Daisypath - Anniversary

Tuesday, 22 April 2014

SALAM MUSLIM ISNIN,21.4.2014

Bismillahirrahmanirrahim..
Siapa tengok Salam Muslim kat TV Alhijrah semalam?Aku tengok.Tentang zuriat dan beberapa kisah tentang IVF.Dr.Ismail Tamby ada,Dr.Adilah ada,ustaz dan ustazah pun ada.Ada jugak couple yang dah dapat baby dan ada yang tengah tunggu kelahiran baby kembar tiga (Alhamdulillah..tahniah!)

Pesan ustazah Robiah tentang yang nak ambil anak angkat, niat kena betul.Bagi yang belum ada zuriat pula belum tentu ada anak,anak tu jadi rezeki.Pesan Dr.Adilah pula, jangan putus asa.Pesan dr Ismail,suruh datang buat cek up bagi pasangan yang berkahwin tetapi belum dikurniakan anak.Pesan ustaz pula,banyakkan berdoa.

Aku rasa best sebab kalau dulu sebut IVF tak ramai yang tahu,sekarang dah keluar kat TV dah detailnya.Tapi honestly,kalau aku sendiri tak ada masalah kesuburan, aku pun tak tau jugak kot.Apa yang penting kita berusaha, kemudian tawakkal pada Allah.


14 comments:

  1. Tgk jugak! sebabnye dah terbaca di blog dr adilah pasal rancangan ni...siap tunggu lagi...Setuju...kalau tak mengalaminya sendiri memang rasenye tak kan amik tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. So true...dan bagus sangat topik ni especially yang baru2 nak mulakan rawatan doktor..infonya sedikit sebanyak dapat membantu.

      Delete
  2. Salam kak.
    Pagi td buka fb sepupu ly ade up status kate ade dokumentasi pasal ivf semalam. Sepupu ly pon ivf juga. Sbb tiup sebelah block. Sebelah lagi da buang sbb ectopic pregnancy. Anak dia da 6bulan skrg. Baby boy. Comel sgt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kita wat IVF belum ada kan topik ni kat TV...baby IVF semestinya sangat comel hehe..semua baby pun comel kan..Ly take care ok :-)

      Delete
  3. kak nuriz, alhamdulillah skang knowledge tentang fertiliti dah banyak di share. Kalo saya x mengalaminya, mungkin saya juga antara org2 yg ignorant tu... hehehe...ada hikmah kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kan..semoga oranhg2 yang bukan TTC pun dapat ilmu juga..sebab infertility ni boleh berlaku kepada sesiapapun dengan kehendak Allah, yang penting doa,usaha,ikhtiar dan tawakkal.

      Delete
  4. Kak Nuriz, haah skang dh makin meluas, mungkin skarang lagi byk berlaku kes susah dpt anak kot.. mungkin faktor pemakanan.. skang kan makanan byk bhan kimia..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Su,kakau nak ikutkan apa2 penyakit pun kena jaga pemakanan untuk cepat cure.tapi tulah kan..napsu makan ni susah betul nak kontrol esp fast food..syuh syuh g jauh2 la napsu!:-)

      Delete
  5. mana tau Allah nak bg rezeki anak kembar kan...rezeki..sapa tau kan kak nuriz..soo nak be positive je skrg nie..moga bertabahlah hendaknyaaa...;)

    ReplyDelete
  6. Ya betul..Allah Maha Berkuasa atas tiap2 sesuatu,yang penting kita jangan putus asa... anak kembar..mashaAllah.,amin...

    ReplyDelete
  7. Sy mendoakan nuriz iman dapat baby2 kembar juga satu hari nanti...InsyaAllah. ..sarah triplet. Emel: sitisarahburhan@yahoo.com.

    ReplyDelete
  8. Tq Sarah..Amin..saya ada lagi 3 embies untuk FET ke 3 inshaAllah December ini..doakan saya ya! :-)

    ReplyDelete
  9. Betul....sis dulu berkahwin dgn suami pertama mempunyai 2 org ank n satu keguguran....setahun satu pegnen....yg 3rd tu pun if sis x guna unidepo mgkn berderet anak lg...kikikiki....cuma jodoh x pnjg...2nd marriage 8thun penantian hampa x pernah conceive dan disahkan pcos...ye kesuburan tidak dpt di jangka.... now im the ttc an..sob sob sob....

    ReplyDelete