Daisypath - Anniversary

Wednesday, 26 November 2014

Hope? Or no hope?

Tak tau nak kata. Appointment hari ni simple, cepat dan tepat. Aku orang first masuk bilik dr, dr scan dan didapati lining naik sedikit sahaja walaupun dos ubat dah ditambah.0.68 cm only.

Celaru rasa hatiku which is partly aku rasa its ok kalau tangguh, the other part rasa macam nak buat cycle ni jugak! Hah, camana tu. From his expression dr nak tangguh sebab nak bentuk dinding rahim tu triple baru proceed. Aku paham sangat expression itu. So, win win situation. 28 tengok lagi sekali, kira final lah ni. Kalau tebal jom buat. Kalau tak tebal jom tangguh. Tu je.

Ya Allah, permudahkanlah untukku...Amin..

Monday, 24 November 2014

Appointment day 14

Sebenarnya hari ni agak down..
Sebenarnya jugak masa time period hari tu lagi dah datang rasa down ni..
Kenapa?

1st,period masih lagi pendek 3 hari dah tak heavy, 4 hari spotting, hari ke 5 stop dan mandi wajib. Sebab ada terfikir, dah 3 bulan camni.Walaupun dah dilate masa warded hari tu, macam tak ada perubahan (diandaikan penyebabnya adalah blockage pada pintu rahim ).memang blockage pun time tu..

2nd, apa yang aku terfikir2 pasal period pendek ni akhirnya macam make sense bila cek uterus lining hari ni. Aku ada terfikir mungkin memang dinding rahim aku tipis, jadi tak banyak la darah period yang turun. It turns out true bila appointment day 14 hari ni uterus lining cuma 0.63cm. Masa fet tahun lepas day 14 dah 0.79cm ( walaupun mqsa tu aku salah makan ubat sebiji 3 kali sehari selama 14 hari! ).Kali ni aku makan 2 bijik each time,tapi ada terskip yang pukul 3 2kali..hehe..sikit je kan berbanding yang makan sebijik je tu..

Maka, ubat disambung lagi.kali ni dose progynova dinaikkan kepada 2 biji 4 kali sehari. 26hb jumpa dr untuk scan sama ada dah meningkat atau tak dengan dose yang baru..perasaan? Sedikit down, sedikit berharap, sedikit tenang bercampur campur.  Aku berserah pada rezeki Allah..actually, tebal ke tak tebal ke cuma faktor penyebab, kalau memang rezeki, macam mana impossible pun pada manusia, tetap possible pada rezeki Allah..betul tak?
Err..tapi masalahnya kalau tak tebal dr taknak proceed..huwaaaaaaa...

Semoga ada progress yang baik 26hb ni..
Doakan aku ya..
Thanks kawan kawan..



Tuesday, 11 November 2014

Officially Started!

Ehem ehem..CD1 hari ni..
Maknanya?
Takde maknanya!
Eh,tak la..
Fet 2 has started!

Bangun pagi tadi panty clear,tapi lepas shi shi nak flush nampak ciri2 darah pada toilet bowl..aku macam eh! Dah period? Last month 9hb. This month 11hb. Aku jangka 13hb. Kuasa Allah mengatasi segalanya kan? Alhamdulillah..terus message dr bagitau hari ni day 1.

Bermulalah makan progynova 2 biji 3 kali sehari. Pagi pukul tujuh, petang pukul 3 dan malam pukul 11. Pagi ok, petang pukul 3 boleh terlupa makan u olls..adoi..tapi aku tak panik sangat lah..malam pukul 11 makan macam biasa..sebab aku dah pernah buat salah lagi teruk dari ni kot! Dulu, aku pernah silap makan sampai day 14. Aku g makan sebijik je tiap kali.lagi haru!

Doakan aku istiqomah ye kawan2. Lepas kena marah dengan hubby sebab miss yang pukul 3 tu,aku terus set alarm 7,3,11.mudah2an tak lupa lah.

Tuesday, 4 November 2014

Alkisah Warded

Alkisah..ingat tak betapa hendak jumpa doktor sangat aku before FET, kan. maka hasil message2 dengan doktor, Dr suruh datang 26/27/28 Oktober. Katanya nak asses rahim dan buat endometrium scratching..Aku like..eh, mende apa tu? Tak pernah dengar pun. So, memandangkan aku ni seorang yang cepat risau, kerja lah aku menggoogle..Hasil daripada maklumat google aku dapati scrathing tu macam prosedur pap smear lebih kurang. Siap tengok kat youtube - ha, yang ni seraaammmm sikit.

So, antara ketiga-tiga tarikh tu DH hanya free 28hb je. Aku sampai pukul 3 turn panjang berjela jadi letak kad balik dulu. DH pun sambung kerja balik, aku balik rumah. Lepas maghrib sampai then kejap dah turn kami. (nasib baik tak tunggu....fuh!..)

Aku yang target procedure ni senang dan tak sakit relaks je lah kan..Speculum pun masuk..ok lagi..sekali tiba2 Dr masukkan alat ala2 besar lidi penyapu je pun, dia punya sakit Ya Allah! Sakit giler!Aku siap terjerit!Sakit Dr!Boleh bayangkan tak? Haha..Actually Dr just nak scratch sikit dinding rahim macam pap smear tu je pun, tapi apakah yang sakit sangat ni. Rupanya kat pintu rahim aku dah blocked dek fungus..adoi...

Patutlah 2 bulan berturut period bulan 9 dan 10 cuma tiga hari je. hari ke 4 dah clear. Pelik untuk aku yang period 7 hari ni..Jadi Dr kata aku takkan tahan kalau Dr nak dilate jugak pintu rahim tu..Aku pun taknak u ollss...Sakitnya dari dalam tu sampai ke pinggang sampai ke peha kalau diteruskan jugak. So set date nak day care warded pada hari Jumaat 31/10/2014. Khamis malam lepas pukul 11 dah start puasa..

Jumaat - sampai hospital pukul 10, warded labour room saja pukul 11. BP aku 135,136..hmmm.. nervous lah tu..Bukan nervous sebenarnya..tempat tu kenangannya masih segar aku bersalin arwah baby hari tu..:-( .. Then bila dah turun sikit BP Dr mulakan procedure dalam 11.45 pagi. Pukul 3 aku tersedar, tidur balik. Pukul 5 tersedar, tidur balik..Aku dengar DH bual-bual tapi tak dapat nak respon, mamai semacam je...Pukul 6 Dr datang visit dan terangkan apa yang dah dibuat,apa kesan procedure ni dan suruh aku tidur balik..Pukul 8 family datang aku try minum, muntah. Try makan, muntah..Haish..asyik muntah je bila nak balik..aku mintak balik pukul 9.

On the way balik beli air kopi sebab katanya boleh hilangkan mabuk bius, minum sikit, muntah jugak. Sampai rumah terus tidur, terjaga pukul 3 pagi then minum air sikit baru ok...Itu lah ceritanya..So, Dr kata akan ada darah, memang ada tapi sikit je..pintu rahim yang tertutup tu Dr dah dilate kan so dah terbuka macam biasa untuk proses FET...

Now..aku ada rasa sikit sikit ngilu kat ari-ari, then jalan pun perlahan lahan dulu..Setakat ni Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan Allah..Semoga segala urusan kita dipermudahkan Allah..Amin....