Daisypath - Anniversary

Showing posts with label IVF First attempt. Show all posts
Showing posts with label IVF First attempt. Show all posts

Saturday, 16 March 2013

BIG SIZE

25/12/2012 Cuti krismas. The hospital is so quiet. Mr Nice Dr had to work because of IVF patient like me. Scan shows several eggs (3 eggs) sized more than 1.8cm. Dr puas hati. Dr inject sekali lagi Gonal-F kali ni daripada simpanan Dr. Tak perlu beli satu lagi pen. Teruskan pen yang satu lagi di rumah untuk 225 ml sebanyak 2 kali lagi. Will see dr on 27/12/2012. Harap2 next visit telur semua cukup besar so that dah boleh proceed untuk ovum pick-up (OPU). KOS - RM679.00

Friday, 15 March 2013

SELEPAS SEMINGGU DENGAN GONAL-F

22/12/2012 Dah seminggu aktiviti inject diri sendiri dengan Gonal-F (bertujuan memperbanyakkan serta membesarkan saiz telur dalam ovari). Suppose hari ni Dr akan bagi satu lagi pen Gonal-F dan 1 lagi Injection untuk elakkan telur daripada pecah (Orgulatron kot namanya). Doaku tak putus-putus sepanjang treatment ni agar diberi peluang oleh Allah untuk mendapat zuriat yang soleh dan solehah. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Patut dapat satu lagi Gonal-F tapi dah jadi 2 pen Gonal-F serta 4 pen Orgulatron. Ini kerana telur yang sepatutnya membesar tak jadi besar seperti yang diharapkan selepas 7 hari. Masa scan nampak ada lebih kurang 10 telur tapi saiz baru 1.2 cm. Telur yang diperlukan mesti at least lebih daripada 1.8 cm.

Bermulalah injection Gonal-F lagi 4 kali. This time 225ml each. So bunyi 'tick' pada pen dah jadi 7 kali. Harap2 dengan bertambahnya isipadu Gonal-F akan membantu memperbesar saiz telur dengan jayanya. KOS - RM 3081.00

2ND DAY PERIOD

16/12/2012 Rupanya sehari lepas visit untuk sperm analysis, Cik P pun datang, so kena visit dr hari ni, hari kedua. Dr buat scan - TVS scan nama dia then tengok telur belum ada.Mr Nice Dr bagi pen injection Gonal-F 475 ml sebanyak 2 pen untuk inject pada perut every morning. He did the first injection to show us how to do :

- Pastikan letak pen pada no 150, letak jarum, bunyi 'tick', pusingkan sampai ketat, cabut mincung penutup jarum, tarik tempat tekan pen Gonal-F sampai bunyi 4 kali.
- Cucuk pada mana2 bahagian perut, tekan ubat, kira sampai 10 saat baru cabut injection.
-Jangan lupa b4 inject,lapkan dengan alkohol pada hujung pen tanpa jarum dan tempat nak cucuk. 
-Lap lagi sekali tempat sama after inject and jangan goyang2.

Injection ni berlangsung untuk 7 hari. 1 pen 450 + 75 ml (75 ni dah kat hujung pen). 2 pen jadi 900 + 150 ml. Kana inject 7 hari. Hari ke-7 kena guna dua kali bagi baki 75 + 75. Meaning.....inject 2 kali. Nasib baik jarum injection tu pendek dan halus. Dr also show cara nak cucuk tu mesti selamba jangan teragak-agak. Cucuk aje dengan lajunya. Baru lah tak sakit. Iyo lah tu..hari ni dia yg buatkan,boleh la. Esok2 kena buat sendiri tak tau macam mana rasanya..Good luck to me! KOS-RM 2237.00

MENERUSKAN PERJALANAN....

14/12/2012 Hari Jumaat..Penghulu segala hari. Hari ni ke IVF lab to check sperm quality. Pergi pagi kol 8 lebih, result diberi dalam satu jam. Pergi sarapan dulu sementara tunggu result. Makan laksa penang. Oh, ada rupanya orang jual laksa pagi-pagi. Lepas makan pegi lab balik dan dapat result. Tak paham apa pun pada kertas result tu. Tanya nurse, dia suruh jumpa Dr and the Dr will explain. Aik!

Maka bergeraklah kami ke Hospital.Sampai nurse ingat dah second day period. Eh, taklah. Nak anta sperm analysis je. Jumpa Dr kejap then dia kata mobility sperm agak slow tapi untuk IVF tak ada masalah. Sperm count is excellent. So...may proceed for treatment. Tunggu 2nd day period untuk meneruskan perjalanan ini. KOS-RM100.00