Daisypath - Anniversary

Sunday, 30 June 2013

AKTIVITI SEPANJANG 2WW FET


Dearest friends..inilah post aku before spotting pagi tadi..:-(

FET DAY
Balik dari lab tak terus balik rumah.padahal aku dah berazam nak terus balik dan bedrest tapi hubby lapar sangat maka kami pun singgah lunch kat foodcourt berdekatan rumah. Masa ni rasa agak senak pada ari-ari tapi tak ada masalah nak duduk, berdiri atau berjalan. Sampai rumah masuk bilik baring dan layan cerita Korea yang boleh menyebabkan aku ketawa iaitu Full House. Ada 16 episod, cukup lah untuk 4-5 hari. Solat dalam keadaan duduk. Bangun pergi toilet dan solat sahaja sampai petang. Petang ke malam aku dah bangun ke ruang tamu tengok TV sebab banyak research yang kata kalau jalan sikit2 akan melancarkan blood flow pada uterus berbanding hanya berbaring sepanajang hari.

2 WW
AKTIVITI : Bed rest 3 hours on the day of FET. Sambil baring tengok cerita funny. Aku pilih Cerita Korea - Full Hose.  Solat hari pertama dan kedua dalam keadaan duduk. Hari ketiga dah solat macam biasa. Start keluar rumah hari ke lima. Pergi dinner, beli barang. Tapi tak drive sepanjang 2 WW. Jumpa doktor hari ke-3, ke-6 dan ke-10.

MAKANAN: Makan sikit makanan yang dah dicadang nak makan masa 2 WW. Makan sepaket walnut. prun, kurma, susu. Tak makan pun pineapple core seperti yang dirancang. Of coz sebab mama tak bagi..kan tajam..hehe. Makan juga buah delima. Sebenarnya inilah first time aku makan buah delima. Sabo jek lah kan. Sedap gak. Kawan suruh buang biji dan selawat sebelum makan. Aku tak minum kopi atau teh, tak minum ais.

AMALAN : Banyak baca Ya Khaliq, Ya Bari', Ya Musowwir. In fact masa rest 1 jam selepas transfer dalam lab, inilah zikir yang aku baca selain doa dipermudahkan segala urusan. Banyak baca surah Al-fatihah dan hadiahkan pada embryo, baca surah amalan wanita hamil. Solat sunat Dhuha. Banyak berdoa dengan doa Nabi Zakaria. Semampu aku lah aku buat semua ni.

SIMPTOM : Rasa cramp sikit-sikit, tak ada spotting pada panty tapi pada crinone waste yang aku keluarkan ada darah maroon hari ke 11 dan 12. Selain daripada dua hari tu biasanya ada warna pinkish pada crinone waste. Sekali sekala rasa loya. Ada 2-3 hari macam nak demam especially lepas maghrib.

APPOINTMENT : Hari ke-3 (10/6), Dr kata ok. Rahim tebal. Hari ke-6 (13/6) pun ok Dr kata rahim tebal. Hari ke-10  (17/6). Masa ni aku dah naik kerja. Dah mula lasak ke hulu ke hilir. Alhamdulillah ada faint line pada UPT.  Hari ke-17 (24/6) UPT dah makin terang. Aku tanya Dr tak ambil darah untuk beta ke Dr. Dr kata kalau tak terang dia ambil, tapi kalau dah terang tak payah.

Setakat ini Alhamdulillah..keputusannya positif, berkat rezeki Allah Taala serta doa daripada semua. Semoga semua kawan-kawan TTC dikurniakan rezeki zuriat pada tahun ini. Amin...Esok, 1/7/2013 adalah hari penentuan nak tengok sac (sarung baby). Aku sangat berdebar sebab masa IVF fresh Januari lalu stage yang ni pun aku tak lepas. 2-3 minggu mencari sac rupanya kandungan ektopik. Jadi, perasaan aku tak menentu untuk appointment esok.

