Daisypath - Anniversary

Wednesday, 30 September 2015

38 weeks check up

Semalam cek up 38 week..entah kenapa dekat gambar scan ukur lilit kepala baby baru 37 week.bila aku belek gambo scan 37 week,pun serupa.lilit kepala tu baru 36 week.

Mcm biasa ctg sama gak macam minggu2 sudah.dr da tetapkan Jumaat 7.30 pagi admit, ceaser dalam pukul 10 atau 11 depends pada keadaan.aku kena puasa khamis malam. Tapi dr kata jumaat 2.00 pagi pun boleh start puasa.perlu 6 jam puasa b4 operation.

Balik je hospital aku kena selsema sampai sekarang.tapi takde demam.siap msg dr pagi tadi tanya selsema tu efek baby atau operation tak.dr kata in sha Allah tak.Then dr call balik suh aku makan vit c 3000mg 3 kali sehari dan minum air masak banyak.

So..thats it!Jumaat, 2hb, in sha Allah lahirnya seorang lagi khalifah Allah di dunia ini..semoga Allah permudahkan segala urusan kami dan sihat serta selamat semuanya...Amin...doakan kami ya!

Sunday, 27 September 2015

Check up 37 weeks

Trobek 15.9.2015,aku cek up 37 weeks.rutin biasa timbang,amek tekanan darah.tetiba berat aku turun 68.7kg.aik!entah camana leh jadik gitu aku pun tak pasti.last week 69.1kg.tapi dr tak cakap apa2 takpe je kot.

Then g wat ctg kat labour room.baby hb 110-190 sama cam minggu lepas.tak ada bacaan contraction apa pun padahal malam semalam punya la memulas perut.baby pun mengeras,aku pun cam sakit2 manja gitu.entahla...

Then cek up ngan dr,baby kepala nya dah kat bawah, dr tanya anak gerak kuat tak,aku cakap malam semalam paling aktif.then dr tanya suka bulan 9 ke bulan 10.aku jawab mestilah bulan 9,saya dah tak larat ni.hihi.tapi dr kata kalau bln 9 baby baru nak matang,bulan 10 dia dah betul2 matang.

Maka,bulan 10 la aku bersalin jawabnya.tapi 29.9 last cek up la.ok doktor.Doakan kami sihat dan selamat ya kawan2..tq dear2 semua...

Tuesday, 15 September 2015

Check up 36 weeks

Sampai je klinik tadi terus timbang...hamboiii..69.1kg dah berat aku.kecoh sangat berat tak berapa naik last week..hah,sekarang?amekaw!hihi.last week 67.7 kalo tak salah.2 weeks earlier 67.3.

Next macam biasa buat ctg.nadi baby 110-190.tachy kata nurse.uterus contraction dah ada bacaan 40 tapi tak rasa sakit pe pun.baby mengeras la kot.aku ni kalo dah tachy ni ,mula la risau, gugel sana sini.then jumpa dr,dia kata ok.so ok lah kan.salah 1 sbb tachy tu adalah baby terlalu aktif.mungkin jugak kot.

Jumpa next check up 37 minggu 22.9. Macam mana pun, dr mcm nak 2hb tu jugak untuk ceaser.tapi lom sure lg.asalnye 28.9.tengok nanti mcm mana.dr ada tunjuk, placenta dah aging,dah matang.then kira air ketuban lagi.ada 8++ lagi.baby sihat kata dr.siap tunjuk baby tarik n hembus nafas.tp dia nafas dalam air la..Mudah2an dipermudahkan segala urusan kami..Amin..

Wednesday, 9 September 2015

Cek up 35 weeks

Secara ringkas,ctg menunjukkanjantung baby antara 110-190..aku rasa mcm tak ok tapi dr kata nadi baby ok.then berat aku naik sikit jek.0.4kg.last cek up 67.3, now 67.7. Aku rasa makan macam2 jugak cumanya memang makan kena sikit2 sebab perut cepat penuh.Mungkin tu sebabnya tak naik banyak.

Then dr scan air ketuban ada 11.so,tak apa nak tunggu lama sikit daripada 38 minggu.dia jangan 5 kata dr.tu kena tepat2 38 minggu.then dr suruh datang seminggu sekali.so,next cek up 15.9.

Bila review tarikh ceaser ada 2 tarikh,28.9 dengan 2.10.yang 28 tu sebab dah 38 minggu. 2.10 tu pulak jumaat,memang operation day bagi dr.aku?mestilah nak yang 28 tu sebab sebenarnya dah tak larat dah. Tetiap pagi, malas n tak larat nak g keje tapi gagahkan jugak..huhu..semoga aku n baby sihat2 walafiat sentiasa..Amin..

