Daisypath - Anniversary

Friday, 31 May 2013

FET CD 11

Rutin harian aku makan asid folik dan progynova. Progynova tu 1 papan ada 28 biji kena makan 3 kali sehari. So hari ni dah habis sepapan aku telan dan nak start dengan papan yang baru.(dah macam kilang papan).Sebenarnya ubat ni kena letak dalam fridge tapi aku ni kan bukannya sentiasa tiap kali pukul 7pagi, 3 petang dan 11 malam ada kat sebelah fridge.Jadi aku dengan selambanya kadang-kadang tu masuk handbag bila jalan-jalan,letak kat bilik time aku layan korea dan di mana-mana sahaja asalkan tak kena cahaya matahari. Mungkin sebab benda tu ubat, bukan injection macam dulu dulu so aku tak berapa menjaga lah.

Maka pagi ni aku pun ambil papan yang baru (dari kotaknya,yang aku bawak ke hulu ke hilir tu kotaknya ntah mana ntah) dari fridge baru lah perasan tulisan nurse 2 biji, Ya puan puan, 2 bijik! Maknanya sepanjang 10 hari yang lalu aku dah salah dose lah kan. Nggeeeeeee....Cepat cepat message dr tentang hal ni. End of message perkataan aku ....Tak apa ke Dr? Shortly after 5 minutes Dr balas...tak apa...ngeh3...so start hari ni makan lah 2 bijik. Tu lah cerita buduh aku kerana tidak mengikut kempen kerajaan iaitu rajin-rajinlah membaca.

Day 14 iaitu Isnin ni 3/6 dah appointment Dr. Harap-harap beza sebijik ubat tak effect proses penebalan dinding rahim aku. Kalau effect gak, salah siapa tu?hehe...

Tuesday, 21 May 2013

FET - CD 1

Jangkaan aku meleset.
Aku target period 25 hb tapi...
Aku period tadi..
Ya, pukul 10 malam tadi..
Maknanya bermula lah CD 1 hari ini..masalahnya nak mula makan ubat pukul 11 malam ni atau esok 7 pagi.
Kalau esok dah CD 2. (Ubat ni kena makan macam shift aku keje kilang pas spm dulu dulu..pukul 7, pukul 3 dan pukul 11)
Dr kata hari tu makan progynova tu CD 1, jadi aku putuskan untuk makan ubat tu malam ni pukul 11. Moga-moga permulaan hari ini membawa sejuta rahmat untuk menemukan aku dengan rezeki zuriat. Amin Ya Allah...doakan aku berjaya mengharungi treatment kali ini ya! :-)
Rabbi laa tazarni fardawwaanta khoirul warithin..
Rabbi habli min ladunka dzurriatan thoiyyibah Innaka sami'uddu'a..
Amin Ya rabbal 'alamin..

Saturday, 18 May 2013

IN 3 WEEKS TIME

In 3 weeks time...
I'm going to proceed FET, insha Allah..
Supposedly, period should come on 25th this month...
Gonna see doctor on day 14..
Frozen Embryo Transfer on day 18...
Am I ready?
The roller coaster feelings..
The cramp...
The negative whisper..
The mental torture..
The nervous...
The drugs...
The result..
The boss.....erkkk!! The boss??

Ya. Boss. Boss sapa? Boss hang lah! Boss sapa lagi.
Yang ni belum kira lagi! Bulan Januari aku dah cuti 14 hari @ 2 minggu ye kawan2...
Bulan Februari yang aku buat D n C tu dah cuti lagi 10 hari..
Dan bulan March yang aku bedah ektopic pregnancy tu cuti 30 hari @ sebulan..
Tepat 1/4/2013 aku naik kerja lepas cuti bedah, maknanya aku full kerja sebulan..
Bulan Mei pun aku full kerja sebulan..
Bulan Jun (lebih kurang mula FET 6/6/2013) aku cuti lagi seminggu..
Rasanya apa patut bagitau boss???
Adakah boss akan memahami atau tidak?
Patutkah aku medical leave begitu saja then naik kerja baru bagitau boss?
Atau patutkah aku kata pada boss begini
"saya cuma cuti seminggu, boss ada berlambak staf, saya anak seorang pun belum ada!"
 :-) :-)
*hamboii..cakap belakang buleh la..

Tuesday, 7 May 2013

MADE OF GLASS

Made of glass - sesuai for those endergone Fresh IVF or Frozen Embryo Transfer and IUIs..sebab? kita taknak buat apa apa saja yang dipercayai akan menyebabkan risiko terhadap penempelan embryo dan seterusnya membesar menjadi baby yang sihat. Paling ditakuti adalah miscarriage disebabkan risiko yang kita elakkan itu.(hati pun jadi made of glass juga,kalau once broken consider sold senang,ini takkkk)

Today,I realize yang hidup kita sebenarnya saling melengkapi.Sebab tengok betapa susahnya I nak dapat zuriat,my closest friend yang tengah lelah pregnant anak kelima dalam keadaan tak berapa larat kata tengok I yang struggle nak zuriat bagi dia kekuatan untuk carry the baby..membuatkan dia bersyukur dan redha setelah melihat kita yang ttc ni berhadapan macam macam dugaan untuk dapat permata hati.Kita pulak bersemangat nak ada zuriat tengok mereka.Bukankah ini saling melengkapi.

So guys, cheer up!Rupa rupanya kita dipilih Allah untuk jadi inspirasi pada yang lain. Mudah mudahan giliran kita akan tiba juga. Bila dan bagaimana?Kita tawakkal pada Allah.