Daisypath - Anniversary

Showing posts with label IVF BABY. Show all posts
Showing posts with label IVF BABY. Show all posts

Wednesday, 22 January 2014

CEK UP 36 WEEKS

Minggu 36 sebenarnya pada gambar scan,dr kata yg ni boleh berubah2,dr tetap kira ikut EDD.EDD pada 26hb,tolak 14 hari jadi 12hb.tapi sebab aku nak admit hari Jumaat maka kenalah serah diri untuk induce of labour pada 14 hb.

So,ikut kan minggu ni baru minggu 35 lah.Simptom2 yg dirasai ialah sakit pinggang dan bahagian ari-ari on off la,baby movement dah agak terbatas due to ruang yang dah sempit kot,tp still berombak2, senget2 perut dibuatnya.

Berat aku naik 2kg dlm masa 2 minggu,ini adalah kenaikan yg sgt besar sepanjang peknen.ni bukan mummy berat ni,ni baby ni...hahah..dr tak komen apa..kira ok la tu kot.rutin cek up mcm biasa,ambil urin,timbang berat,ambik BP.BP 126/73.urin mcm biasa ada infection,sugar takde.Buat CTG jantung baby ok je,cuma saspen nurse pesan suruh dtg hospital cepat kalau baby tetiba tak gerak atau gerak slow dari biasa..huhu.,

Kepala baby dah parking kat bawah kata dr,so yg gerak2 selalu tu dr kata montot iye..hihi..diameter kepala dah 9cm.air ketuban ada 1 bahagian yg sikit,lg 3 bahagian byk lg.boleh tunggu kata dr.Next cek up dah seminggu sekali.28hb,4hb dan 11hb.14 serah diri...makkkkk...,takowtnye...

Sunday, 12 January 2014

DUGAAN DEMAM PANAS

Khamis malam badan dah start dedar,tp ingat biasa..pembawakan baby.3 jam nanti hilang.betul pun esok pagi hilang.tiba2 tengah hari jumaat panas balik,sakit badan.ajak mama pegi urut kat kerusi urut dan minum air anugerah buat penawar,tapi malam makin panas.telan panadol acti fast 2 biji,then tidur.sebab message dr kata boleh makan paracetamol.panadol tu paracetamol gak kan.

Dalam 4 pagi,tersedar sebab terlalu panas,bangun makan lagi actifast 2 biji then msg dr.dalam 5.30 dr balas suh jumpa kat hospital.bgn pagi masih panas gak,gerak g hospital dengan mama.sampai ambil urin,then buat CTG.baby biasalah marah kena strip,wrestling2 kat dalam.then ambil suhu kat telinga 38 djh celcius.agak panas gak la.ambil darah pulak wat test denggi semua clear.nurse kat labour room kata actifast tu kuat.betul pun,sampai kat dr paracetamol yg dimaksudkan adalah uphamol dan makan sebijik je...ayoooo...

Jumpa dr dia bg antibiotik takut jangkitan kuman pada urin menyebabkan demam.kalau esok tak baik jugak warded!erk!balik tu makan ubat then berperang dengan demam sampai 1 pagi tak kurang jugak panasnya.tapi Alhamdulillah,bangun pagi kurang sikit.Ya Allah,sembuhkanlah sakit hambaMu ini..Ameen..

Thursday, 9 January 2014

34 WEEKS UPDATE

Petang 7hb gerak ke hospital.Sampai dalam 2.45 petang.Rutin biasa timbang berat, ambik bacaan blood pressure dan urin strip. Berat 65.7.Bulan lepas 64.4.Kali ni takde macam bulan lepas baby tinggalkan 100 gm je untuk mummy.Berat naik 1.3 kg. BP 120/80.Agak normal by the book di situ.Urin tak ada infection tapi kali ni ada sugar...ngeeeee...memang aku lately membelasah segala mende dengan alasan nanti pantang tak dapat makan!

Tak bagitau pun pada dr aku ada kebas kat hujung jari sebab aku baca itu simptom biasa orang peknen. Baby sihat, tak tunjuk muka macam biasalah. Tapi kepala dah ke bawah,dr kata air ketuban cukup.Dr siap kata kejap je perut dah besar,aku katalah saya rasa lama...hihi.Habis cek up kena buat CTG untuk cek jantung baby kat labour room. Kali kedua masuk sini so tak rasa nebes sangat la.First time dulu masa teman bff buat CTG.

