Daisypath - Anniversary

Showing posts with label TTC. Show all posts
Showing posts with label TTC. Show all posts

Tuesday, 23 September 2014

Fasa sebelum FET

Aku lately memang busy giler tak tau nak habaq lah..Nak ikutkan ubat yang aku perlu makan hanya asid folik 5 mg yang kecik dan mudah tu..Itu pun kengkadang aku fail nak istiqamah. Kejap makan pagi, kejap tengah hari,kejap malam..kadang-kadang terskip..Blog ni salah satu cara mengingatkan aku yang aku ni akan buat treatment November ni..Kenapa November? Kan kata dulu Disember?

Sebabnya dulu lepas bersalin, period aku hujung bulan. Tengah bulan 5 macam tu dia adjust jadi awal bulan. Kalau ikut period dulu, aku period 25 November lah katakan, jadilah transfer day tu Disember. Ni sekarang dah around 10 November jangkaan period, maka hujung November lah transfer day aku. Kenapa tak buat Disember? Oh, aku tak nak mengganggu tarikh2 menghampiri 2015.

So..sepatutnya day  2 period November jumpa Dr ambil ubat then cek rahim sekali. Disebabkan ubat dah ambil, tak adalah sesi jumpa Dr pada Day 2, jumpa Dr Day 14 je lah. Tapi aku rasa Day 14 tu macam dah suntuk nak cek rahim sebab Day 17,18 dah transfer kan. Lagipun aku tak ada urut apapun pasal ceaser hari tu. Ok, aku mengaku, this time aku yang nak appointment, bukan Dr yang suruh cek..hehe..What is that call? Inferiority, I guess! Bila nak jumpa? Lepas abis period Oktober lah baru pegi...InshaAllah..Mudah-mudahan Allah perkenankan doa2 kita semua..Amin..

*Nota kaki : aku yang dulu bukanlah yang sekarang,dulu buat atkins berat 54 55 now dah naik 57 58 dengan pantasnya...ayo..bila nak start diet balik ni..huwaaaaaaa!!!

Monday, 8 September 2014

Bila dah tak TTC lagi..

Eh, kenapa? Kenapa?
Kenapa dah tak TTC lagi?
Kenapa ea?
Dah penat, dah bosan, dah give up?
Oh..tak lah..dah dapat baby..Alhamdulillah..
Itu satu situasi..

Situasi kedua? Bukan penat, bukan bosan, bukan give up..
It's just our time to let it go..
Let it go..let it go..ternyanyi pulak.
Time to let it go sebab mungkin umur dah 45..
Ni pun satu persoalan jugak..
Umur berapa patut stop TTC..
Aku siap janji ngan kawan, from real life or from cyber friend supaya sama2 janji, selagi belum 40 tahun selagi tu kami sama2 janji to support each other dan jangan putus asa..yang adik2 jangan ngeri tau..alamak 40 tahun ke, lamanya tunggu..tak, inshaAllah..akak doakan yang adik2 semua tak tunggu lama macam akak..mudah2an dipermudahkan Allah..ni untuk yang 35 tahun ke atas je..(I is 37 suda..ngeeee.,,)

Atau kita naikkan had umur tu pada 42 tahun? Sapa nak join angkat tangan!! :)

Thursday, 12 June 2014

I have it all

Masalah kesuburan kami - my side. Husband - No, he's perfect.

Aku kahwin pada usia 28 tahun. 2 tahun PJJ dengan suami so jumpa kadang-kadang seminggu sekali. Selalunya 2 minggu sekali. TTC? Tak fikir pun sebab mungkin masa tu aku ingat aku PJJ sebab tu aku belum pregnant. Padahal umur dah 30 tahun. Tak sedar diri lagi tu. :-)

Tahun ke tiga dan ke empat, tahun yang budget tight sangat. Masa ni dah duduk sama. Baru pindah, baru beli rumah. Husband baru tukar kerja. Masa ni merangkak-rangkak memperbaiki tahap ekonomi jadi tak adalah ke klinik bagai. Just usaha berurut , makan apa saja yang dicadangkan yang di bawah kemampuan kami. Result? No, nothing.

