Daisypath - Anniversary

Showing posts with label Menghitung hari bersalin. Show all posts
Showing posts with label Menghitung hari bersalin. Show all posts

Wednesday, 30 September 2015

38 weeks check up

Semalam cek up 38 week..entah kenapa dekat gambar scan ukur lilit kepala baby baru 37 week.bila aku belek gambo scan 37 week,pun serupa.lilit kepala tu baru 36 week.

Mcm biasa ctg sama gak macam minggu2 sudah.dr da tetapkan Jumaat 7.30 pagi admit, ceaser dalam pukul 10 atau 11 depends pada keadaan.aku kena puasa khamis malam. Tapi dr kata jumaat 2.00 pagi pun boleh start puasa.perlu 6 jam puasa b4 operation.

Balik je hospital aku kena selsema sampai sekarang.tapi takde demam.siap msg dr pagi tadi tanya selsema tu efek baby atau operation tak.dr kata in sha Allah tak.Then dr call balik suh aku makan vit c 3000mg 3 kali sehari dan minum air masak banyak.

So..thats it!Jumaat, 2hb, in sha Allah lahirnya seorang lagi khalifah Allah di dunia ini..semoga Allah permudahkan segala urusan kami dan sihat serta selamat semuanya...Amin...doakan kami ya!

Sunday, 27 September 2015

Check up 37 weeks

Trobek 15.9.2015,aku cek up 37 weeks.rutin biasa timbang,amek tekanan darah.tetiba berat aku turun 68.7kg.aik!entah camana leh jadik gitu aku pun tak pasti.last week 69.1kg.tapi dr tak cakap apa2 takpe je kot.

Then g wat ctg kat labour room.baby hb 110-190 sama cam minggu lepas.tak ada bacaan contraction apa pun padahal malam semalam punya la memulas perut.baby pun mengeras,aku pun cam sakit2 manja gitu.entahla...

Then cek up ngan dr,baby kepala nya dah kat bawah, dr tanya anak gerak kuat tak,aku cakap malam semalam paling aktif.then dr tanya suka bulan 9 ke bulan 10.aku jawab mestilah bulan 9,saya dah tak larat ni.hihi.tapi dr kata kalau bln 9 baby baru nak matang,bulan 10 dia dah betul2 matang.

Maka,bulan 10 la aku bersalin jawabnya.tapi 29.9 last cek up la.ok doktor.Doakan kami sihat dan selamat ya kawan2..tq dear2 semua...

Tuesday, 15 September 2015

Check up 36 weeks

Sampai je klinik tadi terus timbang...hamboiii..69.1kg dah berat aku.kecoh sangat berat tak berapa naik last week..hah,sekarang?amekaw!hihi.last week 67.7 kalo tak salah.2 weeks earlier 67.3.

Next macam biasa buat ctg.nadi baby 110-190.tachy kata nurse.uterus contraction dah ada bacaan 40 tapi tak rasa sakit pe pun.baby mengeras la kot.aku ni kalo dah tachy ni ,mula la risau, gugel sana sini.then jumpa dr,dia kata ok.so ok lah kan.salah 1 sbb tachy tu adalah baby terlalu aktif.mungkin jugak kot.

Jumpa next check up 37 minggu 22.9. Macam mana pun, dr mcm nak 2hb tu jugak untuk ceaser.tapi lom sure lg.asalnye 28.9.tengok nanti mcm mana.dr ada tunjuk, placenta dah aging,dah matang.then kira air ketuban lagi.ada 8++ lagi.baby sihat kata dr.siap tunjuk baby tarik n hembus nafas.tp dia nafas dalam air la..Mudah2an dipermudahkan segala urusan kami..Amin..

Wednesday, 9 September 2015

Cek up 35 weeks

Secara ringkas,ctg menunjukkanjantung baby antara 110-190..aku rasa mcm tak ok tapi dr kata nadi baby ok.then berat aku naik sikit jek.0.4kg.last cek up 67.3, now 67.7. Aku rasa makan macam2 jugak cumanya memang makan kena sikit2 sebab perut cepat penuh.Mungkin tu sebabnya tak naik banyak.

Then dr scan air ketuban ada 11.so,tak apa nak tunggu lama sikit daripada 38 minggu.dia jangan 5 kata dr.tu kena tepat2 38 minggu.then dr suruh datang seminggu sekali.so,next cek up 15.9.

Bila review tarikh ceaser ada 2 tarikh,28.9 dengan 2.10.yang 28 tu sebab dah 38 minggu. 2.10 tu pulak jumaat,memang operation day bagi dr.aku?mestilah nak yang 28 tu sebab sebenarnya dah tak larat dah. Tetiap pagi, malas n tak larat nak g keje tapi gagahkan jugak..huhu..semoga aku n baby sihat2 walafiat sentiasa..Amin..

Friday, 7 February 2014

SALAM JUMAAT

Syukur pada Allah atas kurniaanNya kepada kami..Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W..dipermudahkan Allah dalam perjalanan menuju hari nak bersalin.,Syukur sangat..

Jumaat depan aku akan menyerah diri secara paksa rela..masih berdoa sungguh2 agar tak perlu diinduce tapi tiap kali buat CTG kadang2 ada contraction tapi lemah.CTG hari ni pulak contraction hampir tiada padahal aku dah sakit kat ari ari ni dah 3 hari tapi mungkin sebab baby dah kat bawah,bukannya contraction.Jantung baby ok,itu yang penting.Masih ada 2 appointment CTG iaitu 9hb dan 11hb.13 tak pasti sebab 14 dah admit.Mungkin tak perlu kot.

