Daisypath - Anniversary

Tuesday, 23 September 2014

Fasa sebelum FET

Aku lately memang busy giler tak tau nak habaq lah..Nak ikutkan ubat yang aku perlu makan hanya asid folik 5 mg yang kecik dan mudah tu..Itu pun kengkadang aku fail nak istiqamah. Kejap makan pagi, kejap tengah hari,kejap malam..kadang-kadang terskip..Blog ni salah satu cara mengingatkan aku yang aku ni akan buat treatment November ni..Kenapa November? Kan kata dulu Disember?

Sebabnya dulu lepas bersalin, period aku hujung bulan. Tengah bulan 5 macam tu dia adjust jadi awal bulan. Kalau ikut period dulu, aku period 25 November lah katakan, jadilah transfer day tu Disember. Ni sekarang dah around 10 November jangkaan period, maka hujung November lah transfer day aku. Kenapa tak buat Disember? Oh, aku tak nak mengganggu tarikh2 menghampiri 2015.

So..sepatutnya day  2 period November jumpa Dr ambil ubat then cek rahim sekali. Disebabkan ubat dah ambil, tak adalah sesi jumpa Dr pada Day 2, jumpa Dr Day 14 je lah. Tapi aku rasa Day 14 tu macam dah suntuk nak cek rahim sebab Day 17,18 dah transfer kan. Lagipun aku tak ada urut apapun pasal ceaser hari tu. Ok, aku mengaku, this time aku yang nak appointment, bukan Dr yang suruh cek..hehe..What is that call? Inferiority, I guess! Bila nak jumpa? Lepas abis period Oktober lah baru pegi...InshaAllah..Mudah-mudahan Allah perkenankan doa2 kita semua..Amin..

*Nota kaki : aku yang dulu bukanlah yang sekarang,dulu buat atkins berat 54 55 now dah naik 57 58 dengan pantasnya...ayo..bila nak start diet balik ni..huwaaaaaaa!!!

16 comments:

  1. Dah dekatnya.. semoga semuanya berjalan lancar. Diet lepas bersalin la.. Simpan 3kg untuk baby landing..ehehe

    ReplyDelete
  2. Hmm..makin mok mok lah saya kalau gitu..hehe

    ReplyDelete
  3. Gudluck kak nuriz. Ly sentiasa doakan akak semoga dimurahkan rezeki baby sihat walafiat di samping akak n suami.

    Akak...berat akak tuh adalah berat ly selepas kawen kak...skrg berrrrr tambah2 berat ly ni...sejak lepas pantang turun la sikit 3kg je. Tp lepas pantang pantang nampak. Pantang jumpe membedal aje...hehe...entah2 naik 2x ganda dr turun berat badan hari tuh...

    ReplyDelete
  4. Tq Ly doakan..inshaAllah,segalanya rezeki Allah kan.Mudah2an Allah lorongkan..Amin..Kita dah boleh bukak kelab mok mok dah ni Ly :):):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak...jgn! Nanti lemak ly terase....hahahahahah

      Delete
  5. Kak nuriz,
    Insya Allah dipermudahkan segala urusan.
    Akak boleh share skit tak apa supplement yang akak ambil sblm ivf.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq CPT.Takde suplement akak ambik.akk cuma mkn vitamin shaklee vitalea tu pun sbb ada kwn bg lepas bersalin hari tu,menggantikan multivitamin akak yg dah abis n minum susu kambing wildan pun beli kat kawan gak.doktor cuma suruh makan asid folik kecik tu je..hihi

      Delete
  6. Nuriz pun nak FET ye... alhamdulillah, semoga ada berita gembira nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..mudah2an..inshaAllah,.sama2 lah kita Nolly..

      Delete
  7. Akak, saya yg dulu pon dah bukan yg sekarang...ahahaha :-P
    skang x sure la pulak jadi ke tak IVF in NOv ni kak... nak kena pikir balik....huhuhu...Anyway, smg Allah permudahkan buat akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..jom2 bukak kelab mok mok.nape tak sure tu nina.kan semua majlis dah selesai,jom la kita pulak wat majlis.hihi

      Delete
  8. good luckkkkk.inshaaAllah semua akan bjalan lancar. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq iya..mudah2an Amin...same goes to Iya too..:)

      Delete
  9. Kak Nurizzz~
    Yeay!! dah tak lama lagi dah tu nak FET... mesti tak sabar kan?!
    Erin doakan semoga segalanya dipermudahkan. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq..mudah2an makbul doanya..Erin take care.

      Delete
  10. UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
    (cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,
    SMS/WASSUP 0148004302

    ReplyDelete