Daisypath - Anniversary

Showing posts with label IVF/FET 3RD ATTEMPT. Show all posts
Showing posts with label IVF/FET 3RD ATTEMPT. Show all posts

Tuesday, 5 May 2015

Check up 17 weeks

Appointment 4.5 adik bongsu aku yang teman, sempat dia snap gambo scan bagai..hai lah itu budak..

Alhamdulillah,baby sihat2 sejahtera.Aktif tak dok diam kata doktor..tetiba dr fokus kat celah kangkang baby untuk intai2 gender..tapi yelah..kecik sangat lagi..tapi mcm tak nampak bibird, so maybe burger lagi lah..Allah bagi ganti - kata dr..hmm.. sedih la pulak rasa,.terus terbayang arwah kakaknya..sob..sob..

Balik cek up baru clear rasa movement baby..macam fluttering yg dah start rasa masa 15 weeks tapi kali ni lebih kuat sikit..cek blood pressure agak rendah sikit..then dr bagi iron tablet tapi macam coklat je rasanya.first time makan ubat ni.then, dalam urin ada gula...lagi...hmm..

Next cek up 1.6..kena inject lagi tetanus..nanti aku update lagi..
P/s: tengah pulun ganti posa,.huhu..lagi 5 hari..u olls?

Saturday, 11 April 2015

End Of 1st Trimester

Alhamdulillah.,berakhirnya trimester pertama adalah kelegaan bagi mommy2 seantero dunia.,sickness dah kurang atau dah gone terus, tapi ada sesetengah orang yang masih ongoing sickness, rezeki masing2..Aku sama je, evening sickness..pagi segar dan ceria.,start pukul 4 lebih sampai 10 malam mabuk, pening, loya..kata orang lain anak lain ragam, aku dua2 sama jugak.mabuk petang, malam..sekarang dah kurang dah..

Once nampak baby n heartbeat hari tu, aku oficially 6 minggu..then aku kena check up weekly 7,8,9,10 dan 11 minggu. Everytime check up ubat ubatan yang sama dikekalkan iaitu:
1. Crinone - progesterone gel untuk insert kat vagina.6 pg dan 6 oetang. Ok, aku masa minggu 7 dan minggu 8 tiap kali keluarkan crinone waste tu sentiasa ada darah, maroon colour.panic dibuatnya.tapi scan baby everyweek dr bagitau rahim clear, tak ada darah pun.so, darah tu dari pintu rahim je.
2.Duphaston - makan 2 biji, 3 kali sehari.pukul 8 pagi, 2 petang dan 10 malam. Actually masa arwah baby dulu aku cuma makan sebiji je tiap kali,tapi kali ni dr double kan dosnya.
3.Folic asid 5mg. Ala...yang kecik cenonet tu makan sekali sehari.
Masuk minggu ke 9, dr dah mula bagi calcium dan neuro gain s. Kalsium makan 3 bji sehari, dan neuro gain s makan 1 biji sehari. Actually neuro gain s tu soft gel minyak ikan. Yang ni pun dr bagi awal, dulu aku makan masa dah lepas 12 minggu..

Lepas check up 11 minggu patutnya dr lepaskan aku check up sebulan sekali tapi dia suruh datang 2 minggu lagi iaitu week 13.So, masa week 13, crinone je yang dah stop ubat lain sambung macam biasa. Duphaston dah reduce 2 biji sehari untuk diteruskan sampai week 16.then dr tambah obimin makan sehari sekali.

Check up 13 minggu ni dr buatkan 3d maka nampaklah apa si tecit ni buat..ya Allah..macam2 dibuatnya..tendang2, raba2 muka dia, letak dua2 tangan kat telinga - dr kata tengah azan...hihihi..Alhamdulillah, baby sihat maka aku pun dilepaskan lah untuk check up sebulan sekali..lega!

Ya Allah.,sihatkanlah anakku sepanjang dia di dalam kandunganku,sembuhkanlah dia dengan tiada meninggalkan kesan buruk,permudahkanlah kelahirannya,fasihkan lidahnya membaca al Quran dan hadis, jadikanlah dia anak yang soleh...Amin..

