Daisypath - Anniversary

Showing posts with label PREGNANCY VIA IVF. Show all posts
Showing posts with label PREGNANCY VIA IVF. Show all posts

Friday, 29 March 2013

LOSING HOPE....

30/1/2013 Rabu. Sampai hospital kul 6 petang. Solat magbrib di hospital. Surau dia berdepan dgn Operation Theatre and ICU. Scary... Check up kali ni patut dah boleh sangat nak nampak baby sac tapi tak nampak apa. Ada la dot hitam kecik2 je. Cek urin lagi. Strong positif jugak. Hai baby, mana kau  menyorok nak...Dr tak puas hati sebab dah terlalu lambat. patut sac dah nampak.

Dr : Embryo yang simpan ada 4 eh?
Aku : Tak, ada 6.

Dia nampak dah give-up kot, apatah lagi aku. Balik, ubat macam biasa. Jumpa balik 6/2/2013. Still bleeding. Dah lama jugak lah. Dah lebih 2 minggu. Lama-lama kering jugak darah aku kang.hmmm.

KOS-RM561.00

THE BLEEDING CONTINUES

27/1/2012 Ahad. Pagi ni antara 6.00 a.m - 6.15 a.m berlaku cramp yang sangat sakit tak terperi. Tak lupa sakitnya sampai hari ni. Sakit sangat-sangat. Sembahyang subuh dengan hanya duduk di birai katil. Masa sakit tu,tangan kanan genggam tangan hubby dengan sekuat hati (tapi bila tanya dia tak sedar pun..huhu) tangan kiri genggam besi kepala katil. Masa tu dalam kepala dah terbayang adakah aku akan sakit macam ni lama. Adakah ini rasanya keguguran. Macam2 lah. At last, lepas 15 minit sakit yang teramat tu hilang.

Pukul 8 pagi sms Dr. Then Dr suruh datang klinik. Baring kat bilik Dr sampai dia datang. Ambil lagi urin. Strong positif jugak. Ya Allah..Aku redha dengan dugaan Mu. Dr bersihkan darah, then suruh guna crinone sehari sekali. KOS-RM313.00

Thursday, 28 March 2013

KHAMIS MALAM JUMAAT YANG SANGAT INDAH

17/1/2013 Appoinment hari ni tapi terpaksa pergi malam sebab kerja. But ealier this morning, bagi sampel urin dulu kat hospital. Hubby yang hantar sampel. Tq B. Sampai pukul 8.00, agak ramai patient sebab hari ni memang klinik malam. 10.30 dapat turn. Mr Nice Dr pegang pregnancy test bagi pada kami sorang satu, tapi tak dapat tangkap lagi.Dia kata tengoklah pregnancy test tu. Ada double line yang sangat terang. Tahniah! U pregnant! Ya Allah macam mimpi tengok double line tu sebab last appointment macam 50-50. Syukur Ya Allah. Gembira tak terucap. On the way balik terus call mama to tell the good news. And closest friend too. Hubby and me were very happy. Next appointment nak tengok berapa sac yang ada. Alhamdulillah..Syukur Ya Allah atas kurniaanMu ini. Hamba sangat bersyukur. KOS-RM634.00

18/1/2013 Macam ada blood pada crinone waste yang dikeluarkan dari vagina. Tapi tak suspect apa-apa.

19/1/2013 Sabtu. Agak lasak hari ni. Dalam 11.00 pagi tengok ada setitik darah pada panty. Dah mula cemas. Spotting berterusan sampai 22/1/2013. Perasaan tak sedap hati tak payah cakaplah..risau sangat.

22/1/2013 Selasa. Dalam pukul 12 midnight tengok panty liner darah agak penuh. Then masa mencangkung kat toilet, tiba-tiba darah keluar agak deras walaupun tak banyak. Warna maroon pekat. Bagitau hubby pegang tangan dia dan mulalah drama air mata. I said sorry if I cannot carry our baby. Syahdu sangat. Hubby kata tak apa. Kita dah cuba dan dah usaha. Hubby sedih.

23/1/2013 Rabu. Hari ni memang appointment tapi boleh je pegi petang atau malam. But disebabkan panik malam tadi turun darah warna maroon masa kat toilet, takde langsung hati nak pegi kerja. Daripada tak dapat buat apa kat tempat kerja akibat sedih dan risau, baik terus ke hospital. Dr cek urin, still positive,in fact very strong positive. So Dr kata darah lama. Dr cuci then arahkan masuk crinone 2 kali supaya darah stop. Starting hari ni, hari-hari bleeding tapi tak penuh pad. Ya lah, tiap kali solat tukar, takkan penuh. Siap bagitau Dr malam tadi tak sembahyang isyak dan subuh tadi sebeb ingat period, Dr marah kenapa tak sembahyang. U pregnant, mana ada period. hehehe. Tapi tak tau takpe kan.... Next appointment is 30/1/2013. KOS-RM765.00





Friday, 15 March 2013

MENERUSKAN PERJALANAN....

14/12/2012 Hari Jumaat..Penghulu segala hari. Hari ni ke IVF lab to check sperm quality. Pergi pagi kol 8 lebih, result diberi dalam satu jam. Pergi sarapan dulu sementara tunggu result. Makan laksa penang. Oh, ada rupanya orang jual laksa pagi-pagi. Lepas makan pegi lab balik dan dapat result. Tak paham apa pun pada kertas result tu. Tanya nurse, dia suruh jumpa Dr and the Dr will explain. Aik!

Maka bergeraklah kami ke Hospital.Sampai nurse ingat dah second day period. Eh, taklah. Nak anta sperm analysis je. Jumpa Dr kejap then dia kata mobility sperm agak slow tapi untuk IVF tak ada masalah. Sperm count is excellent. So...may proceed for treatment. Tunggu 2nd day period untuk meneruskan perjalanan ini. KOS-RM100.00

PERJALANAN BERIBU BATU BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA..

17/11/2012 First visit, first check-up.Mr Nice Dr scan, everything look okay, "telur ada, cuma tak dapat senyawa secara natural" katanya. Mr Nice Dr just gimme folic acid utk kesihatan baby. Dia pesan untuk visit 2nd day period. Dia juga pesan minta kami ke IVF Clinic untuk check sperm quality b4 datang visit to make sure that sperm is not a problem so he can concentrate on me.It end here untill 2nd day period. Perasaan? Mcm belum ada perasaan sangat. Beberapa penerangan yang tak paham tapi tak tanya. Nanti lah, dah confirm masa next visit baru tanya kot. KOS- RM255.50