Namun, perjuangan ini tetap aku teruskan. Aku yakin perancangan Allah adalah yang terbaik. Semoga rezeki berpihak pada kami suami isteri. Jika sungguh murah rezeki kami esok, maka inilah hadiah anniversary paling bermakna sepanjang perkahwinan kami.( Anniversary 2/7- anniversary ke 8 ) Aku hanya mampu berdoa dan bertawakkal pada Allah. Semoga dikurniakan kepada kami zuriat yang soleh dan solehah. Amin.....(habis ayat ni aku g toilet nak mssukkan crinone,ada darah!maroon in colour pada crinone waste,aku rasa deja vu sebab dulu pon macam ni jugak)

Ini post lepas scan ngan dr..
Lepas spotting,aku terus call dr.dr suruh datang klinik pukul 12.then dia scan.patutnya appointment esok sah jadi hari ni.hasil scan dah nampak satu sac beserta budak tecit kat dalam sac.Alhamdulillah...dr cuba dengarkan kat aku heartbeat tapi tak dengar apa pun..perasaan aku?happy tapi tetap saspen.appointment 8/7 depan.permudahkanlah ya Allah..tq pada yg mendoakan..i really appreciate it.u guys are really very nice person..mudah2an dipermudahkan urusan kita semua..amin..

Thursday, 20 June 2013

TWO WEEKS WAIT FET - 2

APA EMBRYO TENGAH BUAT YA?

Aku google on 'embryo development after IVF' dapat satu jadual 'what happens after an embryo transfer'.
Dalam ni ada 2 jenis development. Ada 3 day past transfer dan 5 day past transfer. Aku punya embryo ialah 3 day past transfer. Here it is....

Day Past Transfer (DPT)
Embryo Development (ED)


DPT 1  - ED : The embryo continues to grow and develop, turning from a 6-8 cell embryo into a morula
DPT 2  - ED : The cells of morula continue to devide, developing into a blastocyst
DPT 3  - ED : The blastocyst begins to hatch out of its shell
DPT 4  - ED : The blastocyst continues to hatch out of its shell and begins to attach itself to the uterus
DPT 5  - ED : The blastocyst attaches deeper into the uterus lining, beginning implantation
DPT 6  - ED : Implantation continues
DPT 7  - ED : Implantation complete, cells that will eventually become the placenta and fetus have begun to develop
DPT 8  - ED : Human chorionic gonadotropin (hCG) starts to enter the blood stream
DPT 9  - ED : Fetal development continues and hCG continues to be secreted
DPT 10- ED : Fetal development continues and hCG continues to be secreted
DPT 11- ED : Levels of hCG are now high enough to detect a pregnancy

Selepas melihat ini, terasa alangkah sempurna ciptaan Ilahi....SUBHANALLAH....

Wednesday, 19 June 2013

TWO WEEKS WAIT FET - 1

FET DAY
7.30 pagi kami tiba di makmal. This time around aku bawa sendiri air (bacaan surah yassin) dari rumah.

7.35 pagi embryologist informed that 3 embryos survived 100% the thawing process.
Alhamdulillah, semuanya dengan izin Allah semata mata.. Aku ada bacakan surah Al-Fatihah beberapa hari sebelum prosedur dan tujukan pada emrbryoku kerana aku yakin bahawa embryo adalah sel yang hidup yang turut bezikir kepada Allah. Walaupun pada dasarnya ia belum mempunyai jiwa tetapi ia tetap makhluk Allah seperti kita semua. Akupun mula minum air. Kali ni aku berazam tak mahu bangun kencing, aku nak bertahan jugak. 

8.00 pagi, nurse mula scan rahim dan hasilnya pundi kencing belum penuh lagi. Aku sendiri tengok dalam skrin rahim masih pada kedudukan yang tinggi. Pundi kencing belum berjaya push down rahim. Rahim perlu turun sikit untuk memudahkan prosedur. Aku diarahkan minum air lagi.

8.30 pagi, Dr sampai dan buat scan. Bladder dah penuh, rahim dah turun sikit. Dr still nak tunggu lagi. Masa ni aku memang tak tertahan nak kencing tapi aku gagahkan diri bertahan.