Kepada kawan2 yang sedang ongoing iui,ivf dan icsi, semoga tenang dan sihat, sematkan dalam minda, jika kita dah dilorongkan Allah untuk buat rawatan, inshaAllah segala usaha kita akan diperkenankan..Amin..Aku doakan semuanya berjaya mendapat hasil yang positif.Chaiyokkk!!

Wednesday, 18 February 2015

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akhbar!

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
Terlebih dulu, jutaan terima kasih atas doa2 yang baik dan positif untuk aku, aku doakan segala urusan ttc kawan2 sekalian dipermudahkan..Amin..

15.02.2015 - genap setahun usia puteri syurga kami seandainya si kecil masih bersama di dunia ini..pada 15.02.2014 si comel dilahirkan jam 11 pagi dan aku bergelar 'ibu'..

16.02.2015 - genap setahun pemergiannya..kerana sesungguhnya janji dengan Maha Pencipta perjalanan hidupnya di dunia hanya 32 jam sahaja dan si kecil terus dijemput ke syurga Allah pada jam 7 malam dan selamat dikebumikan pada malam itu juga..

17.02.2015 - Allah yang Maha Pengampun, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang telah menganugerahkan arwah Nur Fayyadh Husna seorang adik dalam kandungan mummy..Ya kawan2, aku mengandung 6 minggu..Alhamdulillah..

Appointment hari ini memang nak tentukan heartbeat baby sebab seminggu sebelumnya masa 5 minggu dah nampak 1 kantung baby tapi belum nampak apa2 di dalamnya..Syukur hari ni dah nampak baby dan heartbeatnya sekali.

23.1.2015 - Frozen Embryo Trasfer , 3 embryo 3dt gred 1 (1), gred 1,2 (2)
2.2.2015 - 1st upt - faint line
9.2.2015 - 2nd upt - semakin terang, nampak 1 baby sac
17.2.2015 - nampak baby dan heart beat baby usia 6 minggu

Maaf kerana lambat update sebab masuk je bulan Februari segala kenangan dan ingatanku kuat kepada arwah..ambil masa untuk aku menyusun bicara.,
Kawan2, begitulah aku..hanya berdoa,berdoa,dan berdoa agar segala perancangan Allah adalah yang terbaik buat kami suami isteri..semoga aku dan kandunganku dikurniakan kesihatan dan dipermudahkan urusan kehamilan, kelahiran dan mendidik nya menjadi zuriat yang soleh dan solehah..Amin ya rabbal 'alamin...

Friday, 23 January 2015

FET done!

Alhamdulillah FET done today.
Sampai lab 7.30 pagi,sign borang bagai then duk wad.Alhamdulillah..ketiga2 embryo survive 100% the thawing process..1 gred 1, 2 gred 1,2. This time je dah 3 kali kencing sampai 8.10.Then 8.15 masuk OT,scan memang sah urin sikit sangat. 8.30 doc masuk. Then nak pasang saluran ke pundi kencing,dah guna yang saiz kecik pun still tak muat tapi kena gak muat2kan..sakit dan pedih sampai sekarang..huhu..

Pundi kencing dah penuh,then dengar diorang kata ok,maknanya rahim dah nampak clear lah tu, prosedur bermula.Embriologist panggil nama, then aku jawab ya. The longest 15 minutes to all who gone through ET and FET..kan,.dengan menahan kencingnye..dah siap doc keluarkan urin..lega rasanye..

Doc ingatkan tarikh2 appointment then nurse sorong masuk wad balik.Masa ni 9.20 then kena baring sejam..tapi aku fail.10.15 dah bangun kencing..tak tahan sungguh,sakitnya masa kencing tu..

Then bila bangun rasa sakit sangat,teringat sakitnya macam fresh IVF.cramp sana sini.FET patutnya tak sakit macam ni.Balik tu singgah makan,jalan pelan giler.Sampai rumah, tukar baju then tido. Kul 2 bangun solat duduk kat lantai,tak guna kerusi kali ni.Still cramp tapi tak kuat macam pagi tadi.Lepas zohor tido balik sampai pukul 4.Pastu aku dah mula bangun jalan ke dapur,ruang tamu dah tak terbaring je macam tadi.

