Daisypath - Anniversary

Tuesday, 29 April 2014

Sentiasa rindu

Walau ke mana pun aku membawa diri ini pergi, kenangan bersama arwah Nur Fayyadh Husna tetap bersamaku..today dah CD7, hanya spotting, mungkin esok dah boleh mandi dan inshaAllah dah boleh hadiah bacaan yassin seperti biasa..

Aku belum jumpa doktor lagi untuk result pap smear.Mungkin next week baru pergi. Tak urgent sangat.Just tvs untuk tengok still ada fungus atau tak,dan cyst kat ovary kiri ada lagi atau tidak.

FET lambat lagi..another 7 months to go..tapi selalu jugak terfikir2 pasal ni..padahal lama lagi. Agaknya orang yang undergo IVF memang macam ni eh.. :-). Ada orang post kat fb :

FAIL = First Attempt In Learning
END  = Effort Never Dies
NO   = Next Opportunity

Ini bermakna usaha yang kita rasa fail, sebenarnya baru first attempt in learning, yang kita rasa takde harapan lagi..its the end sepatutnya menjadikan effort never dies and bila the answer is no kita tukarkan kepada next opportunity.Semoga jatuh bangun kita dalam usaha memerangi infertility tidak berakhir..Semoga semua usaha yang kita lakukan dan akan lakukan diberkati Allah dan dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..InshaAllah..Amin..

Wednesday, 23 April 2014

CD 1 April 2014

Officially CD 1, kitaran 32 hari,bila belek2 post dulu2,aku cuma sempat period sepanjang 2013 sebanyak 2 kali lepas operation ektopik.20.4.2013 dengan 21.5.2013.Lepas tu dah FET.kitaran 32 hari gak.

Actually esok ada appointment ambik result pap smear dengan re check fungus pada vagina tapi sebab dah period doctor suruh datang lepas habis nanti.Sedikit melegakan dan kelapangan di situ.Yang tak best,tengah dok puasa ganti,period pukul 4 petang.Perasaan?Redha jek lah kan.Mesti u olls pernah jadik macam aku gak sepanjang hidup,ke tak.ke lagi sadis dah tinggal setengah jam nak berbuka.hehe...

Bagus ada blog ni,boleh buat rujukan untuk diri sendiri disamping nak share ngan kengkawan lain.ada part tu bila baca balik macam eh,.,ada eh aku buat tu, buat ni.Ni yang aku dok menaip ni pun untuk ditengok bulan2 depan la ni..maklumlah makin lama makin berusia...tik tok tik tok..:-)

Ada kesayuan juga period ni, tak dapat baca yassin untuk arwah anak..sayang mummy...nanti mummy dah bersih mummy hadiahkan bacaan yassin untuk sayang ya..semoga sayang sejahtera,gembira dan berbahagia bersama kawan2 di sana...Amin...

Tuesday, 22 April 2014

SALAM MUSLIM ISNIN,21.4.2014

Bismillahirrahmanirrahim..
Siapa tengok Salam Muslim kat TV Alhijrah semalam?Aku tengok.Tentang zuriat dan beberapa kisah tentang IVF.Dr.Ismail Tamby ada,Dr.Adilah ada,ustaz dan ustazah pun ada.Ada jugak couple yang dah dapat baby dan ada yang tengah tunggu kelahiran baby kembar tiga (Alhamdulillah..tahniah!)

Pesan ustazah Robiah tentang yang nak ambil anak angkat, niat kena betul.Bagi yang belum ada zuriat pula belum tentu ada anak,anak tu jadi rezeki.Pesan Dr.Adilah pula, jangan putus asa.Pesan dr Ismail,suruh datang buat cek up bagi pasangan yang berkahwin tetapi belum dikurniakan anak.Pesan ustaz pula,banyakkan berdoa.

Aku rasa best sebab kalau dulu sebut IVF tak ramai yang tahu,sekarang dah keluar kat TV dah detailnya.Tapi honestly,kalau aku sendiri tak ada masalah kesuburan, aku pun tak tau jugak kot.Apa yang penting kita berusaha, kemudian tawakkal pada Allah.


Sunday, 13 April 2014

ZIARAH SINGKAT KE ISTANA KECIL

Alhamdulillah..tercapai hajat ziarah ke istana kecil,percaya atau tidak aku n hubby hanya singgah tak lebih 10 minit.Kawasan perkuburan kanak-kanak di sini terasing jauh dari perkuburan orang dewasa.Kepok arwah dah dipasang,nissan saja belum dipacak oleh pembuat kepok.Pada kepok ada nama arwah,tarikh meninggal masihi dan hijrah serta usia.Usia 1 hari.

