Daisypath - Anniversary

Monday, 3 June 2013

FET CD 14

Alhamdulillah..uterus lining menunjukkan ketebalan 0.79cm. Walaupun tak sampai 10cm Dr kata untuk FET 0.75cm is good enough. Lagipun hari ni baru CD 14. Dr tetapkan 7/6/2013 hari transfer (CD18). Meanwhile adalah lagi 4 hari untuk tambah ketebalan uterus.

Untuk esok pagi aku dah start kena insert Crinone, makan Duphaston, Progynova, Aspirin dan Asid Folik. Duphaston dan Progynova 3 kali sehari. Walaupun this time around bebas dari cucuk mencucuk, 'kesihatan' embryo yang membimbangkan. Aku ada enam frozen embryo. Dr kata lab akan thaw 1 straw. 1 straw ada 3 embryo. Dr kata lagi harap-harap 1 straw dah cukup. Maknanya 2 atau 3 kena survive. kalau hanya 1 survive, Dr kata terpaksa thaw straw terakhir, huhuhu...kalau boleh tak mau lah sampai kena thaw semua. Mana lah tau kan kalau this cycle tak menjadi at least ada satu straw lagi. Kalau tidak, nak kena start over again fresh IVF? Hadoi...satu hal mahal, satu hal lagi sakit lebih daripada FET.

Lain orang lain cabarannya, ini dah bahagian kita masing-masing. Saling doa-mendoakan antara kengkawan TTC atau bukan TTC pun salah satu sebab kita berjaya hamil..Insha Allah. Bukankah doa kita pada orang lain akan berganda-ganda berbalik doa itu pada diri kita. Sweet kan.

Tiba-tiba teringat words Dr masa aku ektopik dulu. 'I nak sambut first baby u, I juga akan sambut second baby u'. Syahdu tul. Terngiang ngiang lagi sampai sekarang. Amin Dr..hehe.
Kos hari ni RM1097.

10 comments:

  1. InsyaAllah semoga semua urusan dipermudahkan..

    ReplyDelete
  2. I doakan semua berjalan lancar kak! :-)

    ReplyDelete
  3. ameen..mudah-mudahan tercapai hasrat Dr tu ye :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..tu lah dr je pandai psiko kita..insha Allah..tq umie

      Delete
  4. Yani pun doakan semuanya berjalan lancar...amin!

    ReplyDelete
  5. Tq Yani..insha Allah..amin..

    ReplyDelete
  6. nuriz, smoga smuanya berjalan lancer..dan ade rezeki tuk nuriz kali ini.. aminnnnnn
    senyum2 slalu ye..klu kurang stress lagi bagus..ehhee

    ReplyDelete
  7. Tq Su,terus senyum baca komen Su,berkesan sungguh. Betul tu, jauhi stress.Insha Allah, amin...

    ReplyDelete