Daisypath - Anniversary

Monday, 8 September 2014

Bila dah tak TTC lagi..

Eh, kenapa? Kenapa?
Kenapa dah tak TTC lagi?
Kenapa ea?
Dah penat, dah bosan, dah give up?
Oh..tak lah..dah dapat baby..Alhamdulillah..
Itu satu situasi..

Situasi kedua? Bukan penat, bukan bosan, bukan give up..
It's just our time to let it go..
Let it go..let it go..ternyanyi pulak.
Time to let it go sebab mungkin umur dah 45..
Ni pun satu persoalan jugak..
Umur berapa patut stop TTC..
Aku siap janji ngan kawan, from real life or from cyber friend supaya sama2 janji, selagi belum 40 tahun selagi tu kami sama2 janji to support each other dan jangan putus asa..yang adik2 jangan ngeri tau..alamak 40 tahun ke, lamanya tunggu..tak, inshaAllah..akak doakan yang adik2 semua tak tunggu lama macam akak..mudah2an dipermudahkan Allah..ni untuk yang 35 tahun ke atas je..(I is 37 suda..ngeeee.,,)

Atau kita naikkan had umur tu pada 42 tahun? Sapa nak join angkat tangan!! :)

17 comments:

  1. Assalamualaikum kak nuriz...
    Situasi ly plak pertama baby baru sgt lahir. Masih terkial2 kak nak pk baby utk 2nd. Plus ly czer. Kalo tak czer...harus ttc cecepat. Tp sbb czer kena gap lame sket...
    Take care akak...semoga Allah dipermudahkan segala urusan akak suami isteri. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ly.,Ly mesti tengah busy ngan baby..ambik masa nk re-ttc,..semoga urusan ly juga dipermudahkan..Amin..

      Delete
  2. saya nak join gak... :) taun ni dh 33.ank pn xde lagi. tua dh gak,huwaaa....hurm org ttc cam kita xblh pts asa...kena sentiasa berusaha dan berikhtiar agar Allah mudahkan laluan kita tuk dpt zuriat sendiri.Nak wat camne kak,dah bahagian kita...redha jelah walaupun perit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an kan ieda,mana tau berkat tak putus asa tu lah yg membuahkan kejayaan ttc..Amin..

      Delete
  3. Mood tgh down ni, asyik dok terfikir bila la dpt rezeki mengandung? Bila terbaca dalam group TTC dlm FB ada yang beritahu, dia attend satu kes copule dah 23 tahun berkahwin baru dpt baby, jadi bersemnagat balik...tapi fikir2kan balik....kalau couple tu kawin umur 19/20 tahun, logiklah dia dpt baby umur 42/43 tahun......tapi Yani ni nak tunggu sampai 23 tahun? Alamatnya....umur 50 tahun nnt?? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish.,taklah..jom fikir positif yani..inshaAllah,Allah sedang uji kesabaran kita.sama2 kita berdoa untuk berjaya dalam ttc.,amin..

      Delete
  4. never give up..L sokong niat akak..L doakan rezeki utk akak dan semua kawan2 ttc kita. Semoga dipermudahkan semuanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sokong L,never give up.itu yg penting.L take care ok.

      Delete
  5. Alamak.. 42? Saya dah nak stop 41 ni. Nanti fikir balik...eheheh Tadi pagi tertengok news perempuan umur 51 buat IVF pregnant. Terbakar.. terbakar :)

    http://nypost.com/2014/09/08/meet-the-businesswoman-single-mom-whos-pregnant-again-at-51/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke? Erk!!Rezeki kan.,kun faya kun..takpe pamela, lebih 42 pun boleh! Hehe

      Delete
  6. Thanks for sharing this information. sofatinfertility hospital is number 1 hospital for ivf and infertility treatment. Dr. Sumita Sofat is specialist in ivf, test tube baby, iui treatment, in vitro. In sofatinfertility hospital all these treatment are offer at affordable cost.

    ivf treatment cost india | infertility treatment cost in India

    ReplyDelete
  7. Kak Nuriz, erin target nak anak at least 4 org. entah sempat lagi ke tak.. So, erin akan terus berTTC sampai la menopause kot kak. haha.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak menyokong penuh niat Erin tu..semoga diperkenankan Allah..Amin..

      Delete
  8. Salam semua..

    Saya Dila juga pernah TTC. 3 tahun bersama masih tiada rezeki.

    3x iui gagal dan 1 kali ivf gagal.

    Rasa gelap dunia dan putus harapan.

    Berehat sebentar...tiba2 alhamdulillah pregnant.

    Pesan Dila bertabahlah. Jangan dihitung lama kita menunggu sebaliknya banyakkan doa dan bersabar.

    Jgn compare dgn pasangan lain kerana ini bukan pertandingan. Rezeki kita Allah tentukan.

    Kita tetap akan dapat syurga sekiranya jalan kebenaran dipilih walau tanpa anak.

    Dila doakan rezeki kalian semua akan tiba dan rezeki tersebut adalah sebaik2 rezeki. Amin

    Dila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..Allahuakhbar! Sesungguhnya, rezeki Allah itu luas..tahniah kepada dila.,semoga kisah dila ini memberi inspirasi kepada semua ttcian agar jangan putus asa..inshaAllah..tq for sharing!

      Delete
  9. Semoga saya pun dpt jd setabah & sekuat sis :) sy pun masih juga mengharap..sunyi rasa tak ada anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah..tabah tak tabah,kena tabahkan juga,jangan risau, Allah kan ada..: )

      Delete