Baby aktif sangat2 sepanjang CTG mungkin tak selesa kena strip sampai nurse kata nak pegi mana ni baby tak duk diam..nurse kata perut aku kecik..well...da biasa da dengar komen ni, tapi dia kata tak boleh caya perut kecik ni,dalam tu penuh dia je..haha...redho jek la kalo baby kuar besar nanti..

Hasil CTG jantung baby ok,aku app lagi 21/1 then akan jumpa dr lagi sekali pastu 14/2 serah diri untuk IOL - induce of labour..Ya Allah,.hanya kepadaMu aku bertawakkal..Selamatkanlah aku dan anakku,permudahkanlah segala urusanku..Ameen...




Monday, 23 December 2013

GAMBAR PERUT

Rasanya hanya mommies yg terlampau mcm aku je yg amek gambo perut time peknen. (ke semua mommies wat gini..hehe).tapi aku tak le upload ke hapa ke,just untuk tatapan sendiri jek,tak juga wat fotoshoot bagai..actually, nk wat fotoshoot mcm mana, aku takde perut yg besar pun!And aku amek 2 kali je, masa 5 bulan ngan semalam 8 bulan.

Aku ada satu baju feveret pakai kat umah,gown tidoq warna merah paras lutut.Masa 5 bulan ada amek guna baju ni,so semalam adik bongsu aku gatal nak amek lg gambo untuk 8 bulan nak tengok beza. Tau apa bezanya?TAKDE!Sungguh ni,tak tipu.Tapi tang punggung yg membesar dan melebar.Agaknya baby membesar ke dalam, bukan ke perut. Ade ke camtu?

Tuesday, 10 December 2013

CHECK UP 29 WEEK

Hari ini dalam sejarah sebab tak tunggu lama untuk turn check up.Datang 3 pm,3.30 dah masuk bilik dr.Ada 3 couple before me, tapi mungkin tunggu nak admit bersalin kot.Alhamdulillah..

Hari ni anak mummy tak nak tunjuk mukanya,dua2 tangan tutup muka siap dengan kaki naik sekali dekat dengan muka.Punyalah tak kasi tengok.,huhu.Aku cadang nak print 4d hari ni tapi last2 print gambar yang bulan lepas jugak sebab mukanya lagi clear.

Hari ni double confirm jantina yang dah tau bulan lepas..ok guys...PINK BALLOONS...Hehe..its a girl!Alhamdulillah..actually beli baju pun memang gegirl punya pun.kot keluar boboy pakai la jugak yg dah beli tu nak yek.Kadang tu orang boleh nak anak lelaki la,pompuan la.Tahap TTC macam aku yang menunggu 8 tahun ni, dapat anak,Alhamdulillah sangat2..tak kisah jantina apa asalkan sihat..Amin..

Berat aku cuma naik 100gm dari bulan lepas,hairan betul.padahal keje aku lapor dan makan je.so dgn curiousnya aku tanya doktor berat baby berapa sebab sekarang berat aku macam statik je.Berat baby dah 1.6 kg.Kata dr lagi menjelang deliver boleh mencapai 2.6 hingga 2.8 kg.Revise edd 26.2.2014 tapi dr estimate awal 2 minggu dah bersalin sebab baby masa scan dah 30 weeks 6 days.Next check up 7.1 .2014. Masa tu dah 33 weeks.

Oh ya,perut aku kecik ye kengkawan.kalau cakap 7 bulan org tak caya pun.Mama pun kata kecik.Entahla...This time dr bagi virgin coconut oil sebagai tambahan supplemen yg ada,katanya untuk mudah bersalin.Mudah2an Ya Allah..Amin..


