Daisypath - Anniversary

Showing posts with label FET. Show all posts
Showing posts with label FET. Show all posts

Sunday, 30 June 2013

AKTIVITI SEPANJANG 2WW FET


Dearest friends..inilah post aku before spotting pagi tadi..:-(

FET DAY
Balik dari lab tak terus balik rumah.padahal aku dah berazam nak terus balik dan bedrest tapi hubby lapar sangat maka kami pun singgah lunch kat foodcourt berdekatan rumah. Masa ni rasa agak senak pada ari-ari tapi tak ada masalah nak duduk, berdiri atau berjalan. Sampai rumah masuk bilik baring dan layan cerita Korea yang boleh menyebabkan aku ketawa iaitu Full House. Ada 16 episod, cukup lah untuk 4-5 hari. Solat dalam keadaan duduk. Bangun pergi toilet dan solat sahaja sampai petang. Petang ke malam aku dah bangun ke ruang tamu tengok TV sebab banyak research yang kata kalau jalan sikit2 akan melancarkan blood flow pada uterus berbanding hanya berbaring sepanajang hari.

2 WW
AKTIVITI : Bed rest 3 hours on the day of FET. Sambil baring tengok cerita funny. Aku pilih Cerita Korea - Full Hose.  Solat hari pertama dan kedua dalam keadaan duduk. Hari ketiga dah solat macam biasa. Start keluar rumah hari ke lima. Pergi dinner, beli barang. Tapi tak drive sepanjang 2 WW. Jumpa doktor hari ke-3, ke-6 dan ke-10.

MAKANAN: Makan sikit makanan yang dah dicadang nak makan masa 2 WW. Makan sepaket walnut. prun, kurma, susu. Tak makan pun pineapple core seperti yang dirancang. Of coz sebab mama tak bagi..kan tajam..hehe. Makan juga buah delima. Sebenarnya inilah first time aku makan buah delima. Sabo jek lah kan. Sedap gak. Kawan suruh buang biji dan selawat sebelum makan. Aku tak minum kopi atau teh, tak minum ais.

AMALAN : Banyak baca Ya Khaliq, Ya Bari', Ya Musowwir. In fact masa rest 1 jam selepas transfer dalam lab, inilah zikir yang aku baca selain doa dipermudahkan segala urusan. Banyak baca surah Al-fatihah dan hadiahkan pada embryo, baca surah amalan wanita hamil. Solat sunat Dhuha. Banyak berdoa dengan doa Nabi Zakaria. Semampu aku lah aku buat semua ni.

SIMPTOM : Rasa cramp sikit-sikit, tak ada spotting pada panty tapi pada crinone waste yang aku keluarkan ada darah maroon hari ke 11 dan 12. Selain daripada dua hari tu biasanya ada warna pinkish pada crinone waste. Sekali sekala rasa loya. Ada 2-3 hari macam nak demam especially lepas maghrib.

APPOINTMENT : Hari ke-3 (10/6), Dr kata ok. Rahim tebal. Hari ke-6 (13/6) pun ok Dr kata rahim tebal. Hari ke-10  (17/6). Masa ni aku dah naik kerja. Dah mula lasak ke hulu ke hilir. Alhamdulillah ada faint line pada UPT.  Hari ke-17 (24/6) UPT dah makin terang. Aku tanya Dr tak ambil darah untuk beta ke Dr. Dr kata kalau tak terang dia ambil, tapi kalau dah terang tak payah.

Setakat ini Alhamdulillah..keputusannya positif, berkat rezeki Allah Taala serta doa daripada semua. Semoga semua kawan-kawan TTC dikurniakan rezeki zuriat pada tahun ini. Amin...Esok, 1/7/2013 adalah hari penentuan nak tengok sac (sarung baby). Aku sangat berdebar sebab masa IVF fresh Januari lalu stage yang ni pun aku tak lepas. 2-3 minggu mencari sac rupanya kandungan ektopik. Jadi, perasaan aku tak menentu untuk appointment esok.