Mudah2an segala doa2 kami dimakbulkan Allah untuk memperoleh zuriat yg soleh dan solehah..inshaAllah,.Amn..

Monday, 19 January 2015

Alhamdulillah,boleh proceed FET

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari ni cek up day 14 nak tengok uterus lining..alhamdulillah mencapai jugak minimum requirement Mr Doctor..0.7 ++..so esok dah start gugusan ubat ubatan..inshaAllah 23 hb pagi Jumaat proceed..nervous tetap ada u ollss..semoga murah rezeki kami suami isteri..mohon doakan ya kawan2..tq sangat2...Rabbi yassir wala tuassir..inshaAllah..Amin..

Tuesday, 6 January 2015

CD1 after 56 days!

Alhamdulillah..AF muncul hari ni selepas 3 hari aku makan ubat sunolut sebanyak 2 biji 3 kali sehari selama 3 hari..31/12.1/1 dan 2/1 then hari ni period pun muncul..56 hari cycle kali ni..adoyai..

Then terus mulakan progynova dengan pertambahan dos, 2 biji 4 kali sehari..Will see Dr on day 14 iaitu 19/1..mudah mudahan uterus lining perfect this time untuk proceed FET..Doakan aku ye..

Wednesday, 17 December 2014

What happened to my natural cycle?

Now is CD37..
Got mild fever last for two days on CD30..
Got serious cramp today from 6.30 a.m until 10.00 a.m
What does that mean
AF is coming.....
But very2 late..
No AF, No FET
No FET?
No chances of seeing my 3 embies..

And still no AF until now *sigh*
- less word wednesday : )

Monday, 1 December 2014

End of this cycle..next please!

Jumaat 28.11, lining tak develop, tak triple layer, tak dapat proceed..
Dr kata mungkin due to age, lining tak memberangsangkan..sedihnya..

Cycle Disember just go naturally.CD10 period Disember jumpa dr untuk tvs tengok folikel dan lining..dr just bzgi EPO anb Vit. D saja. Dah start makan dah. And asid folik teruskan makan.

Gigih cari brazil nuts seperti saranan N from makemeamom (thanks N), jumpa kat jusco bahagian organics. Pun dah start makan dah..Dulu aku ada makan walnut. Kali ni nak try brazil nut.

Perasaan? Sedikit frust tapi redha..semuanya ketentuan Allah, pasti ada hikmahnya. InshaAllah, CD10 Disember nanti aku update. Aku doakan semua kawan2 TTC mendapat double line cycle ni...Amin..

Wednesday, 26 November 2014

Hope? Or no hope?

Tak tau nak kata. Appointment hari ni simple, cepat dan tepat. Aku orang first masuk bilik dr, dr scan dan didapati lining naik sedikit sahaja walaupun dos ubat dah ditambah.0.68 cm only.

Celaru rasa hatiku which is partly aku rasa its ok kalau tangguh, the other part rasa macam nak buat cycle ni jugak! Hah, camana tu. From his expression dr nak tangguh sebab nak bentuk dinding rahim tu triple baru proceed. Aku paham sangat expression itu. So, win win situation. 28 tengok lagi sekali, kira final lah ni. Kalau tebal jom buat. Kalau tak tebal jom tangguh. Tu je.

Ya Allah, permudahkanlah untukku...Amin..

Monday, 24 November 2014

Appointment day 14

Sebenarnya hari ni agak down..
Sebenarnya jugak masa time period hari tu lagi dah datang rasa down ni..
Kenapa?

1st,period masih lagi pendek 3 hari dah tak heavy, 4 hari spotting, hari ke 5 stop dan mandi wajib. Sebab ada terfikir, dah 3 bulan camni.Walaupun dah dilate masa warded hari tu, macam tak ada perubahan (diandaikan penyebabnya adalah blockage pada pintu rahim ).memang blockage pun time tu..

