Daisypath - Anniversary

Saturday, 30 March 2013

D n C JUA AKHIRNYA....

13/2/2013 Sampai hospital pukul 8.30, terus beritahu nurse hari ni nak D n C. Dah siap dokumen, beratur then nurse kata Dr nak scan dulu. At 10.00 Dr buat TVS dan sah tak ada lagi baby sac. Dr arahkan buat admission, nurse bawak masuk wad 2 katil (even masa daftar minta 4 katil) rehat dulu sementara tunggu prosedur pukul 1. Masa tu baru pukul 11. Boring, berdebar, sedih tapi redha..semua ada. hubby turun then nurse sampai suruh tukar baju. Call hubby. Hubby naik hantar sampai depan OT. Thanks sayang. Love u so much. Before that, kat wad nurse tanya macam-macam makan apa, sejarah kesihatan, ambil tekanan darah, ada allergic ke tak dan sebagainya.

Sampai OT sejuk nya tak tertahan. Tengah tunggu boleh pulak nurse dengan Dr bius cerita pasal post mortem pasal 'one lost patient'. Eeeee...seram pulak dengar. Then nurse selimutkan dengan selimut panas. Best. Tunggu tak sampai setengah jam Dr sampai. Terus disorong ke bilik OT Bilik A. Tawakkal pada Allah. Macam-macam baca. Istighfar, selawat segala lah. Dr kata nak bius bagi tidur ni, mengucap ya. haha. Lepas tu tido tak sedar apa. Sedar-sedar dah kat wad dalam pukul 3 petang. Makan minum, muntah. Sampai nurse kena tukar cadar.

Dekat maghrib mama n family datang. Baru boleh makan roti jagung yang 70 sen tu separuh dan minum air masak. Pukul 7.00 discharge. Dalam kereta muntah lagi. Kesian hubby kereta kotor. Lebih kurang 10 malam baru boleh makan sup. Kuat betul ubat bius ni. Dr bagi cuti sampai 22/2/2013 Jumaat. 10 hari cuti.
KOS - RM2165.00

Friday, 29 March 2013

HARI PENENTUAN

6/2/2013 Rabu. Lepas magrib bertolak ke hospital. Sampai around kul 8 malam. Sampai je, sunyi je klinik Dr. Call Dr then dia kata klinik malam hari Selasa ngan Khamis jek. Oh.. tak tau la pulak. Mungkin penah tau tapi dah lupa. Jadi dia kata kita jumpa esok ya. Aku pun ok lah.

Pergi toilet kejap. then Dr call tanya ubat ada lagi tak. Untuk esok ada. Dia kata ok.

Kami pun nak beredar. Tunggu hubby kat lobi sementara dia ambik kereta kat parking. Then, Dr call lagi. Dia kata tunggu dalam 20 minit dia sampai. Aku kata takpe lah, esok kami boleh datang lagi. He said, kesian u dah sampai. Takpe, nanti I datang. Tunggu saja.

Dr sampai, then masuk buat TVS. Dengan sedihnya dia kata sarung baby memang tak nampak. Ni dah terlalu lama. sepatutnya dah nampak. Ada 3 ruang tapi tak bulat. Tak sempurna atau mungkin dah rosak. He simply told hubby 'dah ada, tapi tak jadi'. Dia kata kalau test urin mesti dah samar2. Tapi bila test urin, mula-mula memang samar tapi after two minutes, strong positif. Kami pun confuse. Cadangan Dr hari Jumaat ni DnC. tapi disebabkan strong positif tangguh minggu depan 13/2/2013. Dr suruh teruskan ubat macam biasa dengan anggap baby ada lagi. Sedihnya....

Sejak hari itu, tak ada satu hari pun yang berlalu tanpa air mata. Hanya Allah yang Maha Mengetahui kepiluan hati aku. KOS-takde........ubat hari ni pun percuma Thanx Doc.

12/2/2013 Petang ni test lagi sendiri urin, still strong positif juga. Ya Allah, serba salah betul. Ya Allah, jika masih belum rezeki kami, kami redha dengan ketentuanMu. Aku yakin setiap yang berlaku ada hikmahnya. Hanya Engkau Yang Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui. Namun, jika ada tunjukkanlah pada esok hari agar kami tidak melakukan kezaliman ke atas makhlukMu. Amin...