Aku jeling nissan kubur sebelah kiri,usia 1 hari juga,tarikh 26 Feb,10 hari lepas arwah Fayyadh Husna.Kubur sebelah kanan tak tengok tarikh tapi usia 6 bulan,Ya Allah..dah pandai senyum ketawa meniarap agaknya kan...Ramai betul kawan2 arwah...Comel sangat kubur anak anak di sini umpama taman.Kawasan tanah agak becak tapi tak berair sebab hujan petang lately.

Aku rasa ada terlalu banyak untuk diucapkan tapi sebak tak terluah,dengar hubby menangis kecil aku dengan gagahnya kata b, jangan nangis,kan kita gembira ziarah anak.padahal aku pun nangis jugak.Aku cuma kata "Assalamualaikum anak mummy,mummy datang ni..Fayyadh Husna gembira dah bahagia ya sayang..mummy sayanggggg..."kemudian aku baca al fatihah dan berjanji akan datang lagi..thats it.Perasaan sedih yang penuh ketenangan,hilang sebentar rasa rindu,.Alhamdulillah..

Saturday, 12 April 2014

RESULT APPOINTMENT

10.4.2014, Khamis aku appointment dengan gynea.Cek rahim dari perut dan tvs sekali.Buat pap smear jugak.Guna spekulum untuk ambil sampel pada rahim.Then dr kata aku ada fungus (yis) pada pangkal rahim. Aku pun kata sejak habis period 5hb aku tak jumpa sebarang discharge pada panty.Aku pun gumbira lah.Senang nak solat,tak payah tukar panty bagai,rupanya tak bagus u ols,yang bagus ada discharge sebab boleh pastikan apa yang tersimpan kat rahim atau vagina. Due to fungus tu dah pekat sangat,thats why la bersih je rasa.hmmmm...

Then ada cyst besar 3.25cm kat ovary kiri,ovary kanan ada telur kecik2.Aku rasa sepanjang treatment tak pernah ada sebarang cyst, tiba2 dah bersalin timbul pulak.Haruslah aku suspen kan.Aku tanya dr bahaya tak.Dia kata tak.Cyst come n go,.tapi aku google kalau lebih 5cm bahaya tapi bergantung pada jenis gak.Cyst ni mende normal yang berlaku dalam kitaran haid kita.Jadi..aku fikir positif je dulu,huhu

Then..here comes the main topic of the appointment...FET.Dr tak tanya,aku start dulu.
Aku : Dr, ni pasal FET,
Dr    : Ok,u nak buat bila
Aku : Ikut hati saya nak bulan 5, tapi ikut keselesaan bulan 12
Dr    : Ok,takpe. Ikut keselesaan u nak buat bila.So jumpa dr bulan 11 untuk ambil ubat progynova.
Aku  : Dulu awal lagi dr dah bagi progynova tapi salah makan.Termakan sebijik je
Day 14 baru catch up 2 biji.uterus lining pun 0.79 je.
Dr    : U ingat semua ya.jumpa dr 24hb untuk cek fungus dan result pap smear
Aku : Dah ni je yang jadi fokus saya..hehe.so,asid folik start sekarang ke nanti.
Dr    : Sekarang,sebenarnya semua woman yang belum menapous kena makan,mana tau pregnant kan.
Aku  : Saya mana ada tiub dr..takkanlah..
Dr     : Ada kan orang pregnant walaupun tak ada tiub..saya tahulah..


Ya. Boleh saja kan..dengan izin Allah..Amin..Dr bagi aku progynova, ubat vagina bentuk gel dengan asid folik.Tetiba malamnya aku demam,sampai semalam. Semalam pulak aku ada jatuh terduduk, hari ni jadi sakit perut pulak..hai..macam2 kan.tak apalah..redha je..adalah hikmahnya semoga diampunkan segala dosa2ku..Amin..

Thursday, 10 April 2014

APPOINTMENT TODAY

Aku ada appointment dengan gynea hari ni.Rasanya untuk cek rahim, buat pap smear and discuss next FET(aku still kat umah lagi).Actually seawal 3 months after ceaser rahim dah sembuh tapi kalau google kat mana mana normally the doctor will advise to wait 2 years before conceive again...well..tak seswai untuk ttc person especially me!

