Daisypath - Anniversary

Wednesday, 29 January 2014

STILL FRAGILE

Alhamdulillah..CTG is done.Riki2 kat nurse, katanya ok tapi kena tunggu jugak doktor kata apa..

Then dr kata ok tak perlu datang hari2 untuk buat CTG,tapi datang selang 2 hari iaitu Sabtu ni.

Aku nampak ranking CTG semalam 90 - 170, hari ni 110-180.google dapat bacaan normal 140-160.so..still fragile isn't it?Pergerakan baby just macam biasa je..itu yang menyenangkan hati aku.,Pray for the best!Mummy sakit takpe, mummy da besar..baby jgn sakit ye nak..baby tecit lagi..sob sob...

Tuesday, 28 January 2014

DUGAAN....

Hari ni cek up 37 weeks kalau ikut ukuran scan, tp ikut edd baru 36 weeks.Rutin biasa cek urin,berat dengan BP.BP 118/86, urin UTI,sugar tak ada.Berat 67.2 turun 400gm dari last week.Kaki aku da start edema dari last week.

Dugaan bermula masa cek jantung baby kat mesin CTG.Selalu 30 minit dah siap.This time 1 jam tak siap lagi.Rupa2nya jantung baby kejap tinggi kejap rendah.Tinggi 160 rendah 90.Sangat tak stabil.Nurse kata tunggu dr explain.Masa ni aku cuma risau sikit je.

Masuk je klinik tiba2 nurse kata akak start cuti esok eh.Aku kata la lambat lagi.14.2 nanti.Sebab dia kata dah ada contraction.Erk!Bior betul.Tak rasa pun.Mungkin sikit je kot.Lagipun manalah aku tau contraction tu macam mana kan..

Jumpa dr tiba2 nurse kata nak cek jalan maknanya cek bawah la kan..dah berbulan tak cek kut miss V rasa pelik balik.haha.Orang cakap cek jalan sakit,ada yang kata tak sakit,aku tengah2 la,tapi lebih pada tak sakit.Then dr kata jalan masih tutup tapi dah nipis,dah lembut.Aku ada baca pasal ni.Dinding rahim masih tebal umpama hidung , nipis umpama bibir.lembut. macam tu la..

Dr risau heart rate baby which dr kata nadi baby kuat, takut ada problem.So mulai esok aku kena ke hospital setiap hari untuk buat CTG.if ok,dr akan lepaskan cek up seminggu sekali.if not kena bersalin awal untuk elak komplikasi..

Aku berserah kepada Allah.,doakan baby sihat2 ya..Ameen..

Wednesday, 22 January 2014

CEK UP 36 WEEKS

Minggu 36 sebenarnya pada gambar scan,dr kata yg ni boleh berubah2,dr tetap kira ikut EDD.EDD pada 26hb,tolak 14 hari jadi 12hb.tapi sebab aku nak admit hari Jumaat maka kenalah serah diri untuk induce of labour pada 14 hb.

So,ikut kan minggu ni baru minggu 35 lah.Simptom2 yg dirasai ialah sakit pinggang dan bahagian ari-ari on off la,baby movement dah agak terbatas due to ruang yang dah sempit kot,tp still berombak2, senget2 perut dibuatnya.

Berat aku naik 2kg dlm masa 2 minggu,ini adalah kenaikan yg sgt besar sepanjang peknen.ni bukan mummy berat ni,ni baby ni...hahah..dr tak komen apa..kira ok la tu kot.rutin cek up mcm biasa,ambil urin,timbang berat,ambik BP.BP 126/73.urin mcm biasa ada infection,sugar takde.Buat CTG jantung baby ok je,cuma saspen nurse pesan suruh dtg hospital cepat kalau baby tetiba tak gerak atau gerak slow dari biasa..huhu.,

Kepala baby dah parking kat bawah kata dr,so yg gerak2 selalu tu dr kata montot iye..hihi..diameter kepala dah 9cm.air ketuban ada 1 bahagian yg sikit,lg 3 bahagian byk lg.boleh tunggu kata dr.Next cek up dah seminggu sekali.28hb,4hb dan 11hb.14 serah diri...makkkkk...,takowtnye...

