Daisypath - Anniversary

Wednesday, 2 October 2013

KISAH MENJAGA PEMAKANAN

Sejak terdapat gula yang tinggi pada urin, setiap hari rasa suspen nak minum air manis ngan nak makan nasik..Apalah dosa nasik tu kan..Selalu intai2 keyword GDM kat internet..GDM = Gestational Diabetes Melitus berlaku pada orang mengandung walaupun seumur hidup tak pernah ada diabetes!Kadang2 tu rasa macam over react sebab sebenarnya minum air gula pun belum lagi..Tapi yelah kan..cegah sebelum parah.

Minggu pertama lepas cek up tu beriya iya lah aku jaga,minum air manis hanya waktu pagi tu pun mintak kurang manis,makan nasi sekali je waktu tengah hari, malam just makan ringan ringan je. Tapi lately perut asyik lapar je..Hai..tak boleh jadik ni. Sudahnya mula semalam sampai hari ni bukan main rancak aku bedal air manis dan makan nasik. yelah nak ikutkan hanya roti gandum penuh dan suku sakat spageti je yang Glisemic Index (G.I) nya rendah.  Termasuk gak la segala sayur dan protein..mana tahan makan lauk jek..huhu..

Nak kabo, G.I ni kalau yang tinggi akan menyebabkan makanan yang dimakan sangat cepat ditukar menjadi gula dalam darah sebab orang GDM ni insulin yang pankreas keluarkan tak cukup. Kalau G.I rendah at least insulin yang tak berapa banyak tu dapatlah dicukup-cukupkan. Macam nasi, G.I nya tinggi. Tu yang doktor kata makan sikit dan jangan makan nasi waktu malam. hm....entahlah. Susah menjaga makan bila nak masuk 5 bulan ni sebab selera sangat tinggi masa ni. Strategi aku ialah nanti dah dekat 12 hb yang kena minum air gula tu lah baru pantang sesikit..azam hari esok nak kurangkan air manis yang aku dah mula buat macam takde apa-apa tu..Doakanlah keazaman aku ni berjaya ye kengkawan..Thanx..

Saturday, 21 September 2013

17 WEEKS CHECK UP

Asalnya nak pegi malam sebab siang hubby kerja. Tapi tau-tau dia ajak pegi petang. Dalam hati berkata juga..free ke laki aku ni. Sampai tunggu turn terserempak Dr nak turun visit patient kat wad. Dia tegur kata nak datang malam. Aku sengih je lah..Sdahnya hubby tak masuk pun sebab ada call terus dia sambung kerja dia balik..Aku dah agak dah...hahaha

Masa scan Dr just ukur diameter kepala baby untuk tentukan dah berapa minggu. Scan menunjukkan baby 18 weeks. Aik! Dr kata tak apa, masih normal setakat besar sikit atau kecik sikit dari minggu yang ssepatutnya. Tak nampak jantina pun sebab baby baring bersantai, kakinya bertaut tutup bahagian yang mummy nak tengok. Tak pe la..next time ye mummy..

Duduk je kat meja Dr dia terus kata ada kencing manis ke. Aku jawabla tak. Pada urin strip ada kesan gula yang tinggi dalam urin. Hua hua..alamak! Maka 11/10 kena puasa dari malam sampai pagi untuk ambil darah kul 9 pagi 12/10. Wish me luck dear friends!

Tuesday, 17 September 2013

16 WEEKS UPDATE

ALKISAHNYA...
Tak tau apa sebab musabab tapi aku tak boleh sign in blog via laptop rumah tab dan sebagainya..
La ni kat tempat keje boleh pulak! Grrrrr...

Banyak blog kawan-kawan yang aku nak tinggal komen tapi tak dapat sebab tak boleh log in..sedey tau..siap mintak adik sweet tooth tengok tengok kan blog kakaknya ini..heheh..tq dear..
Currently 16 weeks, macam dapat rasa kalau baby gerak gerak..tapi tak kuat. Ala-ala mengepak ngepak cam butterly gitu..ntah memang baby ke atau angin ke tak tau la pulak. Mana la ada pengalaman kan..
Check up Dr esok patutnya tapi hubby tak free jadi jap lagi kena message Dr nak pegi Khamis..Jangan Dr balas 'nak scan perut awak, bukan perut husband' udah le..hihi..

Sapa kata merdeka dah masuk 2nd trimester.Tak pun.Aku demam on off sepanjang minggu lepas sampai hari Ahad. Dengan mual nya semua lengkaplah. Dr cuma bagi telan panadol aje, tu pun tak berapa digalakkan. So aku telan sebijik sebab tak tahan sangat. Selebihnya mama lumurkan air asam jawa then aku minum jugak sebab sakit tekak. Aku beli sebotol air anugerah kaler pink minum dari malam Ahad sampai pagi Isnin. Pagi Isnin Alhamdulillah..baik dah. Terus ikut adik g mandi laut!hahaha..tak hengat bila sihat. Doakan aku and baby sihat-sihat ya. Amin...

