Daisypath - Anniversary

Showing posts with label AF. Show all posts
Showing posts with label AF. Show all posts

Tuesday, 6 January 2015

CD1 after 56 days!

Alhamdulillah..AF muncul hari ni selepas 3 hari aku makan ubat sunolut sebanyak 2 biji 3 kali sehari selama 3 hari..31/12.1/1 dan 2/1 then hari ni period pun muncul..56 hari cycle kali ni..adoyai..

Then terus mulakan progynova dengan pertambahan dos, 2 biji 4 kali sehari..Will see Dr on day 14 iaitu 19/1..mudah mudahan uterus lining perfect this time untuk proceed FET..Doakan aku ye..

Friday, 2 January 2015

Kasihku dibawa pergi 2014, salam harapan 2015

2014 berlalu untuk aku dengan 1001 kenangan yang terpateri di dalam hati..
Mengandungkan dan melahirkan puteri syurga kami, anugerah terindah dari Yang Maha Esa..
Semoga puteri syurga kami berbahagia di alam sana bersama teman-teman yang kukira apabila pergi meziarah istana kecilnya, semakin bertambah barisan istana-istana kecil putera dan puteri syurga milik ibu bapa yang lain..yang sama dugaannya seperti kami..Dialah Allah Yang Maha Menghidupkan dan Mematikan..Suatu hari nanti kita semua pasti akan kembali kepada-Nya..

2015 masih menanti seperti berkata-kata agar janganlah aku berputus asa..Aku masih mempunyai 3 embrio lagi yang menanti untuk dimasukkan ke dalam rahim ini..namun..sehingga hari ini aku masih menunggu period datang dan telah terpaksa makan ubat turun darah untuk merangsang period dan meneruskan perjuangan FET yang masih belum diizinkan lagi..Bila Allah mengizinkan, Insha Allah dapatlah aku proceed nanti..Amin..

Buat semua sahabat sahabat maya, dan sesiapa yang mengikuti blog ini, sejuta kemaafan sepanjang tahun 2014 sekiranya ada tersalah silap, terguris dengan tulisan aku, mohon dimaafkan..Segala yang baik datang dari Allah, segala yang buruk datang dari kelemahan aku sendiri..

Wednesday, 24 December 2014

Rasa lega dan rasa belum lega

Nak dijadikan cerita hari ni submit borang mintak cuti 2 hari atas arahan en hubby, suddenly terbukak cerita ivf yang tangguh, then jadiklah proses explain mengexplain (rosak bahasa!).then tetiba aku ter emo bila tiba2 arwah baby masuk sama dalam topik, tak pasal2 menangis kat situ jugak! Aiyak..malunya bila diingat2kan..

Agaknya aku ni dah lama memendam plus dengan hormon tak menentu..then akhirnya bos kata u just do what u should do, sempat dia tanya kalau buat lagi aku akan mc macam dulu ke,aku pun kata yes..and..suddenly aku rasa lega sebab akhirnya terlerai kekusutan yang bertempek dalam kepala aku iaitu tentang cuti..Alhamdulillah..harap2 dia masih mengekalkan momentum understandingnya sampai lah masa proceed nanti..mudah2an..amin..inilah cerita rasa lega tu..

Dipendekkan cerita,today dah cd 44 and AF haven't show up..maka, semalam aku mesej dr masa cd42, aku tanya dr, saya tak period lagi. ( aku supposed jumpa dia cd10 kalau period )..then dia reply, datang hospital.

Esoknya aku mesej dia balik dalam pukul 4, dr, bahaya tak kalau tak period, kalau saya tunggu habis bulan 12 then jumpa dr bulan Januari boleh ke..

Then pukul 6 aku jawab sendiri mesej dr...takpe lah dr saya jumpa dr hari jumaat, saya sebenarnya dah risau...

See?Phsyco tak aku? Oh AF,janganlah main cak2 dengan diriku....inilah kisah rasa belum lega tu..

Saturday, 11 October 2014

CD 1 Oktober Telah Tiba

Dia mai dah.. Bila? Hari Khamis lepas..Lega sebab tak payah nak makan ubat turun darah bagai. Sebab Dr dah pesan, tak period Oktober kena jumpa dia makan tablet untuk turun darah kalau nak proceed FET November.

Kiranya hari ni hari ketiga. Tapi pelik lah..last month cycle pendek 5 hari je.Kali ni pulak kan..hari ni hari ketiga, tapi darah period dah nak kering..Aku musykil sebenarnya..tapi ye lah..dah Allah nak bagi gitu, terima lah..InshaAllah ada hikmahnya..