Monday, 20 January 2014

SEDIH..MEDICAL CARD YANG REJECT

Aku ada apply medical card prumychild..siap mintak macam2 report lagi pihak insuran nya..sekali tu reject sebab peknen ivf,sedey tul..sangat didiskriminasi pregnancy ku ini..

Takpe ye nak..nanti dah lahir kita apply lagi...masa tu baby dah kategori normal mcm baby yg bukan baby ivf..Ada hikmah di sebalik semua ini..Hanya Allah Yang Maha Mengetahui..Amin..

Sunday, 12 January 2014

DUGAAN DEMAM PANAS

Khamis malam badan dah start dedar,tp ingat biasa..pembawakan baby.3 jam nanti hilang.betul pun esok pagi hilang.tiba2 tengah hari jumaat panas balik,sakit badan.ajak mama pegi urut kat kerusi urut dan minum air anugerah buat penawar,tapi malam makin panas.telan panadol acti fast 2 biji,then tidur.sebab message dr kata boleh makan paracetamol.panadol tu paracetamol gak kan.

Dalam 4 pagi,tersedar sebab terlalu panas,bangun makan lagi actifast 2 biji then msg dr.dalam 5.30 dr balas suh jumpa kat hospital.bgn pagi masih panas gak,gerak g hospital dengan mama.sampai ambil urin,then buat CTG.baby biasalah marah kena strip,wrestling2 kat dalam.then ambil suhu kat telinga 38 djh celcius.agak panas gak la.ambil darah pulak wat test denggi semua clear.nurse kat labour room kata actifast tu kuat.betul pun,sampai kat dr paracetamol yg dimaksudkan adalah uphamol dan makan sebijik je...ayoooo...

Jumpa dr dia bg antibiotik takut jangkitan kuman pada urin menyebabkan demam.kalau esok tak baik jugak warded!erk!balik tu makan ubat then berperang dengan demam sampai 1 pagi tak kurang jugak panasnya.tapi Alhamdulillah,bangun pagi kurang sikit.Ya Allah,sembuhkanlah sakit hambaMu ini..Ameen..

Thursday, 9 January 2014

34 WEEKS UPDATE

Petang 7hb gerak ke hospital.Sampai dalam 2.45 petang.Rutin biasa timbang berat, ambik bacaan blood pressure dan urin strip. Berat 65.7.Bulan lepas 64.4.Kali ni takde macam bulan lepas baby tinggalkan 100 gm je untuk mummy.Berat naik 1.3 kg. BP 120/80.Agak normal by the book di situ.Urin tak ada infection tapi kali ni ada sugar...ngeeeee...memang aku lately membelasah segala mende dengan alasan nanti pantang tak dapat makan!

Tak bagitau pun pada dr aku ada kebas kat hujung jari sebab aku baca itu simptom biasa orang peknen. Baby sihat, tak tunjuk muka macam biasalah. Tapi kepala dah ke bawah,dr kata air ketuban cukup.Dr siap kata kejap je perut dah besar,aku katalah saya rasa lama...hihi.Habis cek up kena buat CTG untuk cek jantung baby kat labour room. Kali kedua masuk sini so tak rasa nebes sangat la.First time dulu masa teman bff buat CTG.

Baby aktif sangat2 sepanjang CTG mungkin tak selesa kena strip sampai nurse kata nak pegi mana ni baby tak duk diam..nurse kata perut aku kecik..well...da biasa da dengar komen ni, tapi dia kata tak boleh caya perut kecik ni,dalam tu penuh dia je..haha...redho jek la kalo baby kuar besar nanti..

Hasil CTG jantung baby ok,aku app lagi 21/1 then akan jumpa dr lagi sekali pastu 14/2 serah diri untuk IOL - induce of labour..Ya Allah,.hanya kepadaMu aku bertawakkal..Selamatkanlah aku dan anakku,permudahkanlah segala urusanku..Ameen...