Daisypath - Anniversary

Sunday, 27 July 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1435H

Allahu Akhbar
Allahu Akhbar
Allahu Akhbar
Walillahil hamd

Alhamdulillah masih diberikan peluang bernafas di bumi Allah untuk menyambut hari terakhir Ramadhan hari ini..Esok syawal menjelang dengan penuh warna warni dan riang gembira..

Seawal dua hari sebelum raya kami suami isteri pergi menziarah istana kecil arwah anak...inshaAllah pagi raya nanti pergi sekeluarga nanti..

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua muslimin dan muslimat.maafkan andai terdapat kata-kata dalam blog ini juga tulisan e-mel aku yang menyinggung perasaan atau terkasar bahasa..kososng-kosong ya..: )..
Semoga kita beroleh keampunan Allah Taala dan mendapat rezeki bertemu Ramadhan sekali lagi..Amin..

Pada kesempatan ini aku turut berasa sedih dengan situasi saudara saudara kita di Palestin..marilah kita doakan mereka beroleh keamanan...Amin...


Monday, 14 July 2014

Monday Blues

Hari ni hari penat..tu yang tajuk Monday blues..mula dengan malam semalam tak boleh tidur walaupun dah pukul 2 pagi..kerja yang banyak berlambak lambak..lusa dah start kursus 2 hari which is aku anggap sebagai agak mengganggu rutin harian..di tambah lagi dengan keputusan cek up sugar level dan kolesterol secara 'saja saja je' mendapat result kolesterol aku tinggi..gulp!!

Hari ni dah 16 Ramadhan..Ya Allah..sekejapnya masa berlalu..semalam temankan mama sopping barang dan baju raya..meriah sangat..nak raya lah katakan..tapi aku,,dalam hati, dalam minda, dalam jiwa raga..
Apa pun aku tak beli
Apa pun tak menarik perhatian

Sesungguhnya, aku redha dengan Qada' dan Qadar Allah..Permudahkanlah Ya Allah..Allah sedang menguji kerana sebagai hamba sesiapa sahaja layak diuji..
Si Dia? My other half? Aku tak dapat meneka apa yang bersarang di mindanya..Semoga dia pun tabah..

Kini, bila soalan tentang anak diajukan..
Aku hanya jawab, ada seorang..tapi dah simpan..
Agak janggal dibibir aku..
Tapi aku berdaya melakukannya..
Sedaya upaya..
Biasanya yang tanya yang baru sekali jumpa..
Di klinik..
Di tempat kerja..
Yang dah tahu..
Tak sedikitpun menyebut dan mengungkit..
Kerana mereka mengerti barangkali..
Sepi..
Sunyi..
Tak teruja nak raya..
Sedih puasa dah lebih separuh bulan..
Ya Allah..tabahkanlah hati hambamu ini..
Tentu kalian faham rasa hatiku..
Terima kasih kerana memahaminya..
Lebih terima kasih lagi kerana bersama-sama membantu aku mengharunginya.
Aku doakan segala sokongan yang diberikan kepada aku, selagi aku berjaya harungi kesepian hati ini dengan tabah bertemankan kata-kata semangat dari kalian semua, selagi itulah aku doakan ianya menjadi pahala sedekah jariah buat kalian semua...Insha Allah..
Amin ya Rabbal 'Alamin..

Next FET? First appointment adalah 11 Ogos iaitu lepas raya. Bermula semula perjalanan treatment yang penuh roller coaster..Ada yang TTC saing-saing buat FET atau IVF atau IUI bulan 11 atau 12 ni tak? Nanti boleh share2 tips dan cerita ok.Semoga dimurahkan rezeki kita semua..Amin..

Friday, 4 July 2014

Ada apa dengan 2 Julai

2nd July..9 years ago..2005..we get married
It's our 9th anniversary
Alhamdulillah..
No romantic candle light dinner
No present to each other
Just exchanging anniversary card to each other
Just wishing each other happy anniversary
No cakes
No celebration at all
Just being happy together
Just being grateful that we still have each other

2nd July..present..2014
My AF came very early
Alhamdulillah
28 days cycle day
Just like the science text book thaught us
Normal to many women out there
Not for me
My normal cycle?
32 days
35 days
45 days
53 days
Just name it! :-)
28 days? Once
Twice
Cannot remember!

