Daisypath - Anniversary

Wednesday, 30 September 2015

38 weeks check up

Semalam cek up 38 week..entah kenapa dekat gambar scan ukur lilit kepala baby baru 37 week.bila aku belek gambo scan 37 week,pun serupa.lilit kepala tu baru 36 week.

Mcm biasa ctg sama gak macam minggu2 sudah.dr da tetapkan Jumaat 7.30 pagi admit, ceaser dalam pukul 10 atau 11 depends pada keadaan.aku kena puasa khamis malam. Tapi dr kata jumaat 2.00 pagi pun boleh start puasa.perlu 6 jam puasa b4 operation.

Balik je hospital aku kena selsema sampai sekarang.tapi takde demam.siap msg dr pagi tadi tanya selsema tu efek baby atau operation tak.dr kata in sha Allah tak.Then dr call balik suh aku makan vit c 3000mg 3 kali sehari dan minum air masak banyak.

So..thats it!Jumaat, 2hb, in sha Allah lahirnya seorang lagi khalifah Allah di dunia ini..semoga Allah permudahkan segala urusan kami dan sihat serta selamat semuanya...Amin...doakan kami ya!

Sunday, 27 September 2015

Check up 37 weeks

Trobek 15.9.2015,aku cek up 37 weeks.rutin biasa timbang,amek tekanan darah.tetiba berat aku turun 68.7kg.aik!entah camana leh jadik gitu aku pun tak pasti.last week 69.1kg.tapi dr tak cakap apa2 takpe je kot.

Then g wat ctg kat labour room.baby hb 110-190 sama cam minggu lepas.tak ada bacaan contraction apa pun padahal malam semalam punya la memulas perut.baby pun mengeras,aku pun cam sakit2 manja gitu.entahla...

Then cek up ngan dr,baby kepala nya dah kat bawah, dr tanya anak gerak kuat tak,aku cakap malam semalam paling aktif.then dr tanya suka bulan 9 ke bulan 10.aku jawab mestilah bulan 9,saya dah tak larat ni.hihi.tapi dr kata kalau bln 9 baby baru nak matang,bulan 10 dia dah betul2 matang.

Maka,bulan 10 la aku bersalin jawabnya.tapi 29.9 last cek up la.ok doktor.Doakan kami sihat dan selamat ya kawan2..tq dear2 semua...

Tuesday, 15 September 2015

Check up 36 weeks

Sampai je klinik tadi terus timbang...hamboiii..69.1kg dah berat aku.kecoh sangat berat tak berapa naik last week..hah,sekarang?amekaw!hihi.last week 67.7 kalo tak salah.2 weeks earlier 67.3.

Next macam biasa buat ctg.nadi baby 110-190.tachy kata nurse.uterus contraction dah ada bacaan 40 tapi tak rasa sakit pe pun.baby mengeras la kot.aku ni kalo dah tachy ni ,mula la risau, gugel sana sini.then jumpa dr,dia kata ok.so ok lah kan.salah 1 sbb tachy tu adalah baby terlalu aktif.mungkin jugak kot.

Jumpa next check up 37 minggu 22.9. Macam mana pun, dr mcm nak 2hb tu jugak untuk ceaser.tapi lom sure lg.asalnye 28.9.tengok nanti mcm mana.dr ada tunjuk, placenta dah aging,dah matang.then kira air ketuban lagi.ada 8++ lagi.baby sihat kata dr.siap tunjuk baby tarik n hembus nafas.tp dia nafas dalam air la..Mudah2an dipermudahkan segala urusan kami..Amin..

Wednesday, 9 September 2015

Cek up 35 weeks

Secara ringkas,ctg menunjukkanjantung baby antara 110-190..aku rasa mcm tak ok tapi dr kata nadi baby ok.then berat aku naik sikit jek.0.4kg.last cek up 67.3, now 67.7. Aku rasa makan macam2 jugak cumanya memang makan kena sikit2 sebab perut cepat penuh.Mungkin tu sebabnya tak naik banyak.

Then dr scan air ketuban ada 11.so,tak apa nak tunggu lama sikit daripada 38 minggu.dia jangan 5 kata dr.tu kena tepat2 38 minggu.then dr suruh datang seminggu sekali.so,next cek up 15.9.

Bila review tarikh ceaser ada 2 tarikh,28.9 dengan 2.10.yang 28 tu sebab dah 38 minggu. 2.10 tu pulak jumaat,memang operation day bagi dr.aku?mestilah nak yang 28 tu sebab sebenarnya dah tak larat dah. Tetiap pagi, malas n tak larat nak g keje tapi gagahkan jugak..huhu..semoga aku n baby sihat2 walafiat sentiasa..Amin..