So, next period dah mula kena makan progynova. Plan aku nak jumpa Dr dulu untuk cek condition rahim before proceed FET inshaAllah anytime lepas period ni. Depends pada en suami punye schedule..Semoga segala urusan kita dipermudahkan..Amin..

Sunday, 14 September 2014

Period pendek

Biasanya aku period 8 hari, suci hari ke 9.Cycle kali ni, period 5 hb, 9 hb dah abis. 10 hb dah solat. Masa 9 hb tu, keje aku kejap2 cek takut kalau2 ada spotting ke apa ke, tapi memang tak ada. Subuh 10hb aku dah mandi.

Keluar biasaan tempoh period ni buat aku terfikir, adakah kerana dinding rahim kita tak berapa tebal maka period punya tempoh jadi pendek ataupun sebab aku ada makan sejenis antibiotik nama zithromax maka tempoh period ni agak terganggu.Zithromax tu untuk rawat keputihan yang aku alami baru2 ni. Actually before consume zithromax tu aku ada ambil zinnat. Antibiotik jugak tapi tak berkesan.Alhamdulillah, zithromax ni ada kesan positif.

Tinggal lagi satu cycle (Oktober) lagi before cycle FET pada November..
Ya Allah..permudahkanlah urusan FET ku ini..Amin..




Friday, 5 September 2014

CD1 September

Dua tiga hari before period sakit pinggang, cramp kat ari-ari, mood swing takyah cakap lah..apa hubby buat semua tak kena,dia buat lawak pun aku tak gelak..padahal aku ni sgt senang nak gelak..muncung aku kategori boleh ikat..hmm..hebat betul penangan bulan 9 ni

Akhirnya,hari ni muncul lah dia..kitaran 33 hari..Alhamdulillah..tinggal lagi 2 cycle untuk FET..Dup dap dup dap..kita semua pun gitu kan menjelang apa2 treatment..

Tahniah pada yang dah diperkenankan doanya oleh Yang Maha Pencipta,sesungguhnya telah tertulis rezeki milik rakan-rakan TTC yang sedang pregnant, semoga rezeki yang lain akan menyusul selepas ini..eh, ke dah ada dah..yang belum period tu, doa banyak2 semoga lambat period tanda dah ada baby duduk dalam rahim..Amin..

Sunday, 10 August 2014

What To Expect?

Esok appointment dengan doktor....what to expect? Tak tau sebab appointment ni cuma review tentang lebihan daging pada miss V yang doktor dah 'cubit' buang tu....sama ada ada tumbuh lagi atau dah takde.Aku macam rasa dah tak ada sebab masa ada tu, period jadi berpanjangan....ni period macam elok je.Bulan Julai 2hb, bulan ni 4hb...ni dah CD7. Esok inshaAllah dah solat..

Tapi, rasanya perlu juga bincang tentang FET sebab sebenarnya macam dah tak lama lagi. Pejam celik pejam celik dah bulan 8, period bulan 11 dah start segala ubat-ubatan, bulan 12 inshaAllah transfer 3 little cutie embies..Semoga Allah permudahan segalanya untuk kami....Amin....

Buat kawan kawan yang sedang treatment bulan ni, aku doakan semoga dipermudahkan treatment yang dilalui dan seterusnya diizinkan Allah untuk dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..Amin..Buat kawan kawan yang tak buat apa-apa treatment bulan ni, semoga kerehatan daripada treatment dikurniakan rezeki yang tidak di sangka-sangka hendaknya..Amin..Sesungguhnya kita semua telah berusaha sedaya upaya, kan? : )

Friday, 4 July 2014

Ada apa dengan 2 Julai

2nd July..9 years ago..2005..we get married
It's our 9th anniversary
Alhamdulillah..
No romantic candle light dinner
No present to each other
Just exchanging anniversary card to each other
Just wishing each other happy anniversary
No cakes
No celebration at all
Just being happy together
Just being grateful that we still have each other

2nd July..present..2014
My AF came very early
Alhamdulillah
28 days cycle day
Just like the science text book thaught us
Normal to many women out there
Not for me
My normal cycle?
32 days
35 days
45 days
53 days
Just name it! :-)
28 days? Once
Twice
Cannot remember!

Happy fasting month to all muslims!
: ) : ) : )