Happy fasting month to all muslims!
: ) : ) : )

Tuesday, 1 July 2014

Kalau fokus pada nikmat, nak mengeluh pun tak sempat

Bersiaran dari dalam bank nunggu adik aku bukak akaun..lamanya! Sempat satu entry..Selamat berpuasa semua muslim, dah hari ketiga dah..Alhamdulillah masih dikurniakan Allah peluang bertemu lagi Ramadhan..

Kalau tahun lepas, puasa dalam keadaan pregnant arwah baby, puasa tahun ni puasa perut kosong (memanglah kosong, kan..kata puasa)..mana tahu puasa tahun hadapan dikurniakan sekali lagi dalam keadaan pregnant juga, kuasa Allah..tiada yang mustahil!

Maka..tidak terhitung oleh kita nikmat yang Allah kurniakan..masih juga kita mengeluh atas hanya terlalu sedikit nikmat yang belum Allah kurniakan..sedangkan kita masih sihat, masih boleh duduk, baring, tidur lena, berjalan,makan,minum, beribadah..Ya Allah..banyaknya nikmat!

Bulan penuh barakah ini, marilah sama2 kita mohon keampunan dari Allah atas segala dosa2 kita, kemudian berdoa atas hajat utama nan satu itu..semoga kita tergolong dalam golongan yang Allah makbulkan doa..dan semoga kita dapat berjumpa dengan malam Lailatulqadar yang sangat istimewa..Amin..


Thursday, 12 June 2014

I have it all

Masalah kesuburan kami - my side. Husband - No, he's perfect.

Aku kahwin pada usia 28 tahun. 2 tahun PJJ dengan suami so jumpa kadang-kadang seminggu sekali. Selalunya 2 minggu sekali. TTC? Tak fikir pun sebab mungkin masa tu aku ingat aku PJJ sebab tu aku belum pregnant. Padahal umur dah 30 tahun. Tak sedar diri lagi tu. :-)

Tahun ke tiga dan ke empat, tahun yang budget tight sangat. Masa ni dah duduk sama. Baru pindah, baru beli rumah. Husband baru tukar kerja. Masa ni merangkak-rangkak memperbaiki tahap ekonomi jadi tak adalah ke klinik bagai. Just usaha berurut , makan apa saja yang dicadangkan yang di bawah kemampuan kami. Result? No, nothing.

Mula- mula, experience ke klinik kesihatan untuk mintak refer ke gynea hospital. Sangat sedih. Dah tunggu dari pagi buta sampai turn tengah hari, masuk bilik doktor dia boleh kata datang next week boleh tak. Dia banyak kerja untuk pesakit kencing manis dan darah tinggi. Lagipun kena cek betul betul baru boleh rujuk aku ke hospital. That time aku dah kahwin 5 tahun, tak ada anak lagi dan banyak sangat ke pengesahan lain yang dia perlu? Terus down di situ. Ini aku pergi lepas ke LPPKN. LPPKN suruh pergi hospital but before that kena mintak surat rujukan dari klinik kesihatan. Then dapat cerita dari kawan yang buat IUI di hospital tersebut, dia tak tengok sangat telur besar ke tidak terus je proceed. Mungkin inilah hikmahnya..Zaman tu lah kot. Zaman sekarang mungkin dah improve. Rezeki masing-masing. Mungkin orang lain ok je experience mereka kan.

Bila aku refer hospital swasta, aku dah 35 tahun dah. Kenapa dah 35 tahun baru ke swasta? Jawapannya pastilah faktor kewangan. Doktor tak suggest dah IUI untuk aku, that's why aku proceed IVF. And IVF works for me..Alhamdulillah..tapi masih belum rezeki lagi untuk memelihara anak dan membesarkannya penuh kasih sayang..InshaAllah Allah akan beri tepat pada masanya, jadi aku tak perlu risau.

Fresh IVF, aku positif pregnant, tapi tak nampak sac (karung baby) walaupun strong positif pada UPT dan beta HCG doubling dengan elok. So..aku buat D n C.

After D n C, still strong positif, then rupanya ektopik pada tiub kiri therefore kena remove both tubes sebab yang kanan ada fymbrial cyst dan tutup terus tiub. Gynea bimbang next FET akan ektopik lagi sekali. Ada sebab lain, takut tak jadi pregnant sebab ada air beracun dari tiub kanan yang akan effect pada embryo yang sedang cuba menempel kat dinding uterus. So, aku menjalani prosedur laparotomy. Sedih sangat masa ni.

