Daisypath - Anniversary

Showing posts with label Kos IVF. Show all posts
Showing posts with label Kos IVF. Show all posts

Sunday, 17 March 2013

TWO WEEKS WAIT (2WW)


1/1/2013 Happy New Year! Aku sambut atas katil tak bleh wat pe. Bangun untuk ke toilet dan sembahyang sahaja. Solat pun dalam keadaan duduk. Lately aku dok surf blog2 IVF rakan2 lain ada yang solat baring demi jaga embryo yang ada.

2/1/2013 Alhamdulillah. sakit dah kurang. Allah Maha Besar. Agak selesa sikit tapi masih bedrest. Rutin ubat, crinone (vaginal hormone), makan. solat, tidur,TV, Internet.

3/1/2013 Cuma bedrest sepanjang pagi. Rutin pagi seperti biasa insert Crinone, makan Duphaston. 2 p.m jumpa Dr for the first time after ET. Buat TVS scan, by this time Dr says embrio dah gerak naik atas. Atas mana? Tak tau lah. mungkin bahagian atas rahim kot. Dinding rahim cantik kata Dr. (Cantik means tebal seperti yg sepatutnya untuk embrio menempel) Datang lagi 6/1/2013. Injection 1 kali kat punggung. Bills RM244.50. Malamnya sakit pinggang. Esok pagi pukul 5 pagi terbangun pergi toilet macam rasa nak pitam. Pukul 7 bangun pun rasa macam nak pitam. Kenapa ye. Tengah hari bermula sakit belakang. Masih ingat sakitnya samapai hari ni.

4/1/2013 Still sakit  belakang. Yang rasa nak pitam tu dah takde.

5/1/2013 Still sakit belakang lagi. (Siap tanya hubby ada tak dia tertumbuk belakang badan)

6/1/2013 Jumpa Dr. Injection lagi di punggung. Bill RM238.00

7/1/2013 Cramp tengah malam pukul 3 pagi

8/1/2013 Cramp tengah malam pukul 2 pagi

9/1/2013 Cramp tengah malam pukul 1 pagi sampai sengal bahagian peha

10/1/2013 Urine test tapi negatif. Dr cuma bagitau ada garisan sangat samar. Jadi itu tak confirm pregnant.Dr ambil darah untuk test Beta HCG. DR kata kalau lebih 7 maknanya pregnant. Jumpa lagi
17/1/2013. Masa ni hanya ada rasa pasrah je. Kalau still negatif 17hb ni, maknanya end of the cycle and cuba lagi. BILL RM600.00 (sebab ada crinone)

11/1/2012 Rest. Bila agak lasak sikit akan rasa sakit di perut. Akibat pembengkakan ovari lah ni.

12/1/2013 Cuba nak jalan2 sekitar giant tapi tak berjaya. Duduk sorang2 di Marrybrown while family bershopping. Mama tepuk perut, keras katanya. Ada nii.Amin makk..

13/1/2013 Rest day

14/1/2013 Lepak day. dah hampir merdeka of my 2WW.

15/1//2013 Dah naik kerja. Perut kadang2 rasa kembung. Jumpa kawan-kawan and all of them pray for me even the non muslim.Thanks friend for your support. Still jalan perlahan-lahan sebab perut memang agak sakit.Menurut Dr saiz ovari kita akibat stimulation dah besar 5 kali ganda. Sebab tu sakit.


Saturday, 16 March 2013

BIG ENOUGH

27/12/2012 Kebanyakan telur dah mencapai saiz antara 1.92 - 2.8 cm. tapi menurut Dr saiz tu mesti dalam keadaan telur berbentuk bulat bukan lonjong. Yelah, dah banyak telur yang berhimpit satu sama lain memanglah ada yang bulat ada yang lonjong. Anyway lupa nak tulis bahawasanya at this point, perut rasa kembung (bloated), senak dan kalau orang tengok macam dah pregnant 3, 4 bulan.hehehe. Padahal sebenarnya ovari yang membengkak. Like Dr said, ovari selama ni kecik je. Akibat rangsangan ubat, ovari sekarang dah besar 5 kali ganda.

Dr bagi 1 injection mesti dilakukan tepat jam 8.00 malam. Injection terakhir before ovum pick-up. Injection ni untuk matangkan telur and last lonhg for 36 hours only. Kalau ovum pick-up tak dapat dilakukan dalam 36 hours, telur akan pecah dan segala aktiviti cucuk mencucuk akan jadi sia2. Gulp!