Jauh di sudut hati aku masih mengharapkan keajaiban walaupun sakit setiap hari. Ampunkanlah dosa-dosaku Ya Allah... Amin......

LOSING HOPE....

30/1/2013 Rabu. Sampai hospital kul 6 petang. Solat magbrib di hospital. Surau dia berdepan dgn Operation Theatre and ICU. Scary... Check up kali ni patut dah boleh sangat nak nampak baby sac tapi tak nampak apa. Ada la dot hitam kecik2 je. Cek urin lagi. Strong positif jugak. Hai baby, mana kau  menyorok nak...Dr tak puas hati sebab dah terlalu lambat. patut sac dah nampak.

Dr : Embryo yang simpan ada 4 eh?
Aku : Tak, ada 6.

Dia nampak dah give-up kot, apatah lagi aku. Balik, ubat macam biasa. Jumpa balik 6/2/2013. Still bleeding. Dah lama jugak lah. Dah lebih 2 minggu. Lama-lama kering jugak darah aku kang.hmmm.

KOS-RM561.00

THE BLEEDING CONTINUES

27/1/2012 Ahad. Pagi ni antara 6.00 a.m - 6.15 a.m berlaku cramp yang sangat sakit tak terperi. Tak lupa sakitnya sampai hari ni. Sakit sangat-sangat. Sembahyang subuh dengan hanya duduk di birai katil. Masa sakit tu,tangan kanan genggam tangan hubby dengan sekuat hati (tapi bila tanya dia tak sedar pun..huhu) tangan kiri genggam besi kepala katil. Masa tu dalam kepala dah terbayang adakah aku akan sakit macam ni lama. Adakah ini rasanya keguguran. Macam2 lah. At last, lepas 15 minit sakit yang teramat tu hilang.

Pukul 8 pagi sms Dr. Then Dr suruh datang klinik. Baring kat bilik Dr sampai dia datang. Ambil lagi urin. Strong positif jugak. Ya Allah..Aku redha dengan dugaan Mu. Dr bersihkan darah, then suruh guna crinone sehari sekali. KOS-RM313.00

Thursday, 28 March 2013

KHAMIS MALAM JUMAAT YANG SANGAT INDAH

17/1/2013 Appoinment hari ni tapi terpaksa pergi malam sebab kerja. But ealier this morning, bagi sampel urin dulu kat hospital. Hubby yang hantar sampel. Tq B. Sampai pukul 8.00, agak ramai patient sebab hari ni memang klinik malam. 10.30 dapat turn. Mr Nice Dr pegang pregnancy test bagi pada kami sorang satu, tapi tak dapat tangkap lagi.Dia kata tengoklah pregnancy test tu. Ada double line yang sangat terang. Tahniah! U pregnant! Ya Allah macam mimpi tengok double line tu sebab last appointment macam 50-50. Syukur Ya Allah. Gembira tak terucap. On the way balik terus call mama to tell the good news. And closest friend too. Hubby and me were very happy. Next appointment nak tengok berapa sac yang ada. Alhamdulillah..Syukur Ya Allah atas kurniaanMu ini. Hamba sangat bersyukur. KOS-RM634.00

18/1/2013 Macam ada blood pada crinone waste yang dikeluarkan dari vagina. Tapi tak suspect apa-apa.

19/1/2013 Sabtu. Agak lasak hari ni. Dalam 11.00 pagi tengok ada setitik darah pada panty. Dah mula cemas. Spotting berterusan sampai 22/1/2013. Perasaan tak sedap hati tak payah cakaplah..risau sangat.

22/1/2013 Selasa. Dalam pukul 12 midnight tengok panty liner darah agak penuh. Then masa mencangkung kat toilet, tiba-tiba darah keluar agak deras walaupun tak banyak. Warna maroon pekat. Bagitau hubby pegang tangan dia dan mulalah drama air mata. I said sorry if I cannot carry our baby. Syahdu sangat. Hubby kata tak apa. Kita dah cuba dan dah usaha. Hubby sedih.

