Daisypath - Anniversary

Tuesday, 6 May 2014

Result Pap Smear

Actually aku patut jumpa Dr 24.4. Tapi aku period 23.4 so Dr suruh datang lepas habis period. Alhamdulillah tak ada masalah apa-apa. Pada report tu tertulis 'negative for intraepithelial lesion or malignancy'. Yang penting, pada sampel yang diambil mesti kena ada dua2 sel iaitu sel luar dan sel dalam serviks. Nama sel dalam serviks tu ialah 'endocervical cell'.

Dr ada mention kalau sel servik bahagian luar saja yang dianalisis pastu ok takde apa2, rupanya sel dalam tak dapat ambil dan ada sel kanser tapi dilaporkan sebagai normal, itu bahaya. Padahal sel dalam serviks tak diambil. Patient ingatkan ok, rupanya ada kanser kan haru tu..Maka, penting untuk Dr ambil kedua2 sel ini,pastikan pada report ada tulis 'endocervical cell presented' tu. Macam aku kena repeat pap smear setahun dari sekarang.Bagi yang ada abnormalities mungkin kena ulang 6 bulan ke, aku tak sure.

Apapun, masa tunggu result ni agak berdebar jugak lah..tak tipu.huhuhu...
Ada yang tak syok appointment kali ni,aku didapati ada lebihan daging dalam vagina di samping fungus yang masih ada tapi kali ni dah tak banyak macam dulu dan agak cair sikit (TMI..hihihi).Daging tu sikit je,Dr gunakan istilah 'cubit' masa dia remove daging tu,mungkin besar biji halba je kot.Ini kesan jahitan episiotomi masa bersalin hari tu.So, Dr suruh datang kalau ada bleeding atau spotting pelik2 lepas ni. Tu yang period aku jadi panjang tu.Bukan bleeding pun tapi spotting sikit2 je.Mende ni lah sebabnya.Kalau takde bleeding pun tetap kena datang 11.8 nanti.

Then, Dr cek rahim dan ovari. Appointment lepas ada cyst pada ovary kiri size 3.26 cm. Alhamdulillah, dah takde dah. Aku cuba berjalan 30 minit dekat taman hampir setiap hari, jaga makan tak ambil karbo banyak sangat dan lebihkan sayur-sayuran. Ini aku baca kat fb dr hamid arshat cara2 elakkan cyst atau apa sahaja ketumbuhan. Fast food dia suruh avoid jugak, tapi aku fail yang ni.

Aku datang dengan bff aku.Rupanya masa aku kat katil rawatan, Dr ada tanya bff aku, ,"macam mana dia,dah ok tak",bff aku kata "dah ok, next week dah naik kerja"..ye..minggu depan dah naik kerja..aku kena kuatkan hati.,terlalu banyak kenangan bersama arwah baby Nur Fayyadh Husna semasa mengandung di situ.Doakan aku tabah melaluinya....T.T....

No comments:

Post a Comment