2nd, apa yang aku terfikir2 pasal period pendek ni akhirnya macam make sense bila cek uterus lining hari ni. Aku ada terfikir mungkin memang dinding rahim aku tipis, jadi tak banyak la darah period yang turun. It turns out true bila appointment day 14 hari ni uterus lining cuma 0.63cm. Masa fet tahun lepas day 14 dah 0.79cm ( walaupun mqsa tu aku salah makan ubat sebiji 3 kali sehari selama 14 hari! ).Kali ni aku makan 2 bijik each time,tapi ada terskip yang pukul 3 2kali..hehe..sikit je kan berbanding yang makan sebijik je tu..

Maka, ubat disambung lagi.kali ni dose progynova dinaikkan kepada 2 biji 4 kali sehari. 26hb jumpa dr untuk scan sama ada dah meningkat atau tak dengan dose yang baru..perasaan? Sedikit down, sedikit berharap, sedikit tenang bercampur campur.  Aku berserah pada rezeki Allah..actually, tebal ke tak tebal ke cuma faktor penyebab, kalau memang rezeki, macam mana impossible pun pada manusia, tetap possible pada rezeki Allah..betul tak?
Err..tapi masalahnya kalau tak tebal dr taknak proceed..huwaaaaaaa...

Semoga ada progress yang baik 26hb ni..
Doakan aku ya..
Thanks kawan kawan..



Tuesday, 11 November 2014

Officially Started!

Ehem ehem..CD1 hari ni..
Maknanya?
Takde maknanya!
Eh,tak la..
Fet 2 has started!

Bangun pagi tadi panty clear,tapi lepas shi shi nak flush nampak ciri2 darah pada toilet bowl..aku macam eh! Dah period? Last month 9hb. This month 11hb. Aku jangka 13hb. Kuasa Allah mengatasi segalanya kan? Alhamdulillah..terus message dr bagitau hari ni day 1.

Bermulalah makan progynova 2 biji 3 kali sehari. Pagi pukul tujuh, petang pukul 3 dan malam pukul 11. Pagi ok, petang pukul 3 boleh terlupa makan u olls..adoi..tapi aku tak panik sangat lah..malam pukul 11 makan macam biasa..sebab aku dah pernah buat salah lagi teruk dari ni kot! Dulu, aku pernah silap makan sampai day 14. Aku g makan sebijik je tiap kali.lagi haru!

Doakan aku istiqomah ye kawan2. Lepas kena marah dengan hubby sebab miss yang pukul 3 tu,aku terus set alarm 7,3,11.mudah2an tak lupa lah.

Tuesday, 4 November 2014

Alkisah Warded

Alkisah..ingat tak betapa hendak jumpa doktor sangat aku before FET, kan. maka hasil message2 dengan doktor, Dr suruh datang 26/27/28 Oktober. Katanya nak asses rahim dan buat endometrium scratching..Aku like..eh, mende apa tu? Tak pernah dengar pun. So, memandangkan aku ni seorang yang cepat risau, kerja lah aku menggoogle..Hasil daripada maklumat google aku dapati scrathing tu macam prosedur pap smear lebih kurang. Siap tengok kat youtube - ha, yang ni seraaammmm sikit.

So, antara ketiga-tiga tarikh tu DH hanya free 28hb je. Aku sampai pukul 3 turn panjang berjela jadi letak kad balik dulu. DH pun sambung kerja balik, aku balik rumah. Lepas maghrib sampai then kejap dah turn kami. (nasib baik tak tunggu....fuh!..)

Aku yang target procedure ni senang dan tak sakit relaks je lah kan..Speculum pun masuk..ok lagi..sekali tiba2 Dr masukkan alat ala2 besar lidi penyapu je pun, dia punya sakit Ya Allah! Sakit giler!Aku siap terjerit!Sakit Dr!Boleh bayangkan tak? Haha..Actually Dr just nak scratch sikit dinding rahim macam pap smear tu je pun, tapi apakah yang sakit sangat ni. Rupanya kat pintu rahim aku dah blocked dek fungus..adoi...