Mula- mula, experience ke klinik kesihatan untuk mintak refer ke gynea hospital. Sangat sedih. Dah tunggu dari pagi buta sampai turn tengah hari, masuk bilik doktor dia boleh kata datang next week boleh tak. Dia banyak kerja untuk pesakit kencing manis dan darah tinggi. Lagipun kena cek betul betul baru boleh rujuk aku ke hospital. That time aku dah kahwin 5 tahun, tak ada anak lagi dan banyak sangat ke pengesahan lain yang dia perlu? Terus down di situ. Ini aku pergi lepas ke LPPKN. LPPKN suruh pergi hospital but before that kena mintak surat rujukan dari klinik kesihatan. Then dapat cerita dari kawan yang buat IUI di hospital tersebut, dia tak tengok sangat telur besar ke tidak terus je proceed. Mungkin inilah hikmahnya..Zaman tu lah kot. Zaman sekarang mungkin dah improve. Rezeki masing-masing. Mungkin orang lain ok je experience mereka kan.

Bila aku refer hospital swasta, aku dah 35 tahun dah. Kenapa dah 35 tahun baru ke swasta? Jawapannya pastilah faktor kewangan. Doktor tak suggest dah IUI untuk aku, that's why aku proceed IVF. And IVF works for me..Alhamdulillah..tapi masih belum rezeki lagi untuk memelihara anak dan membesarkannya penuh kasih sayang..InshaAllah Allah akan beri tepat pada masanya, jadi aku tak perlu risau.

Fresh IVF, aku positif pregnant, tapi tak nampak sac (karung baby) walaupun strong positif pada UPT dan beta HCG doubling dengan elok. So..aku buat D n C.

After D n C, still strong positif, then rupanya ektopik pada tiub kiri therefore kena remove both tubes sebab yang kanan ada fymbrial cyst dan tutup terus tiub. Gynea bimbang next FET akan ektopik lagi sekali. Ada sebab lain, takut tak jadi pregnant sebab ada air beracun dari tiub kanan yang akan effect pada embryo yang sedang cuba menempel kat dinding uterus. So, aku menjalani prosedur laparotomy. Sedih sangat masa ni.

Then, Alhamdulillah..FET yang kedua berjaya pregnant tapi arwah baby meninggal sehari selepas lahir. Aku tak lepas bersalin normal dan terus emergency ceaser. Therefore, orang kata jahit atas bawah which is aku rasa bersalin baru sekali dan dah rasa kedua-duanya..iaitu bagaimana bersalin normal dan bersalin ceaser.

I have it all..
- berurut
- makan macam macam ubat dan makanan yang boleh bantu pregnant
- IVF (IUI tak pernah buat)
- D n C
- Laparotomy
- Bersalin

Allah Maha Berkuasa...Hasil semua ini, kami dikurniakan Allah seorang bidadari syurga yang sangat kami kasihi selama-lamanya..Kini, kami berdoa agar segala yang kami lalui ini diredhai Allah dan berdoa agar diberi peluang sekali lagi untuk memperoleh zuriat yang soleh dan solehah serta sihat agar dapat menjadi penyejuk mata kepada kami sekeluarga..

Al-fatihah untuk Nur Fayyadh Husna kesayangan mummy dan ayah..Tiada sehari pun yang berlalu tanpa kami berdua berbicara tentang dirinya yang kini riang gembira bersama anak-anak syurga yang ibu bapanya sama seperti kami, diduga dengan pemergian anak mendahului kami ibu bapanya. Aku pasti, kami yang tergolong dalam golongan ini Allah kurniakan ketabahan dan ketenangan kena sesungguhnya Dia Maha Adil. Siapalah yang tidak sedih, tetapi Allah telah memberi kita hadiah yang tak akan dapat ditukar ganti dengan sesuatu pun di dunia ini. Semoga kita semua akan dapat bersama-sama arwah anak di syurga kelak..Amin Ya Rabbal 'Alamin..

