Daisypath - Anniversary

Friday, 18 October 2013

ANAK NOMBOR BERAPA?

Alkisah aku kena kursus 4 hari..tapi takde la tido hotel bagai. Kursus balik hari je..bukan jauh pun..Nak kata perut aku dah beso pun idak, nak kata tak beso pun idak jugak, tapi memang menampakkan ada perut la kalau pakai baju kurung.

Soalan : Dah berapa bulan kak?
Jawapan : 5 bulan

Kadang soalan ni terhenti di sini je.Yalah nak saja2 berbual kan., diam je kang macam tak campur orang pulak!Tapi kadang2 ada sambungannya, yelah takkan nak berbual sepatah je, haruslah 2 3 patah barulah namanya berbual kan.

Soalan : Dah anak nombor berapa yang ni kak?
Jawapan : Anak first.
Soalan : (angguk, diam)
Jawapan : Senyum (dalam kepala terfikir suka hati kome la nak fikir apa, paling pun dia fikir kakak ni lambat kawen kot!ataupun dah lama kawen tapi lambat dapat anak) tak kisahlah.......

Selalunya si bertanya akan ada nampak sikit muka weird bila aku kata anak sulung atau anak first tapi memikirkan mereka tak la begitu mengenali aku jadinya mereka tak lah bertanya lebih2..setakat inilah..Itulah sedikit sebanyak pengalaman aku setakat ini.





Monday, 14 October 2013

HAPPY BIRTHDAY HUBBY

Happy birthday to you...
Happy birthday to you..
Ok..nyanyi sensorang je pun, tak nyanyi kan kat tuan punya badan pun..haha ( aku berblogging dia tau, tapi rasanya tak penah dia jenguk pun..:-) )
Semoga hubby diberkati usia dan dirahmati Allah dunia dan akhirat..Amin..
Masih tercari-cari hadiah apa..Dalam kepala perfume jek kot!
Kitorang bukan jenis hari itu birthday, hari tu jugak celebrate.Kadang tu celebrate awal, kadang lambat, sesuka hati.Samalah dengan anniversary.Pasangan tua memang macam ni kot..hahah

Semalam sebelum tidur terasa sakit bahu kanan, baru teringat tempat injection tetanus yang sakit ni..adoi..sekarang pun makin sengal rasanya. Pulak tu Dr kata untuk anak sulung kena inject 2 kali..ayoyo..Hari ni mesti ramai yang puasa 9 Zulhijjah..Semoga ibadah puasa kalian diterima Allah..Amin..
selamat Hari Raya Aidiladha untuk semua muslim...

Sunday, 13 October 2013

KEPUTUSAN UJIAN DARAH

Sabtu pagi pukul 8.00 bergeraklah aku ke hospital..lebih kurang pukul 9.00 a.m ambil darah dan minum air gula. After minum, aku bilas sikit mulut dengan air mineral. sikit je kata nurse. Then, sambung puasa balik. Lagi 2 jam ambil darah lagi. 2 jam? Aku ambik teksi, pegi opis hubby dulu sebab pagi tadi hubby yang hantar. Sangat teruja ok first time guna sendiri Myteksi..hehe..

Then 11.30 hubby hantar (lagi) dan ambil darah, lepas ni dah boleh makan. Tapi sebab Dr ada emergency operation (ada patient tak sedar dia pregnant dan detect ectopic) so better aku pegi petang je. Makan tengah hari nasi, paru sambal, ikan bilis tamban dengan sayur taugeh, air masih maintain ais kosong. Tapi teguk gak sikit air teh O hubby. Mana boleh tahan langsung tak minum air manis kan...

Petang gerak pukul 2 sampai je Dr still belum turun sebab visit patient kat wad pulak. sampai turn aku, Dr kata berat dari last cek up naik 400 gm je. Then dia kata bagus..pulak dah..aku ingat kena marah dah. sebab dia kata kalau berat sangat takut insulin tak cukup untuk orang yang berpotensi GDM macam aku..Ok..aku pun bagitahu aku bukan takut gemuk tapi takut gula..haha..

