Daisypath - Anniversary

Showing posts with label Cerita IVF saya. Show all posts
Showing posts with label Cerita IVF saya. Show all posts

Friday, 15 March 2013

2ND DAY PERIOD

16/12/2012 Rupanya sehari lepas visit untuk sperm analysis, Cik P pun datang, so kena visit dr hari ni, hari kedua. Dr buat scan - TVS scan nama dia then tengok telur belum ada.Mr Nice Dr bagi pen injection Gonal-F 475 ml sebanyak 2 pen untuk inject pada perut every morning. He did the first injection to show us how to do :

- Pastikan letak pen pada no 150, letak jarum, bunyi 'tick', pusingkan sampai ketat, cabut mincung penutup jarum, tarik tempat tekan pen Gonal-F sampai bunyi 4 kali.
- Cucuk pada mana2 bahagian perut, tekan ubat, kira sampai 10 saat baru cabut injection.
-Jangan lupa b4 inject,lapkan dengan alkohol pada hujung pen tanpa jarum dan tempat nak cucuk. 
-Lap lagi sekali tempat sama after inject and jangan goyang2.

Injection ni berlangsung untuk 7 hari. 1 pen 450 + 75 ml (75 ni dah kat hujung pen). 2 pen jadi 900 + 150 ml. Kana inject 7 hari. Hari ke-7 kena guna dua kali bagi baki 75 + 75. Meaning.....inject 2 kali. Nasib baik jarum injection tu pendek dan halus. Dr also show cara nak cucuk tu mesti selamba jangan teragak-agak. Cucuk aje dengan lajunya. Baru lah tak sakit. Iyo lah tu..hari ni dia yg buatkan,boleh la. Esok2 kena buat sendiri tak tau macam mana rasanya..Good luck to me! KOS-RM 2237.00

MENERUSKAN PERJALANAN....

14/12/2012 Hari Jumaat..Penghulu segala hari. Hari ni ke IVF lab to check sperm quality. Pergi pagi kol 8 lebih, result diberi dalam satu jam. Pergi sarapan dulu sementara tunggu result. Makan laksa penang. Oh, ada rupanya orang jual laksa pagi-pagi. Lepas makan pegi lab balik dan dapat result. Tak paham apa pun pada kertas result tu. Tanya nurse, dia suruh jumpa Dr and the Dr will explain. Aik!

Maka bergeraklah kami ke Hospital.Sampai nurse ingat dah second day period. Eh, taklah. Nak anta sperm analysis je. Jumpa Dr kejap then dia kata mobility sperm agak slow tapi untuk IVF tak ada masalah. Sperm count is excellent. So...may proceed for treatment. Tunggu 2nd day period untuk meneruskan perjalanan ini. KOS-RM100.00

PERJALANAN BERIBU BATU BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA..

17/11/2012 First visit, first check-up.Mr Nice Dr scan, everything look okay, "telur ada, cuma tak dapat senyawa secara natural" katanya. Mr Nice Dr just gimme folic acid utk kesihatan baby. Dia pesan untuk visit 2nd day period. Dia juga pesan minta kami ke IVF Clinic untuk check sperm quality b4 datang visit to make sure that sperm is not a problem so he can concentrate on me.It end here untill 2nd day period. Perasaan? Mcm belum ada perasaan sangat. Beberapa penerangan yang tak paham tapi tak tanya. Nanti lah, dah confirm masa next visit baru tanya kot. KOS- RM255.50