Daisypath - Anniversary

Friday, 31 May 2013

FET CD 11

Rutin harian aku makan asid folik dan progynova. Progynova tu 1 papan ada 28 biji kena makan 3 kali sehari. So hari ni dah habis sepapan aku telan dan nak start dengan papan yang baru.(dah macam kilang papan).Sebenarnya ubat ni kena letak dalam fridge tapi aku ni kan bukannya sentiasa tiap kali pukul 7pagi, 3 petang dan 11 malam ada kat sebelah fridge.Jadi aku dengan selambanya kadang-kadang tu masuk handbag bila jalan-jalan,letak kat bilik time aku layan korea dan di mana-mana sahaja asalkan tak kena cahaya matahari. Mungkin sebab benda tu ubat, bukan injection macam dulu dulu so aku tak berapa menjaga lah.

Maka pagi ni aku pun ambil papan yang baru (dari kotaknya,yang aku bawak ke hulu ke hilir tu kotaknya ntah mana ntah) dari fridge baru lah perasan tulisan nurse 2 biji, Ya puan puan, 2 bijik! Maknanya sepanjang 10 hari yang lalu aku dah salah dose lah kan. Nggeeeeeee....Cepat cepat message dr tentang hal ni. End of message perkataan aku ....Tak apa ke Dr? Shortly after 5 minutes Dr balas...tak apa...ngeh3...so start hari ni makan lah 2 bijik. Tu lah cerita buduh aku kerana tidak mengikut kempen kerajaan iaitu rajin-rajinlah membaca.

Day 14 iaitu Isnin ni 3/6 dah appointment Dr. Harap-harap beza sebijik ubat tak effect proses penebalan dinding rahim aku. Kalau effect gak, salah siapa tu?hehe...

Tuesday, 21 May 2013

FET - CD 1

Jangkaan aku meleset.
Aku target period 25 hb tapi...
Aku period tadi..
Ya, pukul 10 malam tadi..
Maknanya bermula lah CD 1 hari ini..masalahnya nak mula makan ubat pukul 11 malam ni atau esok 7 pagi.
Kalau esok dah CD 2. (Ubat ni kena makan macam shift aku keje kilang pas spm dulu dulu..pukul 7, pukul 3 dan pukul 11)
Dr kata hari tu makan progynova tu CD 1, jadi aku putuskan untuk makan ubat tu malam ni pukul 11. Moga-moga permulaan hari ini membawa sejuta rahmat untuk menemukan aku dengan rezeki zuriat. Amin Ya Allah...doakan aku berjaya mengharungi treatment kali ini ya! :-)
Rabbi laa tazarni fardawwaanta khoirul warithin..
Rabbi habli min ladunka dzurriatan thoiyyibah Innaka sami'uddu'a..
Amin Ya rabbal 'alamin..

Saturday, 18 May 2013

IN 3 WEEKS TIME

In 3 weeks time...
I'm going to proceed FET, insha Allah..
Supposedly, period should come on 25th this month...
Gonna see doctor on day 14..
Frozen Embryo Transfer on day 18...
Am I ready?
The roller coaster feelings..
The cramp...
The negative whisper..
The mental torture..
The nervous...
The drugs...
The result..
The boss.....erkkk!! The boss??

Ya. Boss. Boss sapa? Boss hang lah! Boss sapa lagi.
Yang ni belum kira lagi! Bulan Januari aku dah cuti 14 hari @ 2 minggu ye kawan2...
Bulan Februari yang aku buat D n C tu dah cuti lagi 10 hari..
Dan bulan March yang aku bedah ektopic pregnancy tu cuti 30 hari @ sebulan..
Tepat 1/4/2013 aku naik kerja lepas cuti bedah, maknanya aku full kerja sebulan..
Bulan Mei pun aku full kerja sebulan..
Bulan Jun (lebih kurang mula FET 6/6/2013) aku cuti lagi seminggu..
Rasanya apa patut bagitau boss???
Adakah boss akan memahami atau tidak?
Patutkah aku medical leave begitu saja then naik kerja baru bagitau boss?
Atau patutkah aku kata pada boss begini
"saya cuma cuti seminggu, boss ada berlambak staf, saya anak seorang pun belum ada!"
 :-) :-)
*hamboii..cakap belakang buleh la..

Tuesday, 7 May 2013

MADE OF GLASS

Made of glass - sesuai for those endergone Fresh IVF or Frozen Embryo Transfer and IUIs..sebab? kita taknak buat apa apa saja yang dipercayai akan menyebabkan risiko terhadap penempelan embryo dan seterusnya membesar menjadi baby yang sihat. Paling ditakuti adalah miscarriage disebabkan risiko yang kita elakkan itu.(hati pun jadi made of glass juga,kalau once broken consider sold senang,ini takkkk)

Today,I realize yang hidup kita sebenarnya saling melengkapi.Sebab tengok betapa susahnya I nak dapat zuriat,my closest friend yang tengah lelah pregnant anak kelima dalam keadaan tak berapa larat kata tengok I yang struggle nak zuriat bagi dia kekuatan untuk carry the baby..membuatkan dia bersyukur dan redha setelah melihat kita yang ttc ni berhadapan macam macam dugaan untuk dapat permata hati.Kita pulak bersemangat nak ada zuriat tengok mereka.Bukankah ini saling melengkapi.