23/1/2013 Rabu. Hari ni memang appointment tapi boleh je pegi petang atau malam. But disebabkan panik malam tadi turun darah warna maroon masa kat toilet, takde langsung hati nak pegi kerja. Daripada tak dapat buat apa kat tempat kerja akibat sedih dan risau, baik terus ke hospital. Dr cek urin, still positive,in fact very strong positive. So Dr kata darah lama. Dr cuci then arahkan masuk crinone 2 kali supaya darah stop. Starting hari ni, hari-hari bleeding tapi tak penuh pad. Ya lah, tiap kali solat tukar, takkan penuh. Siap bagitau Dr malam tadi tak sembahyang isyak dan subuh tadi sebeb ingat period, Dr marah kenapa tak sembahyang. U pregnant, mana ada period. hehehe. Tapi tak tau takpe kan.... Next appointment is 30/1/2013. KOS-RM765.00





Sunday, 17 March 2013

TWO WEEKS WAIT (2WW)


1/1/2013 Happy New Year! Aku sambut atas katil tak bleh wat pe. Bangun untuk ke toilet dan sembahyang sahaja. Solat pun dalam keadaan duduk. Lately aku dok surf blog2 IVF rakan2 lain ada yang solat baring demi jaga embryo yang ada.

2/1/2013 Alhamdulillah. sakit dah kurang. Allah Maha Besar. Agak selesa sikit tapi masih bedrest. Rutin ubat, crinone (vaginal hormone), makan. solat, tidur,TV, Internet.

3/1/2013 Cuma bedrest sepanjang pagi. Rutin pagi seperti biasa insert Crinone, makan Duphaston. 2 p.m jumpa Dr for the first time after ET. Buat TVS scan, by this time Dr says embrio dah gerak naik atas. Atas mana? Tak tau lah. mungkin bahagian atas rahim kot. Dinding rahim cantik kata Dr. (Cantik means tebal seperti yg sepatutnya untuk embrio menempel) Datang lagi 6/1/2013. Injection 1 kali kat punggung. Bills RM244.50. Malamnya sakit pinggang. Esok pagi pukul 5 pagi terbangun pergi toilet macam rasa nak pitam. Pukul 7 bangun pun rasa macam nak pitam. Kenapa ye. Tengah hari bermula sakit belakang. Masih ingat sakitnya samapai hari ni.

4/1/2013 Still sakit  belakang. Yang rasa nak pitam tu dah takde.

5/1/2013 Still sakit belakang lagi. (Siap tanya hubby ada tak dia tertumbuk belakang badan)

6/1/2013 Jumpa Dr. Injection lagi di punggung. Bill RM238.00

7/1/2013 Cramp tengah malam pukul 3 pagi

8/1/2013 Cramp tengah malam pukul 2 pagi

9/1/2013 Cramp tengah malam pukul 1 pagi sampai sengal bahagian peha

10/1/2013 Urine test tapi negatif. Dr cuma bagitau ada garisan sangat samar. Jadi itu tak confirm pregnant.Dr ambil darah untuk test Beta HCG. DR kata kalau lebih 7 maknanya pregnant. Jumpa lagi
17/1/2013. Masa ni hanya ada rasa pasrah je. Kalau still negatif 17hb ni, maknanya end of the cycle and cuba lagi. BILL RM600.00 (sebab ada crinone)

11/1/2012 Rest. Bila agak lasak sikit akan rasa sakit di perut. Akibat pembengkakan ovari lah ni.

12/1/2013 Cuba nak jalan2 sekitar giant tapi tak berjaya. Duduk sorang2 di Marrybrown while family bershopping. Mama tepuk perut, keras katanya. Ada nii.Amin makk..

13/1/2013 Rest day

14/1/2013 Lepak day. dah hampir merdeka of my 2WW.

15/1//2013 Dah naik kerja. Perut kadang2 rasa kembung. Jumpa kawan-kawan and all of them pray for me even the non muslim.Thanks friend for your support. Still jalan perlahan-lahan sebab perut memang agak sakit.Menurut Dr saiz ovari kita akibat stimulation dah besar 5 kali ganda. Sebab tu sakit.