So, Dr siap pesan after inject 8.00 malam ni terus sms dia bagi tau dah injct. Dia takut kita lupa. Seterusnya, sehari before ovum pick-up (OPU) adalah hari merdeka tanpa injection dan uba-ubatan. Today Dr bagi Injection matangkan telur untuk inject 8.00 malam ni, aspirin, Duphaston, Progynova and Crinone (yang ni perlu masuk di vagina .... ohh..). Ubat-ubatan ini hanya bermula selepas OPU. Tujuan - menguatkan rahim untuk tampung baby.  KOS- RM1337.00

BIG SIZE

25/12/2012 Cuti krismas. The hospital is so quiet. Mr Nice Dr had to work because of IVF patient like me. Scan shows several eggs (3 eggs) sized more than 1.8cm. Dr puas hati. Dr inject sekali lagi Gonal-F kali ni daripada simpanan Dr. Tak perlu beli satu lagi pen. Teruskan pen yang satu lagi di rumah untuk 225 ml sebanyak 2 kali lagi. Will see dr on 27/12/2012. Harap2 next visit telur semua cukup besar so that dah boleh proceed untuk ovum pick-up (OPU). KOS - RM679.00

Friday, 15 March 2013

2ND DAY PERIOD

16/12/2012 Rupanya sehari lepas visit untuk sperm analysis, Cik P pun datang, so kena visit dr hari ni, hari kedua. Dr buat scan - TVS scan nama dia then tengok telur belum ada.Mr Nice Dr bagi pen injection Gonal-F 475 ml sebanyak 2 pen untuk inject pada perut every morning. He did the first injection to show us how to do :

- Pastikan letak pen pada no 150, letak jarum, bunyi 'tick', pusingkan sampai ketat, cabut mincung penutup jarum, tarik tempat tekan pen Gonal-F sampai bunyi 4 kali.
- Cucuk pada mana2 bahagian perut, tekan ubat, kira sampai 10 saat baru cabut injection.
-Jangan lupa b4 inject,lapkan dengan alkohol pada hujung pen tanpa jarum dan tempat nak cucuk. 
-Lap lagi sekali tempat sama after inject and jangan goyang2.

Injection ni berlangsung untuk 7 hari. 1 pen 450 + 75 ml (75 ni dah kat hujung pen). 2 pen jadi 900 + 150 ml. Kana inject 7 hari. Hari ke-7 kena guna dua kali bagi baki 75 + 75. Meaning.....inject 2 kali. Nasib baik jarum injection tu pendek dan halus. Dr also show cara nak cucuk tu mesti selamba jangan teragak-agak. Cucuk aje dengan lajunya. Baru lah tak sakit. Iyo lah tu..hari ni dia yg buatkan,boleh la. Esok2 kena buat sendiri tak tau macam mana rasanya..Good luck to me! KOS-RM 2237.00

MENERUSKAN PERJALANAN....

14/12/2012 Hari Jumaat..Penghulu segala hari. Hari ni ke IVF lab to check sperm quality. Pergi pagi kol 8 lebih, result diberi dalam satu jam. Pergi sarapan dulu sementara tunggu result. Makan laksa penang. Oh, ada rupanya orang jual laksa pagi-pagi. Lepas makan pegi lab balik dan dapat result. Tak paham apa pun pada kertas result tu. Tanya nurse, dia suruh jumpa Dr and the Dr will explain. Aik!

Maka bergeraklah kami ke Hospital.Sampai nurse ingat dah second day period. Eh, taklah. Nak anta sperm analysis je. Jumpa Dr kejap then dia kata mobility sperm agak slow tapi untuk IVF tak ada masalah. Sperm count is excellent. So...may proceed for treatment. Tunggu 2nd day period untuk meneruskan perjalanan ini. KOS-RM100.00

PERJALANAN BERIBU BATU BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA..

17/11/2012 First visit, first check-up.Mr Nice Dr scan, everything look okay, "telur ada, cuma tak dapat senyawa secara natural" katanya. Mr Nice Dr just gimme folic acid utk kesihatan baby. Dia pesan untuk visit 2nd day period. Dia juga pesan minta kami ke IVF Clinic untuk check sperm quality b4 datang visit to make sure that sperm is not a problem so he can concentrate on me.It end here untill 2nd day period. Perasaan? Mcm belum ada perasaan sangat. Beberapa penerangan yang tak paham tapi tak tanya. Nanti lah, dah confirm masa next visit baru tanya kot. KOS- RM255.50