8.45 pagi. Aku dah tak dapat tahan lagi. Aku sendiri tekan button loceng panggil Dr masuk. Dr scan dan dia kata dah ok. Boleh mulakan prosedur. Step by step Dr sebutkan apa dia lakukan sepanjang prosedur.
1 st - ' (nama aku), dr sekarang nak bersihkan vagina ya'
2nd - '(nama aku), dr nak masukkan catherer untuk masuk embryo ya'. Masa ni nurse scan atas perut untuk cari spot pada rahim nak pastikan tempat embryo diletakkan adalah tepat. Bila dah dapat spot yang tepat, embryologist panggil nama aku dan aku kena jawab 'ya'. Ini untuk memastikan akulah 'emak' embryo yang dimasukkan. After 5 minutes, aku nampak pada skrin ada 3 bintik putih yang keluar dari bayangan muncung chaterer. Bintik putih itulah embryo aku. Nurse pun kata 'ok, dah siap'
3rd - '(nama aku), sekarang dr nak keluarkan urin'. Then nurse masukkan salur pada lubang kencing dan keluarkan air kencing. After that dr ingatkan aku tarikh appointment dan ubat-ubatan yang mesti dipatuhi. Aku diarahkan baring selama satu jam baru boleh bangun semula. Semua proses ni siap dalam masa 15 minit sahaja. Jam masa ni pukul 9.05 pagi. Sepanjang prosedur, yang aku tak tahan ialah rasa nak terkencing yang amat sampai tak rasa sakit ke tak proses masuk embryo tu. Alhamdulillah selesai. Lepas satu jam aku pun bangun dan ready nak balik. 

Nurse bagi satu borang. Dalam borang tu tulis aku masukkan 3 embryo dan baki embryo yang tinggal ada lagi 3. Bayaran untuk embryo yang tinggal adalah RM1000 tapi makmal akan hantar surat barulah buat bayaran. Kos FET adalah RM3000. 

Do's and don't sama je masa fresh dulu. No sex during 2WW,no shopping (berdiri atau berjalan kot) more than one hour, boleh naik tangga, jangan angkat benda berat, jangan makan ubat-ubatan selain yang Dr syorkan termasuklah ubat sapu ke, minyak angin ke dan mesti datang appoinment Dr. Appoinment 3 kali iaitu 10/6, 13/6 dan 17/6. Bemulalah 2WW aku.(today dah 12dptfet) Panjang entry ni. Nanti aku sambung lagi. Till then, have a nice day friends!




Saturday, 8 June 2013

FET DONE short update

It was yesterday that I done the FET. The embryologist thawed 1 straw (3 embryos in it) and they are all survived. Alhamdulillah. I still have 3 more embryos to be frozen. Today I am 1dptfet and 'enjoying' my two weeks wait. Too early to know the result, hope the result will be positive for us. Thank you for all the wishes. Pray for me dear friends..:-) I always pray for U all too. Insha Allah...

Thursday, 6 June 2013

FET CD 17

Esok hari FET. Masa jumpa doktor hari tu, tak sure lagi FET 7 hb atau 8 hb. Dr kata kena tengok umur embryo tu dibekukan bila. Kalau dibekukan umur 2 hari (2dt) kena tambah satu hari lagi bagi dia develop jadi 3 hari (3dt) baru boleh lakukan transfer. Macam tu lah yang aku paham, ke salah. Eh! Tak apalah. Then esoknya nurse call confirmkan FET day hari Jumaat, 7 hb.

Hari ni kena lah buat persiapan berpindah. Eh, bukan pindah rumah. Pindah bilik je. Dari bilik atas ke bilik bawah. Senang masa 2 WW tak payah nak naik turun tangga macam fresh IVF bulan Januari dulu. Masa tu tak terpikir pulak nak buat bilik bawah tu tempat 2 WW, macam-macam benda dalam tu. Dah macam stor.
Perasaan takut takut tu ada juga rupanya. Ingatkan dah second time dah master dah perasaan tu. Cuma kurang sikit dari dulu. Memori tentang rasa sakit masa transfer pun samar-samar je. Yang boleh ingat ialah sakitnya boleh ditahan lah.