Then, Alhamdulillah..FET yang kedua berjaya pregnant tapi arwah baby meninggal sehari selepas lahir. Aku tak lepas bersalin normal dan terus emergency ceaser. Therefore, orang kata jahit atas bawah which is aku rasa bersalin baru sekali dan dah rasa kedua-duanya..iaitu bagaimana bersalin normal dan bersalin ceaser.

I have it all..
- berurut
- makan macam macam ubat dan makanan yang boleh bantu pregnant
- IVF (IUI tak pernah buat)
- D n C
- Laparotomy
- Bersalin

Allah Maha Berkuasa...Hasil semua ini, kami dikurniakan Allah seorang bidadari syurga yang sangat kami kasihi selama-lamanya..Kini, kami berdoa agar segala yang kami lalui ini diredhai Allah dan berdoa agar diberi peluang sekali lagi untuk memperoleh zuriat yang soleh dan solehah serta sihat agar dapat menjadi penyejuk mata kepada kami sekeluarga..

Al-fatihah untuk Nur Fayyadh Husna kesayangan mummy dan ayah..Tiada sehari pun yang berlalu tanpa kami berdua berbicara tentang dirinya yang kini riang gembira bersama anak-anak syurga yang ibu bapanya sama seperti kami, diduga dengan pemergian anak mendahului kami ibu bapanya. Aku pasti, kami yang tergolong dalam golongan ini Allah kurniakan ketabahan dan ketenangan kena sesungguhnya Dia Maha Adil. Siapalah yang tidak sedih, tetapi Allah telah memberi kita hadiah yang tak akan dapat ditukar ganti dengan sesuatu pun di dunia ini. Semoga kita semua akan dapat bersama-sama arwah anak di syurga kelak..Amin Ya Rabbal 'Alamin..

Monday, 9 June 2014

Fikir terlalu ke hadapan

Ada tak jadi pada korang bende ni..iaitu kadang kadang fikir terlalu ke hadapan..which is tak bagus kot..Dulu masa mula2 buat ivf, aku membayangkan bagaimana kalau kena buat FET if IVF tak berjaya..Lately, aku dok membayangkan macam mana kalau FET tak berjaya dan nak buat fresh IVF yang kedua! Hei! Aku rasa something wrong lah otak aku ni..Macam negatif kan sikap macam ni..Patutnya aku positifkan minda tentang FET kali ni..Positip,positip,positip!

Dan buat diri banyak berfikir yang bukan bukan..not good, not good..Ataupun bila kita dah pernah alami kegagalan demi kegagalan..automatik minda kita bersifat protective lebih sikit, memberi isyarat bahawa ada jalan lagi if tak berjaya dalam usaha kita..larat dengan tak larat je lah menempuh lagi 6 bulan 'peperangan' minda ni..

Guys...i need positive vibes..Ya Allah..permudahkanlah urusan TTC kami semua..Ameen..

Thursday, 5 June 2014

Again..dengan izin Allah

Dalam pada aku kata taknak risau period tak datang, 2 kali gak aku sms doktor tanya pasal hal aku tak period..haha..taknak risau konon..kali pertama aku sms 29 Mei.Selalunya, lambat macam manapun doktor akan balas.Kali ni tak.Sampai hari ni dia tak balas.Lagipun apalah urgentnya setakat tak period kan..lainlah bleeding ke, sakit kuat ke..

Hari ni dah seminggu doktor tak reply, aku sms lagi bagitahu aku miss period bulan Mei. Today dah 5 Jun. Aku takut November nanti period tak datang.Macam mana nak proceed FET Disember nanti. Dalam 10 minit doktor call.Rupanya dia nampak message aku yang first tapi tak sempat nak balas, message kedua ni dia terus call lagi senang. Di pihak aku pulak memang taknak call dia sebab tak urgent macam mengganggu pulak nanti kan..

Jawapan dia, biar je kalau bulan Jun pun tak ada.3 bulan before FET jumpa doktor nanti doktor betulkan period. Aku cakapla aku memang kena jumpa dia 11.8 untuk cek lebihan daging vagina tu ada lagi ke tak.So, ok. Jawapannya biar je. Legalah sikit aku rasa.

Tup tup nak solat maghrib ada secalit darah period kat panty. Hehe..kebetulan sungguh..agaknya takut kena  'betulkan', period pun keluar..Alhamdulillah..Allah izinkan..

*dalam lega period, tetiba sedih tak dapat baca yassin malam ni..nanti mummy dah bersih, mummy baca yassin lagi ye sayang..kita baca sama2.:'(