Daisypath - Anniversary

Showing posts with label OPU. Show all posts
Showing posts with label OPU. Show all posts

Sunday, 17 March 2013

EMBRYO TRANSFER

31/12/2012 Pagi ni embryo transfer. Pagi-pagi bangun sarapan roti canai separuh (dalam kereta) je. Minum milo. Pukul 7.30 pagi sampai then terus salin baju bedah. Hari ni tenang sedikit. Tak suspen macam masa OPU sebab dah 2nd time masuk sini kot. Kalau masa OPU hari tu tak boleh pakai bedak, perfume, make up sebab takut bau-bauan atau chemical daripada benda-benda tu masuk dan menjejaskan ovum. Untuk hari ni walaupun Dr tak pesan apa-apa tapi still tak pakai bedak perfume bagai tu. Punya lah nak jaga.heheh

Lepas tukar baju bedah, nurse suruh minum satu gelas air untuk penuhkan pundi kencing. Aku takk boleh tahan kencing langsung. Pundi kencing yang penuh akan memudahkan Dr untuk nampak rahim dengan jelas dan mudah nak masukkan embro. Dua kali nurse bagi air, dua kali kencing. Last2 nurse kata tak apa kak, nanti kita masuk air pakai tiub ke pundi kencing. Baru lega sikit.

Proses Embryo Transfer (ET) ni tak bius dan dijanjikan berlaku dalam 10-15 minit sahaja. After ET barulah rest selama 1 jam baru boleh bangun. Dan proses ini tak dibius ya puan-puan. Agak sakit juga tapi dengan izin Allah dapat bertahan sampai selesai. The longest 10 minutes in my life. Then urin dikeluarkan. Lepas tu baring selama 1 jam. Boring. Tak tau nak wat pe. Sepanjang proses tak putus berdoa dan berzikir.

Before ET tadi, embryologist gtau daripada 16 telur, 11 embryo develop. 8 gred A dan 3 gred B. Hari ni masukkan 5, 2 gred A dan 3 Gred B. Macam terkejut gak napa masuk banyak. Embryologist kata yang gred B kalau biar kat luar pun dia takkan develop lagi tapi kalau masuk dalam rahim ada peluang develop.Lagipun umur dah 35 tahun, lebih banyak embryo chances pregnant lagi tinggi katanya. Ikut je la walaupun dalam hati suspen gak.Kot jadik 5 tak ke kembar 5.Takkan kot.hehe.Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Balik rumah bedrest. Sebenarnya tak selesa sangat nak bergerak. Perut masih sakit kesan OPU hari tu. Dapat MC dua minggu untuk rest kat rumah. DON'T :
1. No sex while Two Weeks Wait.
2. No kafein.
3. Tak boleh buat kerja berat.
4. Naik tangga dibenarkan (tapi aku langsung tak buat ni kecuali turun untuk appointment Dr)
KOS - NO KOS sebab dah bayo seploh riban masa OPU..dah termasuklah

Saturday, 16 March 2013

OVUM PICK-UP DAY (OPU)

29/12/2012 Dari malam tadi pukul 1 dah start puasa. Operation start 8.00 pagi. Masa bertolak terfikir-fikir juga macam mana lah agaknya prosedur tu nanti. Sakit ke,tak ke. Dr kata u tidur tak sakit. Sampai kat lab kol 7.30 pagi. Nurse arahkan salin baju khas. Hubby boleh pergi mana-mana lah sementara prosedur dalam sejam. Hubby kata dia nak pergi minum. (Dah abis prosedur rupanya hubby tak pergi mana pun..tunggu jugak. Tq dear hubby kerana sabar tunggu honey)

Siap salin baju, terus masuk bilik OT dan baring dulu. Kaedahnya supaya kita relax. Makin suspen adalah! Pukul 8.00 pagi Dr bius masuk. Tanya umur, tanya sejarah operation dulu (aku penah operation apppendiks tahun 2003). Siap cakap ada patient tu umur 42 tahun buat IVF tak dapat hasilkan telur,kesian. Aku pun sedih dengar. Kenapa lah masa ni Dr cite. Yang pastinya dia nak berbual taknak bagi aku nerbes. Dia kata aku akan tidur tapi bius ni tak sekuat masa aku appendiks dulu. Okay.....

Dah bius tu nampak Mr Nice Dr masuk sempat tanya aku sakit tak perut. Then sempat dengar diorang berbual pasal ada nurse bleeding masuk hospital, dah ada yang pegi lawat ke belum dan sedar ada sesuatu dimasukkan dalam vagina. Lepas tu aku terus tertidur. Lebih kurang 30 minit Dr kejut. Aku dalam mamai siap tanya Dr. Bila Dr buat.Haahaahaa..teruk tul mamai. Rest kejap, rasa nak kencing, nurse bagi bangun pastu terus pegi toilet. Sakitnya perut dan ari-ari. Tak dapat nak teran pun kencing. Kesan bius tak habis lagi.Then hubby tolong pakaikan baju sebab terhuyung hayang sangat.

Keluar ke kaunter depan dalam keadaan dah stabil, nurse bagitau ada 16 telur yang dipungut. Then terus balik rumah, Nurse pesan suruh minum air kosong dulu. Kalau tak muntah baru boleh makan. Lebih kurang pukul 11.00 pagi baru dapat minum air

Rasa mual dan nak muntah sampai Asar. Perut masih sakit sangat.Sabar.Dugaan ini aku tempuh dengan tabah kerana tahu Allah bersama hamba-hambanya yang sabar. KOS - RM10 000.00

30/12/2012

Perut masih sakit lagi. Dah start makan ubat-ubatan yang dibekalkan. At this point, solat dalam keadaan duduk atas kerusi. Tunggu esok untuk Embryo Transfer. Dalam pada itu, aku tak putus-putus bersoa agar embryo kami sihat dan berkualiti. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.