Patutlah 2 bulan berturut period bulan 9 dan 10 cuma tiga hari je. hari ke 4 dah clear. Pelik untuk aku yang period 7 hari ni..Jadi Dr kata aku takkan tahan kalau Dr nak dilate jugak pintu rahim tu..Aku pun taknak u ollss...Sakitnya dari dalam tu sampai ke pinggang sampai ke peha kalau diteruskan jugak. So set date nak day care warded pada hari Jumaat 31/10/2014. Khamis malam lepas pukul 11 dah start puasa..

Jumaat - sampai hospital pukul 10, warded labour room saja pukul 11. BP aku 135,136..hmmm.. nervous lah tu..Bukan nervous sebenarnya..tempat tu kenangannya masih segar aku bersalin arwah baby hari tu..:-( .. Then bila dah turun sikit BP Dr mulakan procedure dalam 11.45 pagi. Pukul 3 aku tersedar, tidur balik. Pukul 5 tersedar, tidur balik..Aku dengar DH bual-bual tapi tak dapat nak respon, mamai semacam je...Pukul 6 Dr datang visit dan terangkan apa yang dah dibuat,apa kesan procedure ni dan suruh aku tidur balik..Pukul 8 family datang aku try minum, muntah. Try makan, muntah..Haish..asyik muntah je bila nak balik..aku mintak balik pukul 9.

On the way balik beli air kopi sebab katanya boleh hilangkan mabuk bius, minum sikit, muntah jugak. Sampai rumah terus tidur, terjaga pukul 3 pagi then minum air sikit baru ok...Itu lah ceritanya..So, Dr kata akan ada darah, memang ada tapi sikit je..pintu rahim yang tertutup tu Dr dah dilate kan so dah terbuka macam biasa untuk proses FET...

Now..aku ada rasa sikit sikit ngilu kat ari-ari, then jalan pun perlahan lahan dulu..Setakat ni Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan Allah..Semoga segala urusan kita dipermudahkan Allah..Amin....



Tuesday, 23 September 2014

Fasa sebelum FET

Aku lately memang busy giler tak tau nak habaq lah..Nak ikutkan ubat yang aku perlu makan hanya asid folik 5 mg yang kecik dan mudah tu..Itu pun kengkadang aku fail nak istiqamah. Kejap makan pagi, kejap tengah hari,kejap malam..kadang-kadang terskip..Blog ni salah satu cara mengingatkan aku yang aku ni akan buat treatment November ni..Kenapa November? Kan kata dulu Disember?

Sebabnya dulu lepas bersalin, period aku hujung bulan. Tengah bulan 5 macam tu dia adjust jadi awal bulan. Kalau ikut period dulu, aku period 25 November lah katakan, jadilah transfer day tu Disember. Ni sekarang dah around 10 November jangkaan period, maka hujung November lah transfer day aku. Kenapa tak buat Disember? Oh, aku tak nak mengganggu tarikh2 menghampiri 2015.

So..sepatutnya day  2 period November jumpa Dr ambil ubat then cek rahim sekali. Disebabkan ubat dah ambil, tak adalah sesi jumpa Dr pada Day 2, jumpa Dr Day 14 je lah. Tapi aku rasa Day 14 tu macam dah suntuk nak cek rahim sebab Day 17,18 dah transfer kan. Lagipun aku tak ada urut apapun pasal ceaser hari tu. Ok, aku mengaku, this time aku yang nak appointment, bukan Dr yang suruh cek..hehe..What is that call? Inferiority, I guess! Bila nak jumpa? Lepas abis period Oktober lah baru pegi...InshaAllah..Mudah-mudahan Allah perkenankan doa2 kita semua..Amin..

*Nota kaki : aku yang dulu bukanlah yang sekarang,dulu buat atkins berat 54 55 now dah naik 57 58 dengan pantasnya...ayo..bila nak start diet balik ni..huwaaaaaaa!!!