Syukur pada Mu Ya Allah mengizinkan aku sekali lagi untuk mencuba. Sesungguhnya semua yang baik datang daripada Mu, yang buruk itu datang dari kelemahan hamba Mu ini. Permudahkanlah urusanku esok hari Ya Allah..Amin..

Monday, 3 June 2013

FET CD 14

Alhamdulillah..uterus lining menunjukkan ketebalan 0.79cm. Walaupun tak sampai 10cm Dr kata untuk FET 0.75cm is good enough. Lagipun hari ni baru CD 14. Dr tetapkan 7/6/2013 hari transfer (CD18). Meanwhile adalah lagi 4 hari untuk tambah ketebalan uterus.

Untuk esok pagi aku dah start kena insert Crinone, makan Duphaston, Progynova, Aspirin dan Asid Folik. Duphaston dan Progynova 3 kali sehari. Walaupun this time around bebas dari cucuk mencucuk, 'kesihatan' embryo yang membimbangkan. Aku ada enam frozen embryo. Dr kata lab akan thaw 1 straw. 1 straw ada 3 embryo. Dr kata lagi harap-harap 1 straw dah cukup. Maknanya 2 atau 3 kena survive. kalau hanya 1 survive, Dr kata terpaksa thaw straw terakhir, huhuhu...kalau boleh tak mau lah sampai kena thaw semua. Mana lah tau kan kalau this cycle tak menjadi at least ada satu straw lagi. Kalau tidak, nak kena start over again fresh IVF? Hadoi...satu hal mahal, satu hal lagi sakit lebih daripada FET.

Lain orang lain cabarannya, ini dah bahagian kita masing-masing. Saling doa-mendoakan antara kengkawan TTC atau bukan TTC pun salah satu sebab kita berjaya hamil..Insha Allah. Bukankah doa kita pada orang lain akan berganda-ganda berbalik doa itu pada diri kita. Sweet kan.

Tiba-tiba teringat words Dr masa aku ektopik dulu. 'I nak sambut first baby u, I juga akan sambut second baby u'. Syahdu tul. Terngiang ngiang lagi sampai sekarang. Amin Dr..hehe.
Kos hari ni RM1097.

Sunday, 2 June 2013

FET CD 13

Esok check up uterus lining ,tebal ke nipis ke. Belum tau lagi. Makin dekat makin suspen. Rasanya normal lah suspen tu. Ni dah nak start over again fasa suspen nak pegi spital, fasa sampai ngantuk-ngantuk tunggu turn jumpa doktor, walaupun biasanya yang ngantuk tu en hubby (penah sekali snap gambo dia tidoq while waiting)..

But most of all, ramai kata FET lagi relax dari fresh IVF. Mungkin sebab tak de cucuk cucuk sendiri ubat tu. Makanan yang masih diamalkan hingga sekarang sejak decide nak buat FET ialah susu (no specific brand, aku belasah je asalkan susu untuk bakal ibu..) dan prune. Makanan yang dielakkan ialah ais, kopi dan teh serta beberapa sayuran dan buah-buahan kategori sejuk.

Itu je! Vitamin tak makan, supplement apa pun tak makan. Tapi makanan lain aku assume ada dah segala tok nenek vitamin tu. Mungkin psikologi aku kata tak nak stress nampak banyak ubat. Sedangkan nak ingat makan ubat sebijik ke dua bijik pun aku ala ala fail, lagi nak telan berbagai bagai. Tu tak masuk time makan ubat lagi tu. Kadang-kadang lari sejam dua, ntah apa-apalah aku ni.

Maka, aku simpulkan persediaan aku untuk FET adalah sederhana dan tak terlalu berdisiplin macam masa fresh dulu. Aku nak diri aku cool sebenarnya. Good luck untuk aku esok, hanya kepada Allah aku bertawakkal. Amin...