Sunday, 17 March 2013

EMBRYO TRANSFER

31/12/2012 Pagi ni embryo transfer. Pagi-pagi bangun sarapan roti canai separuh (dalam kereta) je. Minum milo. Pukul 7.30 pagi sampai then terus salin baju bedah. Hari ni tenang sedikit. Tak suspen macam masa OPU sebab dah 2nd time masuk sini kot. Kalau masa OPU hari tu tak boleh pakai bedak, perfume, make up sebab takut bau-bauan atau chemical daripada benda-benda tu masuk dan menjejaskan ovum. Untuk hari ni walaupun Dr tak pesan apa-apa tapi still tak pakai bedak perfume bagai tu. Punya lah nak jaga.heheh

Lepas tukar baju bedah, nurse suruh minum satu gelas air untuk penuhkan pundi kencing. Aku takk boleh tahan kencing langsung. Pundi kencing yang penuh akan memudahkan Dr untuk nampak rahim dengan jelas dan mudah nak masukkan embro. Dua kali nurse bagi air, dua kali kencing. Last2 nurse kata tak apa kak, nanti kita masuk air pakai tiub ke pundi kencing. Baru lega sikit.

Proses Embryo Transfer (ET) ni tak bius dan dijanjikan berlaku dalam 10-15 minit sahaja. After ET barulah rest selama 1 jam baru boleh bangun. Dan proses ini tak dibius ya puan-puan. Agak sakit juga tapi dengan izin Allah dapat bertahan sampai selesai. The longest 10 minutes in my life. Then urin dikeluarkan. Lepas tu baring selama 1 jam. Boring. Tak tau nak wat pe. Sepanjang proses tak putus berdoa dan berzikir.

Before ET tadi, embryologist gtau daripada 16 telur, 11 embryo develop. 8 gred A dan 3 gred B. Hari ni masukkan 5, 2 gred A dan 3 Gred B. Macam terkejut gak napa masuk banyak. Embryologist kata yang gred B kalau biar kat luar pun dia takkan develop lagi tapi kalau masuk dalam rahim ada peluang develop.Lagipun umur dah 35 tahun, lebih banyak embryo chances pregnant lagi tinggi katanya. Ikut je la walaupun dalam hati suspen gak.Kot jadik 5 tak ke kembar 5.Takkan kot.hehe.Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Balik rumah bedrest. Sebenarnya tak selesa sangat nak bergerak. Perut masih sakit kesan OPU hari tu. Dapat MC dua minggu untuk rest kat rumah. DON'T :
1. No sex while Two Weeks Wait.
2. No kafein.
3. Tak boleh buat kerja berat.
4. Naik tangga dibenarkan (tapi aku langsung tak buat ni kecuali turun untuk appointment Dr)
KOS - NO KOS sebab dah bayo seploh riban masa OPU..dah termasuklah

Saturday, 16 March 2013

OVUM PICK-UP DAY (OPU)

29/12/2012 Dari malam tadi pukul 1 dah start puasa. Operation start 8.00 pagi. Masa bertolak terfikir-fikir juga macam mana lah agaknya prosedur tu nanti. Sakit ke,tak ke. Dr kata u tidur tak sakit. Sampai kat lab kol 7.30 pagi. Nurse arahkan salin baju khas. Hubby boleh pergi mana-mana lah sementara prosedur dalam sejam. Hubby kata dia nak pergi minum. (Dah abis prosedur rupanya hubby tak pergi mana pun..tunggu jugak. Tq dear hubby kerana sabar tunggu honey)

Siap salin baju, terus masuk bilik OT dan baring dulu. Kaedahnya supaya kita relax. Makin suspen adalah! Pukul 8.00 pagi Dr bius masuk. Tanya umur, tanya sejarah operation dulu (aku penah operation apppendiks tahun 2003). Siap cakap ada patient tu umur 42 tahun buat IVF tak dapat hasilkan telur,kesian. Aku pun sedih dengar. Kenapa lah masa ni Dr cite. Yang pastinya dia nak berbual taknak bagi aku nerbes. Dia kata aku akan tidur tapi bius ni tak sekuat masa aku appendiks dulu. Okay.....