Perut ni adakala rasa berat dan sakit,adakala tak sakit dan boleh jalan laju.Aku tak ambik cuti awal pun,bertahan sampai 13hb masih kerja.Rasa rugi ambil cuti awal..biarlah cuti panjang dengan baby nanti.Till next entry hanya satu doaku agar dipermudahkan Allah dalam urusanku bersalin nanti..Amin Ya Allah,Amin Ya Rahman,Amin Ya Rahiim..

Tuesday, 4 February 2014

CTG LAGI DAN LAGI...

Sabtu 1hb dan Isnin 3hb buat CTG lagi,dua2 hari dr kata ok,tapi tetap kena datang selang sehari..before ni selang 2 hari kan..so esok CTG lagi..tapi demi kesihatan baby kenalah gagahkan diri..

Bills?No bills for CTG.Imagine kena datang selang sehari..let say bill kena Rm50 pun,dah lebih 5 kali dah berapa kan..nasib baik dapat gynea yang bertimbangrasa..thank you doc!

Kesan selalu sangat buat CTG ni adalah aku akan sangat saspen kalau baby tak gerak lebih 2 jam,padahal aku tau baby kan ada masa dia tidur bagai.nanti mulalah aku haruk hubby cakap baby tak gerak..jadik keje hubby lah nak kena menenangkan aku..huhu..

Another 10 days to go before my scheduled induction of labour..kalau boleh nak natural tak payah induce2 sebab induce sangat sakit berbanding natural..huhu dapatkah?Hanya Allah Yang Maha Mengetahui..Permudahkankanlah urusanku bersalin Ya Allah..Amin..

Wednesday, 29 January 2014

STILL FRAGILE

Alhamdulillah..CTG is done.Riki2 kat nurse, katanya ok tapi kena tunggu jugak doktor kata apa..

Then dr kata ok tak perlu datang hari2 untuk buat CTG,tapi datang selang 2 hari iaitu Sabtu ni.

Aku nampak ranking CTG semalam 90 - 170, hari ni 110-180.google dapat bacaan normal 140-160.so..still fragile isn't it?Pergerakan baby just macam biasa je..itu yang menyenangkan hati aku.,Pray for the best!Mummy sakit takpe, mummy da besar..baby jgn sakit ye nak..baby tecit lagi..sob sob...

Tuesday, 28 January 2014

DUGAAN....

Hari ni cek up 37 weeks kalau ikut ukuran scan, tp ikut edd baru 36 weeks.Rutin biasa cek urin,berat dengan BP.BP 118/86, urin UTI,sugar tak ada.Berat 67.2 turun 400gm dari last week.Kaki aku da start edema dari last week.

Dugaan bermula masa cek jantung baby kat mesin CTG.Selalu 30 minit dah siap.This time 1 jam tak siap lagi.Rupa2nya jantung baby kejap tinggi kejap rendah.Tinggi 160 rendah 90.Sangat tak stabil.Nurse kata tunggu dr explain.Masa ni aku cuma risau sikit je.

Masuk je klinik tiba2 nurse kata akak start cuti esok eh.Aku kata la lambat lagi.14.2 nanti.Sebab dia kata dah ada contraction.Erk!Bior betul.Tak rasa pun.Mungkin sikit je kot.Lagipun manalah aku tau contraction tu macam mana kan..

Jumpa dr tiba2 nurse kata nak cek jalan maknanya cek bawah la kan..dah berbulan tak cek kut miss V rasa pelik balik.haha.Orang cakap cek jalan sakit,ada yang kata tak sakit,aku tengah2 la,tapi lebih pada tak sakit.Then dr kata jalan masih tutup tapi dah nipis,dah lembut.Aku ada baca pasal ni.Dinding rahim masih tebal umpama hidung , nipis umpama bibir.lembut. macam tu la..

Dr risau heart rate baby which dr kata nadi baby kuat, takut ada problem.So mulai esok aku kena ke hospital setiap hari untuk buat CTG.if ok,dr akan lepaskan cek up seminggu sekali.if not kena bersalin awal untuk elak komplikasi..

Aku berserah kepada Allah.,doakan baby sihat2 ya..Ameen..

Wednesday, 22 January 2014

CEK UP 36 WEEKS

Minggu 36 sebenarnya pada gambar scan,dr kata yg ni boleh berubah2,dr tetap kira ikut EDD.EDD pada 26hb,tolak 14 hari jadi 12hb.tapi sebab aku nak admit hari Jumaat maka kenalah serah diri untuk induce of labour pada 14 hb.

So,ikut kan minggu ni baru minggu 35 lah.Simptom2 yg dirasai ialah sakit pinggang dan bahagian ari-ari on off la,baby movement dah agak terbatas due to ruang yang dah sempit kot,tp still berombak2, senget2 perut dibuatnya.

Berat aku naik 2kg dlm masa 2 minggu,ini adalah kenaikan yg sgt besar sepanjang peknen.ni bukan mummy berat ni,ni baby ni...hahah..dr tak komen apa..kira ok la tu kot.rutin cek up mcm biasa,ambil urin,timbang berat,ambik BP.BP 126/73.urin mcm biasa ada infection,sugar takde.Buat CTG jantung baby ok je,cuma saspen nurse pesan suruh dtg hospital cepat kalau baby tetiba tak gerak atau gerak slow dari biasa..huhu.,

Kepala baby dah parking kat bawah kata dr,so yg gerak2 selalu tu dr kata montot iye..hihi..diameter kepala dah 9cm.air ketuban ada 1 bahagian yg sikit,lg 3 bahagian byk lg.boleh tunggu kata dr.Next cek up dah seminggu sekali.28hb,4hb dan 11hb.14 serah diri...makkkkk...,takowtnye...