Monday, 2 December 2013

STEM LIFE

Semalam jenjalan kat baby expo.Cadangnya nak catch up barang-barang baby yang tak ada lagi (which is sebenarnya sangat banyak yang tak ada lagi 80% gitu)..Memandangkan dah masuk 3rd trimester dan barang belum complete,so terjahlah ke sana. At last bukan barang baby yang aku grab, tapi pergi booth Stem Life dan mendaftarkan diri.hoho

Apa kejadahnya menatang Stem Life ni?Stem Life ni adalah nama company yang specialist dalam menyimpan stem cell. Stem Cell adalah darah tali pusat bayi yang baru lahir. Orang dewasa pun ada jugak stem cell ni, tapi kena ambil kat tulang belakang @ sum sum tulang sebab kita punya uri dan tali pusat zaman zaman dulu mana ada yang simpan kan. Kalau simpan pun dah kering tak ada dah darahnya.. (errkkk..ada ke orang simpan, tanam ada lah kan ) Kalau tak ambil melalui sum sum tulang pun boleh juga didapati dalam darah kita. Prosesnya kena stimulate dengan ubat then baru ambil after seminggu stimulation tu. Kosnya agak mahal gak rasanya riban2 gitu..

Stem Cell ni boleh digunakan untuk merawat segala penyakit berkaitan darah seperti leukimia, lymphoma, thalasemia,penyakit jantung,spine injury, diabetic foot ulser dan banyak lagi termasuk kanser. Senang cite yang berkaitan darah. Dikatakan jika kita memerlukan stem cell, keserasian adalah perlu. Nak cari stem cell yang matching pulak adalah 1 : 30 000. Bayangkan! Jika kita ada menyimpan stem cell ni, tak perlu mencari yang matching sebab stem cell baby 100% matching dengan dirinya sendiri, 60 - 75 % matching dengan ibu bapa dan adik beradik. So, let say salah seorang ahli keluarga ditimpa penyakit yang memerlukan stem cell sebagai penawar, bolehlah stem cell ni digunakan.

Masa bersalin tak kira normal atau ceaser,  Dr akan potong tali pusat baby dan terus ambil darah tali pusat tu dan masukkan ke dalam kit simpanan darah yang dibekalkan. Bayarannya adalah RM5000 (yang ni macam dah siap diskaun untuk bayaran 10 tahun which is parents yang ada duit sangat untung ambil package ni, sekali bayar tak payah pikir dah) sehingga baby 18 tahun kalau tak silap tapi boleh juga bayar secara installment tapi mesti habiskan bayaran dari mula due date bersalin sehingga usia baby setahun. Selepas itu bayaran berbentuk annual fee iaitu RM250 setahun.

Aku ambil yang installment setahun dan bayaran annual fee. Bayaran first RM 300, then dia bagi kit ambil stem cell. Kit ni berbentuk fail plastik dalamnya ada beg darah, syringe dan tiub darah untuk ibu. Yang tak laratnya dia nak darah terkini ibu sebab nak pastikan darah ibu bebas dari hepatitis, syphilis atau HIV. So darah ibu diambil ketika kat labour room masa dilation 5 - 6 cm....hmmm...korang rasa? Aku macam oooppsss! Sabo je lah. Dengan sakit nak beranak ada kena ambil darah lagi. Dah prosedurnya gitu, redha je lah.. Then bayaran seterusnya sama ada charge kat credit card secara installment 12 bulan interest free ataupun buat 12 keping post dated cheque tarikh pertama bermula masa EDD (Expected Due Date) sampai baby setahun. Aku yang tak ada kad kredit ni (purba betul kan? hehe) kena lah buat cara kedua iaitu guna post dated cheque en husband. Package aku ni berjumlah RM 2500, maknanya bayaran permulaan RM 300,then setiap bulan bermula tarikh jangka bersalin bayaran RM185 selama sebelas bulan dan bulan terakhir menjelang baby setahun RM 165. Lepas tu bayaran tahunan RM 250 setiap tahun sampai baby umur 18 tahun. Lepas tu dah terpulang pada kita nak terus simpan atau tak, Boleh simpan seumur hidup.

Stem cell ni bolehlah dianggap seperti bio insuran kepada baby, adik beradik dan ibu bapanya. Bukanlah bermakna bila simpan stem cell ni kita harap ada penyakit, bukan. Kita hanya menyediakan payung sebelum hujan sama seperti konsep ambil insuran. Mudah mudahan sihat-sihat walafiat kita sekeluarga..Amin...Eh lupa, ada free gift voucher jusco RM150 maka bolehlah aku menggunakannya untuk top up barang barang baby..Alhamdulillah..