Tuesday, 12 August 2014

Post Appointment

Doktor tanya period dah ok ke tak. Aku katalah ok dan takde berpanjangan macam masa ada lebihan daging tu, so doktor kata tak perlu cek sebab simptom dah tak ada. Lega.

Perbincangan terus pada FET. Nak buat transfer bulan Disember so period bulan November kena behave. Kalau bulan Oktober period tak datang, doktor suruh datang cek untuk tengok dinding rahim tebal ke tak. Kalau tebal, maknanya dah nak turun darah so ubat turun darah bagi jugak tapi tak perlu lama. Kalau dinding rahim nipis lagi macam tak ada tanda nak period, kena makan ubat turun darah lama sikit. Pendek kata period Oktober dan November sangat penting. Mudah-mudahan Allah permudahkan....Amin...

Next appointment kalau period ok adalah day14 lepas period. Asid folik perlu diteruskan. Progynova makan day 2 period November 2 biji, 3 kali sehari...Kali ni taknak salah makan lagi macam dulu..Lepas tu topik kurus pulak. Doktor kata nak suruh turunkan sikit lagi berat badan before proceed FET. Tapi aku dah kurus.hehe.( tak tau lah bertahan berapa lama..) Saya diet doktor. Diet atkins yang glamer tu. : )


Sunday, 10 August 2014

What To Expect?

Esok appointment dengan doktor....what to expect? Tak tau sebab appointment ni cuma review tentang lebihan daging pada miss V yang doktor dah 'cubit' buang tu....sama ada ada tumbuh lagi atau dah takde.Aku macam rasa dah tak ada sebab masa ada tu, period jadi berpanjangan....ni period macam elok je.Bulan Julai 2hb, bulan ni 4hb...ni dah CD7. Esok inshaAllah dah solat..

Tapi, rasanya perlu juga bincang tentang FET sebab sebenarnya macam dah tak lama lagi. Pejam celik pejam celik dah bulan 8, period bulan 11 dah start segala ubat-ubatan, bulan 12 inshaAllah transfer 3 little cutie embies..Semoga Allah permudahan segalanya untuk kami....Amin....

Buat kawan kawan yang sedang treatment bulan ni, aku doakan semoga dipermudahkan treatment yang dilalui dan seterusnya diizinkan Allah untuk dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..Amin..Buat kawan kawan yang tak buat apa-apa treatment bulan ni, semoga kerehatan daripada treatment dikurniakan rezeki yang tidak di sangka-sangka hendaknya..Amin..Sesungguhnya kita semua telah berusaha sedaya upaya, kan? : )

Monday, 14 July 2014

Monday Blues

Hari ni hari penat..tu yang tajuk Monday blues..mula dengan malam semalam tak boleh tidur walaupun dah pukul 2 pagi..kerja yang banyak berlambak lambak..lusa dah start kursus 2 hari which is aku anggap sebagai agak mengganggu rutin harian..di tambah lagi dengan keputusan cek up sugar level dan kolesterol secara 'saja saja je' mendapat result kolesterol aku tinggi..gulp!!

Hari ni dah 16 Ramadhan..Ya Allah..sekejapnya masa berlalu..semalam temankan mama sopping barang dan baju raya..meriah sangat..nak raya lah katakan..tapi aku,,dalam hati, dalam minda, dalam jiwa raga..
Apa pun aku tak beli
Apa pun tak menarik perhatian

Sesungguhnya, aku redha dengan Qada' dan Qadar Allah..Permudahkanlah Ya Allah..Allah sedang menguji kerana sebagai hamba sesiapa sahaja layak diuji..
Si Dia? My other half? Aku tak dapat meneka apa yang bersarang di mindanya..Semoga dia pun tabah..