EMBRYO TRANSFER

31/12/2012 Pagi ni embryo transfer. Pagi-pagi bangun sarapan roti canai separuh (dalam kereta) je. Minum milo. Pukul 7.30 pagi sampai then terus salin baju bedah. Hari ni tenang sedikit. Tak suspen macam masa OPU sebab dah 2nd time masuk sini kot. Kalau masa OPU hari tu tak boleh pakai bedak, perfume, make up sebab takut bau-bauan atau chemical daripada benda-benda tu masuk dan menjejaskan ovum. Untuk hari ni walaupun Dr tak pesan apa-apa tapi still tak pakai bedak perfume bagai tu. Punya lah nak jaga.heheh

Lepas tukar baju bedah, nurse suruh minum satu gelas air untuk penuhkan pundi kencing. Aku takk boleh tahan kencing langsung. Pundi kencing yang penuh akan memudahkan Dr untuk nampak rahim dengan jelas dan mudah nak masukkan embro. Dua kali nurse bagi air, dua kali kencing. Last2 nurse kata tak apa kak, nanti kita masuk air pakai tiub ke pundi kencing. Baru lega sikit.

Proses Embryo Transfer (ET) ni tak bius dan dijanjikan berlaku dalam 10-15 minit sahaja. After ET barulah rest selama 1 jam baru boleh bangun. Dan proses ini tak dibius ya puan-puan. Agak sakit juga tapi dengan izin Allah dapat bertahan sampai selesai. The longest 10 minutes in my life. Then urin dikeluarkan. Lepas tu baring selama 1 jam. Boring. Tak tau nak wat pe. Sepanjang proses tak putus berdoa dan berzikir.

Before ET tadi, embryologist gtau daripada 16 telur, 11 embryo develop. 8 gred A dan 3 gred B. Hari ni masukkan 5, 2 gred A dan 3 Gred B. Macam terkejut gak napa masuk banyak. Embryologist kata yang gred B kalau biar kat luar pun dia takkan develop lagi tapi kalau masuk dalam rahim ada peluang develop.Lagipun umur dah 35 tahun, lebih banyak embryo chances pregnant lagi tinggi katanya. Ikut je la walaupun dalam hati suspen gak.Kot jadik 5 tak ke kembar 5.Takkan kot.hehe.Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Balik rumah bedrest. Sebenarnya tak selesa sangat nak bergerak. Perut masih sakit kesan OPU hari tu. Dapat MC dua minggu untuk rest kat rumah. DON'T :
1. No sex while Two Weeks Wait.
2. No kafein.
3. Tak boleh buat kerja berat.
4. Naik tangga dibenarkan (tapi aku langsung tak buat ni kecuali turun untuk appointment Dr)
KOS - NO KOS sebab dah bayo seploh riban masa OPU..dah termasuklah

Saturday, 16 March 2013

OVUM PICK-UP DAY (OPU)

29/12/2012 Dari malam tadi pukul 1 dah start puasa. Operation start 8.00 pagi. Masa bertolak terfikir-fikir juga macam mana lah agaknya prosedur tu nanti. Sakit ke,tak ke. Dr kata u tidur tak sakit. Sampai kat lab kol 7.30 pagi. Nurse arahkan salin baju khas. Hubby boleh pergi mana-mana lah sementara prosedur dalam sejam. Hubby kata dia nak pergi minum. (Dah abis prosedur rupanya hubby tak pergi mana pun..tunggu jugak. Tq dear hubby kerana sabar tunggu honey)

Siap salin baju, terus masuk bilik OT dan baring dulu. Kaedahnya supaya kita relax. Makin suspen adalah! Pukul 8.00 pagi Dr bius masuk. Tanya umur, tanya sejarah operation dulu (aku penah operation apppendiks tahun 2003). Siap cakap ada patient tu umur 42 tahun buat IVF tak dapat hasilkan telur,kesian. Aku pun sedih dengar. Kenapa lah masa ni Dr cite. Yang pastinya dia nak berbual taknak bagi aku nerbes. Dia kata aku akan tidur tapi bius ni tak sekuat masa aku appendiks dulu. Okay.....