Sunday, 18 August 2013

12 WEEKS UPDATE

Masih tak terlambat rasanya untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada sahabat-sahabat Muslim semua..Bulan ramadhan tahun ni sangat mencabar. Seawal 4 pagi dah bangun masak sahur. Tapi kadang-kadang terlepas 4.30 pagi. And ada sekali bangun celik mata tengah azan subuh, hah? Camno tu. Natijahnya, en husband puasa sensorang tanpa sahur. Sian dia. Aku? Boleh pulak puasa! Aku kan ada rutin insert crinone every morning. Maka burn lah puasa hari tersebut.

Sebut pasal burn puasa ni sebenarnya ada 6 hari yang aku tinggal puasa (sampai hari ni lom ganti ni...huhu).Sabo jek lah kan, padahal peknen n takdak piyed patutnya ni lah peluang keemasan untuk puasa full tapi apakan daya....4 hari aku tak puasa sebab everytime appointment Dr perlu buat TVS (Trans Vaginal Scan). Satu hari sebab yang terlajak tak bangun sahur tu. Satu hari lagi ialah sebab malam sebelumnya masa terawih nak pitam. Jadi mama n husband tak bagi puasa dulu esok harinya. Takut jadik apa-apa. Tu lah jadi 6 hari tu.

Sepanjang masa tak update blog ni, aku masih BW blog kawan-kawan. Terharu dengan ketabahan kawan-kawan semua menyambut hari raya dengan gembira walaupun ada lagi yang bertanya soalan yang hanya Allah Yang Maha Mengetahui jawapannya itu. Kot orang-orang lain ni carilah topik lain. Cerita cuaca hari raya ke, kuih raya banyak tak buat, tukar-tukar resepi lauk raya ke...ni dak...soklan tu gak la korang nak tanya kan. Aku ni tak terkecuali jugak. Pak Usu sendiri tanya lagi (jumpa memang masa raya je)."ni dah ada anak ke lom ni"..Mama pun jawab "dah ada dah..baru nak memutik ni..".Putik? Cam buah-buahan la pulak. Apa apa jek lah mama oi.. Ni kisah sekarang..yang tujuh tahun aku tempuh tetiap tahun tu? Pasti korang faham kesentapannya, kesedihannya, kekadang dah lali buat pekak je,kekadang rasa nak tembak orang yang tanya2 tu...Pendek kata, kita ni dah nampak macam sangat diingati sebagai si anu yang belum ada anak tu. Kan lagi bagus diingati sebagai si anu tu mudah-mudahan dapat zuriat tahun ini..amin... kan kan kan? Namun yang pasti Allah pasti memberi kita kekuatan beserta dengan ujian yang ditimpakan pada hamba-Nya kerana sesungguhnya Allah Maha Adil atas tiap-tiap hambaNya. Tugas kita bukan berfikir cakap-cakap orang sampai tension tapi berusaha, berusaha, berusaha dan berdoa, berdoa, berdoa.. (Senang aku cakap, tapi kadang2 aku tewas juga dengan perasaan).

Lepas update 8 weeks yang dulu tu aku ada lagi tiga appointment week 9, week 10, week 11. Tiap-tiap kali appointment injection pregnyl, restock crinone and duphaston. Week 9 and week 10, development baby sama ikut kalendar IVF. Week 11 dia wat saspen sebab masa jumpa ni last day puasa 7 Ogos so memandangkan aku nak puasa gak dan doktor pun kata baby dah besar sikit boleh scan atas, lama gak scan atas tu baby senyap je. Dr macam dah suspen apatah lagi aku. Tiba-tiba toing! toing! Baby melompat-lompat. Gelak besar doktor siap kata saya suspen takut sebab tak nampak heartbeat dia tau-tau dia melompat. Alhamdulillah kata aku..Dr  siap kata nakal anak awak ni..Dalam hati aku..ala..janganlah nakal..Heartbeat pun ok sampai Dr wat lawak bergegar mesin saya.hahaha..Mudah-mudahan baby sihat walafiat sehingga selamat melahirkan. Yang paling merdeka ialah crinone guna hingga akhir minggu ni je, pastu dah boleh stop.Suka.Suka. Dos ubat pun dah lain sikit untuk minggu ke 12. Ada proscal, neurogain, dr kata aku ada kencing kotor kena minum ubat himalaya namanya renalka.Pastu Dr nak bagi Iberet Acid Folic. Aku kata dah ada. Dr terkejut. Bila u start makan?  Masa minggu ke 4 hari tu sebab kadai farmasi tu kata bagus. Dr kata patutnya tak boleh makan awal-awal sangat sebab kandungan ironnya tinggi. Alamak! Rupanya yang peknen IVF ni jangan memandai ambil supplement tanpa tanya Dr.Huhu....