Namun, perjuangan ini tetap aku teruskan. Aku yakin perancangan Allah adalah yang terbaik. Semoga rezeki berpihak pada kami suami isteri. Jika sungguh murah rezeki kami esok, maka inilah hadiah anniversary paling bermakna sepanjang perkahwinan kami.( Anniversary 2/7- anniversary ke 8 ) Aku hanya mampu berdoa dan bertawakkal pada Allah. Semoga dikurniakan kepada kami zuriat yang soleh dan solehah. Amin.....(habis ayat ni aku g toilet nak mssukkan crinone,ada darah!maroon in colour pada crinone waste,aku rasa deja vu sebab dulu pon macam ni jugak)

Ini post lepas scan ngan dr..
Lepas spotting,aku terus call dr.dr suruh datang klinik pukul 12.then dia scan.patutnya appointment esok sah jadi hari ni.hasil scan dah nampak satu sac beserta budak tecit kat dalam sac.Alhamdulillah...dr cuba dengarkan kat aku heartbeat tapi tak dengar apa pun..perasaan aku?happy tapi tetap saspen.appointment 8/7 depan.permudahkanlah ya Allah..tq pada yg mendoakan..i really appreciate it.u guys are really very nice person..mudah2an dipermudahkan urusan kita semua..amin..

Thursday, 20 June 2013

TWO WEEKS WAIT FET - 2

APA EMBRYO TENGAH BUAT YA?

Aku google on 'embryo development after IVF' dapat satu jadual 'what happens after an embryo transfer'.
Dalam ni ada 2 jenis development. Ada 3 day past transfer dan 5 day past transfer. Aku punya embryo ialah 3 day past transfer. Here it is....

Day Past Transfer (DPT)
Embryo Development (ED)


DPT 1  - ED : The embryo continues to grow and develop, turning from a 6-8 cell embryo into a morula
DPT 2  - ED : The cells of morula continue to devide, developing into a blastocyst
DPT 3  - ED : The blastocyst begins to hatch out of its shell
DPT 4  - ED : The blastocyst continues to hatch out of its shell and begins to attach itself to the uterus
DPT 5  - ED : The blastocyst attaches deeper into the uterus lining, beginning implantation
DPT 6  - ED : Implantation continues
DPT 7  - ED : Implantation complete, cells that will eventually become the placenta and fetus have begun to develop
DPT 8  - ED : Human chorionic gonadotropin (hCG) starts to enter the blood stream
DPT 9  - ED : Fetal development continues and hCG continues to be secreted
DPT 10- ED : Fetal development continues and hCG continues to be secreted
DPT 11- ED : Levels of hCG are now high enough to detect a pregnancy

Selepas melihat ini, terasa alangkah sempurna ciptaan Ilahi....SUBHANALLAH....

Wednesday, 19 June 2013

TWO WEEKS WAIT FET - 1

FET DAY
7.30 pagi kami tiba di makmal. This time around aku bawa sendiri air (bacaan surah yassin) dari rumah.

7.35 pagi embryologist informed that 3 embryos survived 100% the thawing process.
Alhamdulillah, semuanya dengan izin Allah semata mata.. Aku ada bacakan surah Al-Fatihah beberapa hari sebelum prosedur dan tujukan pada emrbryoku kerana aku yakin bahawa embryo adalah sel yang hidup yang turut bezikir kepada Allah. Walaupun pada dasarnya ia belum mempunyai jiwa tetapi ia tetap makhluk Allah seperti kita semua. Akupun mula minum air. Kali ni aku berazam tak mahu bangun kencing, aku nak bertahan jugak. 

8.00 pagi, nurse mula scan rahim dan hasilnya pundi kencing belum penuh lagi. Aku sendiri tengok dalam skrin rahim masih pada kedudukan yang tinggi. Pundi kencing belum berjaya push down rahim. Rahim perlu turun sikit untuk memudahkan prosedur. Aku diarahkan minum air lagi.