Dah bius tu nampak Mr Nice Dr masuk sempat tanya aku sakit tak perut. Then sempat dengar diorang berbual pasal ada nurse bleeding masuk hospital, dah ada yang pegi lawat ke belum dan sedar ada sesuatu dimasukkan dalam vagina. Lepas tu aku terus tertidur. Lebih kurang 30 minit Dr kejut. Aku dalam mamai siap tanya Dr. Bila Dr buat.Haahaahaa..teruk tul mamai. Rest kejap, rasa nak kencing, nurse bagi bangun pastu terus pegi toilet. Sakitnya perut dan ari-ari. Tak dapat nak teran pun kencing. Kesan bius tak habis lagi.Then hubby tolong pakaikan baju sebab terhuyung hayang sangat.

Keluar ke kaunter depan dalam keadaan dah stabil, nurse bagitau ada 16 telur yang dipungut. Then terus balik rumah, Nurse pesan suruh minum air kosong dulu. Kalau tak muntah baru boleh makan. Lebih kurang pukul 11.00 pagi baru dapat minum air

Rasa mual dan nak muntah sampai Asar. Perut masih sakit sangat.Sabar.Dugaan ini aku tempuh dengan tabah kerana tahu Allah bersama hamba-hambanya yang sabar. KOS - RM10 000.00

30/12/2012

Perut masih sakit lagi. Dah start makan ubat-ubatan yang dibekalkan. At this point, solat dalam keadaan duduk atas kerusi. Tunggu esok untuk Embryo Transfer. Dalam pada itu, aku tak putus-putus bersoa agar embryo kami sihat dan berkualiti. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

BIG ENOUGH

27/12/2012 Kebanyakan telur dah mencapai saiz antara 1.92 - 2.8 cm. tapi menurut Dr saiz tu mesti dalam keadaan telur berbentuk bulat bukan lonjong. Yelah, dah banyak telur yang berhimpit satu sama lain memanglah ada yang bulat ada yang lonjong. Anyway lupa nak tulis bahawasanya at this point, perut rasa kembung (bloated), senak dan kalau orang tengok macam dah pregnant 3, 4 bulan.hehehe. Padahal sebenarnya ovari yang membengkak. Like Dr said, ovari selama ni kecik je. Akibat rangsangan ubat, ovari sekarang dah besar 5 kali ganda.

Dr bagi 1 injection mesti dilakukan tepat jam 8.00 malam. Injection terakhir before ovum pick-up. Injection ni untuk matangkan telur and last lonhg for 36 hours only. Kalau ovum pick-up tak dapat dilakukan dalam 36 hours, telur akan pecah dan segala aktiviti cucuk mencucuk akan jadi sia2. Gulp!

So, Dr siap pesan after inject 8.00 malam ni terus sms dia bagi tau dah injct. Dia takut kita lupa. Seterusnya, sehari before ovum pick-up (OPU) adalah hari merdeka tanpa injection dan uba-ubatan. Today Dr bagi Injection matangkan telur untuk inject 8.00 malam ni, aspirin, Duphaston, Progynova and Crinone (yang ni perlu masuk di vagina .... ohh..). Ubat-ubatan ini hanya bermula selepas OPU. Tujuan - menguatkan rahim untuk tampung baby.  KOS- RM1337.00

BIG SIZE

25/12/2012 Cuti krismas. The hospital is so quiet. Mr Nice Dr had to work because of IVF patient like me. Scan shows several eggs (3 eggs) sized more than 1.8cm. Dr puas hati. Dr inject sekali lagi Gonal-F kali ni daripada simpanan Dr. Tak perlu beli satu lagi pen. Teruskan pen yang satu lagi di rumah untuk 225 ml sebanyak 2 kali lagi. Will see dr on 27/12/2012. Harap2 next visit telur semua cukup besar so that dah boleh proceed untuk ovum pick-up (OPU). KOS - RM679.00

Friday, 15 March 2013

SELEPAS SEMINGGU DENGAN GONAL-F

22/12/2012 Dah seminggu aktiviti inject diri sendiri dengan Gonal-F (bertujuan memperbanyakkan serta membesarkan saiz telur dalam ovari). Suppose hari ni Dr akan bagi satu lagi pen Gonal-F dan 1 lagi Injection untuk elakkan telur daripada pecah (Orgulatron kot namanya). Doaku tak putus-putus sepanjang treatment ni agar diberi peluang oleh Allah untuk mendapat zuriat yang soleh dan solehah. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Patut dapat satu lagi Gonal-F tapi dah jadi 2 pen Gonal-F serta 4 pen Orgulatron. Ini kerana telur yang sepatutnya membesar tak jadi besar seperti yang diharapkan selepas 7 hari. Masa scan nampak ada lebih kurang 10 telur tapi saiz baru 1.2 cm. Telur yang diperlukan mesti at least lebih daripada 1.8 cm.

