Daisypath - Anniversary

Sunday, 13 October 2013

KEPUTUSAN UJIAN DARAH

Sabtu pagi pukul 8.00 bergeraklah aku ke hospital..lebih kurang pukul 9.00 a.m ambil darah dan minum air gula. After minum, aku bilas sikit mulut dengan air mineral. sikit je kata nurse. Then, sambung puasa balik. Lagi 2 jam ambil darah lagi. 2 jam? Aku ambik teksi, pegi opis hubby dulu sebab pagi tadi hubby yang hantar. Sangat teruja ok first time guna sendiri Myteksi..hehe..

Then 11.30 hubby hantar (lagi) dan ambil darah, lepas ni dah boleh makan. Tapi sebab Dr ada emergency operation (ada patient tak sedar dia pregnant dan detect ectopic) so better aku pegi petang je. Makan tengah hari nasi, paru sambal, ikan bilis tamban dengan sayur taugeh, air masih maintain ais kosong. Tapi teguk gak sikit air teh O hubby. Mana boleh tahan langsung tak minum air manis kan...

Petang gerak pukul 2 sampai je Dr still belum turun sebab visit patient kat wad pulak. sampai turn aku, Dr kata berat dari last cek up naik 400 gm je. Then dia kata bagus..pulak dah..aku ingat kena marah dah. sebab dia kata kalau berat sangat takut insulin tak cukup untuk orang yang berpotensi GDM macam aku..Ok..aku pun bagitahu aku bukan takut gemuk tapi takut gula..haha..

Masa scan baby still tak nampak gender which actually aku tak kisah asalkan baby sihat but of coz the whole family yang semua adik beradik aku pompuan memang suka la kalau dapat baby lelaki kan..hehe..Masa scan baby tengah korek telinga..haha..kiut je tangan kecik dia kat telinga yang kecik jugak tu. Dr tanya dia tendang kuat tak,aku jawablah boleh tahan jugak kuatnya. Dr senyum je.

Then berbalik pada result, aku didapati NORMAL..Yahoooo..b4 minum air gula 3.8 mol, after minum then 2 hours lepas tu 5.5..Tapi even sekarang aku still ambil nasi sekali sehari dan kurangkan minuman manis. cek up kali ni kat kad aku Dr tulis 21 weeks 2 days tapi saiz ukuran kepala baby 20 weeks 5 days.Lepas tu aku kena inject tetanus atau kancing gigi. Jadinya hari ni 3 kali aku dicucuk, 2 kali ambik darah, sekali injection..hadoi...takpe2 tabahkan je lah..

My next check up 9/11/2013. Nanti aku update lagi, till then, aku doakan semua yang sedang berusaha agar jangan give up sebab aku dulu pun dok jatuh bangun jatuh bangun dalam usaha TTC. Kalau tergive up tu normal, cuma kuatkan hati untuk bangkit lagi..Yakinlah bahawa di penghujung lorong yang gelap pasti ada sinar yang indah menanti kita semua..Insha Allah..Amin..

5 comments:

  1. Alhamdulillah... smg baby sihat membesar kak.... :-)

    ReplyDelete
  2. Sekejap je rasenye dah separuh drpd 40 weeks. Baby jgn nakal2 tau.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..nakal jugak kadang2 baby ni..

      Delete
  3. Sekejap je rasenye dah separuh drpd 40 weeks. Baby jgn nakal2 tau.. hihi

    ReplyDelete