8.30 pagi, Dr sampai dan buat scan. Bladder dah penuh, rahim dah turun sikit. Dr still nak tunggu lagi. Masa ni aku memang tak tertahan nak kencing tapi aku gagahkan diri bertahan.

8.45 pagi. Aku dah tak dapat tahan lagi. Aku sendiri tekan button loceng panggil Dr masuk. Dr scan dan dia kata dah ok. Boleh mulakan prosedur. Step by step Dr sebutkan apa dia lakukan sepanjang prosedur.
1 st - ' (nama aku), dr sekarang nak bersihkan vagina ya'
2nd - '(nama aku), dr nak masukkan catherer untuk masuk embryo ya'. Masa ni nurse scan atas perut untuk cari spot pada rahim nak pastikan tempat embryo diletakkan adalah tepat. Bila dah dapat spot yang tepat, embryologist panggil nama aku dan aku kena jawab 'ya'. Ini untuk memastikan akulah 'emak' embryo yang dimasukkan. After 5 minutes, aku nampak pada skrin ada 3 bintik putih yang keluar dari bayangan muncung chaterer. Bintik putih itulah embryo aku. Nurse pun kata 'ok, dah siap'
3rd - '(nama aku), sekarang dr nak keluarkan urin'. Then nurse masukkan salur pada lubang kencing dan keluarkan air kencing. After that dr ingatkan aku tarikh appointment dan ubat-ubatan yang mesti dipatuhi. Aku diarahkan baring selama satu jam baru boleh bangun semula. Semua proses ni siap dalam masa 15 minit sahaja. Jam masa ni pukul 9.05 pagi. Sepanjang prosedur, yang aku tak tahan ialah rasa nak terkencing yang amat sampai tak rasa sakit ke tak proses masuk embryo tu. Alhamdulillah selesai. Lepas satu jam aku pun bangun dan ready nak balik. 

Nurse bagi satu borang. Dalam borang tu tulis aku masukkan 3 embryo dan baki embryo yang tinggal ada lagi 3. Bayaran untuk embryo yang tinggal adalah RM1000 tapi makmal akan hantar surat barulah buat bayaran. Kos FET adalah RM3000. 

Do's and don't sama je masa fresh dulu. No sex during 2WW,no shopping (berdiri atau berjalan kot) more than one hour, boleh naik tangga, jangan angkat benda berat, jangan makan ubat-ubatan selain yang Dr syorkan termasuklah ubat sapu ke, minyak angin ke dan mesti datang appoinment Dr. Appoinment 3 kali iaitu 10/6, 13/6 dan 17/6. Bemulalah 2WW aku.(today dah 12dptfet) Panjang entry ni. Nanti aku sambung lagi. Till then, have a nice day friends!




Saturday, 8 June 2013

FET DONE short update

It was yesterday that I done the FET. The embryologist thawed 1 straw (3 embryos in it) and they are all survived. Alhamdulillah. I still have 3 more embryos to be frozen. Today I am 1dptfet and 'enjoying' my two weeks wait. Too early to know the result, hope the result will be positive for us. Thank you for all the wishes. Pray for me dear friends..:-) I always pray for U all too. Insha Allah...

Thursday, 6 June 2013

FET CD 17

Esok hari FET. Masa jumpa doktor hari tu, tak sure lagi FET 7 hb atau 8 hb. Dr kata kena tengok umur embryo tu dibekukan bila. Kalau dibekukan umur 2 hari (2dt) kena tambah satu hari lagi bagi dia develop jadi 3 hari (3dt) baru boleh lakukan transfer. Macam tu lah yang aku paham, ke salah. Eh! Tak apalah. Then esoknya nurse call confirmkan FET day hari Jumaat, 7 hb.

Hari ni kena lah buat persiapan berpindah. Eh, bukan pindah rumah. Pindah bilik je. Dari bilik atas ke bilik bawah. Senang masa 2 WW tak payah nak naik turun tangga macam fresh IVF bulan Januari dulu. Masa tu tak terpikir pulak nak buat bilik bawah tu tempat 2 WW, macam-macam benda dalam tu. Dah macam stor.
Perasaan takut takut tu ada juga rupanya. Ingatkan dah second time dah master dah perasaan tu. Cuma kurang sikit dari dulu. Memori tentang rasa sakit masa transfer pun samar-samar je. Yang boleh ingat ialah sakitnya boleh ditahan lah.

