Daisypath - Anniversary

Showing posts with label 2WW. Show all posts
Showing posts with label 2WW. Show all posts

Sunday, 30 June 2013

AKTIVITI SEPANJANG 2WW FET


Dearest friends..inilah post aku before spotting pagi tadi..:-(

FET DAY
Balik dari lab tak terus balik rumah.padahal aku dah berazam nak terus balik dan bedrest tapi hubby lapar sangat maka kami pun singgah lunch kat foodcourt berdekatan rumah. Masa ni rasa agak senak pada ari-ari tapi tak ada masalah nak duduk, berdiri atau berjalan. Sampai rumah masuk bilik baring dan layan cerita Korea yang boleh menyebabkan aku ketawa iaitu Full House. Ada 16 episod, cukup lah untuk 4-5 hari. Solat dalam keadaan duduk. Bangun pergi toilet dan solat sahaja sampai petang. Petang ke malam aku dah bangun ke ruang tamu tengok TV sebab banyak research yang kata kalau jalan sikit2 akan melancarkan blood flow pada uterus berbanding hanya berbaring sepanajang hari.

2 WW
AKTIVITI : Bed rest 3 hours on the day of FET. Sambil baring tengok cerita funny. Aku pilih Cerita Korea - Full Hose.  Solat hari pertama dan kedua dalam keadaan duduk. Hari ketiga dah solat macam biasa. Start keluar rumah hari ke lima. Pergi dinner, beli barang. Tapi tak drive sepanjang 2 WW. Jumpa doktor hari ke-3, ke-6 dan ke-10.

MAKANAN: Makan sikit makanan yang dah dicadang nak makan masa 2 WW. Makan sepaket walnut. prun, kurma, susu. Tak makan pun pineapple core seperti yang dirancang. Of coz sebab mama tak bagi..kan tajam..hehe. Makan juga buah delima. Sebenarnya inilah first time aku makan buah delima. Sabo jek lah kan. Sedap gak. Kawan suruh buang biji dan selawat sebelum makan. Aku tak minum kopi atau teh, tak minum ais.

AMALAN : Banyak baca Ya Khaliq, Ya Bari', Ya Musowwir. In fact masa rest 1 jam selepas transfer dalam lab, inilah zikir yang aku baca selain doa dipermudahkan segala urusan. Banyak baca surah Al-fatihah dan hadiahkan pada embryo, baca surah amalan wanita hamil. Solat sunat Dhuha. Banyak berdoa dengan doa Nabi Zakaria. Semampu aku lah aku buat semua ni.

SIMPTOM : Rasa cramp sikit-sikit, tak ada spotting pada panty tapi pada crinone waste yang aku keluarkan ada darah maroon hari ke 11 dan 12. Selain daripada dua hari tu biasanya ada warna pinkish pada crinone waste. Sekali sekala rasa loya. Ada 2-3 hari macam nak demam especially lepas maghrib.

APPOINTMENT : Hari ke-3 (10/6), Dr kata ok. Rahim tebal. Hari ke-6 (13/6) pun ok Dr kata rahim tebal. Hari ke-10  (17/6). Masa ni aku dah naik kerja. Dah mula lasak ke hulu ke hilir. Alhamdulillah ada faint line pada UPT.  Hari ke-17 (24/6) UPT dah makin terang. Aku tanya Dr tak ambil darah untuk beta ke Dr. Dr kata kalau tak terang dia ambil, tapi kalau dah terang tak payah.

Setakat ini Alhamdulillah..keputusannya positif, berkat rezeki Allah Taala serta doa daripada semua. Semoga semua kawan-kawan TTC dikurniakan rezeki zuriat pada tahun ini. Amin...Esok, 1/7/2013 adalah hari penentuan nak tengok sac (sarung baby). Aku sangat berdebar sebab masa IVF fresh Januari lalu stage yang ni pun aku tak lepas. 2-3 minggu mencari sac rupanya kandungan ektopik. Jadi, perasaan aku tak menentu untuk appointment esok.

Namun, perjuangan ini tetap aku teruskan. Aku yakin perancangan Allah adalah yang terbaik. Semoga rezeki berpihak pada kami suami isteri. Jika sungguh murah rezeki kami esok, maka inilah hadiah anniversary paling bermakna sepanjang perkahwinan kami.( Anniversary 2/7- anniversary ke 8 ) Aku hanya mampu berdoa dan bertawakkal pada Allah. Semoga dikurniakan kepada kami zuriat yang soleh dan solehah. Amin.....(habis ayat ni aku g toilet nak mssukkan crinone,ada darah!maroon in colour pada crinone waste,aku rasa deja vu sebab dulu pon macam ni jugak)

Ini post lepas scan ngan dr..
Lepas spotting,aku terus call dr.dr suruh datang klinik pukul 12.then dia scan.patutnya appointment esok sah jadi hari ni.hasil scan dah nampak satu sac beserta budak tecit kat dalam sac.Alhamdulillah...dr cuba dengarkan kat aku heartbeat tapi tak dengar apa pun..perasaan aku?happy tapi tetap saspen.appointment 8/7 depan.permudahkanlah ya Allah..tq pada yg mendoakan..i really appreciate it.u guys are really very nice person..mudah2an dipermudahkan urusan kita semua..amin..

