Daisypath - Anniversary

Wednesday, 24 June 2015

Cek up 24/25 weeks

Kenapa lak 24/25 weeks..sebabnya,ikut kalendar 24,ikut scan 25..dr gerak sikit lagi cursor nak ukur kepala baby jadi 23 weeks pulak..alahai anak..aktif gerak sana sini,nak ukur susah sikit

Alhamdulillah..air ketuban ok,uri ok,baby sihat.masa dr cakap tu aku tenung je gambo scan tu dengan langsung tak paham tang mana yg dr bolah buat conclusion semua ok.yg aku nampak hanya baby je yg aktif bergerak2 tangan kakinye..hihi

Supplemen diteruskan macam biasa.dr tanya puasa tak.aku kata setakat hari ni masih boleh lagi..walaupun sebenarnye letih lain macam.tapi baby ok je..so mummy bolehlah teruskan puasa.chaiyok baby!!next cek up lepas raya 28.7.Till then,selamat berpuasa semua..Mudah2an berkat bulan penuh barakah ini segala dosa2 kita diampunkan dan dimakbulkan Allah segala doa2..Amin..

Friday, 12 June 2015

Kena warded

Ahad 7.6 aku dari malam memang plan nak jenjalan hari Ahad dengan family.Husband outstation Melaka.3 hari sebelum tu, Khamis,Jumaat,Sabtu aku pulun marathon posa ganti.Ada 5 hari lagi.Mau tak marathon. Tapi aku decide Ahad stop nanti nak sambung balik Isnin ngan Selasa.

Nak dijadikan cerita,maghrib tu aku still kat bandar lagi.Dah rasa sikit perut sakit.Masuk je kereta perut makin sakit.Ajak adik singgah solat maghrib kat petronas,then masa nak solat tu langsung takleh berdiri.kena solat duduk guna kerusi,aku macam eh! Kenapa pulak ni.

Then otw balik sakit makin kuat,aku genggam seatbelt kuat2,kalo adik aku terlanggar lubang sikit pun aku jadi sgt sakit.Aku dah makin takut,jgn lah jadi apa2 kat baby.Sampai rumah mak terus call Dr. Then Dr kata, mungkin kencing kotor,dia suruh minum air 3 liter then kencing banyak kali,lama2 sakit akan hilang.

Aku pun buat start 8.30 mlm minum dengan banyak n kencing banyak jugak.Pastu dalam 11.30 mula reda dan boleh sembahyang isyak cam biasa.Lega.Then aku tidur.Sedar2 pagi pukul 5 sakit balik macam mula2 tu.5.40 aku call Dr. Dr pun tengah mamai2 lagi suruh aku g hospital nak cek bukaan takut rahim terbukak,bahaya.  Takutnye aku masa ni..Ya Allah..selamatkan lah aku dan baby.,tak putus2 aku berdoa.Satu je yang buat aku tenang iaitu baby gerak macam biasa..good girl baby!

Sampai hospital dr cek baby ok,bukaan rahim pun takde.Ya Allah..lega rasa hati.Tapi kena warded 1 malam untuk masuk air dan antibiotik.So Isnin aku cek in, Selasa malam dah discaj.Sekarang still on ubat sampai 5 hari.So,apa jadik ngan puasa ganti aku lagi 2 hari tu.Mak aku dah tak bagi ganti dulu sebab takut kurang air lagi nanti kencing kotor.Tapi kalau aku puasa selang sehari takpe kot.Jangan straight macam hari tu..hihi

Moral:bersegeralah ganti puasa wahai diriku..,huhu
Moral 2:jgn kurang minum air nanti kena UTI

Tuesday, 2 June 2015

Check up 21 weeks

Hari ni kena inject tetanus booster dose..dia punye sengal..mak aiiii..
Baby in very good condition - kata dr
Confirm kan lagi sekali gender - still tak nampak bibird, that means baby girl..Alhamdulillah..

Last 3 days baru kena cirit birit pakej dengan muntah, so berat badan turun sikit.
Last cek up berat 64.3, sekarang 65.8. Memang terasa keberatan badan ni.Cuma belum sakit kaki je.,sikit hari lagi tak tau lah..

Lagi 16 hari puasa..ingat tak yang aku kata ada 5 hari lagi nak kena ganti tu.tak gerak lagi nombornye.,still 5 jugak..ngee...cadangnye nak start esok, doakan aku berjaya mula balik..haish..tinggal tak berapa hari dah..

SALAM NISFU SYAABAN BUAT MUSLIMIN DAN MUSLIMAT
SEMOGA ALLAH KURNIAKAN KEJAYAAN DAN KESELAMATAN HIDUP DI DUNIA DAN AKHIRAT..AMIN..