Dah bius tu nampak Mr Nice Dr masuk sempat tanya aku sakit tak perut. Then sempat dengar diorang berbual pasal ada nurse bleeding masuk hospital, dah ada yang pegi lawat ke belum dan sedar ada sesuatu dimasukkan dalam vagina. Lepas tu aku terus tertidur. Lebih kurang 30 minit Dr kejut. Aku dalam mamai siap tanya Dr. Bila Dr buat.Haahaahaa..teruk tul mamai. Rest kejap, rasa nak kencing, nurse bagi bangun pastu terus pegi toilet. Sakitnya perut dan ari-ari. Tak dapat nak teran pun kencing. Kesan bius tak habis lagi.Then hubby tolong pakaikan baju sebab terhuyung hayang sangat.

Keluar ke kaunter depan dalam keadaan dah stabil, nurse bagitau ada 16 telur yang dipungut. Then terus balik rumah, Nurse pesan suruh minum air kosong dulu. Kalau tak muntah baru boleh makan. Lebih kurang pukul 11.00 pagi baru dapat minum air

Rasa mual dan nak muntah sampai Asar. Perut masih sakit sangat.Sabar.Dugaan ini aku tempuh dengan tabah kerana tahu Allah bersama hamba-hambanya yang sabar. KOS - RM10 000.00

30/12/2012

Perut masih sakit lagi. Dah start makan ubat-ubatan yang dibekalkan. At this point, solat dalam keadaan duduk atas kerusi. Tunggu esok untuk Embryo Transfer. Dalam pada itu, aku tak putus-putus bersoa agar embryo kami sihat dan berkualiti. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

BIG ENOUGH

27/12/2012 Kebanyakan telur dah mencapai saiz antara 1.92 - 2.8 cm. tapi menurut Dr saiz tu mesti dalam keadaan telur berbentuk bulat bukan lonjong. Yelah, dah banyak telur yang berhimpit satu sama lain memanglah ada yang bulat ada yang lonjong. Anyway lupa nak tulis bahawasanya at this point, perut rasa kembung (bloated), senak dan kalau orang tengok macam dah pregnant 3, 4 bulan.hehehe. Padahal sebenarnya ovari yang membengkak. Like Dr said, ovari selama ni kecik je. Akibat rangsangan ubat, ovari sekarang dah besar 5 kali ganda.

Dr bagi 1 injection mesti dilakukan tepat jam 8.00 malam. Injection terakhir before ovum pick-up. Injection ni untuk matangkan telur and last lonhg for 36 hours only. Kalau ovum pick-up tak dapat dilakukan dalam 36 hours, telur akan pecah dan segala aktiviti cucuk mencucuk akan jadi sia2. Gulp!

So, Dr siap pesan after inject 8.00 malam ni terus sms dia bagi tau dah injct. Dia takut kita lupa. Seterusnya, sehari before ovum pick-up (OPU) adalah hari merdeka tanpa injection dan uba-ubatan. Today Dr bagi Injection matangkan telur untuk inject 8.00 malam ni, aspirin, Duphaston, Progynova and Crinone (yang ni perlu masuk di vagina .... ohh..). Ubat-ubatan ini hanya bermula selepas OPU. Tujuan - menguatkan rahim untuk tampung baby.  KOS- RM1337.00

Friday, 15 March 2013

SELEPAS SEMINGGU DENGAN GONAL-F

22/12/2012 Dah seminggu aktiviti inject diri sendiri dengan Gonal-F (bertujuan memperbanyakkan serta membesarkan saiz telur dalam ovari). Suppose hari ni Dr akan bagi satu lagi pen Gonal-F dan 1 lagi Injection untuk elakkan telur daripada pecah (Orgulatron kot namanya). Doaku tak putus-putus sepanjang treatment ni agar diberi peluang oleh Allah untuk mendapat zuriat yang soleh dan solehah. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Patut dapat satu lagi Gonal-F tapi dah jadi 2 pen Gonal-F serta 4 pen Orgulatron. Ini kerana telur yang sepatutnya membesar tak jadi besar seperti yang diharapkan selepas 7 hari. Masa scan nampak ada lebih kurang 10 telur tapi saiz baru 1.2 cm. Telur yang diperlukan mesti at least lebih daripada 1.8 cm.

Bermulalah injection Gonal-F lagi 4 kali. This time 225ml each. So bunyi 'tick' pada pen dah jadi 7 kali. Harap2 dengan bertambahnya isipadu Gonal-F akan membantu memperbesar saiz telur dengan jayanya. KOS - RM 3081.00