Daisypath - Anniversary

Saturday, 24 May 2014

Oh..Inilah hikmahnya..

Pernah tak U ols terdetik dalam hati ke, kat mulut ke tentang ayat 'oh...inilah hikmahnya..' mesti pernah kan? Macam aku masa mula-mula nak decide buat next Frozen Embryo Transfer (FET) aku memang berniat nak buat cepat, nak pregnant lagi secepatnya, nak buat bulan Mei ni  (standard IVF lah tunggu 3 cycle). Ikut sangat hati masa tu..Tapi kan aku ada cerita yang kami akhirnya decide buat end of this year.

Masa aku decide aku buat bulan Mei tu, memang tetap pendirian aku macam dah tak boleh diubah-ubah dah decision tu. Tapi aku ada buat istikharah sekali, waktu siang (nak afdal, malam ye tak?). Aku baca buku solat sunat tu supaya kosongkan fikiran jangan detik dalam hati sikitpun keputusan tu, nanti hasilnya kita akan ikut kata hati dan kita anggap tu sebagai petunjuk. Padahal hati kita yang dah tekad..tu pasal lah menjurus pada yang kita nak je.

Aku pun cubalah kosongkan hati, kononnya lah...haish...tak boleh pun korang..Susah tau! Hati dan fikiran aku tetap tertanam nak buat bulan Mei..Entah apa-apa lah..Tetapi, Allah Maha Berkuasa..Satu persatu Allah tunjukkan..First, hubby yang tak kisah aku nak buat bulan berapa pun tiba-tiba jadi kesah. Dia taknak aku buat bulan Mei. Second, bila doktor tanya nak buat bila, aku boleh kata " memang asalnya nak bulan Mei tapi nak tenang lebih baik hujung tahun ni." Laju je ayat tu keluar padahal aku sangat-sangat nak cepat asalnya. Third, tiba-tiba duit yang dah ready sedia ada peruntukan untuk buat FET terpaksa digunakan dulu untuk perkara lain. Lastly..pasal kerja. Rupanya start esok, aku ada tugas yang sangat penting dan hanya berakhir tengah bulan Jun sebelum Ramadhan..

Hah, amek kaw!! Mana boleh melayan stress Two Weeks Wait (2WW) campur stress kerja..Faham-faham je lah roller coaster 2WW tu kan. Uncertainty, asyik datang je bisikan-bisikan negatif, asyik dengan persoalan 'what if'..Oh, sangat tidak mudah melaluinya..kena tenang..tenang..tenang setenangnya..Mudah mudahan nikmat ketenangan itu Allah kurniakan kepada kita yang TTC ni..Ameen...

** Lagi satu, mana perginya cik period aku ni..tak mai lagi ni..hah, yang ni lagilah terang benderang petunjuk yang aku memang tak sesuai buat bulan Mei! :-)

Sabar ye Mummy.....Hehehe

16 comments:

  1. Yup... istikharah jalan terbaik untuk membuat keputusan..saya sebelum buat ivf kedua ni pun sempat dua tiga kali istikharah gak.pastu petunjuknya x dtg dari mimpi pun tapi dari gerak hati yang kuat nak buat dalam bulan ni.apapun all da best yea Nuriz ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena istikharah untuk buat keputusan yang penting macam treatment ni..All the best untuk Ieda jugak..ceriakan diri ok..

      Delete
  2. Itu la hikmah buat solat istiqarah kan...semua tu kuasa Allah...ya Allah...besarnye kuasa Allah tunjuk satu persatu kan kak...
    InshaAllah...jalan dan petunjuk Allah tu tepat. Semoga dgn keyakinan akak mendapat rahmat dr Allah rezeki melimpah ruah selepas ini ;)
    Amin ya rabbal alamin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen..semoga makbul doa ibu mengandung ni..hehe..Ly take care ok..

      Delete
  3. Selalu rasa mcm tu kak... Ikutkan hati memang nak cepat2 buat treatment. Tapi bila pikir timing, mmg tak kena... I always believe anything that happend is for a reason...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan..ada sebabnya, later on baru tau,.

      Delete
  4. Rancangan DIA lagi manis dr rancangan kita...always...just be positive ye kak nuriz...all iz well...;) moga dipermudahkan...byk blajar dr blog ni..jargen2 yg pelik2 shortform sume hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..kita merancang namun perancangan Allah yang lebih baik..tq sis..akak pun masa mula2 buat blog banyak belajar dr blog2 lain jugak..hihi

      Delete
  5. betul...setuju sangat!!!macam saya jugak hari tu...memang nak sgt buat awal2 bulan 2-3 hari tu, kalau boleh nak elakkan dekat bulan puasa...tapi yerla...dah tertulis macam tu kan...walau pun kali ini pon tak sure lagi macamana...bergantung pada next period sama ada , ada cyst or dah clear... DIA lebih mengetahui segala-galanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke Opi..sama dengan lah kita.,hehe..mudah mudahan Allah kurniakan yang terbaik dan dimakbulkan doa2 kita..Ameen,,

      Delete
  6. Kak L nk minta tolong sikit..nanti L email yer. L nk detail cost tuk ivf n kt mna akak wat.. L plan klau xda aral nak cuba hujung tahun ni. jadi ada lbh kurang 6 bulan utk planning n prepare fizikal mental.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok.nt akak email..byk dlm blog ni..kena buat revision.

      Delete
  7. apa2 pun semoga Allah dipermudahkan segala urusan akak.. :)

    ReplyDelete
  8. Nuriz tak apa rest jer. saya pun dulu & skrg pun mcm ni juga la..ehehe kalau boleh nak terus buat. nasib baik masa lepas ivf ke 2, dlm 5 bulan terpaksa kawal perasaan pasal ada plan lain. alhamdulillah skrg lebih tenang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang memang tengah mode rest..tapi dalam fikiran tetap counting..7 months to go..entah apa yang gembira sangat buat treatment tak tahu lah..hahaha

      Delete