Syukur pada Mu Ya Allah mengizinkan aku sekali lagi untuk mencuba. Sesungguhnya semua yang baik datang daripada Mu, yang buruk itu datang dari kelemahan hamba Mu ini. Permudahkanlah urusanku esok hari Ya Allah..Amin..

Monday, 3 June 2013

FET CD 14

Alhamdulillah..uterus lining menunjukkan ketebalan 0.79cm. Walaupun tak sampai 10cm Dr kata untuk FET 0.75cm is good enough. Lagipun hari ni baru CD 14. Dr tetapkan 7/6/2013 hari transfer (CD18). Meanwhile adalah lagi 4 hari untuk tambah ketebalan uterus.

Untuk esok pagi aku dah start kena insert Crinone, makan Duphaston, Progynova, Aspirin dan Asid Folik. Duphaston dan Progynova 3 kali sehari. Walaupun this time around bebas dari cucuk mencucuk, 'kesihatan' embryo yang membimbangkan. Aku ada enam frozen embryo. Dr kata lab akan thaw 1 straw. 1 straw ada 3 embryo. Dr kata lagi harap-harap 1 straw dah cukup. Maknanya 2 atau 3 kena survive. kalau hanya 1 survive, Dr kata terpaksa thaw straw terakhir, huhuhu...kalau boleh tak mau lah sampai kena thaw semua. Mana lah tau kan kalau this cycle tak menjadi at least ada satu straw lagi. Kalau tidak, nak kena start over again fresh IVF? Hadoi...satu hal mahal, satu hal lagi sakit lebih daripada FET.

Lain orang lain cabarannya, ini dah bahagian kita masing-masing. Saling doa-mendoakan antara kengkawan TTC atau bukan TTC pun salah satu sebab kita berjaya hamil..Insha Allah. Bukankah doa kita pada orang lain akan berganda-ganda berbalik doa itu pada diri kita. Sweet kan.

Tiba-tiba teringat words Dr masa aku ektopik dulu. 'I nak sambut first baby u, I juga akan sambut second baby u'. Syahdu tul. Terngiang ngiang lagi sampai sekarang. Amin Dr..hehe.
Kos hari ni RM1097.

Sunday, 2 June 2013

FET CD 13

Esok check up uterus lining ,tebal ke nipis ke. Belum tau lagi. Makin dekat makin suspen. Rasanya normal lah suspen tu. Ni dah nak start over again fasa suspen nak pegi spital, fasa sampai ngantuk-ngantuk tunggu turn jumpa doktor, walaupun biasanya yang ngantuk tu en hubby (penah sekali snap gambo dia tidoq while waiting)..

But most of all, ramai kata FET lagi relax dari fresh IVF. Mungkin sebab tak de cucuk cucuk sendiri ubat tu. Makanan yang masih diamalkan hingga sekarang sejak decide nak buat FET ialah susu (no specific brand, aku belasah je asalkan susu untuk bakal ibu..) dan prune. Makanan yang dielakkan ialah ais, kopi dan teh serta beberapa sayuran dan buah-buahan kategori sejuk.

Itu je! Vitamin tak makan, supplement apa pun tak makan. Tapi makanan lain aku assume ada dah segala tok nenek vitamin tu. Mungkin psikologi aku kata tak nak stress nampak banyak ubat. Sedangkan nak ingat makan ubat sebijik ke dua bijik pun aku ala ala fail, lagi nak telan berbagai bagai. Tu tak masuk time makan ubat lagi tu. Kadang-kadang lari sejam dua, ntah apa-apalah aku ni.

Maka, aku simpulkan persediaan aku untuk FET adalah sederhana dan tak terlalu berdisiplin macam masa fresh dulu. Aku nak diri aku cool sebenarnya. Good luck untuk aku esok, hanya kepada Allah aku bertawakkal. Amin...