Masa scan baby still tak nampak gender which actually aku tak kisah asalkan baby sihat but of coz the whole family yang semua adik beradik aku pompuan memang suka la kalau dapat baby lelaki kan..hehe..Masa scan baby tengah korek telinga..haha..kiut je tangan kecik dia kat telinga yang kecik jugak tu. Dr tanya dia tendang kuat tak,aku jawablah boleh tahan jugak kuatnya. Dr senyum je.

Then berbalik pada result, aku didapati NORMAL..Yahoooo..b4 minum air gula 3.8 mol, after minum then 2 hours lepas tu 5.5..Tapi even sekarang aku still ambil nasi sekali sehari dan kurangkan minuman manis. cek up kali ni kat kad aku Dr tulis 21 weeks 2 days tapi saiz ukuran kepala baby 20 weeks 5 days.Lepas tu aku kena inject tetanus atau kancing gigi. Jadinya hari ni 3 kali aku dicucuk, 2 kali ambik darah, sekali injection..hadoi...takpe2 tabahkan je lah..

My next check up 9/11/2013. Nanti aku update lagi, till then, aku doakan semua yang sedang berusaha agar jangan give up sebab aku dulu pun dok jatuh bangun jatuh bangun dalam usaha TTC. Kalau tergive up tu normal, cuma kuatkan hati untuk bangkit lagi..Yakinlah bahawa di penghujung lorong yang gelap pasti ada sinar yang indah menanti kita semua..Insha Allah..Amin..

Tuesday, 8 October 2013

KISAH JAGA PEMAKANAN - JAGA KE?

Ada beberapa kali aku fail..memang macam ni kan? Bila tau je tak boleh makan sesuatu tu, lagi lah rasa nak makan kan? Tu la yang jadik kat aku ni...Ngeee...macam mana ni? Baby dah makin clear geraknya..kadang2 sampai gelembung2 bawah pusat akibat gerakan baby..Alhamdulillah..semoga baby sihat sejahtera dalam rahim mummy ye nak..Amin...

Wednesday, 2 October 2013

KISAH MENJAGA PEMAKANAN

Sejak terdapat gula yang tinggi pada urin, setiap hari rasa suspen nak minum air manis ngan nak makan nasik..Apalah dosa nasik tu kan..Selalu intai2 keyword GDM kat internet..GDM = Gestational Diabetes Melitus berlaku pada orang mengandung walaupun seumur hidup tak pernah ada diabetes!Kadang2 tu rasa macam over react sebab sebenarnya minum air gula pun belum lagi..Tapi yelah kan..cegah sebelum parah.

Minggu pertama lepas cek up tu beriya iya lah aku jaga,minum air manis hanya waktu pagi tu pun mintak kurang manis,makan nasi sekali je waktu tengah hari, malam just makan ringan ringan je. Tapi lately perut asyik lapar je..Hai..tak boleh jadik ni. Sudahnya mula semalam sampai hari ni bukan main rancak aku bedal air manis dan makan nasik. yelah nak ikutkan hanya roti gandum penuh dan suku sakat spageti je yang Glisemic Index (G.I) nya rendah.  Termasuk gak la segala sayur dan protein..mana tahan makan lauk jek..huhu..

Nak kabo, G.I ni kalau yang tinggi akan menyebabkan makanan yang dimakan sangat cepat ditukar menjadi gula dalam darah sebab orang GDM ni insulin yang pankreas keluarkan tak cukup. Kalau G.I rendah at least insulin yang tak berapa banyak tu dapatlah dicukup-cukupkan. Macam nasi, G.I nya tinggi. Tu yang doktor kata makan sikit dan jangan makan nasi waktu malam. hm....entahlah. Susah menjaga makan bila nak masuk 5 bulan ni sebab selera sangat tinggi masa ni. Strategi aku ialah nanti dah dekat 12 hb yang kena minum air gula tu lah baru pantang sesikit..azam hari esok nak kurangkan air manis yang aku dah mula buat macam takde apa-apa tu..Doakanlah keazaman aku ni berjaya ye kengkawan..Thanx..