Daisypath - Anniversary

Saturday, 11 April 2015

End Of 1st Trimester

Alhamdulillah.,berakhirnya trimester pertama adalah kelegaan bagi mommy2 seantero dunia.,sickness dah kurang atau dah gone terus, tapi ada sesetengah orang yang masih ongoing sickness, rezeki masing2..Aku sama je, evening sickness..pagi segar dan ceria.,start pukul 4 lebih sampai 10 malam mabuk, pening, loya..kata orang lain anak lain ragam, aku dua2 sama jugak.mabuk petang, malam..sekarang dah kurang dah..

Once nampak baby n heartbeat hari tu, aku oficially 6 minggu..then aku kena check up weekly 7,8,9,10 dan 11 minggu. Everytime check up ubat ubatan yang sama dikekalkan iaitu:
1. Crinone - progesterone gel untuk insert kat vagina.6 pg dan 6 oetang. Ok, aku masa minggu 7 dan minggu 8 tiap kali keluarkan crinone waste tu sentiasa ada darah, maroon colour.panic dibuatnya.tapi scan baby everyweek dr bagitau rahim clear, tak ada darah pun.so, darah tu dari pintu rahim je.
2.Duphaston - makan 2 biji, 3 kali sehari.pukul 8 pagi, 2 petang dan 10 malam. Actually masa arwah baby dulu aku cuma makan sebiji je tiap kali,tapi kali ni dr double kan dosnya.
3.Folic asid 5mg. Ala...yang kecik cenonet tu makan sekali sehari.
Masuk minggu ke 9, dr dah mula bagi calcium dan neuro gain s. Kalsium makan 3 bji sehari, dan neuro gain s makan 1 biji sehari. Actually neuro gain s tu soft gel minyak ikan. Yang ni pun dr bagi awal, dulu aku makan masa dah lepas 12 minggu..

Lepas check up 11 minggu patutnya dr lepaskan aku check up sebulan sekali tapi dia suruh datang 2 minggu lagi iaitu week 13.So, masa week 13, crinone je yang dah stop ubat lain sambung macam biasa. Duphaston dah reduce 2 biji sehari untuk diteruskan sampai week 16.then dr tambah obimin makan sehari sekali.

Check up 13 minggu ni dr buatkan 3d maka nampaklah apa si tecit ni buat..ya Allah..macam2 dibuatnya..tendang2, raba2 muka dia, letak dua2 tangan kat telinga - dr kata tengah azan...hihihi..Alhamdulillah, baby sihat maka aku pun dilepaskan lah untuk check up sebulan sekali..lega!

Ya Allah.,sihatkanlah anakku sepanjang dia di dalam kandunganku,sembuhkanlah dia dengan tiada meninggalkan kesan buruk,permudahkanlah kelahirannya,fasihkan lidahnya membaca al Quran dan hadis, jadikanlah dia anak yang soleh...Amin..

Kepada kawan2 yang sedang ongoing iui,ivf dan icsi, semoga tenang dan sihat, sematkan dalam minda, jika kita dah dilorongkan Allah untuk buat rawatan, inshaAllah segala usaha kita akan diperkenankan..Amin..Aku doakan semuanya berjaya mendapat hasil yang positif.Chaiyokkk!!

29 comments:

  1. Syukur alhamdulillah.. saya doakan Nuriz & baby sentiasa berada di dalam keadaan sihat2 selalu.. amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq pamela..semoga pamela ceria2 dan bahagia selalu..amin..

      Delete
  2. Akak...ly memang tunggu2 berita dr akak...
    alhamdulillah....
    semoga Allah permudahkan urusan akak suami isteri. Amin ya rabb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke..nak update tapi selalu ke laut..hihi..tq Ly..berkat doa semua inshaAllah dipermudahkan...Amin..

      Delete
  3. Nuriz sy doakan segalanya dipermudahkan buat awak. Sy pon sentiasa tgu new post dr awk. Syukur sgt semuanya ok. Take care. Doakan utk sy jgk utk fet ujung bln ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq azah.,saya doakan fet azah berjaya..inshaAllah..Amin..try to relax ok..

      Delete
  4. alhamdulillah.. semoga dipermudahkan sampai waktu kelahiran

    ReplyDelete
  5. Hepi dgr berita gembira dr akak...moga akak dan baby sihat hingga ckp tempoh bersalin nnt...Doakan saya gak yea..moga dapat prgnant melalui usaha fet kali ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq ieda..mudah2an..Akak doakan fet ieda berjaya kali ni..try to relax ok,.

      Delete
  6. akak...lamanya x update..alhamdulillah...smg akak n baby didalam lindungan Nya selalu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah..niat nak update tu ada..tapi asik ke laut je..tq nina..inshaAllah..amin..

      Delete
  7. alhamdulillah :) doa kan kami menyusul :)
    doa dr ibu mengandung hihihihihih..take care tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq MK, akak doakan semoga ttcian mcm kita mendapat upt positif tahun ini..inshaAllah..Amin..

      Delete
  8. happynyer baca entry akak...semoga akak dan baby sentiasa sihat sehingga bersalin nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an CPT..Tq atas doanya..semoga tahun ni tahun yang berkat untuk ttcian macam kita..Amin..

      Delete
  9. Ya Allah.. happy je rasa for u dear.. seriyes.. semoga semuanya selamat nanti In Shaa Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dear..berkat doa semua orang jugak ni..hehe..semoga semua usaha ttc diberkati..Amin..

      Delete
  10. So happy for you sis. You've been in my thoughts and doa. May this be and easy pregnancy and may you and the baby stay happy and healthy. Moga dipermudahkan semua nye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq N..selalu ingat N jugak..semoga segala usaha kita diberkati..Amin.,

      Delete
  11. Tumpang gembira! Moga sihat kedua2 anak n mommy..

    ReplyDelete
  12. salam saya baru di sini dan terbaca blok awak. Sediah apabila saya membaca kisah perjalanan ivf awak....dan first seklai tahniah sbb pegnant semula... saya doakn semuanya berjalan lancar baby sihat sentiasa.... saya pun akan melakukan fet setelah kali kedua fail dan ketiga lak kandungan ectopic... yg 1st berjaya n anak dh berumur 3 thn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dear.,semoga fet yang kedua berjaya untuk dapat adik baby..inshaAllah..Amin..

      Delete
  13. alhamdulillah, insyaAllah, smoga mummy & baby sentiasa sihat & dipermudahkan segala urusan aminnnnn

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah....seronok baca perkembangan baby Kak Nuriz, tumpang gembira untuk Kak Nuriz.....doakan Yani pun dapat conceive ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah yani,kena kerap cakap pada diri dengan yakin Allah akan makbulkan doa2 kita..Amin..

      Delete