi ujian beserta kekuatan bersama-sama.. Engkaulah Tuhan Yang Maha Adil atas segala musibah hamba-hambaMu..

Thursday, 11 April 2013

PEMBEDAHAN EKTOPIK

Masih tercari-cari kata yang sesuai untuk buka entry ini. Sebab setelah sekian lama nak menaip, pasti hati jadi sedih. Tapi demi untuk kongsikan pengalaman disamping dapat dijadikan catatan pengalaman dalam hidup akan digagahkan jua.

1/3/2013 Jam 8 pagi dah sedia menunggu di hospital. Start 11 malam semalam dah mula puasa in case benar  bagai dikata akan dibedah hari ini. Puasa tu start pukul 11 sebab tido awal malam ni. Tapi pukul 3 pagi terbangun dan tak dapat tidur. Perasaan risau, sedih dan bingung bercampur baur. Tido balik pukul 5 then bangun balik subuh dan terus tak tidur lagi. Ya Allah..permudahkanlah.

Jam 9 pagi nurse ambil darah untuk cek lagi sekali beta HcG. Dalam hati masih berdoa agar tidak dibedah. Lebih kurang 10 pagi nurse call bagi tahu " Dr tak dapat tengokkan akak pagi ni sebab ada emergency operation Tapi Dr dah tau keputusan ujian darah akak"Macam mana resultnya ya"Aku nak kepochi."Tak pastilah kak. Nanti akak datang Dr bagitau semua. Akak datang balik petang pukul 3 tapi akak sambung puasa ya". Alamak. Dah la dari malam tadi tak makan apa. Buatnya jadi operate tak tau pukul berapa. " Boleh tak akak nak makan" "Nanti saya tanyakan Dr." Then nurse call balik dan inform aku boleh makan. Tapi lepas tu sambung puasa balik. Ok la tu. Masa  ni tak pikir langsung kesan pada pembedahan nanti,. Yang penting dapat makan.

Datang balik pukul 2.30 petang then Dr sampai pukul 3. Dr pegang dua helai kertas yang stated bacaan Beta HcG then bagitau ini memang ektopik. Sempat dia bagitahu aku dia tak sihat,lepas sembahyang Jumaat tadi rest sekejap katanya. Aku tanya, bacaan Beta HcG meningkat ke. Dia kata tak meningkat, statik. Statik sebenarnya lagi lah kuat membuktikan aku ektopik. Masa ni suara dah keluar tak keluar masa cakap dengan Dr. Sebenarnya tengah memikirkan nasib diri kena bedah tanpa hubby di sisi. So uruskan admission then duk kat wad sampai waktu operation. Jangkanya pukul 8 malam nanti. Dalam hati, nasib baik makan sikit tadi. Memang datang hospital tadi dah bawak kain baju semua siap-siap bila mengenangkan nurse kata Dr suruh puasa balik kan. nampaknya macam betul confirm dah akan kena operate menurut statement ni...

Tuesday, 2 April 2013

PELIK TAPI BENAR

Sepanjang berpantang lepas D n C bleeding berlarutan samapai hari ke sepuluh. Message Dr bagi tau nak beli Gamogen boleh tak. Dia balas tak boleh. Tapi masa tu aku dah terbeli pun. Nasib baik beli yang starter pack. Hubby la yang makan nampaknya. Ingat nak cepatkan baik bleeding tu.

4 hari lagi jumpa Dr after D n C. Check-up biasa I suppose. Tapi debaran tetap ada. Sebabnya? Untill hari check-up pun masih bleeding lagi. Is there something wrong with me. survey2 rata-rata orang yang buat D n C semua seminggu paling lama bleeding. Aku dah dua minggu dah. Risau betul.

27/2/2013 Appointment Dr after D n C. Mintak pegi petang. Masuk bilik Dr dia tanya ada loya-loya atau muntah tak. Dr ni buat lawak ke.Inform Dr darah tak kering lagi dan macam darah baru. Dia buat TVS scan dan bagitau darah lama. Dia suruh buat urin test dan tiba-tiba double line jugak. Aku tak rasa apa yang pelik sebab ada terbaca dalam internet yang hormon Beta HcG tu masih ada walaupun kita gugur. Siap cakap pada Dr memang ada kan saki baki Beta Hcg. Dia cakap memang ada tapi line dia tak terang macam ni. Line ni menunjukkan U still mengandung. Tapi di luar rahim. Macam ada batu besar terhempap atas kepala ni. Bingung, takut, bimbang, kecewa semua ada.

Memang ada sakit sebelah kiri perut sepanjang 'pantang' hari tu. Tapi tak sangka pulak masih mengandung. Dr bagitau lagi kalau betul baby ada di sebelah kiri tiub, tiub sebelah kiri terpaksa dipotong. Ya Allah....beginikah berakhirnya usaha TTC ku...Dr ambil darah untuk tengok perbezaan Beta HcG selang dua hari. 1/3/2013 kena datang lagi untuk ambil darah. Kalau confirm Beta HcG menunjukkan aku masih mengandung, aku mesti dibedah segera. Kalau tidak dikhuatiri tiub pecah boleh menyebabkan pendarahan dalaman dan boleh membawa maut. Ya Allah... selamatkanlah aku.

Perasaan bercampur-baur. Yang nyata sangat sedih. Rasanya sedih D n C tak berakhir lagi. Rasa kehilangan baby dan terpaksa D n C belum reda ditambah dengan rasa lost nak kena buang baby dan tiub. Sedih dan pilu bertimpa-timpa. Ampunkan dosaku Ya Allah. Andainya rezekiku hamil berakhir di sini, aku redha. Namun aku memohon perlindungan dan keselamatan dariMu serta mudah-mudahan Kau gantikan kehilanganku ini dengan sesuatu yang kebih baik. Amin....