Sekian ceramah kesihatan pepagi buta dari aku,harap memberi manfaat kepada mommys2 dan bakal2 mommys yang mencari info2 tentang stem cell. Op kos aku cite tak seperti berbunyik medical macam staf stem cell cite..hahaha..korang abaikan jek lah ok. bubye!


Friday, 22 November 2013

TESTING TESTING

Aku tak perasan pun da bleh rupanya log in blog dpd tab,kalau u ol perasan, aku ni lama berkurun baru post satu entry, mcm sebulan sekali dah.sebab masalah ni lah. Sekarang laptop rosak, aku gatal2 la log in kat tab bertuah ni..tetiba boleh.syukur..

Dan ini menerangkan knp aku tak tinggal komen kat blog kawan2,dapat baca jek..hukhuk..n da bole la mengkomen..hihi..gumbira rasanya..

Takde apa sgt nak update,dak tecit dlm perut ni makin hari makin aktif sommersault kat dalam n mummy dah beli 2 pasang baju n sepasang mitten n booties, jadilah buat permulaan.

Then dah register insuran untuk medical card baby ngan ejen prubsn takaful sbbnya dia leh buat cover baby dalam perut lagi,mcm menarik.premium 150 per month.oklah kan..korang tanya lah mummynya ada medical card ke tak..hahaha jawapannya takde pun,teruk kan!

Saturday, 16 November 2013

25 or 26 weeks update

Check up minggu ke 25 adalah pada hari Selasa lepas. Mengapa 25 weeks dan mengapa pulak 26 weeks sebab ikut kalendar IVF 25 weeks 1 day, ikut doktor 25 weeks 5 days tapi bila scan ukur lilit kepala si tecit 26 weeks 3 days. So tak tau lah yang mana, yang penting babay sihat walafiat. Dapat snap gambar 3D dia sebab kali ni dia bagi mummy tengok mukanya dan tengok jantinanya sekali.  Baby apa? jeng3!

Masuk 6 bulan ni pinggang aku dah mula sakit especially bila nak bangun, membongkok atau nak duduk. Tiba-tiba pulak pergelangan tangan kiri ada rasa bengkak, betul2 merisaukan aku. Dengan selamba doktor kata memang ada bengkak sikit tapi dia tak boleh bagi aku ubat bengkak atau tahan sakit. Dia kata nanti lepas bersalin akan hilang sendiri. Lama lagi tu...huhuhu

Mommy2 lain yang pregnant sebaya aku musti da beli barang2 baby kan. Aku je tak berapa lagi. Baru beli set drypers new born, dalamnya ada pampers newborn and toiletteries baby. Dan ada gak belli kain nak buat bedung 5 meter.tu jek. Mungkin gaji nanti baru pulun beli. Dan aku sekali lagi di inject Tetanus. Sangat sakit hokayyy...

Next check up adalah pada 10 Disember masa tu dah masuk 30 minggu. Semoga baby sihat sejahtera dalam tummy mummy...Amin..

Friday, 18 October 2013

ANAK NOMBOR BERAPA?

Alkisah aku kena kursus 4 hari..tapi takde la tido hotel bagai. Kursus balik hari je..bukan jauh pun..Nak kata perut aku dah beso pun idak, nak kata tak beso pun idak jugak, tapi memang menampakkan ada perut la kalau pakai baju kurung.

Soalan : Dah berapa bulan kak?
Jawapan : 5 bulan

Kadang soalan ni terhenti di sini je.Yalah nak saja2 berbual kan., diam je kang macam tak campur orang pulak!Tapi kadang2 ada sambungannya, yelah takkan nak berbual sepatah je, haruslah 2 3 patah barulah namanya berbual kan.

Soalan : Dah anak nombor berapa yang ni kak?
Jawapan : Anak first.
Soalan : (angguk, diam)
Jawapan : Senyum (dalam kepala terfikir suka hati kome la nak fikir apa, paling pun dia fikir kakak ni lambat kawen kot!ataupun dah lama kawen tapi lambat dapat anak) tak kisahlah.......

Selalunya si bertanya akan ada nampak sikit muka weird bila aku kata anak sulung atau anak first tapi memikirkan mereka tak la begitu mengenali aku jadinya mereka tak lah bertanya lebih2..setakat inilah..Itulah sedikit sebanyak pengalaman aku setakat ini.