Daisypath - Anniversary

Showing posts with label DnC. Show all posts
Showing posts with label DnC. Show all posts

Tuesday, 2 April 2013

PELIK TAPI BENAR

Sepanjang berpantang lepas D n C bleeding berlarutan samapai hari ke sepuluh. Message Dr bagi tau nak beli Gamogen boleh tak. Dia balas tak boleh. Tapi masa tu aku dah terbeli pun. Nasib baik beli yang starter pack. Hubby la yang makan nampaknya. Ingat nak cepatkan baik bleeding tu.

4 hari lagi jumpa Dr after D n C. Check-up biasa I suppose. Tapi debaran tetap ada. Sebabnya? Untill hari check-up pun masih bleeding lagi. Is there something wrong with me. survey2 rata-rata orang yang buat D n C semua seminggu paling lama bleeding. Aku dah dua minggu dah. Risau betul.

27/2/2013 Appointment Dr after D n C. Mintak pegi petang. Masuk bilik Dr dia tanya ada loya-loya atau muntah tak. Dr ni buat lawak ke.Inform Dr darah tak kering lagi dan macam darah baru. Dia buat TVS scan dan bagitau darah lama. Dia suruh buat urin test dan tiba-tiba double line jugak. Aku tak rasa apa yang pelik sebab ada terbaca dalam internet yang hormon Beta HcG tu masih ada walaupun kita gugur. Siap cakap pada Dr memang ada kan saki baki Beta Hcg. Dia cakap memang ada tapi line dia tak terang macam ni. Line ni menunjukkan U still mengandung. Tapi di luar rahim. Macam ada batu besar terhempap atas kepala ni. Bingung, takut, bimbang, kecewa semua ada.

Memang ada sakit sebelah kiri perut sepanjang 'pantang' hari tu. Tapi tak sangka pulak masih mengandung. Dr bagitau lagi kalau betul baby ada di sebelah kiri tiub, tiub sebelah kiri terpaksa dipotong. Ya Allah....beginikah berakhirnya usaha TTC ku...Dr ambil darah untuk tengok perbezaan Beta HcG selang dua hari. 1/3/2013 kena datang lagi untuk ambil darah. Kalau confirm Beta HcG menunjukkan aku masih mengandung, aku mesti dibedah segera. Kalau tidak dikhuatiri tiub pecah boleh menyebabkan pendarahan dalaman dan boleh membawa maut. Ya Allah... selamatkanlah aku.

Perasaan bercampur-baur. Yang nyata sangat sedih. Rasanya sedih D n C tak berakhir lagi. Rasa kehilangan baby dan terpaksa D n C belum reda ditambah dengan rasa lost nak kena buang baby dan tiub. Sedih dan pilu bertimpa-timpa. Ampunkan dosaku Ya Allah. Andainya rezekiku hamil berakhir di sini, aku redha. Namun aku memohon perlindungan dan keselamatan dariMu serta mudah-mudahan Kau gantikan kehilanganku ini dengan sesuatu yang kebih baik. Amin....

Saturday, 30 March 2013

D n C JUA AKHIRNYA....

13/2/2013 Sampai hospital pukul 8.30, terus beritahu nurse hari ni nak D n C. Dah siap dokumen, beratur then nurse kata Dr nak scan dulu. At 10.00 Dr buat TVS dan sah tak ada lagi baby sac. Dr arahkan buat admission, nurse bawak masuk wad 2 katil (even masa daftar minta 4 katil) rehat dulu sementara tunggu prosedur pukul 1. Masa tu baru pukul 11. Boring, berdebar, sedih tapi redha..semua ada. hubby turun then nurse sampai suruh tukar baju. Call hubby. Hubby naik hantar sampai depan OT. Thanks sayang. Love u so much. Before that, kat wad nurse tanya macam-macam makan apa, sejarah kesihatan, ambil tekanan darah, ada allergic ke tak dan sebagainya.

Sampai OT sejuk nya tak tertahan. Tengah tunggu boleh pulak nurse dengan Dr bius cerita pasal post mortem pasal 'one lost patient'. Eeeee...seram pulak dengar. Then nurse selimutkan dengan selimut panas. Best. Tunggu tak sampai setengah jam Dr sampai. Terus disorong ke bilik OT Bilik A. Tawakkal pada Allah. Macam-macam baca. Istighfar, selawat segala lah. Dr kata nak bius bagi tidur ni, mengucap ya. haha. Lepas tu tido tak sedar apa. Sedar-sedar dah kat wad dalam pukul 3 petang. Makan minum, muntah. Sampai nurse kena tukar cadar.

Dekat maghrib mama n family datang. Baru boleh makan roti jagung yang 70 sen tu separuh dan minum air masak. Pukul 7.00 discharge. Dalam kereta muntah lagi. Kesian hubby kereta kotor. Lebih kurang 10 malam baru boleh makan sup. Kuat betul ubat bius ni. Dr bagi cuti sampai 22/2/2013 Jumaat. 10 hari cuti.
KOS - RM2165.00

Friday, 29 March 2013

HARI PENENTUAN

6/2/2013 Rabu. Lepas magrib bertolak ke hospital. Sampai around kul 8 malam. Sampai je, sunyi je klinik Dr. Call Dr then dia kata klinik malam hari Selasa ngan Khamis jek. Oh.. tak tau la pulak. Mungkin penah tau tapi dah lupa. Jadi dia kata kita jumpa esok ya. Aku pun ok lah.

Pergi toilet kejap. then Dr call tanya ubat ada lagi tak. Untuk esok ada. Dia kata ok.

Kami pun nak beredar. Tunggu hubby kat lobi sementara dia ambik kereta kat parking. Then, Dr call lagi. Dia kata tunggu dalam 20 minit dia sampai. Aku kata takpe lah, esok kami boleh datang lagi. He said, kesian u dah sampai. Takpe, nanti I datang. Tunggu saja.

Dr sampai, then masuk buat TVS. Dengan sedihnya dia kata sarung baby memang tak nampak. Ni dah terlalu lama. sepatutnya dah nampak. Ada 3 ruang tapi tak bulat. Tak sempurna atau mungkin dah rosak. He simply told hubby 'dah ada, tapi tak jadi'. Dia kata kalau test urin mesti dah samar2. Tapi bila test urin, mula-mula memang samar tapi after two minutes, strong positif. Kami pun confuse. Cadangan Dr hari Jumaat ni DnC. tapi disebabkan strong positif tangguh minggu depan 13/2/2013. Dr suruh teruskan ubat macam biasa dengan anggap baby ada lagi. Sedihnya....

Sejak hari itu, tak ada satu hari pun yang berlalu tanpa air mata. Hanya Allah yang Maha Mengetahui kepiluan hati aku. KOS-takde........ubat hari ni pun percuma Thanx Doc.

12/2/2013 Petang ni test lagi sendiri urin, still strong positif juga. Ya Allah, serba salah betul. Ya Allah, jika masih belum rezeki kami, kami redha dengan ketentuanMu. Aku yakin setiap yang berlaku ada hikmahnya. Hanya Engkau Yang Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui. Namun, jika ada tunjukkanlah pada esok hari agar kami tidak melakukan kezaliman ke atas makhlukMu. Amin...

Jauh di sudut hati aku masih mengharapkan keajaiban walaupun sakit setiap hari. Ampunkanlah dosa-dosaku Ya Allah... Amin......