Friday, 31 May 2013

FET CD 11

Rutin harian aku makan asid folik dan progynova. Progynova tu 1 papan ada 28 biji kena makan 3 kali sehari. So hari ni dah habis sepapan aku telan dan nak start dengan papan yang baru.(dah macam kilang papan).Sebenarnya ubat ni kena letak dalam fridge tapi aku ni kan bukannya sentiasa tiap kali pukul 7pagi, 3 petang dan 11 malam ada kat sebelah fridge.Jadi aku dengan selambanya kadang-kadang tu masuk handbag bila jalan-jalan,letak kat bilik time aku layan korea dan di mana-mana sahaja asalkan tak kena cahaya matahari. Mungkin sebab benda tu ubat, bukan injection macam dulu dulu so aku tak berapa menjaga lah.

Maka pagi ni aku pun ambil papan yang baru (dari kotaknya,yang aku bawak ke hulu ke hilir tu kotaknya ntah mana ntah) dari fridge baru lah perasan tulisan nurse 2 biji, Ya puan puan, 2 bijik! Maknanya sepanjang 10 hari yang lalu aku dah salah dose lah kan. Nggeeeeeee....Cepat cepat message dr tentang hal ni. End of message perkataan aku ....Tak apa ke Dr? Shortly after 5 minutes Dr balas...tak apa...ngeh3...so start hari ni makan lah 2 bijik. Tu lah cerita buduh aku kerana tidak mengikut kempen kerajaan iaitu rajin-rajinlah membaca.

Day 14 iaitu Isnin ni 3/6 dah appointment Dr. Harap-harap beza sebijik ubat tak effect proses penebalan dinding rahim aku. Kalau effect gak, salah siapa tu?hehe...

Tuesday, 21 May 2013

FET - CD 1

Jangkaan aku meleset.
Aku target period 25 hb tapi...
Aku period tadi..
Ya, pukul 10 malam tadi..
Maknanya bermula lah CD 1 hari ini..masalahnya nak mula makan ubat pukul 11 malam ni atau esok 7 pagi.
Kalau esok dah CD 2. (Ubat ni kena makan macam shift aku keje kilang pas spm dulu dulu..pukul 7, pukul 3 dan pukul 11)
Dr kata hari tu makan progynova tu CD 1, jadi aku putuskan untuk makan ubat tu malam ni pukul 11. Moga-moga permulaan hari ini membawa sejuta rahmat untuk menemukan aku dengan rezeki zuriat. Amin Ya Allah...doakan aku berjaya mengharungi treatment kali ini ya! :-)
Rabbi laa tazarni fardawwaanta khoirul warithin..
Rabbi habli min ladunka dzurriatan thoiyyibah Innaka sami'uddu'a..
Amin Ya rabbal 'alamin..

Saturday, 18 May 2013

IN 3 WEEKS TIME

In 3 weeks time...
I'm going to proceed FET, insha Allah..
Supposedly, period should come on 25th this month...
Gonna see doctor on day 14..
Frozen Embryo Transfer on day 18...
Am I ready?
The roller coaster feelings..
The cramp...
The negative whisper..
The mental torture..
The nervous...
The drugs...
The result..
The boss.....erkkk!! The boss??

Ya. Boss. Boss sapa? Boss hang lah! Boss sapa lagi.
Yang ni belum kira lagi! Bulan Januari aku dah cuti 14 hari @ 2 minggu ye kawan2...
Bulan Februari yang aku buat D n C tu dah cuti lagi 10 hari..
Dan bulan March yang aku bedah ektopic pregnancy tu cuti 30 hari @ sebulan..
Tepat 1/4/2013 aku naik kerja lepas cuti bedah, maknanya aku full kerja sebulan..
Bulan Mei pun aku full kerja sebulan..
Bulan Jun (lebih kurang mula FET 6/6/2013) aku cuti lagi seminggu..
Rasanya apa patut bagitau boss???
Adakah boss akan memahami atau tidak?
Patutkah aku medical leave begitu saja then naik kerja baru bagitau boss?
Atau patutkah aku kata pada boss begini
"saya cuma cuti seminggu, boss ada berlambak staf, saya anak seorang pun belum ada!"
 :-) :-)
*hamboii..cakap belakang buleh la..