Kini, bila soalan tentang anak diajukan..
Aku hanya jawab, ada seorang..tapi dah simpan..
Agak janggal dibibir aku..
Tapi aku berdaya melakukannya..
Sedaya upaya..
Biasanya yang tanya yang baru sekali jumpa..
Di klinik..
Di tempat kerja..
Yang dah tahu..
Tak sedikitpun menyebut dan mengungkit..
Kerana mereka mengerti barangkali..
Sepi..
Sunyi..
Tak teruja nak raya..
Sedih puasa dah lebih separuh bulan..
Ya Allah..tabahkanlah hati hambamu ini..
Tentu kalian faham rasa hatiku..
Terima kasih kerana memahaminya..
Lebih terima kasih lagi kerana bersama-sama membantu aku mengharunginya.
Aku doakan segala sokongan yang diberikan kepada aku, selagi aku berjaya harungi kesepian hati ini dengan tabah bertemankan kata-kata semangat dari kalian semua, selagi itulah aku doakan ianya menjadi pahala sedekah jariah buat kalian semua...Insha Allah..
Amin ya Rabbal 'Alamin..

Next FET? First appointment adalah 11 Ogos iaitu lepas raya. Bermula semula perjalanan treatment yang penuh roller coaster..Ada yang TTC saing-saing buat FET atau IVF atau IUI bulan 11 atau 12 ni tak? Nanti boleh share2 tips dan cerita ok.Semoga dimurahkan rezeki kita semua..Amin..

Monday, 9 June 2014

Fikir terlalu ke hadapan

Ada tak jadi pada korang bende ni..iaitu kadang kadang fikir terlalu ke hadapan..which is tak bagus kot..Dulu masa mula2 buat ivf, aku membayangkan bagaimana kalau kena buat FET if IVF tak berjaya..Lately, aku dok membayangkan macam mana kalau FET tak berjaya dan nak buat fresh IVF yang kedua! Hei! Aku rasa something wrong lah otak aku ni..Macam negatif kan sikap macam ni..Patutnya aku positifkan minda tentang FET kali ni..Positip,positip,positip!

Dan buat diri banyak berfikir yang bukan bukan..not good, not good..Ataupun bila kita dah pernah alami kegagalan demi kegagalan..automatik minda kita bersifat protective lebih sikit, memberi isyarat bahawa ada jalan lagi if tak berjaya dalam usaha kita..larat dengan tak larat je lah menempuh lagi 6 bulan 'peperangan' minda ni..

Guys...i need positive vibes..Ya Allah..permudahkanlah urusan TTC kami semua..Ameen..

Thursday, 5 June 2014

Again..dengan izin Allah

Dalam pada aku kata taknak risau period tak datang, 2 kali gak aku sms doktor tanya pasal hal aku tak period..haha..taknak risau konon..kali pertama aku sms 29 Mei.Selalunya, lambat macam manapun doktor akan balas.Kali ni tak.Sampai hari ni dia tak balas.Lagipun apalah urgentnya setakat tak period kan..lainlah bleeding ke, sakit kuat ke..

Hari ni dah seminggu doktor tak reply, aku sms lagi bagitahu aku miss period bulan Mei. Today dah 5 Jun. Aku takut November nanti period tak datang.Macam mana nak proceed FET Disember nanti. Dalam 10 minit doktor call.Rupanya dia nampak message aku yang first tapi tak sempat nak balas, message kedua ni dia terus call lagi senang. Di pihak aku pulak memang taknak call dia sebab tak urgent macam mengganggu pulak nanti kan..

Jawapan dia, biar je kalau bulan Jun pun tak ada.3 bulan before FET jumpa doktor nanti doktor betulkan period. Aku cakapla aku memang kena jumpa dia 11.8 untuk cek lebihan daging vagina tu ada lagi ke tak.So, ok. Jawapannya biar je. Legalah sikit aku rasa.

Tup tup nak solat maghrib ada secalit darah period kat panty. Hehe..kebetulan sungguh..agaknya takut kena  'betulkan', period pun keluar..Alhamdulillah..Allah izinkan..

*dalam lega period, tetiba sedih tak dapat baca yassin malam ni..nanti mummy dah bersih, mummy baca yassin lagi ye sayang..kita baca sama2.:'(

Saturday, 24 May 2014

Oh..Inilah hikmahnya..

