Daisypath - Anniversary

Monday, 22 July 2013

8 WEEKS 1 DAY UPDATE

Aku suka cek kalkulator IVF nak make sure dah berapa minggu sepatutnya baby. And dah 2 kali check-up saiz baby tak sama dengan minggu yang sepatutnya. Ada sekali check-up tu kat kalkulator ivf 6 weeks 5 days tapi scan doktor baru 6 weeks 1 day. Tu takpe lagi. Ada yang next appointment pulak kat kalkulator ivf 7 weeks 3 days tapi scan masih 6 weeks 1 day. Macam takde development. Heartbeat ok. Risau jugak hati ni. Tapi doktor kata mungkin masa scan tu baby tak betul-betul tegak tu yang tak dapat ukur betul betul.

Then scan last week barulah matching scan dengan kalkulator ivf. kalkulator kata 8 weeks 1 day, scan pun menunjukkan 8 weeks 1 day. Alhamdulillah. Semuanya kuasa Allah kan. Hanya kepadaNya aku berserah semoga dikurniakan kesihatan kepada aku dan baby..Amin..

Sunday, 14 July 2013

STILL 6 WEEKS UPDATE?

Begitulah tajuknya..Appointment demi appointment akhirnya Jumaat lepas (12 Julai ) barulah Dr benarkan appointment seminggu sekali. Tak seminggu sangat lah. 6 hari sebenarnya. Next appointment adalah 18 Julai hari Khamis. Kenapa masih 6 weeks update? Sebabnya masa aku perasan aku dah 7 weeks, scan baby menunjukkan baru 6w1d saiznya. Maka, kalendar IVF dengan scan dr adalah tidak sama langsung. Tapi tak lah bermakna kalendar tu tak boleh digunakan.

Sepanjang minggu lepas macam-macam hal jadi. Lepas yang sarung baby tak bulat then kena ambil injection pregnyl 4 hari sekali tu, next visit tu sarung baby dah bulat dah. Tapi jantung baby pulak perlahan..alahai...saspen lagi. Aku tanya dr. masa yang sarung baby tu tak bulat bukan ke kita dah dengar heartbeat baby laju. Dr kata, ohh... masa tu saya tak asingkan bunyi bloodflow. Sebab tu bunyi laju je. Kali ni dah asingkan bunyi bloodflow then baru dengar heartbeat yang betul and its a little bit slow. Aku dah sedih lah. Termonyok sekejap muka.

Then dr kata kadang-kadang awal awal memang slow nanti few days dia catch up balik. Then, the next four days ( last Friday ), heartbeat baby dah ok. Alhamdulillah..Tu yang dapat appointment ada jarak sikit tu. Apa yang boleh aku simpulkan ialah, setiap check-up ada saspen yang tersendiri, tapi aku berkali-kali ingatkan diri aku, semuanya rezeki Allah..Aku berdoa semoga dipermudahkan segala urusan..Amin.. 

Wednesday, 3 July 2013

6 WEEK UPDATE

Ikut kalendar IVF aku hari ni dah 6 weeks, ikut dr tak tau lah..lebih kurang sama kot.Around 3 pm, ada setompok maroon blood sebesar syiling 50sen - syiling saiz lama yang besar tu,terus rasa panik.msg dr then he called.dr tanya app bila,aku kata isnin depan,dia kata lama lagi,so kalau rasa susah hati datang cek up hari ni.

Aku pun pegi hospital.sampai turn dah pukul 7,dr cek dia kata sarung baby tak cantik sangat sebab ada angle,patutnya bulat betul.then dr dengarkan heart beat baby,......first time dengar heart beat terus rasa indah sangat,tak tau nak ungkapkan dengan kata2,...Subhanallah....Maha Sempurna kejadian Allah..

Dr bg injection pregnyl,jumpa balik 7hb.maknanya lepas ni 4 hari sekali aku kena ambik injection.kalau tak seminggu sekali je. Apa yang boleh aku katakan ialah aku berada dalam fasa yang kritikal..aku perlu lebih rehat dan relsks,.mudah2an Allah permudahkan perjalananku..Amin..