Thursday, 20 June 2013

TWO WEEKS WAIT FET - 2

APA EMBRYO TENGAH BUAT YA?

Aku google on 'embryo development after IVF' dapat satu jadual 'what happens after an embryo transfer'.
Dalam ni ada 2 jenis development. Ada 3 day past transfer dan 5 day past transfer. Aku punya embryo ialah 3 day past transfer. Here it is....

Day Past Transfer (DPT)
Embryo Development (ED)


DPT 1  - ED : The embryo continues to grow and develop, turning from a 6-8 cell embryo into a morula
DPT 2  - ED : The cells of morula continue to devide, developing into a blastocyst
DPT 3  - ED : The blastocyst begins to hatch out of its shell
DPT 4  - ED : The blastocyst continues to hatch out of its shell and begins to attach itself to the uterus
DPT 5  - ED : The blastocyst attaches deeper into the uterus lining, beginning implantation
DPT 6  - ED : Implantation continues
DPT 7  - ED : Implantation complete, cells that will eventually become the placenta and fetus have begun to develop
DPT 8  - ED : Human chorionic gonadotropin (hCG) starts to enter the blood stream
DPT 9  - ED : Fetal development continues and hCG continues to be secreted
DPT 10- ED : Fetal development continues and hCG continues to be secreted
DPT 11- ED : Levels of hCG are now high enough to detect a pregnancy

Selepas melihat ini, terasa alangkah sempurna ciptaan Ilahi....SUBHANALLAH....

Sunday, 17 March 2013

TWO WEEKS WAIT (2WW)


1/1/2013 Happy New Year! Aku sambut atas katil tak bleh wat pe. Bangun untuk ke toilet dan sembahyang sahaja. Solat pun dalam keadaan duduk. Lately aku dok surf blog2 IVF rakan2 lain ada yang solat baring demi jaga embryo yang ada.

2/1/2013 Alhamdulillah. sakit dah kurang. Allah Maha Besar. Agak selesa sikit tapi masih bedrest. Rutin ubat, crinone (vaginal hormone), makan. solat, tidur,TV, Internet.

3/1/2013 Cuma bedrest sepanjang pagi. Rutin pagi seperti biasa insert Crinone, makan Duphaston. 2 p.m jumpa Dr for the first time after ET. Buat TVS scan, by this time Dr says embrio dah gerak naik atas. Atas mana? Tak tau lah. mungkin bahagian atas rahim kot. Dinding rahim cantik kata Dr. (Cantik means tebal seperti yg sepatutnya untuk embrio menempel) Datang lagi 6/1/2013. Injection 1 kali kat punggung. Bills RM244.50. Malamnya sakit pinggang. Esok pagi pukul 5 pagi terbangun pergi toilet macam rasa nak pitam. Pukul 7 bangun pun rasa macam nak pitam. Kenapa ye. Tengah hari bermula sakit belakang. Masih ingat sakitnya samapai hari ni.

4/1/2013 Still sakit  belakang. Yang rasa nak pitam tu dah takde.

5/1/2013 Still sakit belakang lagi. (Siap tanya hubby ada tak dia tertumbuk belakang badan)

6/1/2013 Jumpa Dr. Injection lagi di punggung. Bill RM238.00

7/1/2013 Cramp tengah malam pukul 3 pagi

8/1/2013 Cramp tengah malam pukul 2 pagi

9/1/2013 Cramp tengah malam pukul 1 pagi sampai sengal bahagian peha

10/1/2013 Urine test tapi negatif. Dr cuma bagitau ada garisan sangat samar. Jadi itu tak confirm pregnant.Dr ambil darah untuk test Beta HCG. DR kata kalau lebih 7 maknanya pregnant. Jumpa lagi
17/1/2013. Masa ni hanya ada rasa pasrah je. Kalau still negatif 17hb ni, maknanya end of the cycle and cuba lagi. BILL RM600.00 (sebab ada crinone)

11/1/2012 Rest. Bila agak lasak sikit akan rasa sakit di perut. Akibat pembengkakan ovari lah ni.

12/1/2013 Cuba nak jalan2 sekitar giant tapi tak berjaya. Duduk sorang2 di Marrybrown while family bershopping. Mama tepuk perut, keras katanya. Ada nii.Amin makk..

13/1/2013 Rest day

14/1/2013 Lepak day. dah hampir merdeka of my 2WW.

15/1//2013 Dah naik kerja. Perut kadang2 rasa kembung. Jumpa kawan-kawan and all of them pray for me even the non muslim.Thanks friend for your support. Still jalan perlahan-lahan sebab perut memang agak sakit.Menurut Dr saiz ovari kita akibat stimulation dah besar 5 kali ganda. Sebab tu sakit.