Tuesday, 7 May 2013

MADE OF GLASS

Made of glass - sesuai for those endergone Fresh IVF or Frozen Embryo Transfer and IUIs..sebab? kita taknak buat apa apa saja yang dipercayai akan menyebabkan risiko terhadap penempelan embryo dan seterusnya membesar menjadi baby yang sihat. Paling ditakuti adalah miscarriage disebabkan risiko yang kita elakkan itu.(hati pun jadi made of glass juga,kalau once broken consider sold senang,ini takkkk)

Today,I realize yang hidup kita sebenarnya saling melengkapi.Sebab tengok betapa susahnya I nak dapat zuriat,my closest friend yang tengah lelah pregnant anak kelima dalam keadaan tak berapa larat kata tengok I yang struggle nak zuriat bagi dia kekuatan untuk carry the baby..membuatkan dia bersyukur dan redha setelah melihat kita yang ttc ni berhadapan macam macam dugaan untuk dapat permata hati.Kita pulak bersemangat nak ada zuriat tengok mereka.Bukankah ini saling melengkapi.

So guys, cheer up!Rupa rupanya kita dipilih Allah untuk jadi inspirasi pada yang lain. Mudah mudahan giliran kita akan tiba juga. Bila dan bagaimana?Kita tawakkal pada Allah.

Sunday, 28 April 2013

FET TIPS

Since I will go for FET this June, I started searching for tips to increase the success rates of FET. Here are some of them :
1. Do acupuncture - aku tak buat pun yang ni masa Fresh IVF and rasanya tak sempat jugak untuk FET
2. Eat pineapple core - pun aku takde buat ni masa Fresh IVF and i ask around to closest friend rasanya dalam masyarakat kita nanas ni tajam. Tapi pineapple core ni yang dok ditengah-tengah nanas tu. Tajam jugak ke..entah tak tau.Yang ni boleh cuba untuk FET. (in fact, omputeh yang makan ni makan masa 2WW! bukan b4 FET pun)
3. Eat walnuts and pure grape juice during 2WW - sama macam pineapple core tapi yang ni macam less risk,so bolehlah aku amalkan masa  2WW FET nanti
4. Stop caffeine and ice or overly cold water - ais aku tak minum, cold water ada sikit-sikit so harus dihentikan mulai hari ni. Kafein lak alahai,,,,susahnya, aku dah lah peminum tegar kopi. Kadang tu, terminum sikit masa wat untuk hubby. Dengar kata teh ngan milo pun ada kafein sikit. Sudahnya aku dah jarang order air sebab tak banyak choice. Takkan nak minum horlick je setiap kali.
5. Kept socks on and wear blanket or sweat shirt over the belly - yang ni aku tak buat pun masa 2WW Fresh IVF, insha Allah boleh diamalkan masa FET.
6. Stay cheerful and watch a lot of comedies while 2WW - tak buat gak dulu. Risau lebih dari cheerful. Try buat masa FET
7. Eat warm food and warm water or room temperature food and water - yang panas sangat pun jangan apatahlagi yang sejuk sangat. Cuba buat nanti. Insha Allah..

Dan puan omputeh ni kata diorang pun tak tau tips mana yang berkesan, tapi diorang berjaya conceive. Yang pasti, Kun Faya Kun....apabila dikatakan Jadilah! Maka Jadilah ia - surah Yaassin. Semuanya kuasa Allah semata-mata. Amin Ya Allah..permudahkanlah Ya Allah..

FASA PRA-FET 4

Semalam message Dr perlu ke jumpa Dr kat klinik kalau progynova Dr dah bagi. Then tanya dia pasal asid folik sebab dia cakap masa bulan plan nak mengandung baru start makan. Maknanya makan sekali dengan progynova. Tapi masa buat Fresh IVF dulu rasanya awal lagi dah makan asid folik tu.