Pernah tak U ols terdetik dalam hati ke, kat mulut ke tentang ayat 'oh...inilah hikmahnya..' mesti pernah kan? Macam aku masa mula-mula nak decide buat next Frozen Embryo Transfer (FET) aku memang berniat nak buat cepat, nak pregnant lagi secepatnya, nak buat bulan Mei ni  (standard IVF lah tunggu 3 cycle). Ikut sangat hati masa tu..Tapi kan aku ada cerita yang kami akhirnya decide buat end of this year.

Masa aku decide aku buat bulan Mei tu, memang tetap pendirian aku macam dah tak boleh diubah-ubah dah decision tu. Tapi aku ada buat istikharah sekali, waktu siang (nak afdal, malam ye tak?). Aku baca buku solat sunat tu supaya kosongkan fikiran jangan detik dalam hati sikitpun keputusan tu, nanti hasilnya kita akan ikut kata hati dan kita anggap tu sebagai petunjuk. Padahal hati kita yang dah tekad..tu pasal lah menjurus pada yang kita nak je.

Aku pun cubalah kosongkan hati, kononnya lah...haish...tak boleh pun korang..Susah tau! Hati dan fikiran aku tetap tertanam nak buat bulan Mei..Entah apa-apa lah..Tetapi, Allah Maha Berkuasa..Satu persatu Allah tunjukkan..First, hubby yang tak kisah aku nak buat bulan berapa pun tiba-tiba jadi kesah. Dia taknak aku buat bulan Mei. Second, bila doktor tanya nak buat bila, aku boleh kata " memang asalnya nak bulan Mei tapi nak tenang lebih baik hujung tahun ni." Laju je ayat tu keluar padahal aku sangat-sangat nak cepat asalnya. Third, tiba-tiba duit yang dah ready sedia ada peruntukan untuk buat FET terpaksa digunakan dulu untuk perkara lain. Lastly..pasal kerja. Rupanya start esok, aku ada tugas yang sangat penting dan hanya berakhir tengah bulan Jun sebelum Ramadhan..

Hah, amek kaw!! Mana boleh melayan stress Two Weeks Wait (2WW) campur stress kerja..Faham-faham je lah roller coaster 2WW tu kan. Uncertainty, asyik datang je bisikan-bisikan negatif, asyik dengan persoalan 'what if'..Oh, sangat tidak mudah melaluinya..kena tenang..tenang..tenang setenangnya..Mudah mudahan nikmat ketenangan itu Allah kurniakan kepada kita yang TTC ni..Ameen...

** Lagi satu, mana perginya cik period aku ni..tak mai lagi ni..hah, yang ni lagilah terang benderang petunjuk yang aku memang tak sesuai buat bulan Mei! :-)

Sabar ye Mummy.....Hehehe

Tuesday, 29 April 2014

Sentiasa rindu

Walau ke mana pun aku membawa diri ini pergi, kenangan bersama arwah Nur Fayyadh Husna tetap bersamaku..today dah CD7, hanya spotting, mungkin esok dah boleh mandi dan inshaAllah dah boleh hadiah bacaan yassin seperti biasa..

Aku belum jumpa doktor lagi untuk result pap smear.Mungkin next week baru pergi. Tak urgent sangat.Just tvs untuk tengok still ada fungus atau tak,dan cyst kat ovary kiri ada lagi atau tidak.

FET lambat lagi..another 7 months to go..tapi selalu jugak terfikir2 pasal ni..padahal lama lagi. Agaknya orang yang undergo IVF memang macam ni eh.. :-). Ada orang post kat fb :

FAIL = First Attempt In Learning
END  = Effort Never Dies
NO   = Next Opportunity

Ini bermakna usaha yang kita rasa fail, sebenarnya baru first attempt in learning, yang kita rasa takde harapan lagi..its the end sepatutnya menjadikan effort never dies and bila the answer is no kita tukarkan kepada next opportunity.Semoga jatuh bangun kita dalam usaha memerangi infertility tidak berakhir..Semoga semua usaha yang kita lakukan dan akan lakukan diberkati Allah dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..InshaAllah..Amin..