Me  -no more fallopian tubes, both removes (IVF is only option)
       -had 3 frozen embryos waiting for me
       - I'm 37 years old this year
       - can't conceive naturally (actually can, ALLAH WILL,KUN FAYA KUN)

Hubby n me sepakat nak buat FET end of this year which means 9 months after ceaser,see...tak dapatlah nak nunggu 2 tahun..huhu..tapi to tell you the truth,deep down inside aku nak buat secepat mungkin.mungkin aku terlalu ikutkan hati yang merindui arwah Nur Fayyadh Husna..mungkin aku fikir dengan hamil lagi akan membantu mengurangkan lara di hati kerana kerinduan padanya...Mungkin.Apa pun serah pada Allah kerana perancangan Allah adalah yang terbaik,..*mummy rindu sayang mummy..Al-fatihah...*


Wednesday, 9 April 2014

RINDU BERTANDANG LAGI DAN LAGI DAN LAGI..

Kebanyakan masa yang aku rindu arwah anak,aku biasanya teringat paras wajahnya,dan selalunya yang aku terbayang saat terakhir aku dakap dia..kadang2 macam mimpi..dari proses FET,check up every week sampai 12 weeks,check up monthly after that,proses bersalin sampai lah ke saat2 terakhir bersama..

Apa status aku agaknya sekarang ya..Hubby kata you are a mother..Kalau tak kerana gambar2 masa aku pregnantkan dia,sungguh aku akan rasa ini seperti mimpi.Tapi semuanya adalah real apabila aku menatap gambar arwah..ya..satu2nya gambar yang aku simpan,masa mula2 dulu,tak boleh tengok langsung,then dah lebih 10 hari boleh tengok tapi dengan deraian air mata secara automatik.Lepas tu sampai 30 hari boleh dikatakan sehari mesti sekali tengok dengan linangan air mata.Selepas 30 hari hingga 45 hari tengok dengan air mata bergenang.After that sampai sekarang,tengok dengan senyuman.

SENYUMAN?Tak sedih lagi kah aku.Tak ada perasaan kah aku?Tak,bukan begitu.Aku dah set nak tengok bila,aku akan tengok masa aku tengah stabil.Buah hati ini adalah sesuatu yang indah pernah berlaku dalam hidup aku jadi aku adjust untuk tatap gambarnya pada waktu aku stabil.Apapun keadaannya,tak dapat mengubah apa apa.AKU TETAP RINDU!

Thursday, 3 April 2014

SEJARAH SOLAT

Cuti bersalin tapi tak busy macam aku ni kerja aku tengok tv.Yang paling menarik 30 Minit Ustaz Don tentang sejarah solat.

SUBUH-asalnya dari solat Nabi Adam A.S.Masa diturunkan ke dunia,keadaan gelap gelita maka masa mula2 terbit fajar baginda solat dua rakaat kerana meminta ampun kepada Allah dan bersyukur kerana selamat dari kegelapan.

ZUHUR-asalnya dari solat Nabi Ibrahim A.S semasa baginda hendak menyembelih anakandanya Nabi Ismail A.S namun Allah gantikan dengan qibash yang besar.Kerana kesyukuran, baginda solat empat rakaat dan waktu itu adalah waktu zuhur.

ASAR-asalnya dari solat Nabi Yunus setelah dilepaskan dari perut ikan nun.Baginda solat 4 rakaat kerana syukur terlepas dari 4 kegelapan iaitu malam,ribut,laut dan ikan nun.

MAGHRIB-asalnya solat Nabi Isa A.S. Semasa diselamatkan dari kaum yang ingin membunuhnya.waktu tersebut pada waktu maghrib.1 rakaat kerana syukur selamat dari dibunuh, 2 rakaat kerana selamat dari fitnah terhadap ibunya,kerana lahirnya Nabi Isa baginda dapat bercakap semasa bayi dan membela ibunya yang ketika itu dituduh wanita tidak baik dan rakaat ketiga untuk menunjukkan yang layak disembah hanya Allah Ta'ala dan baginda bukanTuhan

ISYAK-asalnya dari solat Nabi Musa kerana selamat dari mengikuti orang2 yang sesat.Selamat dari kesesatan kaumnya,selamat dalam perjalanan dengan isterinya,selamat dari firaun dan selamat dari anak2 firaun.

Semoga bermanfaat,kalau nak lengkap kenalah menonton,ni yang aku ingat2 je :-)