Actually peknen cara ini (dibantu dengan ubat dan sebagainya) suspennya lebih sikit berbanding biasa. Tak dapat lari dari perasaan bimbang kalau lupa makan ubat, kalau terhentak sikit. Aku jenis tak muntah, tak morning sickness. Tapi evening sickness (ada ke?). Petang nak ke malam je..siapla dengan buah limau sunkist sebab time ni mual sangat. Sebab tu sepanjang puasa tak ada masalah masak sahur tapi buka hari-hari kat rumah mama sebab bila petang langsung tak boleh masak!

My next appointment ialah 21 ogos..See..jumpa Dr pun dah 2 minggu sekali..Mudah-mudahan next appointment semuanya berjalan dengan lancar dan selamat..Amin...

Monday, 22 July 2013

8 WEEKS 1 DAY UPDATE

Aku suka cek kalkulator IVF nak make sure dah berapa minggu sepatutnya baby. And dah 2 kali check-up saiz baby tak sama dengan minggu yang sepatutnya. Ada sekali check-up tu kat kalkulator ivf 6 weeks 5 days tapi scan doktor baru 6 weeks 1 day. Tu takpe lagi. Ada yang next appointment pulak kat kalkulator ivf 7 weeks 3 days tapi scan masih 6 weeks 1 day. Macam takde development. Heartbeat ok. Risau jugak hati ni. Tapi doktor kata mungkin masa scan tu baby tak betul-betul tegak tu yang tak dapat ukur betul betul.

Then scan last week barulah matching scan dengan kalkulator ivf. kalkulator kata 8 weeks 1 day, scan pun menunjukkan 8 weeks 1 day. Alhamdulillah. Semuanya kuasa Allah kan. Hanya kepadaNya aku berserah semoga dikurniakan kesihatan kepada aku dan baby..Amin..

Sunday, 14 July 2013

STILL 6 WEEKS UPDATE?

Begitulah tajuknya..Appointment demi appointment akhirnya Jumaat lepas (12 Julai ) barulah Dr benarkan appointment seminggu sekali. Tak seminggu sangat lah. 6 hari sebenarnya. Next appointment adalah 18 Julai hari Khamis. Kenapa masih 6 weeks update? Sebabnya masa aku perasan aku dah 7 weeks, scan baby menunjukkan baru 6w1d saiznya. Maka, kalendar IVF dengan scan dr adalah tidak sama langsung. Tapi tak lah bermakna kalendar tu tak boleh digunakan.

Sepanjang minggu lepas macam-macam hal jadi. Lepas yang sarung baby tak bulat then kena ambil injection pregnyl 4 hari sekali tu, next visit tu sarung baby dah bulat dah. Tapi jantung baby pulak perlahan..alahai...saspen lagi. Aku tanya dr. masa yang sarung baby tu tak bulat bukan ke kita dah dengar heartbeat baby laju. Dr kata, ohh... masa tu saya tak asingkan bunyi bloodflow. Sebab tu bunyi laju je. Kali ni dah asingkan bunyi bloodflow then baru dengar heartbeat yang betul and its a little bit slow. Aku dah sedih lah. Termonyok sekejap muka.

Then dr kata kadang-kadang awal awal memang slow nanti few days dia catch up balik. Then, the next four days ( last Friday ), heartbeat baby dah ok. Alhamdulillah..Tu yang dapat appointment ada jarak sikit tu. Apa yang boleh aku simpulkan ialah, setiap check-up ada saspen yang tersendiri, tapi aku berkali-kali ingatkan diri aku, semuanya rezeki Allah..Aku berdoa semoga dipermudahkan segala urusan..Amin.. 

Wednesday, 3 July 2013

6 WEEK UPDATE

Ikut kalendar IVF aku hari ni dah 6 weeks, ikut dr tak tau lah..lebih kurang sama kot.Around 3 pm, ada setompok maroon blood sebesar syiling 50sen - syiling saiz lama yang besar tu,terus rasa panik.msg dr then he called.dr tanya app bila,aku kata isnin depan,dia kata lama lagi,so kalau rasa susah hati datang cek up hari ni.

Aku pun pegi hospital.sampai turn dah pukul 7,dr cek dia kata sarung baby tak cantik sangat sebab ada angle,patutnya bulat betul.then dr dengarkan heart beat baby,......first time dengar heart beat terus rasa indah sangat,tak tau nak ungkapkan dengan kata2,...Subhanallah....Maha Sempurna kejadian Allah..

Dr bg injection pregnyl,jumpa balik 7hb.maknanya lepas ni 4 hari sekali aku kena ambik injection.kalau tak seminggu sekali je. Apa yang boleh aku katakan ialah aku berada dalam fasa yang kritikal..aku perlu lebih rehat dan relsks,.mudah2an Allah permudahkan perjalananku..Amin..