Bermulalah injection Gonal-F lagi 4 kali. This time 225ml each. So bunyi 'tick' pada pen dah jadi 7 kali. Harap2 dengan bertambahnya isipadu Gonal-F akan membantu memperbesar saiz telur dengan jayanya. KOS - RM 3081.00

2ND DAY PERIOD

16/12/2012 Rupanya sehari lepas visit untuk sperm analysis, Cik P pun datang, so kena visit dr hari ni, hari kedua. Dr buat scan - TVS scan nama dia then tengok telur belum ada.Mr Nice Dr bagi pen injection Gonal-F 475 ml sebanyak 2 pen untuk inject pada perut every morning. He did the first injection to show us how to do :

- Pastikan letak pen pada no 150, letak jarum, bunyi 'tick', pusingkan sampai ketat, cabut mincung penutup jarum, tarik tempat tekan pen Gonal-F sampai bunyi 4 kali.
- Cucuk pada mana2 bahagian perut, tekan ubat, kira sampai 10 saat baru cabut injection.
-Jangan lupa b4 inject,lapkan dengan alkohol pada hujung pen tanpa jarum dan tempat nak cucuk. 
-Lap lagi sekali tempat sama after inject and jangan goyang2.

Injection ni berlangsung untuk 7 hari. 1 pen 450 + 75 ml (75 ni dah kat hujung pen). 2 pen jadi 900 + 150 ml. Kana inject 7 hari. Hari ke-7 kena guna dua kali bagi baki 75 + 75. Meaning.....inject 2 kali. Nasib baik jarum injection tu pendek dan halus. Dr also show cara nak cucuk tu mesti selamba jangan teragak-agak. Cucuk aje dengan lajunya. Baru lah tak sakit. Iyo lah tu..hari ni dia yg buatkan,boleh la. Esok2 kena buat sendiri tak tau macam mana rasanya..Good luck to me! KOS-RM 2237.00

MENERUSKAN PERJALANAN....

14/12/2012 Hari Jumaat..Penghulu segala hari. Hari ni ke IVF lab to check sperm quality. Pergi pagi kol 8 lebih, result diberi dalam satu jam. Pergi sarapan dulu sementara tunggu result. Makan laksa penang. Oh, ada rupanya orang jual laksa pagi-pagi. Lepas makan pegi lab balik dan dapat result. Tak paham apa pun pada kertas result tu. Tanya nurse, dia suruh jumpa Dr and the Dr will explain. Aik!

Maka bergeraklah kami ke Hospital.Sampai nurse ingat dah second day period. Eh, taklah. Nak anta sperm analysis je. Jumpa Dr kejap then dia kata mobility sperm agak slow tapi untuk IVF tak ada masalah. Sperm count is excellent. So...may proceed for treatment. Tunggu 2nd day period untuk meneruskan perjalanan ini. KOS-RM100.00

PERJALANAN BERIBU BATU BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA..

17/11/2012 First visit, first check-up.Mr Nice Dr scan, everything look okay, "telur ada, cuma tak dapat senyawa secara natural" katanya. Mr Nice Dr just gimme folic acid utk kesihatan baby. Dia pesan untuk visit 2nd day period. Dia juga pesan minta kami ke IVF Clinic untuk check sperm quality b4 datang visit to make sure that sperm is not a problem so he can concentrate on me.It end here untill 2nd day period. Perasaan? Mcm belum ada perasaan sangat. Beberapa penerangan yang tak paham tapi tak tanya. Nanti lah, dah confirm masa next visit baru tanya kot. KOS- RM255.50