Then Dr kata makan asid folik sekarang dan makan progynova start 1st day period bulan 5. FET pada CD17 atau CD18. Mak aih, dah makin ke depan tarikhnya (awal 2-3 hari jek pun. hahah).Before this dia kata makan progynova 2nd day period bulan 5, FET CD 21. Makin berdebar la kalau macam ni..It's up to us actually..nak berdebar ke, nak cool ke..mind set yang penting.. Doa, tawakkal dan jangan putus asa berusaha. Itu yang penting.

Bak kata Sochiro Honda (betul ke camni ejaan nya).Ala...yang wat keta Honda yang anggun tu, motor honda cup terasuklah jugak kot. "Anda hanya melihat 1% kejayaan saya, tetapi anda tidak melihat 99% kegagalan saya"..So..sesapa yang nak go through IVF ni perlulah menjadi seorang yang Berani Gagal!....
*tak cukup berani gagal..cakap je tau..hukhuk

Wednesday, 24 April 2013

FASA PRA - FET 3

Hari Ahad message dr tanya boleh tak proceed 2nd cyle. The answer is yes. Tiba-tiba rasa macam on  off perasaan sebabnya masanya yang patut bulan July dah jadi bulan Jun (beza sebulan je pun..emo lebih..)
Dr suruh jumpa dia before second cycle bermula. Bermula sekali lagi perasaan yang 'dulu' tu. Bezanya dulu tak tau apa-apa sangat just follow with the flow. This time, more reading, more sharing (baru je) tiba-tiba macam banyak sikit pengetahuan tentang FET. Apa-apapun doaku hanya satu. Semoga Allah menggantikan kehilanganku dulu dengan yang lebih baik. Amin Ya Allah...

For the time being, aku just beli prune and susu enfamama semalam. Asid folik belum start makan lagi sebab after operation pernah tanya doktor katanya bulan plan nak mengandung baru makan. So, next moth lah kan.  Makin buat diri ready sebenarnya makin suspen. Nak buat biasa macam dah tak boleh sebab dah kena ready. Ha...berbelit-belit aku cakap. Tarik nafas, lepas..tarik nafas, lepas...tarik nafas, lepas...cool sikit. :-)


Monday, 22 April 2013

FASA PRA - FET 2

Message Dr tanya boleh tak buat frozen ET 2nd cycle instead of 3rd cycle. Sebab taknak sampai bulan puasa. Dia kata boleh. Jumpa Dr sebelum period cycle kedua. Berdoa sangat-sangat agar FET ni membuahkan hasil. Amin Ya Allah..hamba-Mu hanya mampu berusaha dengan izinMu. Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi.

Sebenarnya tak mudah juga FET ni walaupun tak involve dah segala injection kat perut setiap hari nak rangsang ovari keluarkan telur. Tak perlu berdepan dengan OPU (Ovum Pick Up) tapi ada risiko lain seperti embryo yang disimpan sejak 31/12/2012 tu perlu lalui dan survive dalam proses thawing (cairkan ke kot) after dibekukan sekian lama. Ada juga embryo yang tak survive dan end up tak dapat dibuat transfer. Semuanya bergantung pada rezeki Allah semata-mata.

Itu satu bab. Bab diri si 'ibu' pulak, sepanjang proses nak FET kena makan ubat nak tebalkan dinding rahim at least 10 mm, kalau tak cukup tebal lining uterus ni pun tak boleh buat juga.Tangguh next cycle pulak. Sekali lagi, rezeki Allah semata-mata. Usaha, Doa dan Tawakkal. Mudah-mudahan dengan izin Allah kita semua beroleh rezeki zuriat tahun ini. Insha Allah..Amin...

* My dear embies, hanging tough okay...mmuaaahhh!

