Daisypath - Anniversary

Saturday, 16 March 2013

BIG ENOUGH

27/12/2012 Kebanyakan telur dah mencapai saiz antara 1.92 - 2.8 cm. tapi menurut Dr saiz tu mesti dalam keadaan telur berbentuk bulat bukan lonjong. Yelah, dah banyak telur yang berhimpit satu sama lain memanglah ada yang bulat ada yang lonjong. Anyway lupa nak tulis bahawasanya at this point, perut rasa kembung (bloated), senak dan kalau orang tengok macam dah pregnant 3, 4 bulan.hehehe. Padahal sebenarnya ovari yang membengkak. Like Dr said, ovari selama ni kecik je. Akibat rangsangan ubat, ovari sekarang dah besar 5 kali ganda.

Dr bagi 1 injection mesti dilakukan tepat jam 8.00 malam. Injection terakhir before ovum pick-up. Injection ni untuk matangkan telur and last lonhg for 36 hours only. Kalau ovum pick-up tak dapat dilakukan dalam 36 hours, telur akan pecah dan segala aktiviti cucuk mencucuk akan jadi sia2. Gulp!

So, Dr siap pesan after inject 8.00 malam ni terus sms dia bagi tau dah injct. Dia takut kita lupa. Seterusnya, sehari before ovum pick-up (OPU) adalah hari merdeka tanpa injection dan uba-ubatan. Today Dr bagi Injection matangkan telur untuk inject 8.00 malam ni, aspirin, Duphaston, Progynova and Crinone (yang ni perlu masuk di vagina .... ohh..). Ubat-ubatan ini hanya bermula selepas OPU. Tujuan - menguatkan rahim untuk tampung baby.  KOS- RM1337.00

No comments:

Post a Comment