Daisypath - Anniversary

Sunday, 27 July 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1435H

Allahu Akhbar
Allahu Akhbar
Allahu Akhbar
Walillahil hamd

Alhamdulillah masih diberikan peluang bernafas di bumi Allah untuk menyambut hari terakhir Ramadhan hari ini..Esok syawal menjelang dengan penuh warna warni dan riang gembira..

Seawal dua hari sebelum raya kami suami isteri pergi menziarah istana kecil arwah anak...inshaAllah pagi raya nanti pergi sekeluarga nanti..

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat.maafkan andai terdapat kata-kata dalam blog ini juga tulisan e-mel aku yang menyinggung perasaan atau terkasar bahasa..kososng-kosong ya..: )..
Semoga kita beroleh keampunan Allah Taala dan mendapat rezeki bertemu Ramadhan sekali lagi..Amin..

Pada kesempatan ini aku turut berasa sedih dengan situasi saudara saudara kita di Palestin..marilah kita doakan mereka beroleh keamanan...Amin...


Monday, 14 July 2014

Monday Blues

Hari ni hari penat..tu yang tajuk Monday blues..mula dengan malam semalam tak boleh tidur walaupun dah pukul 2 pagi..kerja yang banyak berlambak lambak..lusa dah start kursus 2 hari which is aku anggap sebagai agak mengganggu rutin harian..di tambah lagi dengan keputusan cek up sugar level dan kolesterol secara 'saja saja je' mendapat result kolesterol aku tinggi..gulp!!

Hari ni dah 16 Ramadhan..Ya Allah..sekejapnya masa berlalu..semalam temankan mama sopping barang dan baju raya..meriah sangat..nak raya lah katakan..tapi aku,,dalam hati, dalam minda, dalam jiwa raga..
Apa pun aku tak beli
Apa pun tak menarik perhatian

Sesungguhnya, aku redha dengan Qada' dan Qadar Allah..Permudahkanlah Ya Allah..Allah sedang menguji kerana sebagai hamba sesiapa sahaja layak diuji..
Si Dia? My other half? Aku tak dapat meneka apa yang bersarang di mindanya..Semoga dia pun tabah..

Kini, bila soalan tentang anak diajukan..
Aku hanya jawab, ada seorang..tapi dah simpan..
Agak janggal dibibir aku..
Tapi aku berdaya melakukannya..
Sedaya upaya..
Biasanya yang tanya yang baru sekali jumpa..
Di klinik..
Di tempat kerja..
Yang dah tahu..
Tak sedikitpun menyebut dan mengungkit..
Kerana mereka mengerti barangkali..
Sepi..
Sunyi..
Tak teruja nak raya..
Sedih puasa dah lebih separuh bulan..
Ya Allah..tabahkanlah hati hambamu ini..
Tentu kalian faham rasa hatiku..
Terima kasih kerana memahaminya..
Lebih terima kasih lagi kerana bersama-sama membantu aku mengharunginya.
Aku doakan segala sokongan yang diberikan kepada aku, selagi aku berjaya harungi kesepian hati ini dengan tabah bertemankan kata-kata semangat dari kalian semua, selagi itulah aku doakan ianya menjadi pahala sedekah jariah buat kalian semua...Insha Allah..
Amin ya Rabbal 'Alamin..

Next FET? First appointment adalah 11 Ogos iaitu lepas raya. Bermula semula perjalanan treatment yang penuh roller coaster..Ada yang TTC saing-saing buat FET atau IVF atau IUI bulan 11 atau 12 ni tak? Nanti boleh share2 tips dan cerita ok.Semoga dimurahkan rezeki kita semua..Amin..

Friday, 4 July 2014

Ada apa dengan 2 Julai

2nd July..9 years ago..2005..we get married
It's our 9th anniversary
Alhamdulillah..
No romantic candle light dinner
No present to each other
Just exchanging anniversary card to each other
Just wishing each other happy anniversary
No cakes
No celebration at all
Just being happy together
Just being grateful that we still have each other

2nd July..present..2014
My AF came very early
Alhamdulillah
28 days cycle day
Just like the science text book thaught us
Normal to many women out there
Not for me
My normal cycle?
32 days
35 days
45 days
53 days
Just name it! :-)
28 days? Once
Twice
Cannot remember!

Happy fasting month to all muslims!
: ) : ) : )

Tuesday, 1 July 2014

Kalau fokus pada nikmat, nak mengeluh pun tak sempat

Bersiaran dari dalam bank nunggu adik aku bukak akaun..lamanya! Sempat satu entry..Selamat berpuasa semua muslim, dah hari ketiga dah..Alhamdulillah masih dikurniakan Allah peluang bertemu lagi Ramadhan..

Kalau tahun lepas, puasa dalam keadaan pregnant arwah baby, puasa tahun ni puasa perut kosong (memanglah kosong, kan..kata puasa)..mana tahu puasa tahun hadapan dikurniakan sekali lagi dalam keadaan pregnant juga, kuasa Allah..tiada yang mustahil!

Maka..tidak terhitung oleh kita nikmat yang Allah kurniakan..masih juga kita mengeluh atas hanya terlalu sedikit nikmat yang belum Allah kurniakan..sedangkan kita masih sihat, masih boleh duduk, baring, tidur lena, berjalan,makan,minum, beribadah..Ya Allah..banyaknya nikmat!

Bulan penuh barakah ini, marilah sama2 kita mohon keampunan dari Allah atas segala dosa2 kita, kemudian berdoa atas hajat utama nan satu itu..semoga kita tergolong dalam golongan yang Allah makbulkan doa..dan semoga kita dapat berjumpa dengan malam Lailatulqadar yang sangat istimewa..Amin..