Sunday, 30 August 2015

Check up 33 weeks

Check up pada 25 Ogos..Alhamdulillah telah sampai ke 33 weeks dalam keadaan sihat.Adalah sakit sikit2 kat pinggang, kat ari2,kadang2 sesak nafas,adatlah.tak ada yang terlalu sakit.

Cuma yg tak tahannya asyik la nak terkucil,baru pee pee keluar toilet dah rasa nak terkucil lagi. Baby? Ya Allah, senget2 perut dibuatnye kalo time aktif. Biasanye malam. Siang kurang sikit.

Check up kali ni dah kena wat CTG, bacaan jantung baby antara 140-160.Marah kena ikat perut mummy bukan main aktif dia menendang2,tak selesa agaknya.Abis ctg jumpa dr then cek berat dia baru 1.7kg,aku naik mencanak gak dah 67.3 kg, masa 29 weeks 66kg.then confirmkan gender lagi sbb aku ckp kat dr 2 org kawan sy scan girl kuar lelaki,dr siap tanya,cek ngan saya ke.taklah,kat kpj.

Then,dr tanya nak normal ke ceaser,aku macam aik.bkn dr memang da tak kasi saya normal ke.dr kata ye.then tarikh ceaser ditetapkan pada 28.9. Berdebar nye..then result gula aku 7.3.dah hampir nak gdm la tu.7.8 start gdm punye reading.aku mmg belasah mende2 manis je dr mula ngandung.

Next check up 8.9 masa 35 minggu,then 37 minggu n admit 38 minggu.Melalui sejarah anak pertama meninggal dunia tak banyak sedikit kebimbangan melanda hati aku setiap kali cek up,setiap kali baby kurang gerak,namun aku sentiasa berdoa agar Allah memberi kesihatan dan keselamatan kepada aku dan
baby.Mudah2an segalanya selamat dan sejahtera..Amin..

Buat rakan2 seperjuangan,aku doakan agar semuanya dimurahkan rezeki zuriat pada tahun ini.Doa,doa,doa.,itu lah senjata kita seiring usaha yang dilakukan..in shaa Allah dimakbulkan segala doa2 kita.,Amin...

Friday, 31 July 2015

Hari Raya Aidilfitri 2015 & check up 29 weeks

Hari raya tahun ni tak meriah sangat sebab kami sekeluarga dah kurang sebuah rumah untuk beraya iaitu rumah arwah kakak mama. Arwah dah tak ada, rumah tu anak bongsu arwah duduk dan dia raya rumah mertuanya.

Pagi raya ziarah kubur arwah anak. Aku siap tepuk perut kejut adiknya di dalam dan cakap kita nak ziarah kakak..sedih..kawasan perkuburan hari raya pertama ni jem jalannya. Hubby kata ada satu kawasan kubur besar kat tempat lain  siap ada orang jual bunga.

28.7.2015 cek up 29 weeks.Minum air gula.Tapi result belum dapat.Aku pun tak call hospital tanya. Ok kot. Kalau tak ok musti nurse dah call.Hb aku 13.6. Aku memang consume iron dalam bentuk coklat. Rasa dia memang rasa coklat. Tapi siaplah, poo poo pun jadik kaler gelap..euuuwww..hahah

Buat jugak scan 4d, adik baby tutup muka ngan tangan tecit dia. Dr kena tepuk2 perot mummy baru dia alih tangan. Tak clear sangat tapi boleh la..muka is masam ok,marah sebab ngusik dia nak bersantai.

Next cek up 25.8 dah 33 weeks masa tu. Semoga Allah kurniakan kesihatan dan keselamatan kepada kami..Amin Ya Rabb.,

Selamat hari raya untuk semua muslim,maaf zahir dan batin..

Friday, 3 July 2015

Anniversary ke Sepuluh Tahun

Alhamdulillah.semalam 2.7 genap 10 tahun usia pernikahan kami.,Syukur pada Allah atas nikmat yang tidak terkira banyaknya.Hubby kena outstation Khamis,so on the anniv day tu dia takde sini,so celebrate la malam Khamis tu.Kan kitorang memang camtu.,adalah sekali dua je yang sambut tepat2 harinya.

Nak dijadikan cerita,pagi Khamis tu aku kena sakit macam kena kencing kotor hari tu.,ahh,.sudah.,nak jadi balik ke.Teringat dr cakap hari tu..kalau jadi lagi,warded lagi masuk air..oh,tidak...tak mo saya.Maka aku pun berbuka lah..isk3.,hubby tak bagi puasa dulu 3 hari.,esok in shaa Allah nak puasa balik.

Ada kawan2 maya yang emel aku tentang treatment masing2 lepas raya nanti..rasanya mostly memang akan continue lepas raya kan..aku doakan semua berjaya conceive,doa banyak2 bulan ramadhan ini,in shaa Allah dimakbulkan Allah..Amin..