Sunday, 21 April 2013

FASA PRA - FET

Semalam ada message Dr bagitau " I get my first period today".Then pagi bangun tido Dr reply "ada berapa embryo lagi tersimpan". Errkkk! Dia saja tanya ke atau dia ingat aku dah nak buat FET. Salah aku ialah tak masukkan ayat 1st cycle dalam message tu. Aku jawab " ada 6.tp kena tunggu 3rd cycle kan. Ini baru first cycle dr. tapi kalau 3rd cycle mcm kena bulan puasa je dr. mcm mana ya. 2nd cycle bulan 5 tak boleh ke dr. tq" - Biasalah message kemusykilan aku haruslah panjang berjela.hahaha. Still waiting for reply.

Suka suki aku jek kan nak buat 2nd cycle. helooooo..dah baik ke operate hang tu?Memandai jek

Aku dah mula berkira-kira. Period aku selama ni cycle nya sesuka hati tapi range between 30 - 40 days. Maknanya kalau bulan ni 20 hb, bulan depan 25, bulan lagi satu 30. Macam tulah. Yang 30 tu maknaya 30 Jun. 1 Julai kira CD2 dah satart makan progynova 3 kali sehari. Kul 7 pagi, 3 ptg and 11 malam.10 Julai dah 1 Ramadan aku baru terkedek-kedek  CD9. Ada lagi 12 hari to go until CD21. Takkan tak puasa 12 hari. Fengsan makcik nak menggantinya. Pastu nanti bed rest pulak sepanjang puasa, tak meriahlah ramadan aku tahun ni..Huhuhu.

Kalau Dr kata 2nd cycle boleh, aku on. Kalau tak lepaskan ramadan, lepas raya kang la baru proceed. Meantime, keje aku menggoogle do's and don't during FET. banyak yang omputeh punya lah. Nanti dah lapang-lapang aku update.

Saturday, 20 April 2013

HARI YANG DINANTIKAN TELAH TIBA

Ulang balik je tajuk nya - hari yang dinantikan telah tiba. Alhamdulillah, I get my first period today as I wish. No pain for the time being. I read a lot about getting period after ectopic operation. Some had pain, some were not. As for me, everything seems okay.

Tengah berkira-kira tarikh FET next 3rd cycle.Macam kena bulan puasa je. Boleh ke buat bulan puasa ni. Confuse sekejap. Kena minta pendapat Dr nanti. Anyway, sangat-sangat happy period hari ni. So, siapa kata TTCian hanya akan rasa sedih bila period datang, ada juga period yang menggembirakan terutama for those yang undergoing treatment sebab ia seperti penentu pelbagai perkara dalam sesuatu jenis rawatan.

Thursday, 18 April 2013

FASA PEMULIHAN

Fisrt time start entry tanpa back dated date (betoi ke). From this entry and next semuanya cerita sebenar bukannya flashback macam entry sebelum ni.

Sama macam tajuk, aku sekarang dalam fasa pemulihan-semualah-fizikal, mental, emosi. Menyediakan diri untuk treatment seterusnya - sepatutnya 3rd cycle adalah lebih kurang 15 Jun. Kalau ikut tarikh ni, day 2 pada 16 Jun dah start kena makan progynova yang Dr bekalkan masa tarik benang jahit operation hari tu. Dan kena message Dr gtau dah start makan progynova. Day 14 jumpa Dr untuk tgk lining uterus dah tebal seperti yang sepatutnya atau tak untuk proceed Frozen Embryo Transfer (FET). Kalau ok Day 21 around 6/7 dah boleh proceed FET.....

Itu perancangannya tapi now dah jadi berangan sebab since operation 1/3/2013 belum ada tanda-tanda period nak datang. Jadinya, jadual yang dirancang ni agak lari sikit la nanti. Hope for the best! Kadang-kadang rasa lawak pun ada. Masa peknen dulu punya gelabah keluar darah, sekarang dah tertunggu-tunggu pulak. "Sesuatu yang kamu suka mungkin tidak baik untuk kamu, sesuatu yang kamu benci mungkin baik untuk kamu..." Ingat tuh!