Daisypath - Anniversary

Friday, 18 October 2013

ANAK NOMBOR BERAPA?

Alkisah aku kena kursus 4 hari..tapi takde la tido hotel bagai. Kursus balik hari je..bukan jauh pun..Nak kata perut aku dah beso pun idak, nak kata tak beso pun idak jugak, tapi memang menampakkan ada perut la kalau pakai baju kurung.

Soalan : Dah berapa bulan kak?
Jawapan : 5 bulan

Kadang soalan ni terhenti di sini je.Yalah nak saja2 berbual kan., diam je kang macam tak campur orang pulak!Tapi kadang2 ada sambungannya, yelah takkan nak berbual sepatah je, haruslah 2 3 patah barulah namanya berbual kan.

Soalan : Dah anak nombor berapa yang ni kak?
Jawapan : Anak first.
Soalan : (angguk, diam)
Jawapan : Senyum (dalam kepala terfikir suka hati kome la nak fikir apa, paling pun dia fikir kakak ni lambat kawen kot!ataupun dah lama kawen tapi lambat dapat anak) tak kisahlah.......

Selalunya si bertanya akan ada nampak sikit muka weird bila aku kata anak sulung atau anak first tapi memikirkan mereka tak la begitu mengenali aku jadinya mereka tak lah bertanya lebih2..setakat inilah..Itulah sedikit sebanyak pengalaman aku setakat ini.





16 comments:

  1. huhuhuu...biasa la kak...bila sesuatu di luar dugaan mereka, jadi pelik la pada mereka... kita senyum je la kan.... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah Nina, akak pun anggap biasa je..dah rezekinya lambat dari orang lain kan..redha je :-)

      Delete
  2. Biase la tu.. diorang mungkin nak beramah mesra jek tu.. rase x sabar pulak nak tunggu moment ni.. ** berangan **

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Sizuka, nak mesra2 je..Insha Allah Sizuka, akak doakan Sizuka dikurniakan rezeki through IUI kali ni..Amin Amin Amin..happy2 kan diri tau,jgn stress2..

      Delete
  3. betul tindakan tu nuriz..kita senyum je la kan pd mereka ni..be positive n bersangka baik je..itu lebih baik kn..selebihnya serahkan padaNya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..so true umie..thats the least yg kita boleh buat. Harap2 mereka memahaminya..

      Delete
  4. kak..sye terbaca blog ni..sbnrnya sy pon buat ivf..rasenya baby kita pon hampir sama baya...bila baca akak py blog rase cam same jer apa yg sy lalui..sama sama kita doakan yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak.tp sy nk ty, akak keja ker skang ni..sy sblm ni unpaid leave, tp bulan nov ni dh kena keja..hope sumer ok la..klu akak keja, ok x gerak byk2.

      Delete
    2. Akak cuti tak sampai abis 2ww dah naik keje.Mula2 langsung tak drive sampai 3 bulan.masuk bulan ke 4 baru drive. gerak banyak juga tapi beringat2.kalau macam akak terlasak sikit, kawan2 yang tegur suruh slow down...hehe.. sebab kita tak tau kita jenis rahim kuat atau tidak,tapi kena yakin bahawa baby selamat dalam rahim..Insha Allah..

      Delete
    3. insyaallah...smg sentias dlm perlindungan Allah, sblm ni klu sy lasak sket sy pernah bleeding..

      Delete
    4. Insha Allah kalau dah banyak bulan, agak stabil sikit..sama2 kita doa ok..Amin..:-)

      Delete
  5. nuriz iman.. okla tu blh jawap dgn senyuman.. heheh.. iyelah kekadnag ade yg sedap cakap je.. mcm kakak saya pun pregnant lmbt.. bila org tanya anak keberapa, bila jawab anak pertama, siap cakap lagi anak pertama diorang dah nak kahwin dh.. motif ckp camtu? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah,gurau kononnya, tapi melukakan hati kita yang mendengar..sabar je lah..

      Delete
  6. Replies
    1. Thanx Pamela..hope yr IVF smooth sailing ya...Amin Amin Amin....

      Delete