So guys, cheer up!Rupa rupanya kita dipilih Allah untuk jadi inspirasi pada yang lain. Mudah mudahan giliran kita akan tiba juga. Bila dan bagaimana?Kita tawakkal pada Allah.

Sunday, 28 April 2013

FET TIPS

Since I will go for FET this June, I started searching for tips to increase the success rates of FET. Here are some of them :
1. Do acupuncture - aku tak buat pun yang ni masa Fresh IVF and rasanya tak sempat jugak untuk FET
2. Eat pineapple core - pun aku takde buat ni masa Fresh IVF and i ask around to closest friend rasanya dalam masyarakat kita nanas ni tajam. Tapi pineapple core ni yang dok ditengah-tengah nanas tu. Tajam jugak ke..entah tak tau.Yang ni boleh cuba untuk FET. (in fact, omputeh yang makan ni makan masa 2WW! bukan b4 FET pun)
3. Eat walnuts and pure grape juice during 2WW - sama macam pineapple core tapi yang ni macam less risk,so bolehlah aku amalkan masa  2WW FET nanti
4. Stop caffeine and ice or overly cold water - ais aku tak minum, cold water ada sikit-sikit so harus dihentikan mulai hari ni. Kafein lak alahai,,,,susahnya, aku dah lah peminum tegar kopi. Kadang tu, terminum sikit masa wat untuk hubby. Dengar kata teh ngan milo pun ada kafein sikit. Sudahnya aku dah jarang order air sebab tak banyak choice. Takkan nak minum horlick je setiap kali.
5. Kept socks on and wear blanket or sweat shirt over the belly - yang ni aku tak buat pun masa 2WW Fresh IVF, insha Allah boleh diamalkan masa FET.
6. Stay cheerful and watch a lot of comedies while 2WW - tak buat gak dulu. Risau lebih dari cheerful. Try buat masa FET
7. Eat warm food and warm water or room temperature food and water - yang panas sangat pun jangan apatahlagi yang sejuk sangat. Cuba buat nanti. Insha Allah..

Dan puan omputeh ni kata diorang pun tak tau tips mana yang berkesan, tapi diorang berjaya conceive. Yang pasti, Kun Faya Kun....apabila dikatakan Jadilah! Maka Jadilah ia - surah Yaassin. Semuanya kuasa Allah semata-mata. Amin Ya Allah..permudahkanlah Ya Allah..

FASA PRA-FET 4

Semalam message Dr perlu ke jumpa Dr kat klinik kalau progynova Dr dah bagi. Then tanya dia pasal asid folik sebab dia cakap masa bulan plan nak mengandung baru start makan. Maknanya makan sekali dengan progynova. Tapi masa buat Fresh IVF dulu rasanya awal lagi dah makan asid folik tu.

Then Dr kata makan asid folik sekarang dan makan progynova start 1st day period bulan 5. FET pada CD17 atau CD18. Mak aih, dah makin ke depan tarikhnya (awal 2-3 hari jek pun. hahah).Before this dia kata makan progynova 2nd day period bulan 5, FET CD 21. Makin berdebar la kalau macam ni..It's up to us actually..nak berdebar ke, nak cool ke..mind set yang penting.. Doa, tawakkal dan jangan putus asa berusaha. Itu yang penting.

Bak kata Sochiro Honda (betul ke camni ejaan nya).Ala...yang wat keta Honda yang anggun tu, motor honda cup terasuklah jugak kot. "Anda hanya melihat 1% kejayaan saya, tetapi anda tidak melihat 99% kegagalan saya"..So..sesapa yang nak go through IVF ni perlulah menjadi seorang yang Berani Gagal!....
*tak cukup berani gagal..cakap je tau..hukhuk

Wednesday, 24 April 2013

FASA PRA - FET 3

Hari Ahad message dr tanya boleh tak proceed 2nd cyle. The answer is yes. Tiba-tiba rasa macam on  off perasaan sebabnya masanya yang patut bulan July dah jadi bulan Jun (beza sebulan je pun..emo lebih..)
Dr suruh jumpa dia before second cycle bermula. Bermula sekali lagi perasaan yang 'dulu' tu. Bezanya dulu tak tau apa-apa sangat just follow with the flow. This time, more reading, more sharing (baru je) tiba-tiba macam banyak sikit pengetahuan tentang FET. Apa-apapun doaku hanya satu. Semoga Allah menggantikan kehilanganku dulu dengan yang lebih baik. Amin Ya Allah...

For the time being, aku just beli prune and susu enfamama semalam. Asid folik belum start makan lagi sebab after operation pernah tanya doktor katanya bulan plan nak mengandung baru makan. So, next moth lah kan.  Makin buat diri ready sebenarnya makin suspen. Nak buat biasa macam dah tak boleh sebab dah kena ready. Ha...berbelit-belit aku cakap. Tarik nafas, lepas..tarik nafas, lepas...tarik nafas, lepas...cool sikit. :-)